Milyen fotós szolgáltatást kapunk, ha veled dolgozunk? Mit tartalmaz az ár?

dreamworld-photo-csaladi-fotozas-gyerek-fotozas-ruhak-4

Frissítés (2020.08.): Jelenleg csak nagyon korlátozott számban vállalok fotózásokat, a bejegyzés egy ilyen szempontból aktívabb időszakban készült.

Amikor szolgáltatót választunk, a két legfontosabb szempont a megbízhatóság és az ár-érték arány szokott lenni. A minőséget azért nem említem külön, mert számomra az ár-érték arány ezt magában foglalja.

Az elsőt, azaz a megbízhatóságot nem is nagyon kell ragozni, szerintem mindenki megtapasztalta már, hogy milyen az, amikor a “szaki” nem készül el határidőre és borít minden tervet, félbehagyja a munkát, mert kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot, esetleg szó nélkül fel sem tűnik megbeszélt időpontban vagy újabb és újabb költségekkel áll elő az elfogadott ajánlat után. (Ha neked is a házépítés vagy lakásfelújítás jutott most eszedbe, nem vagy egyedül.) Bár egy fotózás lényegesen kisebb projekt, mint egy építkezés, itt is fontos, hogy tudd mire számíthatsz, előzetesen megkapj minden fontos információt és ne a nagymama születésnapja után kapd meg a képeket, amikor 1 héttel korábbra ígérték… Én a “régi iskolához” tartozom, amit megbeszélünk, az úgy van, ha pedig beüt a világvége (ami lássuk be, nem túl gyakori), akkor előzetesen egyeztetek veletek.

Az ár-érték arány már nehezebb dolog, hiszen az igények, elvárások nagyon különbözőek, és ugyanaz a termék vagy szolgáltatás valakinek értékes és megéri, míg másnak drága, a harmadiknak meg kevés. Esetleg nem is igazán látja a különbséget az egyik és a másik között. Például el szeretnénk utazni valahova és szállást keresünk. A kempingtől az apartmanon át az ötcsillagos szállodáig számtalan lehetőségünk van és el kell döntenünk, hogy melyiket válasszuk. És még csak nem is feltétlenül fogjuk mindig ugyanazt választani, hiszen lehet, hogy a barátokkal megyünk túrázni, és a kemping a legkézenfekvőbb megoldás, de valószínűleg akkor már nem oda megyünk, ha éppen üzleti útra készülünk. Ha pedig szállodába utazunk a családdal, akkor eldöntjük, hogy az elhelyezkedés, kényelem és szolgáltatások alapján mi az a szint, amit szeretnénk és nekünk megéri. De ez a poszt most nem a szálláslehetőségekről szól, úgyhogy térjünk is vissza a fotózáshoz (és nem, egyik felsorolt szállástípusnak sem gondolom magam a fotózásban :)).

Úgy gondolom, hogy a fotózás legfőbb célja, hogy örök emléket kapjatok a magatok és a következő generációk számára. A fotózásoknak vannak különböző paraméterei, ilyen például a fotózás időtartama vagy az átadott képek száma. Véleményem szerint ezek önmagukban nem sokat mondanak és kevés közük van a képek valódi értékéhez. Attól, hogy valami hosszú vagy sok, még nem lesz jó és értékes. A legfontosabb, hogy az emlékeiteket a számotokra legtökéletesebb formában tudjátok megörökíttetni, és olyan fotóst válasszatok, aki a portfoliója alapján ezt várhatóan tudja számotokra biztosítani. Akinek a stílusa, látásmódja igazán tetszik nektek. (A családfotózási stílusokról itt olvashatsz részletesebben.) Ennek fényében sokkal könnyebben lehet az ár-érték arányról is gondolkodni.

Hogy a címben felvetett kérdésre is válaszoljak, nézzük meg, mi is van benne abban a fotós alapszolgáltatásban, amit nyújtok nektek, ha együtt dolgozunk!

1. Konzultáció

A konzultáció alapesetben online vagy telefonon zajlik, de személyes találkozóra is van lehetőség. Ennek a célja az, hogy megismerjelek titeket és testre tudjam szabni a fotózásotokat, azaz olyan képeket kapjatok majd tőlem, amilyeneket szeretnétek, vagy ha még nincsen erről elképzelésetek, akkor együtt kitaláljuk. Emellett kaptok egy részletes, képes tájékoztatót is arról, hogy hogyan készüljetek elő a fotózásra, mi fog ott és utána történni. Egyeztetek a helyszínekkel, intézem az ezzel kapcsolatos engedélyeket, foglalást, adminisztrációt. Ha igénylitek, segítek kiválasztani a megfelelő ruhákat és kiegészítőket. Angolul is tárgyalási szinten beszélek, így a konzultáció nyelve magyar vagy angol is lehet.

2. A fotózás

A fotózásaim időtartama általában 1-2 óra, leggyakrabban 1,5 óra. Az a tapasztalatom, hogy ez az időtartam ideális egy családi fotózásra, ebben az időben már általában mindenki feloldódik és még az apukák is túl tudják élni. Sőt ebbe már bele szokott férni az is, hogy a gyerekek szabadon is játsszanak egy kicsit, amiről igazán természetes és emlékezetes képek szoktak készülni. Szerintem a jó fotózás egy családi program, amit senki sem úgy él meg, hogy görcsölni és viselkedni kell, hanem csak jól érzi magát a család együtt és közben képek készülnek. A hagyományos pózolás helyett én sokkal inkább „feladatokat” szeretek adni, hogy olyan helyzeteket teremtsek a fotózáson, ahol a természetes pillanatokat minél tökéletesebb formában tudom megörökíteni. Nálam nincsenek kötelező helyszínek, mindig testreszabott helyet ajánlok nektek vagy elmegyek hozzátok, bárhol legyetek is. Kiszállási díjat csak Budapest és Pest megye területén kívülre számítok fel. Elkötelezett vagyok az élethosszig tartó tanulás mellett, ezért a hivatalos fotós vizsgám után is számos workshopon veszek részt és online kurzusokkal is folyamatosan képzem magamat, hogy nektek minél jobb szolgáltatást tudjak nyújtani (és mert egyébként kedvemet lelem benne).

3. Előzetes képválogatás, ajánlás

Az elkészült képeket letöltöm, átnézem, kiválogatom, és egy előszűrt, nyers, vízjelzett képekből álló albumot osztok meg veletek, amiből kiválaszthatjátok, hogy mely képeket retusáljam. Tehát azokkal a képekkel már nem kell bíbelődnötök, ahol valaki pislogott, kirohant a képről, vagy esetleg én hibáztam. A fotózás jellegétől függően ez egy 60-150 képből álló galéria szokott lenni. A nyers képek semmilyen korrekciót sem tartalmaznak, annyit sem, mint egy mobiltelefonnal készített kép, ugyanakkor az utómunka során ezekből hozható ki a legjobb eredmény, ezért a profi fotósok ezekkel dolgoznak. A fotós munkájának és saját stílusának része, hogy mit alkot a nyers képekből. Ezért van az, hogy nyers képet nem adok át és nem is értékesítek.

4. Aprólékosan kidolgozott képek

Lifestyle stílusban fotózok, azaz a természetes pillanatokat részesítem előnyben, de nálam ez nem jelenti azt, hogy csak minimális utómunka vagy korrekció lenne a képeken. Minden képet egyedileg szerkesztek és portré retussal is ellátok (ez alól egyedül a rendezvényfotók jelentenek kivételt, azokon portré retust nem végzek). Csak utómunkázott képeket adok át, a csomagokban megjelölt darabszámon felül természetesen plusz retusált képek is vásárolhatók (2.500 Ft/db áron). A csomagokban szereplő kép darabszámot egy saját felmérésem alapján alakítottam ki, a válaszaitok alapján jellemzően 15 képet szerettetek volna kapni egy fotózásról, hiszen limitált azoknak a képeknek a száma, amelyek az otthonotokba, albumaitokba tudnak kerülni, és amelyeket évekkel később is újra és újra megnéznétekÉn mindig a minőségre szavazok a mennyiség helyett. Ha a munkaórákat tekintjük, akkor az utómunka a legidőigényesebb rész, itt nyerik el a képek azt a megjelenést, amit a portfoliómban láthattok. A képeket letölthető digitális és nyomtatott formában is átadom, a papírképeket postázom nektek. A képszerkesztéshez az Adobe Lightroom és Photoshop szoftverekhez rendelkezem aktív előfizetéssel. Az utómunka terén is folyamatosan képzem magam, számtalan személyes workshopon és online kurzuson veszek részt, az utóbbi időben a fotómontázsok tökéletesítésére fókuszálva, hogy a lehető legjobb minőséget tudjam nyújtani a számotokra és a különleges kéréseiteket is tudjam teljesíteni.

5. A képek megőrzése, tárolása

A rólatok készült nyers és retusált képeket amellett, hogy megosztom veletek, öt évig megőrzöm, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban bármikor fordulhattok hozzám, ha valahogy elveszítettétek a képeket vagy szeretnétek még újabbakat kérni retusálásra. A képeitek tárolására külön szervert tartok fenn, amiről mentés készül a felhőbe. Ha kihívást jelent nektek a saját képeitek tárolása és rendszerezése, akkor ajánlom a figyelmetekbe ezt a cikket!

6. Profi felszerelés

A végére hagytam, mert ezt természetesnek tartom, de azért egy említést megérdemel. Manapság rengeteg eszköz áll rendelkezésre fotózáshoz, de ezeknek a minősége igencsak különböző. Olyan felszereléssel dolgozom, ami professzionális képek elkészítését teszi lehetővé. Akit a technikai részletek érdekelnek: általában Nikon D750-es full-frame fényképezőgéppel és Nikon 24-70 mm F2.8, ill. 70-200 mm F2.8 objektívekkel dolgozom, világításra pedig Nikon rendszervakut, Godox akkumulátoros vakut, ill. Mikrosat stúdióvakukat használok különböző fényterelőkkel.

Az alapszolgáltatás mellett természetesen igénybe vehettek további fotós szolgáltatásokat is, vásárolhattok tőlem többek között egyedi fotódobozt, “fine art” albumot és faliképet is.

Bízom benne, hogy ez a poszt hasznos volt a számotokra, és segítséget nyújt majd a döntésben.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top