Ezért van valójában szükséged a nyomtatott családi fényképekre

dreamworld-photography-lifestyle-csaladi-fotozas-gyerekfotozas-fa-fotodoboz

Nem is olyan régen kérdeztem tőletek a Facebook oldalamon, hogy számotokra melyik a fontosabb, értékesebb a családi és gyerekfotózásoknál, a digitális vagy a kézzelfogható, nyomtatott kép.

Sokak számára talán meglepő lehet, hogy kétharmadotok a nyomtatott képeket és albumokat értékeli többre. Még úgy is, hogy igazából a digitális képeket bármikor ki lehet nyomtattatni. Ez egyébként meg is erősített abban, hogy jó úton járok, hogy a fotózásaim után nyomtatott képeket is adok át nektek.

De miért is olyan fontosak a családi fényképek?

Az idők változnak, a pillanatok elmúlnak, és a “legrosszabb”: a kicsikből túl hamar nagyok lesznek. Akár a legjobban (vagy éppen a legrosszabbul) alakul az életünk, egy dolog biztos, változni fog. Eltelik egy hét, hónap, év, évtized és könnyen lehet, hogy már semmi sem olyan, amilyen korábban volt.

Bennünk van a vágy, hogy megőrizzük az értékes a pillanatokat, hogy évek múltán újra át tudjuk élni és örökségként a gyerekeinkre hagyjuk. Különösen igaz ez akkor, amikor profi fotózásra megyünk és erre időt, energiát és pénzt fordítunk. Az emlékeket a lehető legszebb, legtökéletesebb formában szeretnénk megőrizni, és a képek valódi értékét pontosan az adja, amit a számunkra jelentenek.

A digitális családi fénykép: virtuális és feledésbe merül

A digitális képek virtuálisak, nem kézzelfoghatóak, és általában több ezer vagy tízezer van belőlük mindenkinek. Nem különlegesek. Elhagyatva pihennek külső meghajtókon, a felhőben, régi memóriakártyákon, esetleg Facebookra vagy Instagramra feltöltve. (Ha gondot okoz számodra a digitális képek tárolása, rendszerezése, akkor olvasd el ezt a cikket!) Könnyen átsiklunk felettük és örökre elfelejtjük őket. Még ha posztoljuk is például valamilyen közösségi média felületre, profilképnek vagy borítóképnek használjuk, az is csak ideiglenes. A kép akkor válik “valósággá”, a fizikai világunk részévé, amikor kinyomtatva a kezünkbe vesszük.

A nyomtatott családi képek ereje: örök emlék és inspiráció

A nyomtatott képeknek számos fajtája létezik, lehet egyszerű papírkép, portfólió doboz, kisebb-nagyobb falikép, nyomtatott album, scrapbook album, fényképes ajándéktárgy és még hosszasan sorolhatnám. Ezek a tárgyak sokkal inkább az életünk részévé válnak, mint a csak a “virtuális világban” létező digitális képek.

Ezek emlékeztetnek minket igazán a boldog pillanatokra és legszebb emlékekre. Ilyen képből sokkal kevesebb is van, mint digitálisból, sokkal gondosabban válogatjuk meg őket. Sok mindent kifejeznek, ami fontos számunkra, inspirálnak, erőt adnak a nehezebb napokon. Emlékeztetnek minket azokra, akiket a legjobban szeretünk, és azokra, akik már esetleg nincsenek velünk.

Szükségünk van erre a fizikai valóságra. Nem véletlen, hogy például a műalkotásokról is számos kép van fent az interneten, mégis akár órákat állunk sorba, hogy láthassuk az eredetit a maga fizikai valójában. Amikor pedig megnézünk egy kiállítást, akkor szívesen veszünk albumot a művész képeiből, hogy otthon újra lapozgathassuk. Legalábbis én mindig így vagyok vele.

Kirándulás az analóg világba

A mai digitális világban számomra még inkább feltértékelődnek a fizikai dolgok, a két kezemmel létrehozható produktumok. Időnként terápiás jelleggel is kiszakadok a digitális világból, és elmegyek kollázst, scrapbookot, archaikus analóg fotót vagy akár szappant készíteni. Sőt az ügyfeleimnek készített képeket, albumokat is többször átlapozom, és mindig egy kicsit fájó szívvel csomagolom el, pedig tudom, hogy mennyire fognak nekik örülni. Persze, fontosak a digitális képek, azonban akkor kelnek ténylegesen életre, akkor válnak igazán értékessé, amikor kinyomtatva vesszük őket a kezünkbe!

Az a tapasztalatom, hogy sokan igazán szeretnének például egy szép albumot, de a képek válogatása, albumba szerkesztése, a megfelelő szolgáltató kiválasztása végül kútba ejti az egész projektet. Ilyenkor szoktak fellélegezni, amikor leveszem a vállukról ezt a “terhet” és már csak a végeredményt kapják kézhez. Ha te is hasonlóan érzel és szeretnél különleges albumokat, fali vászonképeket vagy egyéb fényképes csodákat, akkor keress bátran, szívesen elkészíttetem nektek vagy akár ajánlok szolgáltatót, ha mégis magatok szeretnétek intézni.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »
virágfotózás trükkök

A legjobb tippek virágfotózáshoz kezdő fotósoknak

A szebbnél szebb virágok meghozták a kedvedet a fotózáshoz? Íme pár hasznos tipp, hogy még szebb képeket készíthess teljesen kezdőként is. Gépbeállítás, fények, kompozíciós tanácsok. Akár akkor is hasznát veheted, ha mobillal fotózol! https://youtu.be/EhvDiLqSxrE?si=0sWJmQFQpiWzp0Tp Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Hasznos trükkök és tanácsok a virágok fotózásához – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p> Itt vagyunk a Margit-szigeten

Tovább olvasom »
ügyfélszerzés fotósoknak

Miért van a nálad bénább fotósoknak több ügyfelük?

Sokszor azt látom, hogy a legtehetségesebb fotósoknak van a legkevesebb önbizalmuk. Ők kételkednek folyamatosan magukban, hogy elég jók-e. Ők nem merik elkérni a munkájuk “rendes” árát, mert félnek a visszautasítástól, hogy “nem érnek annyit”. Mindeközben számos középszerű alak meg vígan megél a fotózásból. Hogy is van ez? Ez a poszt kizárólag a személyes véleményemet tükrözi,

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top