Használsz képeket a vállalkozásodban? 9 ingyenes alkalmazás, amire szükséged van

dreamworldphoto-gyerekfotozas-DSC_3104-utana

A címben felvetett kérdés költői, hiszen nehéz elképzelni olyan vállalkozást, amely nem használ képeket a kommunikációjában. A marketing stratégiáról és a tartalommarketingről szóló posztban már volt szó róla, hogy hogyan érdemes a kommunikációt felépíteni, és milyen szempontokra kell figyelni, a mai bejegyzésben pedig a gyakorlati megvalósításhoz szedtem össze a szerintem legjobb, ingyenesen elérhető képszerkesztő, grafikai és poszt időzítő eszközöket.

Ami a képeket illeti, a nehézség “csupán” annyi, hogy már elkészíteni sem egyszerű őket, azután meg fel is kellene dolgozni. Először is rájuk fér némi utómunka, retusálás. Azután Facebookra kellene szabni, meg Instagramra alakítani, és még “sztoris” verzió sem ártana.  És akkor még nem is beszéltünk a hirdetésekről vagy a különböző print anyagokról. A digitális képeket pedig ki is kellene posztolni. Az ember megőszül, mire végére ér ennek a sornak.

A legjobb persze az, ha van lehetőséged ezeket kiszervezni, de kisvállalkozóként az embernek erre sokszor nincsen kerete. Ha nincsenek meg a megfelelő eszközeid, ezek a feladatok iszonyatosan időrablók tudnak lenni. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire amatőr hatású amikor csak úgy “összetákolsz” valamit. Ebben a posztban összeszedtem azokat az ingyenes mobil alkalmazásokat, amik nekem a képekkel kapcsolatos feladatokra beváltak, így neked már nem kell keresgélned és kísérletezned. Fontosnak tartom azonban újra megemlíteni, hogy ezek akkor fognak segíteni, ha már megvan a stratégiád, stílusod, arculatod.

Nem ártana kicsit feltuningolni a képet? – Képszerkesztő alkalmazások utómunkához

Adobe Lightroom

Típus: mobil alkalmazás (a böngészőben futó és az asztali verzió fizetős)

Fotósként a nyers képeim feldolgozását mindig a Lightroomban kezdem, ezért mobilon is kézre áll, hogy úgy mondjam. Alapvető képkorrekciókat lehet vele végezni, és rengeteg szűrő áll rendelkezésre. A Presetek a Lightroom beépített funkcióival módosítják a képet, míg a Profilok azon túlmutató módosításra is képesek. Ezeknek a használata segít például abban, hogy a képeid vizuális megjelenése mindig hasonló legyen. Saját szűrők mentésére is van lehetőség, sőt ehhez az alkalmazáshoz nagyon sokan készítenek megvásárolható szűrőket, csak válogatni kell a kínálatban.

A “fénnyel” kapcsolatos eszközök a napocska alatt találhatók, itt állíthatod az expozíciót, kontrasztot, csúcsfényeket, árnyékokat stb. A hőmérő alatt találod a színnel kapcsolatos eszközöket, színhőmérsékletet, színtelítettséget stb. A kis négyzetes ikon alatt pedig a különböző effekteket, textúrát, “tisztaságot” (ami egyfajta élesség), vinyettát stb. Ezekkel akkor érdemes foglalkozni, ha mélyebben is érdekel a képszerkesztés, és nem csupán egy szűrőt tennél a képeidre. Nem baj, ha ezek most kínaian hangzanak, ha kipróbálod, látni fogod, hogy mit csinálnak.

Az ingyenes verzióban is elérhetők a görbék (a fény eszközök alatt), amivel a színeket, fényességet, tónust és kontrasztot is lehet állítani. Elsőre talán nehéz értelmezni, hogy pontosan hogyan működik, de ha egyszer megérted, akkor rájössz, hogy a legjobb képszerkesztő eszköz, amit valaha feltaláltak. Ugyancsak elérhető a színek finomhangolására szolgáló HSL eszköz (pl. egy-egy szín milyen árnyalatú legyen, mennyire telített, mennyire világos vagy sötét). Ezek végképp haladó funkciók.

Bizonyos lehetőségek csak a prémium verzióban találhatók meg, ilyen például a javító ecset, amivel bizonyos dolgokat eltüntethetsz a képről, a szelektív módosítási lehetőségek, a perspektíva korrekció, a nyerskép feldolgozás vagy a tömeges szerkesztés, de azt gondolom, hogy már az ingyenes verzió is nagyon jól használható.

Snapseed

Típus: mobil alkalmazás

Ha követsz Instagramon (@dreamworldphotohu), akkor talán már a könyöködön jön ki ez a képszerkesztő alkalmazás, mert igencsak gyakran használom. Ezzel alap korrekciókat és komolyabb utómunkát egyaránt lehet végezni. Olyan, mintha a Lightroom és a Photoshop közös kisgyereke lenne.

Az Instagramon számos példát találsz arra, hogy hogyan szerkesztem a képeket lépésről lépésre. Leggyakrabban a Tune (hangolás) funkciót használom, ahol többek között kontrasztot, telítettséget, melegséget lehet adni a képeknek. A másik kedvencem a Brush (ecset), amivel helyi korrekciókat lehet végezni a képen, azaz például sötét részt világosítani vagy zavaró színes elemet színteleníteni. De van lehetőség bizonyos elemek eltüntetésére (Healing) és egy kattintásos portré retusra (Portrait) is. Szóval a hasonló és még fejlettebb funkciók itt ingyenesen elérhetők, amik a Lightroomnak csak a fizetős verziójában.

Lehet benne dolgozni görbékkel is, érdemes kipróbálni akár csak a beépített, görbe-alapú szűrők lehetőségeit. A különböző stílusokat, effekteket lehet finomhangolni, azaz állíthatod az erősségüket. Az alkalmazott beállításokat el is lehet menteni, és utána más képeken alkalmazni, tehát tulajdonképpen saját filtereket hozhatsz létre.

PicsArt

Típus: mobil alkalmazás, böngészőben futó alkalmazás

Ezt az alkalmazást is mutattam már Instagramon. Bár ritkábban használom, érdemes ismerni, mert eszméletlen sokat tud. Van benne kollázs-készítő, rajz- és képszerkesztő eszközök, rengeteg matrica, clipart, háttér, keret, szűrő, effekt, betűtípus, igazi kincsesbánya már az ingyenes változat is.

Ebben az alkalmazásban nagyon szeretem a matricákat, amik körbevágott, átlátszó hátterű képek, így plusz elemként könnyedén hozzáadhatók az eredeti képhez. Saját matricák létrehozására is van lehetőség, az alkalmazás egészen ügyesen körbevágja már automatikusan is az objektumokat (nyilván nem lesz olyan, mintha Photoshopban készült volna, de finomhangolható és kis méretben teljesen vállalható). A másik kedvencem benne a lencse becsillanások.

Ez egy olyan alkalmazás, amivel azért könnyű túlzásokba esni (és szerzői jogokat sérteni is, de ezzel majd egy másik bejegyzésben foglalkozom!), de némi ízléssel és gyakorlással könnyen és gyorsan lehet benne nagyon jópofa dolgokat összerakni. A szegény ember Photoshop-pótló csillámpónija, vagy nem is tudom.

Kedvencem: Snapseed

Szeretnél hozzáadni a képhez némi szöveget és egyéb elemeket? – Képszerkesztő alkalmazások grafikai munkákhoz

Canva

Típus: mobil alkalmazás, böngészőben futó alkalmazás

A Canva egy zseniális alkalmazás grafikai munkákhoz, és elképesztő, hogy mi mindent lehet csinálni már az ingyenes verziójával is. Rengeteg testreszabható sablonnal rendelkezik, amivel például Instagram vagy Facebook posztot, story-t, infografikát, önéletrajzot, könyvborítót, névjegykártyát és még egy sor más dolgot lehet szerkeszteni. Szóval neked azzal nem kell foglalkozni, hogy ezeknek éppen mekkora a mérete, mert az alkalmazás tudja. Ami pedig a profi megjelenést illeti, csak választanod kell, hogy melyik tetszik.

A sablonok egy része ingyenesen elérhető, de a fizetős sablonokat is lehet úgy használni, ha a jogdíjas elemeket cseréled bennük ingyenesekre. Lehet egyébként a nulláról is kezdeni a tervezést, de szerintem ez teljesen felesleges, mert pont a lényege és erőssége veszne el, a 60 ezer ingyenes sablon. Amit már a stratégiai posztokban említettem, arra kell törekedni, hogy a stílusod, vizuális megjelenésed egységes, felismerhető legyen. Szóval ne csak az alapján válaszd a sablonokat, színeket, betűtípusokat, hogy éppen milyen napod van.

Ami a képeket illeti, használhatod az elérhető stockfotókat, ikonokat, de tölthetsz fel saját képeket is, és hozzáadhatsz szöveget és egyéb elemeket. Az elkészített grafikát akár az alkalmazásból is posztolhatod a közösségi csatornáidra, de el is mentheted őket. Az ingyenes verzióból is lehet olyan minőséget menteni, ami akár nyomtatásra is alkalmas.

Persze vannak olyan funkciók, amik csak a fizetős verzióban érhetők el, ilyen például a brand elemek hozzáadása, az adott poszt átméretezése, átlátszó hátterű képek stb. A fizetős verzióban sokkal több kép és elem közül lehet válogatni.

Adobe Spark Post

Típus: mobil alkalmazás, böngészőben futó alkalmazás

Az Adobe Spark Post is egy a Canvához hasonló, gyors és egyszerű grafikai alkalmazás. Ebben is rengeteg sablon érhető el, amit néhány kattintással testre lehet szabni, szöveget és egyéb elemeket hozzáadva. Nagy erőssége a gazdag stockfotó adatbázis. Nagyon hasznos, hogy lehet beépített színpaletták közül is választani. (A fizetős verzióban a saját márka színei, betűtípusai is beállíthatók.) Összességében eléggé hasonló a Canvához, de valahogy nekem annak a sablonjai jobban tetszenek.

Lehet vele animált posztokat is készíteni, és elérhető benne átméretezés funkció is, amivel készíthetsz megjelenésében hasonló, másmilyen képarányú posztot. Általában ezt használom kollázsok készítésére is. Ebből az alkalmazásból is lehet a közösségi platformokra posztolni.

Unfold

Típus: mobil alkalmazás

Az Unfold szintén egy grafikai alkalmazás, de kifejezetten a story formátumra lett kitalálva. Ami az erőssége, hogy nagyon elegáns és letisztult sablonokat és betűtípusokat kínál. Szóval ha kifejezetten olyan eszközt keresel, ami ebben segít, akkor tökéletes választás. Videós story-kat is lehet vele egyébként készíteni.

Kedvencem: Canva

Macerás publikálni a képeket? – Poszttervező és -időzítő alkalmazások

Hootsuite

Típus: mobil alkalmazás, böngészőben futó alkalmazás

A Hootsuite egy olyan alkalmazás, amivel menedzselhetők és időzíthetők a posztok a különböző közösségi média platformokra (Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin). Ez azért jó, mert egy felületen kezelheted az összes fiókodat, nem kell egyesével külön felületeken frissítgetned őket. Én ráadásul eléggé régivágású vagyok ebben, jobban szeretem asztali gépen megírni és beidőzíteni a posztokat. Ami még nagyon jó benne, hogy a Facebook esetében lehet látni az üzeneteket, ill. az Instagram esetében lehet például bizonyos hastageket külön feedben követni.

A posztszerkesztő segít abban, hogy mennyi karakteres szöveget írhatsz, túllépted-e a maximális hashtag-számot. A posztokhoz lokációt is hozzá lehet adni, sajnos azonban más felhasználók tagelésére nincsen lehetőség.  Az ingyenes verzióban legfeljebb 3 közösségi média fiókot lehet kezelni, és 30 posztot időzíteni. Ezt a limitet nekem még sosem sikerült elérni. Nem mondom, hogy nincsenek ennél frissebb alkalmazások, de bevallom, hogy az évek során én ezt szoktam meg, és megbízhatóan teszi a dolgát.

Plann

Típus: mobil alkalmazás, böngészőben futó alkalmazás

A Plann szintén a posztok tervezésére és időzítésére szolgál, de kifejezetten az Instagramra szabva. Ha ebben tervezed a posztokat, akkor már láthatod, hogy hogyan fog mutatni a feedben, és ennek megfelelően akár cserélgetheted is őket. Van képszerkesztő része is, így akár ennek segítségével is létrehozható egy egységes megjelenésű feed.

Van egy “stratégia” része, ahol meg lehet tervezni a tartalmi pilléreket. Segít megtalálni a legmegfelelőbb posztolási időket, hashtageket, kezeli a kommenteket és repostra is alkalmas. Van analitikai része is, ami segít kielemezni a legsikeresebb posztokat. A Plann ingyenes változata egy fiókot és havi 30 posztot kezel.

Planoly

Típus: mobil alkalmazás, böngészőben futó alkalmazás

A Planoly a Plannhez hasonló tervező és időzítő alkalmazás Instagramra (és Facebookra). Itt is láthatod, hogy hogyan fog kinézni a feed, beállíthatod előre a posztokat, összeállíthatsz hashtag szetteket. Van benne egy story-szerkesztő is, amiben szép, letisztult sablonok vannak. Szintén van analitikai része, amivel elemezheted a posztok teljesítményét. Már csak személyes preferencia kérdése, hogy melyiket választod.

Említést érdemel az is, hogy sajnos Instagramon jelenleg még csak egy képes posztokat lehet előre beállított időben, automatikusan posztolni, több képes posztot vagy story-t nem. Remélhetőleg az Instagram előbb-utóbb ezt is engedni fogja, és akkor élesedhetnek az említett alkalmazások erre fejlesztett funkciói.

Kedvencem: Hootsuite

Neked milyen alkalmazások váltak be?

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top