4 jel, amiből tudhatod, hogy itt az ideje egy családi fotózásnak

dreamworldphoto-csaladi-fotozas-gyerekfotozas-eskuvo

1. Van egy ilyen hipercuki képed, csak éppen még te magad vagy rajta

Ez én vagyok a nyolcvanas évek közepén

2.Nemrég készült egy fotó a kisfiadról, aki most ballag el az iskolából

3. Az utolsó profi fotó, amin szerepelsz, így néz ki

Ilyen fejjel ballagtam el a gimiből

4. Utoljára az esküvődre jutott eszedbe fotóst hívni

A fényképet Schram András workshopján készítettem

Na de viccet félretéve, melyek is azok az okok és alkalmak, amikor érdemes lehet profi családi és gyerekfotóssal dolgozni?

1. A közös képek másképpen nem készülnek el

Mi például ezért járunk családi fotózásra! A kislányomnak ugyan szépen dokumentált élete van, de rólam alig készül kép, és hát na, a férjem által lőtt fotók általában nem olyanok, amiket szívesen mutogatnék! Kicsit reméltem, hogy az új Sony kamerával előrelépünk ebben, de még nem érzem az áttörést. (Bocs, szerelmem, még gyakorolnod kellene!) Szóval még rólam sem nagyon van kép, nemhogy olyan, amin mindannyian EGYÜTT rajta vagyunk. Ilyen képeink csak a családi fotózásokból vannak. Ne felejtsd el, hogy ezek a képek nemcsak neked készülnek, hanem a gyerekeidnek is, akik bizonyos időszakokra másképpen nem is fognak tudni emlékezni!

2. Fejlődés, amire szeretnél emlékezni – Mérföldkövek

Amikor a babánk megszületik (legalábbis az első), akkor igyekszünk minden mozzanatot megörökíteni. Hiszen hihetetlenül gyorsan változnak és fejlődnek, és ezek a pillanatok sohasem térnek vissza. Egy éves korig számos olyan mérföldkő követi egymást, aminél szóba jöhet fotózás:

  • újszülött korban (2 hetes korig)
  • 3-4 hónapos korban: hasalás, átfordulás, mosoly
  • 6-8 hónapos korban: ülés, játék, az első fogacskák
  • 10-12 hónapos korban: állás
  • 1 éves korban: születésnap, első lépések, járás

A későbbiekben már nem zajlanak ilyen sebességgel az események, de azért évente legalább egy fotósorozatot érdemes készíttetni. Már csak azért is, hogy lássátok, hogyan változtok az évek során. Erre nagyon jó alkalom például a születésnap, akár a gyerekeké, akár egy olyan családtagé, akinek ajándékba szánjátok a képeket.

3. Alkalmak, amikre öröm emlékezni

A születésnapon kívül is számos olyan alkalom van, aminél szóba jöhet a fotózás. Akár magának az eseménynek a megörökítése, akár ajándékként. Évforduló, keresztelő, ballagás, érettségi, diplomaosztó… Az utóbbiaknál milyen jó ajándék lehet például egy csajos portréfotózás, vagy az álláskereséshez egy profi üzleti portréfotózás!

De lehet a fotózás apropója akár külföldön élő családtagok hazalátogatása, vagy olyan nagy családi összejövetel is, amire talán még szökőévente sem kerül sor. És milyen jó, ha te részt tudsz venni az eseményen és megéled a pillanatot, nem pedig a telefonoddal vagy fényképezőgépeddel próbálsz helyezkedni és veszed utólag tudomásul, hogy a nehéz fényviszonyok között alig akad értékelhető képed. Cserébe végig csak kattintgattál, ahelyett hogy ténylegesen jelen lettél volna. Szóval ha fontos, hogy legyenek jó képek, bízd inkább másra!

4. Ünnepek, amiket szeretnél megőrizni

Gyakran előfordul, hogy a fotózás apropója valamilyen ünnep és az ahhoz kapcsolódó ajándékozás, leggyakrabban a karácsony, de lehet húsvét, anyák napja, apák napja stb. is. Sokan árulnak ilyenkor ún. minifotózásokat, amiknél általában a teljes csomagoknál rövidebb időtartamú és kedvezőbb árú fotózásokon lehet részt venni. Én ilyet nem kínálok, aminek az az oka, hogy a fotózásaim testreszabottak, amibe egyszerűen nem fér bele az, hogy ugyanazon a helyen, egymás után “futószalagon” fotózzam a családokat. Attól is függően, hogy a családtagok hogyan oldódnak fel, a legjobb képek gyakran az első fél óra után születnek, amikor már egy ilyen fotózásnak vége is lenne. Szóval ez nem az én műfajom, de le a kalappal azok előtt, akik ezt tudják csinálni. Természetesen ezekben az ünnepi időszakokban is fotózok, és az alkalom is belefoglalható a fotózásokba, de ezt sohasem úgy teszem, hogy mindenkit beültetek ugyanabba a díszletbe. Ugyanúgy rátok szabom ezeket a fotózásokat is!

5. Változások, amiket szeretnél dokumentálni

Talán láttátok már, hogy nagyon sok külföldi családot fotózok. Náluk sokszor azért történik a fotózás, mert éppen ideköltöztek Magyarországra, vagy éppen távozni készülnek innen. De nemcsak a teljes család költözése lehet ok, elég az is, ha mondjuk a “csemete” külföldi egyetemre megy. Ilyenkor az emlékőrzésben különösen sokat tudnak jelenteni a profi képek, egy időszak, egy életszakasz örök dokumentumaivá válnak.

6. De jó is lenne az otthont feldíszíteni!

A családi fotózásaimnál gyakran felmerül a dekorációs cél is, azaz hogy végre szülessenek olyan képek, amikkel az ügyfeleim az otthonukat tudják díszíteni. Legyenek ezek akár kisebb, keretezett képek, akár nagyobb printek, nagyon nem mindegy, hogy mi kerül ki a lakásba! A nagyobb méretű képek kifejezetten igénylik a nagy felbontást és profi minőséget, különben élvezhetetlenek lesznek. Tehát ha szeretnéd az otthonodat családi képekkel díszíteni, érdemes profi fotóssal dolgozni. Ha szeretnél ezzel kapcsolatban ötleteket meríteni, akkor nézd meg ezt a cikket, amiben a faliképek elrendezéséhez találsz inspirációt!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

karácsonyi portré készítése otthon - gyerekfotózás természetes fénnyel

Karácsonyi portréfotók készítése otthon

Hogyan lehet otthoni körülmények között szép karácsonyi fotókat készíteni? Kiderül a videóból! Felszerelés választása, gépbeállítások, a fények használata és sok-sok ötlet, hogy milyen képeket készíts. https://www.youtube.com/watch?v=-UyoAietpvIFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Karácsonyi portréfotózás otthon, természetes fénnyel – A videóban elhangzó szöveg leirata Ezúttal otthoni körülmények között fogunk karácsonyi portrét készíteni. Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha

Tovább olvasom »
Photoshop tanfolyam fotósoknak

A legnagyobb hiba, amit a Photoshoppal elkövettem

Ha még nem kerültél szorosabb barátságba a Photoshoppal, nem vagy egyedül. Amikor egyetemistaként a 2000-es években elkezdtem használni ezt a programot, iszonyatosan sok bosszúságot okozott. Az a helyzet ugyanis, hogy a Photoshop egyáltalán nem felhasználóbarát program. Ha előzetes ismeretek nélkül kezded el használni, akkor nagyon nehéz átlátni a működését. Annak idején nem egyszer záram be

Tovább olvasom »
Ihász Ingrid: fotós marketing kézikönyv

Vallomás: Ezért született a könyvem (Marketingiránytű fotósoknak)

Végre elkészült a könyvem, már csak a nyomdára várunk. Tűkön ülök, hogy kézbe vehessem! A “marketingszöveg” fent van a könyv oldalán, itt most arról szeretnék írni egy kicsit, hogy miért is született meg. Bevallom, a végére már egyre többször kérdezgettem magamtól, hogy biztosan akartam-e ezt az egészet. Amikor az ezredik korrektúrát bogarásztam. Amikor a sokadik éjszaka

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top