Így készíts különleges fotóalbumot lépésről-lépésre

dreamworldphotohu-fotoalbum-keszites

Az előző bejegyzésben arról volt szó, hogy hogyan érdemes tárolni és rendszerezni a fotókat. Most pedig fotóalbum készítéséhez fogok tippeket adni. Ez akár utazások után, akár az ünnepek környékén különösen aktuális, hiszen az ilyen albumok tökéletes ajándékot jelentenek saját magunknak és a családtagoknak, főképp a nagyszülőknek.

 

Fotósként talán nem meglepő, hogy nagyon fontosnak tartom az emlékőrzést, és úgy gondolom, hogy ebben a kézzelfogható képeknek óriási jelentőségük van. Ennek jegyében fogadtam meg többek között azt is, hogy rendszeresen fogok magunknak családi albumokat készíteni. Ezt nektek is ajánlom, hiszen egészen más élmény kézbe venni egy fotóalbumot gondosan kiválogatott képekkel, mint többezer képet pörgetni egy mobil kijelzőn…

1. A képek válogatása a fotóalbumba

Az első lépés a fotóalbum készítésekor a válogatás (feltételezve, hogy a képek már elkészültek). Ha még nem vagy gyakorlott ebben, akkor javaslom “kicsiben” kezdeni, és például egy utazás képeiből készíteni albumot. Ha rögtön azt a célt tűzöd ki, hogy az elmúlt egy év képeit válogatod ki, akkor könnyen lehet, hogy már a képek negyedénél elmegy a kedved az egésztől.

Úgy gondolom, hogy az ideális képszám egy albumba olyan 50-60 darab, de természetesen lehet ennél több vagy kevesebb is. 150 képnél többet semmiképpen sem javaslok egy albumba zsúfolni, ott már biztosan kompromisszumos lesz a képek mérete, arról már nem is beszélve, hogy jó eséllyel nem is lesz annyira izgalmas és változatos. Ha túlzottan hasonló képeket válogatsz össze, az eléggé unalmas lesz, még akkor is, ha a tünemény gyerkőceid vannak rajtuk.

Én a “történetmesélős” fotósorozatokból szeretek leginkább családi albumokat készíteni, ahol például egy utazásnál készülnek képek a tájról, szálláshelyről, részletekről, és természetesen a család tagjairól, megmutatva a környezetet, de az apró interakciókat is. Ezek nagyrészt időrendben követik egymást az albumban, de ha a logika vagy az oldalszerkesztés szempontjai megkövetelik, természetesen el lehet tőle térni. A lényeg, hogy egységes, de változatos képanyag álljon össze, amiből kirajzolódik egy történet. (Ebből a szempontból egy “éves” családi album mindig nehezebb projekt, hiszen ott csak pillanatokat lehet kiragadni, és lehet, hogy más csoportosítási szempontokat érdemes kigondolni, pl. nagyszülős, nyaralós, ovis stb. képek.) Ha mindez elsőre nem sikerül, azért ne csüggedj, itt az ideális állapotot igyekszem felvázolni. Azt pedig ne feledd, hogy a pillanatok megörökítése sosem fontosabb, mint a megélése, szóval meg kell találni ebben is az egyensúlyt.

2. A fotók szerkesztése

A képeket én elsősorban Lightroomban szerkesztem (ha szeretnéd te is megtanulni, katt ide) a családi fotóinkhoz elég ritkán használom a Photoshopot. Ha mégis, akkor többnyire azért, hogy zavaró elemeket távolítsak el a képről (például más embereket) vagy esetleg körbevágjak valamit, mint a fenti képen. Mobilon pedig a Snapseedet használom, egy szuper ingyenes alkalmazást, ami akár a Lightroom és Photoshop közös kisgyereke is lehetne.

A szerkesztésnél arra törekszem, hogy a képi világ egységes legyen, azaz hasonló színvilággal, telítettséggel, kontraszttal dolgozom ki a képeket. Szeretem a meleg és élénk színeket, ezt szoktam végigvinni a teljes sorozatokon. A képeket a lehető legnagyobb méretben és 300 dpi felbontásban mentem el, ami nyomtatásra is alkalmas.

3. Különleges “scrapbook” oldalak

Az albumokat a kiválasztott szolgáltató albumszerkesztőjében szoktam összerakni. Ha különlegesebb oldalakat is szeretnék, akkor ahhoz a szintén ingyenes Canvát használom (elő is fizetek rá egyébként a plusz funkciók miatt), ahol választok az elérhető profi sablonok közül és testreszabom őket. Nagyon egyszerű a használata, de mindjárt lesz róla részletesebben is szó.

Ezzel egyedi borítót és néhány scrapbook-jellegű lapot szoktam tervezni. Tudom, hogy van olyan fotóalbum szerkesztő alkalmazás, aminél hasonló funkciók beépítve is elérhetők, de a Canva sablonjait sokkal igényesebbnek tartom, és a számtalan egyedi elem között mindig találok olyat, ami tényleg tetszik.

TIPPEK A CANVA HASZNÁLATÁHOZ

  1. Írd be a Canva keresőjébe pl. azt, hogy “scrapbook” vagy nézegesd az instagram poszt vagy sztori template-eket. Válassz ki egy olyat, ami tetszik neked és feltehetőleg minimális módosításokkal tudod használni. (Az vedd figyelembe, hogy a Canva ingyenes verziójában utólag nem tudod átméretezni a képet.)
  2. Ha van olyan kép, elem, amit nem akarsz használni, töröld ki!
  3. Az Uploads lehetőségnél töltsd fel az előzetesen kiválasztott képet vagy képeket.
  4. A szövegeket értelemszerűen írd át arra, amit te szeretnél használni.
  5. Az egyes képek, elemek könnyen átméretezhetők és a Copy gomb segítségével duplikálhatók is.
  6. Az elrendezésüket, sorrendjüket a “Position” segítségével lehet beállítani. A “Forward”, illetve “Backward” lehetőség előrehozza, illetve hátraküldi az egyes elemeket.
  7. A kész képet a jobb felső sarokban található letöltés gombbal le is mentheted magadnak, többek között png, jpg vagy nyomtatási minőségű pdf formátumban.

Ezek az oldalak nálam egy-egy témát, helyszínt vezetnek be az albumban. Még ha lett volna is energiám az összes képet ilyen módon szerkeszteni, nem tettem volna, mert sok lett volna nekem ennyi cirkalmas oldal egymás után. Így viszont megtörik a sima album rendezettségét és egyhangúságát!

Figyelek arra, hogy az oldalaknál ugyanazokat a betűtípusokat használjam (összesen kétfélét), hiszen nem akarok egy óriási katyvaszt a nap végén. Tudom, hogy négyzet alakú albumot szeretnék és hogy a nyomtatásnál a lapok széle “leesik” (ún. kifutó), amit figyelembe kell venni a tervezésnél (különösen a borítónál). A Canváról ezeket az oldalakat nyomtatásra alkalmas minőségben (pl. 4000px x 4000px, 300 dpi felbontás) töltöm le.

4. A fotóalbum összeállítása online szerkesztővel

Ahogyan említettem, az album összeállításához a választott fotókönyv szolgáltató online szerkesztőjét ajánlom. Én többnyire a Bestfotókönyvtől szoktam rendelni, de szívesen ajánlom a Fotoplust és a Fotológust is. A szerkesztőbe töltöm fel a fotókat és a Canvás oldalakat is. Így viszonylag gyorsan meg lehet szerkeszteni egy albumot, hiszen általában úgy működnek, hogy amikor ráteszed a képeket az oldalra, azonnal ajánlanak elrendezést, ami természetesen meg is változtatható. Én mindig találok olyat, ami tetszik. A kész album pedig ezeknél a szolgáltatóknál sokkal jobb minőségű, mintha a “drogériásakat” választjátok.

Az albumnál mindig oldalpárokban gondolkodom és – ahogyan a válogatásnál említettem – általában időrendi sorrendben haladok a képekkel. Egy utazós albumnál igyekszem az egyes oldalpárokon ugyanott és hasonló témában készült képeket elhelyezni. Kislányom az apjával, a pajtával, a lovakkal, a hegyekkel stb. Az album szerkesztése során, amikor a különböző elrendezések vágták a képeket, figyeltem a kompozíciós szabályokra (harmadolás, iránytartás stb.). Illetve az album egészénél külön az iránytartásra is (amennyire ez lehetséges), azaz próbálom úgy rendezni a képeket, hogy ne legyen a széleken olyan fotó, amin valaki kifelé néz az “albumból”. Ez nem feltétlenül sikerül minden esetben, de irányelvként ezt alkalmazom.

Ugyancsak szempont szokott lenni nálam, hogy legyen néhány nagy méretű, teljes oldalas kép az albumban. Akár dupla oldalas kép is szóba jöhet. Arra is érdemes figyelni, hogy ha fekete-fehér képeket is teszel az albumba, akkor egy oldalpáron belül lehetőleg ne váltakozzanak a színes és fekete-fehér képek. A Canvás oldalaim között előfordul egyébként ilyen is, de az pont úgy tetszett, ahogyan az eredeti sablon ki volt alakítva.

Bízom benne, hogy hasznos volt számodra ez a bejegyzés, kedvet kaptál egy album összeállításához, vagy esetleg segít abban, hogy az ünnepi ajándék még tökéletesebb lehessen.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Portré retusálás Lightroomban: teljes munkafolyamat

Ismerd meg a portré retusálás teljes munkafolyamatát a Lightroomban lépésről lépésre! Megtanulhatod, hogyan használd a különböző eszközöket az arcbőr, szemek, ajkak és sok más terület utómunkájához. Bemutatom a különböző maszkolási lehetőségeket, a generatív mesterséges intelligenciát és adaptív preseteket, amelyekkel profi hatást érhetsz el. Akár a Photoshop használata nélkül is igényes portré retust végezhetsz. https://youtu.be/44oZfDwmQbIFeliratkoztál már

Tovább olvasom »
naplementés portréfotózás

Így fotózz a nappal szemben: 6 tipp naplementés portréfotózáshoz

Mi az a 6 dolog, amire figyelj, ha nappal szemben fotózol portrét? Ebben a videóban megmutatom lépésről lépésre, hogy hogyan fotózz naplementében. https://youtu.be/mtMgzIAjLn4?si=9i4aoP6F8jrLJYJzFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A videóban elhangzó szöveg leirata: portréfotózás nappal szemben <p> Nappal szemben nem fotózunk! Vagy mégis?! Simán fotózunk nappal szemben, azaz ellenfényben. Sőt, sok esetben kifejezetten ezt a fényt keressük, mert

Tovább olvasom »

Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/smoNSwil_Mk Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás –

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top