A kulisszák mögött: így készülnek a retusált képeim

Egy kis Photoshop mágia

 

Vajon mekkora része egy fotós munkájának a Lightroom és Photoshop mágia?

Ha megkérdeznénk valakitől, hogy mivel foglalkozik egy fotós, akkor valószínűleg eléggé értetlenül nézne, hogy miféle átverésről lehet itt szó. Nyilván fotózik! Pedig valójában a fotózás csak egy nagyon kis szelete a munkának, legalábbis akkor biztosan, ha egyszemélyes vállalkozásról van szó. A vállalkozáshoz kapcsolódó összes feladatról most nem szeretnék értekezni, hiszen nem ez a bejegyzés témája. De sokan meglepődnek azon, hogy a fotózáshoz szorosan kötődő utómunka, retusálás is milyen komplex és mennyivel több időt vesz igénybe, mint maga a fotózás! Ebben a bejegyzésben szeretnélek egy kicsit bevinni a kulisszák mögé, hogy láthasd, mit is jelent ez a gyakorlatban és mutatok előtte-utána képeket is.

Az utómunka nálam az alábbi lépésekből áll:

  1. A nyers képek letöltése, kiválogatása.
  2. A képek korrigálása az Adobe Lightroom Classic segítségével.
  3. A képek retusálása az Adobe Photoshop programmal.

 

 

Mit jelent pontosan a nyers fényképek kiválogatása?

A nyers képek rendszerezését az Adobe Lightroomban kezdem el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, miután letöltöttem a képeket a memóriakártyáról, importálom a Lightroomba. Ezután pedig  megjelölöm azokat a képeket, amikből később válogatok, vagy az ügyfeleknek küldök válogatásra. Nyilván születnek olyan képek is egy fotózáson, ahol valaki éppen pislogott vagy nem a legjobb az arckifejezése, kiszaladt a képről, esetleg én hibáztam és életlen vagy egyéb módon hibás lett. Nem szeretném senkinek az idejét rabolni azzal, hogy ezeket is nézegetni kelljen, ezért egy előszűrt galériát mutatok a legjobb képekből. A fotózás időtartamától, jellegétől függően ez általában 60-120 képet jelent.

A fotózás után 5 napon belül (általában előbb) megosztom a vízjelezett, nyers képekből álló galériát, amelyből ki lehet választani, hogy melyeket retusáljam (igény esetén segítek kiválasztani a képeket). Természetesen a csomagokban megjelölt képszámoknál többet is lehet választani külön térítés ellenében. Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak nálam a labda.

A képek kiválasztása után legfeljebb 3 hétre van szükségem, hogy retusáljam őket, de ez a kiválasztott képek számától is függ. Nem használok semmilyen szűrőt, minden képet egyedileg, kézzel szerkesztek Lightroomban és Photoshopban a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Azt szeretném, hogy olyan képek szülessenek, amiket évtizedek múltán is szívesen nézeget mindenki!

Mit csinálsz a fotókkal a Lightroomban?

A Lightroomban a képek alapkorrekcióját végzem el, és általában csak az egész képet érintő módosításokat teszek. A nyers képek tulajdonsága, hogy bár nagyon sok információt tartalmaznak, nincsen rajtuk semmilyen beállítás, szűrő, ezért szürkék, színtelenek, kontraszttalanok, kissé életlenek (az előbbi tulajdonságokból is adódóan), összességében kifejezetten rosszul néznek ki. Főleg, ha a szemünk már hozzászokott a mobilos fotók túlélesítéséhez és vibrálóan szaturált színvilágához. Ez teljesen normális, hiszen a régi idők negatívjaihoz hasonlóan a nyers fájlok is várják a feldolgozást. A nyers képeknek szenteltem egy külön posztot az Instagramon (@dreamworldphothu), ha érdekel, vess rá egy pillantást!

A Lightroomban mindig a kép egészét nézem. Ha szükséges, megvágom, de alapvetően mindig törekszem arra, hogy már a gépben legyen meg a kompozíció. Ezután finomhangolom az expozíciót, figyelve a fényes és árnyékos területek megfelelő súlyára, illetve a kontrasztra. Ez különösen akkor fontos, ha a fényviszonyok nem voltak teljesen ideálisak. A színeket a fehéregyensúly, színesség (vibrance) és szaturáció segítségével állítom be, gyakran az egyes színek finomhangolásával együtt (HSL). Az esetleges kromatikus aberrációt minden esetben eltávolítom. Végül élesítem a képet a szükséges mértékben, és eközben figyelek a zajszűrésre is.

Mi történik a képekkel a Photoshopban?

A Photoshopot retusálásra használom, ami magában foglalja a portréretust (bőrhibák eltüntetése, bőrsimítás és egyéb korrekciók, szem kiemelése stb.), szükség szerint a háttér korrigálását és nem kívánt tárgyak eltüntetését. Szükség esetén a testformát is enyhén (!) korrigálom. Időnként további globális és lokális módosításokat is végzek és tovább hangolom a színeket.

A képeimnél – még az elvontabbaknál is – igyekszem megőrizni a természetességet, nem szeretem például a porcelánná retusált bőrt. A retus mértékét a témához és a kép jellegéhez is igazítom Photoshopban, ahogyan azt az ebben a bejegyzésben szereplő példákon is láthatod.

Mi az, ami nincsen benne az alapretusban? Alapvetően az “orvosi szolgáltatások”. Gondolok itt például a plasztikai sebészetre és a fogorvoslásra. Hasonlóan nincsen benne a ruhák teljes átalakítása, hajfestés, frizurakészítés, manikűr, pedikűr stb. Ezeket a fotózás előtt célszerű megoldani, mert bár bizonyos esetekben könnyen és gyorsan korrigálhatók Photoshopban, más esetekben órákat is igénybe vehetnek az adott képtől és a módosítás jellegétől függően.

A montázs (composite) képek esetében a Photoshopban végzett utómunka kiegészül azzal, hogy összehangolom a különböző képeket (színek, kontraszt, árnyékok stb.). Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem minden képet lehet egy tetszőleges másikkal összerakni, legalább a fény irányának, a perspektívának és a mélységélességnek meg kell egyeznie ahhoz, hogy hihető eredményt lehessen elérni. A forrásképektől függ, hogy mennyi munkát igényel egy ilyen kompozit elkészítése, lehet 8 perc, de lehet 8 óra is. Ezért van az, hogy minden ilyen projektet egyedileg árazok. A montázsok készítésének is szenteltem egy külön posztot Instagramon (@dreamworldphotohu), ha érdekel a téma, nézd meg!

Élet a Photoshop után... Milyen formában adod át a képeket?

A képeket nagyfelbontású digitális formában (jpeg) és 10×15 cm-es nyomtatott képként adom át. Természetesen van lehetőség fotóalbumok és fali képek rendelésére is. Nyers képeket nem adok át és nem értékesítek.

Van még valamilyen hasznos tudnivaló a képekkel kapcsolatban?

A szerzői jogi szabályozásnak megfelelően az általam készített, ügyfelek számára átadott képek online publikálásánál kérem a nevem feltüntetését (Fotó: Ihász Ingrid, dreamworldphoto.hu vagy az oldalam tagelése). Ezt abban az esetben is kérem, ha személyes közösségi média profilokról van szó. (Bármilyen nem személyes online vagy offline média használathoz, illetve nem a számotokra készített fotó felhasználásáról egyedi megállapodás szükséges!) A szerzői jogi szabályozásnak megfelelően a képek vágással, szűrőkkel, egyéb effektekkel nem módosíthatók. 

Szeretnéd megtanulni az Adobe Photoshop használatát az alapoktól a profi szintig?

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top