Hol érdemes online tanulni a fotózásról és az utómunkáról, retusálásról (Lightroom, Photoshop)?

dreamworldphoto-gyerekfotozas-DSC03665-utana

Bár rengeteget tanultam a fotósiskolában és a különböző személyes workshopokon is, számomra mindig is nagyon meghatározó volt az online tanulás. Így olyan szakemberektől is tanulhatok, és olyan tudáshoz férhetek hozzá, amire egyébként nem lenne lehetőségem, ráadásul a saját tempómban haladhatok, amikor éppen ráérek. Ebben a bejegyzésben azokat a fotós és utómunka képzéseket gyűjtöm össze, amikkel személyes tapasztalatom is van.

A Creative Live és akikhez azon keresztül jutottam el

Az első platform, amivel találkoztam és úgy gondolom, hogy igazi kincsesbánya kezdő és haladó fotósok számára egyaránt, az a Creative Live. Folyamatosan vannak ingyenesen elérhető “vetítések”, amikor adott időben meg lehet nézni egyes kurzusokat, illetve vannak kifejezetten élő adások is. Emellett havi/éves hozzáférést, illetve konkrét tananyagokat is meg lehet vásárolni. Én egyébként a kurzusok megvásárlását preferálom, mert nem biztos, hogy az időszakos előfizetést éppen ki tudom használni.

Úgy gondolom, hogy – különösen kezdőként – érdemes teljes kurzusokban gondolkodni, mert bár rengeteg remek anyag van ingyenesen a YouTube-on, iszonyatosan nehéz ezeket egy adott témában hatékonyan összeszedni. Ha már stabil alapokkal rendelkezel és csak egy-egy dolognak szeretnél utánanézni vagy simán csak inspirálódnál, arra tökéletes.

Visszatérve a Creative Live-ra, ezen a platformon több olyan fantasztikus fotóst és retusőrt volt szerencsém megismerni, akitől rengeteget tudtam tanulni.

Ben Willmore: Az egyik legnagyobb Lightroom és Photoshop guru, nyugodt szívvel mondhatom, hogy az utómunka tudásom alapjait tőle szereztem meg, és biztos vagyok benne, hogy ha újranézném a kurzusait, még mindig tanulnék újat belőlük. Minden esetben elmondja a miérteket, és az ő magyarázatait az is megérti, aki életében először nyitja meg bármelyik említett programot. Ez nem egy presetes, actionös bohóckodás, hanem tényleg megtanulod, hogy mit hogyan kell csinálni, ami után már magadnak készíthetsz efféle segédleteket. Az ő saját platformja a Digital Mastery, de azzal nincsen tapasztalatom.

Aaron Nace: A Phlearn alapítója, szintén nagy Lightroom és Photoshop guru, akinek egyébként rengeteg ingyenesen elérhető anyaga is van a YouTube-on. Ha még nem követed, mindenképpen ajánlom! Tőle egyébként kifejezetten a montázs (composite) készítésről tanultam sokat, de szívesen nézem a videóit bármilyen egyéb témában is. Nála vannak actionök és presetek, de ezek részei a Phlearn pro előfizetésnek, és a videók nem arról szólnak, hogy ezeket akarja rádsózni.

Lindsay Adler: Zseniális divatfotós, világítás-guru és a pózoltatás mestere. Ha megnézed bárhol a munkáját, akkor látni fogod, hogy egyszerűen minden a helyén van. Ez valakinek már túl tökéletes lehet, de én meg pont ilyen emberektől (is) szeretek tanulni. A pózolásról írt könyvét (The Photographer’s Guide to Posing) is beszereztem egyébként, ami szintén nagy segítség és a mai napig fellapozom időnként. Gyakorlott oktató, szóval a tudás átadásában is profi, szívből ajánlom. Neki is van saját platformja és boltja.

Sue Bryce: Szintén zseniális fotós, aki viszont elsősorban természetes fénnyel dolgozik. Tőle a fotózás terén főleg a természetesnek és könnyednek ható pózokat lehet ellesni. Sokkal lazább, mint Lindsay Adler, nem zavarják a tökéletlen vágások sem. Emellett üzleti szempontból is sokat lehet tőle tanulni a fotós marketing és értékesítés területén. Az ő platformja a Sue Bryce Education, aminek egy ideig előfizetője is voltam, de aztán mikor nem volt időm eleget foglalkozni vele, végül lemondtam. Benne van a Portrait Masters-ben is, ahol szintén érdemes körbenézni, ott találtam rá például Felix Kunze világítási kurzusára.

Brooke Shaden: Ha érdekel a kicsit elvontabb, művészi irány, a “valódi” fine art is a fotózásban és a kompozitkészítésben, akkor valószínűleg hamar találkozol a nevével. Ő egyébként a történetmesélés mestere és elsősorban magát fotózza. Egy nagyon kedves, szimpatikus lány – vagy legalábbis abból, amit láttam belőle, annak tűnik -, öröm tőle tanulni. Saját oktatási platformja tudomásom szerint nincsen.

Időnként kedvet kapok a kompozitokhoz (Fotó: Ihász Ingrid)

A Creative Live tehát szuper kiindulópont, hiszen – akár teljesen ingyen is – megismerhetsz egy csomó alkotót, és ha tetszik, amit csinálnak, akkor követheted őket a saját felületeiken is. Ha pedig beruházol valamilyen tananyagba, tudod, hogy nem lesz zsákbamacska.

Régebbi érdeklődésem: A nagytelés, bokeh-monster fotózás

Fotó: Ihász Ingrid

A legtöbb kezdő fotóshoz hasonlóan régebben engem is megbabonáztak a 200 mm-es f/2-es objektívekre építő fotósok, akiknél a háttérelmosás mértéke önmagában vitte az egész képet. Így jutottam el Meg Bittonhoz és Lisa Holloway-hez, akiktől akkoriban sokat tanultam (elsősorban az utómunka terén). Hozzá kell tennem, ma már egyáltalán nem tudok velük azonosulni, sem fotózási stílusban, sem emberileg. Az utóbbi hölgy tudomásom szerint ugyanazt árulja évek óta, így rá nem térnék ki, de az előbbire érdemes, mert ő elég aktív.

Meg Bitton: Először is le kell szögeznem, hogy remek üzletasszony, indított egy szerteágazó oktatóportált (Meg Bitton Live), amit az az ember készített, aki a Creative Live-ot is, és körülvette magát olyan emberekkel, akik a tudását kiegészítik, megnyerte például az általam nagyon nagyra tartott Ben Willmore-t is bizonyos leckékhez. Bevallom töredelmesen, én egy csomó videót megvettem Meg Bittontól, mindig akciósan (teljes áron nehogy vegyetek valamit!), de valahogy újra és újra az az érzésem volt, hogy “na ez megint felesleges pénzkidobás volt” (sok volt a tanulópénz, na). Nagyon-nagyon kezdő anyagai vannak, a stúdióvilágításhoz nem ért különösebben, számomra elképszetően nyers stílusban instruálja a gyerekeket, és a képszerkesztésben pedig ha láttad például a Classic Photoshop Edits-et, akkor már mindent láttál. Ő egyébként kézzel szerkeszt, nem presetekkel vagy actionökkel. Nála én nagyon azt érzem, hogy egy-egy témáról rengeteg bőrt húz le, és nem ad elég értéket az árért cserébe. A Ben Willmore-ral közösen készített anyagai egyébként jók, de Ben ugyanezt megtanítja bármelyik másik kurzusában is, sok mással együtt, összességében kevesebbért.

Újabb érdeklődésem: A lifestyle fotózás

Fotó: Ihász Ingrid

Jelenleg éppen két online kurzust végzek, mindkettőnek a témája a lifestyle családi fotózás, csak éppen két nagyon különböző szemszögből. Ezeket azoknak ajánlom, akik természetesnek ható pillanatokat szeretnének megörökíteni.

Stormy Solis: Ő inkább a “megfigyelő” vonalat viszi a lifestyle fotózásban, bár természetesen ő is instruálja a fotóalanyait. Az All Heart Education egy négy szezonból álló oktatássorozat (most a 2., nyári résznél tartunk), ami részletesen végigveszi a styling, helyszínválasztás, fotózás és utómunka szempontjait, és a visszajelzésekkel is folyamatosan formálódik. Az utómunkában preseteket és actionöket használ, de ezeket biztosítja is a kurzus résztvevőinek. Nem bántam meg, hogy beneveztem, már csak azért sem, mert végre láthatok intorvertáltabb személyiségű fotóst is munka közben, aki nem a “nagydumájára” épített sikeres üzletet.

Twig&Olive: Ők a “mókamester” lifestyle vonalat viszik, konkrétan úgy zajlik náluk egy fotózás (Children and Families e-Workshop), mintha egy gyerekbuliba érkezett volna egy animátor. Elképesztő tempót diktálnak és mindezt nagyon tudatosan építik fel, teljes kontroll alatt tartva a fotózást, miközben olyan képeket alkotnak, amikről azt gondolnád, csakis teljesen spontán pillanatok lehetnek. Emellett technikai és üzleti vonal is kapcsolódik a tananyaghoz, azonban a képszerkesztés gyakorlatilag csak az általuk árult – külön megvásárolható – presetekre épül. Van számos egyéb hasznos anyaguk fotósoknak, például üzleti sablonok, fotós feladatkártyák, styling segédletek, amik egyébként szuperek, de rendesen meg is kérik az árukat.

Fotó: Ihász Ingrid

Ajánlom magamat

A végén pedig kissé szerénytelenül hadd ajánljam magamat! Nem mintha mérhető lennék bármelyik itt említett hírességhez, viszont az utóbbi években elég sokat tanultam és gyakoroltam, és mindezeket szintetizálom azokban az anyagokban, amiket készítek, többnyire ingyen, méghozzá magyar nyelven.

Remélem, hogy hasznos volt neked ez a válogatás, és kaptál néhány ötletet, hogy merre indulj el a tanulásban. Te kiktől tanultál a fotózásról vagy utómunkáról online?

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess Instagramon (@dreamworldphotohu) és YouTube-on (@dreamworldphotography) is, és ne felejts el körbenézni a Boltban!

Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Utómunka alapok: A presetek használata Lightroomban és Photoshopban (VIDEÓ)

Szeretnél preseteket használni a Lightroomban vagy a Photoshopban az Adobe Camera Raw-val, de valahol elakadtál? Ebben a videóban megmutatom, hogy hogyan tudod betölteni (importálni) a preseteket ezekbe a programokba, illetve hogyan menthetsz saját preseteket, és általánosságban mik a testreszabás alapvető lépései. Mi is az a preset? A presetek olyan filterek, szűrők, hatások, amiket egy kattintással

Tovább olvasom »

Utómunka alapok: Tüntesd el a lila és zöld éleket! A kromatikus aberráció eltávolítása Lightroomban (VIDEÓ)

Találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a képeiden lilás és zöldes élek jelentek meg? Ez az ún. kromatikus aberráció, egy lencse leképzési hiba. Meglehetősen gyakran előfordul és elsősorban a kontrasztos részeknél jelentkezik. Hogyan lehet eltüntetni a kromatikus aberrációt a képről? Szerencsére gyorsan és egyszerűen szűrhető, korrigálható akár Lightroomban, akár Photshopban az Adobe Camera Raw segítségével.

Tovább olvasom »

Portré retus egy kattintással? (Majdnem) lehetséges (VIDEÓ)

Szeretnéd meggyorsítani a retusálás folyamatát? Ebben a videóban megmutatom, hogy hogyan készíthetsz magadnak egy olyan Photoshop actiont, amivel egyszerűsítheted a retusálást, és így nem szükséges ugyanazokat a lépéseket újra és újra végrehajtanod minden képnél. A használata ezután mindössze egy kattintás, tehát akkor is tudod alkalmazni, ha még nem ismered jól a Photoshop eszközeit. Az elkészítést

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top