“Fine art” portré retus Lightroomban és Photoshopban: magyar tutorial videó a legnagyobb mesterek technikáival

Fine art portré retus Photoshop tutorial videó

Meglehetősen régóta terveztem már ezt a “fine art” Photoshop portré retus videót, és nagy boldogság számomra, hogy végre elkészült! Azt kell mondanom, hogy ez az eddigi legkomplexebb tutorial videóm, és annyi mindent megmutatok, hogy még én is rácsodálkoztam, amikor készen lett. Ebből a teljesen rendhagyó, magyar nyelvű anyagból te is megtanulhatod a portré retusálásnak azokat a haladó módszereit Lightroomban és Photoshopban, amelyeket a high-end magazinok retusőrei is használnak.

Előtte-utána

Kik azok az említett mesterek, akiktől a Photoshop portré retust tanultad?

Az elmúlt években számos haladó Photoshop retus technikát volt szerencsém elsajátítani és ennek a legjavát osztom most meg veled is. Néhány név, akitől tanultam a teljesség igénye nélkül:

 • Paulina Duczman (személyes workshop, 2018)
 • Roberta Baneviciene (személyes workshop, 2019)
 • Oliwia Major (személyes workshop, 2020)
 • Ben Willmore (Lightroom és Photoshop online tanfolyamok)
 • Pratik Naik (The Retouching Series)

Ez alapján láthatod, hogy nem ingyenes videókból összegereblyézett, itt-ott hiányos tudást próbálok “drága pénzért” eladni neked, hanem olyan értéket kapsz, amit évek munkája és masszív anyagi befektetés megszerezni. Ahogyan a Lightroom Mastery online tanfolyam esetében, úgy itt is a legnaprakészebb tudást kapod és nem tartok semmilyen titkot sem magamban.

Oké, akkor miért ilyen “olcsó” ez a Photoshop retus tanfolyam?

Ha követed a munkámat Instagramon és YouTube-on, akkor láthatod, hogy mennyi mindent osztok meg ingyen. Sosem féltem a konkurenciától, így a tudásomat sem féltettem. Ez a videó annyira komplex és értékes, hogy nem tudom ingyen adni, ugyanakkor szeretném, ha az ára sokak számára elérhető lenne. Hiszek benne, hogy ez egy elképesztő lehetőség kezdő és haladó fotósoknak egyaránt, és nincsen még egy ilyen szintű retus videó ebben a témában magyarul!

Előtte-utána

Mit tartalmaz a “Fine art” portré retus Lightroomban és Photoshopban?

1,5 óra tömény tudás, középhaladó és haladó Photoshop technikák.

 • A nulladik lépés: Hogyan készíts olyan fényképet, amin tényleg jól mutat az ilyen portré retus? (Néhány gondolat a “fine artnak” nevezett stílusról, világításról, pózokról.)
 • Hogyan néz ki a teljes portré retus munkafolyamat Lightroomban és Photoshopban, mik az alapvető lépések, amiken minden esetben végig kell menni?
 • Hogyan használd a rétegeket és rétegmaszkokat, mit érdemes külön rétegeken végezni?
 • Hogyan korrigáld az arcformát, testet, ruhát, hogyan dúsítsd a hajat? (Liquify)
 • Hogyan tisztítsd meg a bőrt és tedd tökéletessé a textúrát? Hogyan tisztítsd a szemet és korrigáld a szem alatti terület elszíneződéseit, karikáit? Hogyan kezeld az apró, szálló hajakat? Hogyan tüntess el nem kívánatos részeket a képről? (Tisztítás a Patch, Spot Healing Brush, Healing Brush és Clone Stamp eszközével)
 • Hogyan lesz tökéletesen sima és egyenletes a bőr, megőrizve a textúráját? (Frequency Separation alapok és haladó technikák)
 • Hogyan add vissza és hangsúlyozd az arc platszikusságát? Hogyan érdemes kontúrozni és játszani a fényekkel, árnyékokkal? (Dogde&Burn a görbék segítségével)
 • Hogyan korrigáld, egységesítsd tovább a bőrszínt? Hogyan változtasd meg egy terület színét? Hogyan készíts természetes arcpírt? (Lokális színmódosítási technikák)
 • Hogyan alakíts ki “művészi” színvilágot? (Color Grading)
 • Hogyan adj “fine art” háttér textúrát a képedhez?
 • Mik a végső lépések a portré retus során és hogyan érdemes exportálni a képet?

Egyéb extrák:

Kinek ajánlod a “Fine art” Photoshop portré retus videót? Kezdőknek is érdemes megvenni?

Elsősorban olyanoknak ajánlom, akiknek már van valamennyi tapasztalatuk a Lightroommal és a Photoshoppal, azaz rendelkeznek alap ismeretekkel a programok működéséről, és szeretnék a legkorszerűbb, high-end portré retus technikákat elsajátítani. Minden lépést részletesen bemutatok, így akár kezdők is követhetik, de számukra valószínűleg sok lesz az új információ. Az anyagot ugyanakkor bármennyiszer visszanézheted, így bármilyen tudásszinten vagy is, begyakorolhatod a lépéseket. 

Meg kell-e vásárolni valamilyen további plugint vagy actiont ehhez a tutorial videóhoz?

Nem! A videóban kézzel szerkesztek, egyedül a Frequency Separation az, amit actionnel végzek benne. Ezt az actiont ingyenesen le tudod tölteni a Boltból, de mellékelem ehhez a tanfolyamhoz is.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, kövess Instagramon (@dreamworldphotohu) és YouTube-on (@dreamworldphotography) is, és ne felejts el körbenézni a Boltban!

Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Halloween arany óra

Az Adobe Lightroom Classic használata: teljes munkafolyamat lépésről lépésre kezdőknek és haladóknak

Az utómunka során az egyik legfontosabb dolog, hogy legyen egy terv a fejünkben, ami alapján haladunk. Így érhetjük el azt az eredményt, amit megálmodtunk, és így nem kell korábbi lépésekhez újra és újra visszatérnünk valamilyen későbbi módosítás miatt. Ebben a bejegyzésben azt a Lightroom Classic képszerkesztési munkafolyamatot mutatom be, ami alapján dologozom, és amit a Lightroom Mastery

Tovább olvasom »
gyerek fotózás

6 tipp, hogy jobb képeket készíthess a gyerekekről akár az otthonodban!

Szülőként sokszor ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy megörökítsük a gyerkőcöket. Hiszen folyamatosan változnak, fejlődnek, túl hamar felnőnek, és ezeket a pillanatokat szeretnénk megőrizni. Nemcsak magunknak, de nekik is. A gyerek fotózás azonban nem kis kihívást jelent, hiszen a gyerekek izegnek-mozognak, nem akarnak a kamerába nézni, és olykor többszáz ellőtt kép után sincsen olyan, ami igazán jól

Tovább olvasom »
Halloween kék óra

Adobe Lightroom Classic vagy Adobe Lightroom (CC): Mi a különbség?

Amikor az ember elkezd érdeklődni az Adobe képszerkesztő programjai iránt, akkor viszonylag hamar belefut, hogy többféle verzió is létezik. Nemcsak a különböző platformokra (asztali gép, mobil, tablet, illetve web), hanem úgy egyébként is… Két szoftver is fut ezen a néven, az egyiket jelenleg Lightroom Classic-nak, a másikat pedig simán Lightroomnak (korábban CC) hívják. Sőt, az

Tovább olvasom »

4 thoughts on ““Fine art” portré retus Lightroomban és Photoshopban: magyar tutorial videó a legnagyobb mesterek technikáival”

 1. Nagyon komplex, szuper videó, ami mindent tartalmaz, ami egy retushoz szükséges lehet.
  Nagyon szeretem, hogy nem azzal megy el az időm, hogy keresgéljek, hanem részletesen le van írva, hogy mit hol találok az anyagban.
  Már a lightroom mastery videóból rengeteget tanultam, de úgy érzem ezzel most még jobb képek születhetnek 🙂
  Köszönöm szépen!

 2. És az előtte jobb. (Leszámítva az élesítést és a kontrasztosítást.) Nem értem, miért kell szétkenni a modell arcát, azt még kevésbé, hogy a szoknya színe miért változott meg.
  Szóval nem tudom, nekem az alapanyag tűnik olyasminek, amit nem érdemes különösebben retusálni, alap utómunkával is jó kép.

  1. Köszönöm az észrevételt, örülök, hogy tetszik a nyers kép! El is mondom a videómban, hogy alapvetően olyan fotókat igyekszem készíteni, amik utómunka nélkül is megállják a helyüket. Ha megnézed a közeli képeket is, láthatod, hogy nincsen “szétkenve” a modell arca és tökéletesen látszik a bőrtextúra. Én sem szeretem a gumibaba avagy viasz fejeket, ezért nem készítettem ezt sem olyanra, persze a bemutatott technikával akár az is lehetséges, ha valaki azt részesíti előnyben. Ezt a retust én is soknak találnám egy más stílusú képen, de ez pont egy ilyen “műfaj”. A szoknya színéről szintén beszélek a videóban. A hideg színvilághoz nem illeszkedett a meleg barna, de úgy voltam vele, hogy egyszerűbb utómunkában megváltoztatni, mint 10-en, 20-on ezer Ft-ért vásárolni egy másik ruhát a fotózáshoz, illetve így utómunka szempontból is több technikát tudok bemutatni. Örülök, hogy az Index-es blog után a saját felületeimen is viszontláthatlak!

Szólj hozzá!