Lightroom vs. Photoshop: Mikor melyiket érdemes használni?

Lightroom vs. Photoshop

Adobe Lightroom Classic vs. Photoshop: Mi a különbség?

Lightroom és Photoshop kapcsán számtalan vélekedés kering, aminek a nagy része véleményem szerint abból fakad, hogy sokan nem ismerik kellőképpen mindkét programot.

A Lightroom van a fotósoknak, a Photoshop a dizájnereknek? A Lightroom csak egy raw (nyers képfájl) feldolgozó program, míg a Photoshop egy profi képszerkesztő? A Lightroom igazából felesleges, hiszen ott van a Photoshopban az Adobe Camera Raw, ami ugyanazt tudja? 

Ebből a cikkből kiderül, hogy melyiknek mi a helye szerintem a képszerkesztés és a retusálás folyamatában.

A Lightroom többet tud, mint gondolnád!

Az első és legfontosabb, amit le kell szögeznem, hogy a Lightroom nem csupán egy nyerskép (raw fájl) feldolgozó program, amiben alapvető korrekciókat lehet végezni. Nemcsak azért, mert jóval több modulja van, mint a képszerkesztés (Develop), hanem mert maga a képszerkesztő modul is sokkal többet tud, mint azt sokan gondolják! Na de haladjunk sorban.

Milyen modulok vannak a Lightroomban?

Sokakhoz hasonlóan én is leggyakrabban két modult használok a Lightroomban:

 • a Library-t (könyvtár) és
 • a Developot (képszerkesztés, “előhívás”). 

Ha valaki csak a Photoshopot használja képszerkesztésre, szüksége lesz valamilyen fájlkezelő és rendszerező programra is, amire sokan az Adobe Bridge-et használják. A fájlkezelést illetően a fő különbség abban van, hogy a Bridge egy hagyományos fájlkezelő, míg a Lightroom egy katalógus program, amibe importálni kell a képeket és így olyan képeket is kezelhetünk, amiknek az eredeti példányait esetleg éppen nem érjük el, illetve olyan nézetekre és rendszerezésre is lehetőséget ad, amire egy fájlkezelő nem.

Számomra éppen ezért a Lightroom a kiindulópont. A képeimet kollekciókba rendezem (egy kép több kollekciónak is része lehet, anélkül, hogy duplikálni kellene), adott esetben kulcsszavakkal is ellátom, illetve a válogatás során zászlókkal, színekkel, csillagokkal jelölöm.  Ezek és egyéb szempontok (pl. dátum, kamera, lencse, beállítások stb.) alapján pedig nemcsak egyes mappákban kereshetek, hanem akár a teljes katalógusomban. Ezután pedig csak átmegyek a Develop modulba és megkezdem a képeim feldolgozását. Számomra ez a megoldás a legkényelmesebb, hiszen a legtöbb fotóm esetében csak a Lightroomban végzem el a teljes utómunkát. Erre még vissza fogok térni, hogy mi mindent lehet itt megcsinálni, amire talán még nem is gondoltál!

A Lightroom a Library és a Develop mellett még az alábbi modulokat is tartalmazza:

 • Map: A fotókat térképen helyezhetjük el.
 • Book: Fotókönyvet készíthetünk vele.
 • Slideshow: Diavetítést készíthetünk.
 • Print: Fotókat és kontakt lapokat nyomtathatunk vele.
 • Web: Webes galériákat hozhatunk létre.

Milyen képszerkesztési feladatokra alkalmas a Lightroom?

Módosítások a teljes képen a Lightroom segítségével

Tapasztalatom szerint a legtöbben a Lightroom Develop modulján belül az alap (Basic) panelt használják és ott meg is állnak. Itt találhatók a sokak által ismert alapvető korrekciós lehetőségek: színhőmérséklet (White Balance), expozíció (Exposure), kontraszt (Contrast), csúcsfények (Highlights), árnyékok (Shadows), fehérek (Whites), feketék (Blacks), textúra (Texture, Clarity), szaturáció (Saturation, Vibrance) stb.

A tónusgörbét (Tone Curve) és a HSL-t már sokkal kevesebben használják, pedig mindkettő nagyon sokoldalú eszköz.

A görbékkel beállíthatjuk egy kép kontrasztját, sőt színeit is. A görbék működéséről készítettem egy külön videót is, amit érdemes megnézni, ha még nem ismered őket. Ezzel az eszközzel lehet lehúzni a képekről a szürke fátylat vagy a világos háttér előtt bebukott alanyt előhozni, sőt akár az eredetitől teljesen eltérő színvilágokat kialakítani.

A HSL-lel pedig az egyes színeket lehet külön-külön finomhangolni, az árnyalatot (Hue), szaturációt (Saturation) és fényességet (Luminance) is. A kékből lehet cián, a zöldből sárga, a bőrről kihúzható a pirosság és még sorolhatnám a lehetőségeket!

Ha már a színeknél tartunk, nemrég váltotta le a Split Toningot a Color Grading a Lightroomban, amivel már nemcsak a csúcsfények és az árnyékok színezhetők, hanem a középtónusok is. A színek ezek mellett még a panelek végén szinte elrejtett kalibráció (Calibration) eszközével is befolyásolhatók. A görbékkel, HSL-lel, Color Gradinggel és kalibrációval teljesen átszínezheted a képeidet anélkül, hogy át kellene menned a Photoshopba.

A részletek (Detail) panelen találhatók az élesítés és zajszűrési lehetőségek, alatta a lencsekorrekciók (Lens Corrections), pl. profil korrekció és kromatikus aberráció szűrés, majd pedig a torzulások korrekciójának (Transform) automatikus és manuális eszközei. Az effektek (Effects) között pedig vinyettát (Vignette) és szemcsézettséget (Grain) lehet adni a képekhez.

Módosítások a kép egyes részein - avagy: Wow, ezt tényleg meg lehet csinálni a Lightroommal?

A lokális módosítások teszik a Lightroomot igazán erőssé, és emiatt válhat teljes értékű alternatívájá a Photoshopnak bizonyos feladatokra. Persze, megvannak a maga limitációi, de sok esetben tökéletesen elegendő! Lightroom Mastery online tanfolyamon ezeket a funkciókat részletesen be is mutatom. Lássuk a problémákat, amikre megoldást nyújt.

Portré retus

 • Pattanások, egyéb bőrhibák: A Spot Removal eszközzel simán eltüntetheted őket!
 • Fényes területek a bőrön:  Szintén a Spot Removal eszköz a barátod! A mintát egy nem fényes bőrterületről vedd és vedd le az opacitást olyan szintig, hogy szép eredményt kapj!
 • Bőrsimítás: Akár az ecsettel, akár a radial filterrel jelölöd ki a bőrt, a szín alapján (Color Range) finomhangolhatod a kijelölésedet és alkalmazhatsz rá bőrsimítást olyan módon, hogy lejjebb veszed a textúrát. Erre akár el is menthetsz magadnak saját effektet, amit később is bármikor újra használhatsz!
 • A bőrszín megváltoztatása: A fenti módszerekkel kijelölt bőrnek módosíthatod a színhőmérsékletét, de akár az árnyalatát is a Hue érték megváltozatásával. Kapcsold be a Use Fine Adjustment lehetőséget, hogy kisebbet változzon a szín egyszerre. Sőt akár egy konkrét színt is hozzáadhatsz a Color lehetőség segítségével.
 • Szem élesítés, világosítás: Akár az ecset, akár a radial filter segítségével jelölöd ki a szemet, végezhetsz rajta lokális módosítást, így például élesítheted vagy világosíthatod is.
 • Fogfehérítés: Szintén ezekkel az eszközökkel dolgozhatsz, vedd le kissé a szaturációt és emeld az expót a fehérebb és világosabb fogakért. A Lightroomnak alapértelmezett saját eszköze is van erre, amit az ecsetnél találsz. Az effektek közül csak válaszd ki a Teeth Whiteninget és finomhangold, ha szükséges. 

Portré retus csak a Lightroom segítségével

Színek és elemek

 • Ruhák vagy egyéb területek színének módosítása: Ugyanúgy történik, ahogyan a bőrszín esetében írtam. Bármit bármilyen színűre megváltoztathatsz, anélkül, hogy mindenképpen át kellene menned a Photoshopba!
 • Zavaró elemek eltüntetése a képről: Szintén eltávolíthatók a Spot Removal eszközzel minden olyan esetben, amikor van a képnek olyan része, ami használható a javításhoz (Heal) vagy klónozáshoz (Clone).

Fények és árnyékok

 • Kiégett ég visszahozása, mesés felhő textúra: Ha nem lett fehér az eged, akkor a graduated filter segítségével szépen vissza tudod hozni, ha lejjebb veszed a csúcsfényeket és akár az expozíciót is. Használd a Luminance range maskot, hogy csak a csúcsfényekben érvényesüljön a hatás és ne sötétítse a fotódon pl. a fákat vagy sötétebb épületeket.
 • Lencse becsillanás, fátyol korrekciója: Ha nagyon belesütött a nap a lencsédbe és fátyolos lett a kép, akkor a Basic panelen a Dehaze segítségével könnyedén korrigálhatod!
 • Plusz fény vagy árnyék hozzáadása, dodge & burn: Igen, ez is lehetséges a Lightroommal! Akár napfényt is “készíthetsz” a Radial Filter segítségével az expó megemelésével, színezéssel és a már említett Dehaze másik irányba történő módosításával. A Dodge & Burn feladatot pedig az ecsetek segítségével végezheted, a dodge-hoz emelve, a burnhöz pedig csökkentve az expót, de módosíthatod a csúcsfények és árnyékok értékét is.

Ugyanezek a funkciók természetesen elérhetők az Adobe Camera Raw-ban is a Photoshopon belül, de számomra a Lightroom felülete sokkal áttekinthetőbb, így kényelmesebb használni. 

A fentiek közül van ugyan olyan feladat, amit kényelmesebb a Photoshopban végezni (már nem a Camera Raw belül), illetve magasabb színvonalon lehet megcsinálni, de számtalan olyan eset van, amikor bőven elég a Lightroom!

Akkor elég is a Lighroom? Vagy mire kell a Photoshop?

Hiszek benne, hogy sokaknak bőven elegendő (lenne) a Lightroom, ha megismernék a benne rejlő lehetőségeket. Vannak azonban olyan feladatok, amikre a Photoshopot használom. Melyek ezek?

 • A lokális módosításokat jobban szeretem a Photoshopban végezni, mert a rétegek és rétegmaszkok nagyban megkönnyítik az életet. Ha csak néhány lokális módosítást kell végrehajtanom, akkor általában a Lightroomban maradok, ha sokat, vagy olyat, amit nem tud a Lightroom (hasonló színvonalon), akkor átmegyek. Például a görbéket gyakran alkalmazom lokális módosításokra (reétegmaszkokkal), amire csak a Photoshopban van lehetőség.
 • A Photoshopot használom, ha olyan eszközre van szükségem, ami nincsen meg a Lighroomban, legyen az akár lokális módosítási lehetőség, alakzat, rajzolás, szöveg elhelyezés vagy egyéb grafikai munka.
 • Általánosságban a magasabb szintű portré retushoz, különösen a közeli portréknál szintén szükségem lehet a Photoshopra. A haladó tisztítás, ill. Frequency Separation (frekvencia szeparáció) technikáit csak ott tudom használni, és a Dodge & Burn is sokkal egyszerűbben és precízebben végezhető. Ha szeretnéd ezeket megtanulni, lesd meg a “Fine art” portré retus tanfolyamot.
 • Természetesen a Photoshophoz fordulok, ha kompozit (composite)/montázs képet szeretnék készíteni, és körbe kell vágnom valamit, illetve különböző képek színeit, fényeit kell összehangolnom.
Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt az összefoglalót, és segít majd abban, hogy hatékonyabban tudd használni ezeket a szoftvereket és akár már a Lightroomban tökéletesre polírozd a képeidet.

Te melyik programot részesíted előnyben?

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top