Karácsonyi fotózás otthon: 7+1 tipp a tökéletes képekhez

karácsonyi fotózás otthon

Kezdődhet a ráhangolódás az ünnepekre? Ebben a bejegyzésben ahhoz adok tippeket, hogy tökéletes karácsonyi fényképeket készíthess az otthonodban. Akár csak inspirációt keresel, akár kihívást jelent neked a fotózás, biztosan a segítségedre lesz.

1. Milyen a tökéletes karácsonyi fotó?

karácsonyi fotózás otthon

Számomra ilyen. A kislányom szőke fürtjei csodálatosan megvilágítva, a háttérben pedig a karácsony fényei. Az őszinte gyermeki várakozás.

Ez a kép a tökéletes fények és a megörökített pillanat miatt “működik”. Otthon talán nem lesznek ilyen hatalmas ablakok és karácsonyfa (nekünk sincs), de a koncepció megállja a helyét ezek nélkül is. A kulcs csupán annyi, hogy a fotózás a lehető legkisebb mélységélességgel (vagy mobillal portré módban) történjen, hogy elmosódjanak a háttérben a karácsony fényei, és a gyerkőc ne közvetlenül a fánál álljon, hanem távolabb.

Ez a kép alsóbb kameraállásból van fotózva, ami nagyban hozzájárul a hangulatához, és ahhoz hogy a karácsonyfa még nagyobbnak tűnjön. Az elrendezés a harmadolási szabálynak megfelelő, azaz a fő témánk nem középen, hanem az egyik harmadoló vonalon van.

2. A készülődés percei

karácsonyi fotózás

Be kell vallanom, hogy fotósként én már a karácsonyfa elhelyezésénél is arra gondolok, hogy a fontos jeleneteknél megfelelő fény legyen, de azért nem biztos, hogy mindenkinél ez a legfontosabb szempont. 

Tény azonban, hogyha fotózni szeretnél az ünnepek során, akkor érdemes olyan helyen tenni, ahol elegendő fény áll rendelkezésre. Ez jellemzően az ablakok közelében van. Sajnos a lakások sötétebb részein csak plusz világítással és profi felszereléssel lehet igazán jó képeket készíteni.

A karácsonyi előkészületeket, sütés-főzést, fadíszítést érdemes képeken is megörökíteni. Persze az ember a gyerkőcöket fotózza legtöbbet, de ha van rá lehetőség, érdemes a meghitt családi pillanatokat is megörökíteni, hiszen nemcsak nekünk, de a gyerekeknek is nagyon fontosak lesznek ezek a képek később.

karácsonyi fotózás otthon

3. Fotózás készenlétben: az ajándékbontás megörökítése

karácsonyi fotózás ajándék

A gyerekek számára a karácsony egyik legizgalmasabb pillanata az ajándékozás. A kislányom a stúdióban is izgatottan nyitogatta a dobozokat, és pont annyira örült, amikor egy fakockát talált bennük, mint amikor egy dobot rejtettem el. Inkább meglepetten mintsem csalódottan vette tudomásul azt is, ha éppen nem volt bennük semmi.

Igyekszem visszafogni magam a karácsonyi ajándékozást illetően, mert nem szeretném, ha erről szólna az ünnep. De az ajándékbontás pillanatait mindenképpen érdemes megörökíteni, és erre tulajdonképpen úgy kell készülni, mint egy eseményfotózásra.

A fotózás előtt egy “stratégiai” helyre érdemes helyezkedni beállított géppel, ahonnan meg lehet örökíteni, mert a bontás bizony gyorsan fog történni és az ajándék első megpillantása csak egyszer van. 

Mivel ilyenkor a gyerekek lefelé néznek, szeretek alsóbb kameraállásból fotózni, hogy látszódjon az arc is. Aztán persze érdemes mozogni, hogy ne egyetlen helyről és szögből készüljön az összes felvétel. Ezeknél a képeknél szeretem, ha a háttérben látszik a karácsonyfa.

Ilyenkor azért olyan sokat nem kell instruálni, mindenki tudja, mit “kell” csinálni. A “nézz ide és mosolyogj” helyett pedig meg lehet kérdezni, hogy “hogy tetszik az ajándék”, “kipróbálod”, “megmutatod apának” stb., szóval amit normál esetben is kérdeznél és amivel sokkal természetesebb reakciókat tudsz kiváltani.

4. Az önfeledt játék percei

karácsonyi gyerek fotózás

Ne hagyjátok ki karácsonykor az új játékokkal készült képeket! A macis képek nagy kedvenceim ebből a sorozatból.

Az események valószínűleg maguktól is történnek, de lehet finoman irányítani is őket. “Megöleled a macidat? Nézz csak ki az ablakon! Milyen színű a maci szeme? Mutasd meg a macinak a karácsonyfát! A maci elesett, vizsgáld meg, hogy lett-e baja!” 

Emellett nagyon szeretem megörökíteni az önfeledt játék perceit is. Ilyenkor azért néha elhangzanak olyanok is, hogy “megmutatod, milyen magasra tudsz ugrani?”, “hogy szoktatok az oviban táncolni?”

5. A fotózás egyik legfontosabb eleme: a fények használata

karácsonyi fotózás ablaknál

Sokszor említettem már, hogy a fényképezés egyik lefontosabb eleme a fény és annak a tudatos használata. A pillanat mellett ez az, ami leginkább meghatároz egy képet.

A beltéri fotóknál nagyon szeretem használni az ellenfényt (amikor a fény az alany mögül érkezik) vagy a közvetlenül az ablak melletti karakteres fényeket. Ilyen esetben ha az alanyunk szemből egyáltalán nem kap fényt, akkor sziluettkép fog keletkezni. Az ellenfényes képeknél kifejezetten jó, ha az alanyunk nem néz a kamerába, hiszen az arca nem a “nagykönyv szerint” van világítva. Én nagyon szeretem ezeknek a hangulatát.

Az ilyen képeknél különösen jól jön a nyers fájlformátum, ugyanis fel lehet húzni utómunkában az árnyékokat, ha éppen nincsen lehetőségünk derítésre. Nem érdemes azonban túlzottan kivilágosítani az arcot, mert akkor természetellenesen fog kinézni. Ezeknek a képeknek kifejezetten jól áll a fekete-fehér kidolgozás, mert letisztult lesz a hatás és még jobban kiemeli a fényeket.

karácsonyi fotózás fekete-fehér

6. A fotózás tökéletes kiegészítői: karácsonyi fények

karácsonyi fotózás portré

A fényeket nemcsak a háttérben használhatod, hanem a fotó előterében is! Ennél a képnél egyszerűen egy karácsonyi égősorokon “keresztül” fotóztam. A fények méretét az határozza meg, hogy mennyire vannak közel az objektívhez. Szerintem egy ilyen hatás egészen sokat tud dobni egy képen és otthon is könnyen kivitelezhető.

Ugyancsak érdemes csillagszóróval játszani, mert nagyon izgalmas képek tudnak így születni.

7. A fénykép, amit ne hagyj ki!

karácsonyi fotózás portré

Ha szoktátok nézegetni a képeimet, akkor tudjátok, hogy jobban szeretem a természetes(nek tűnő) pillanatokat, mint a beállított képeket. Ettől függetlenül el szoktam készíteni a klasszikus portrékat is.

Beállított képeket 3-4 év alatt gyerekekkel sokszor nehéz készíteni, olyanokat meg főleg, ahol tényleg szép a póz. Szóval erre nem is érdemes ráfeszülni, én kihasználom, ha hajlandó pózolni a kisasszony, ha pedig nem, akkor nem erőltetem.

Mutatok néhány szabályosnak számító kivágást és elrendezést is hozzá. (Nem vagyok híve az utólagos vágásnak, de a koncepciót így tudom bemutatni.) Arra érdemes figyelni, hogy kis darabot ne nyisszantsunk le és izületbe ne vágjunk.

Itt pedig az alanyunk szeme először középre, majd egy harmadoló pontra került, mindkét esetben figyelembe véve az iránytartást, azaz hogy a nagyobb tér arra legyen a képen, amerre az alanyunk néz. Nekem egyébként az első verzió tetszik jobban.

+1 tipp: Készíts izgalmas "panoráma" képet Instagramra!

Vajon ki ül a karácsonyfa másik oldalán? Ha lapozol, meglátod! Tudtad, hogy ha “felszeletelsz” egy képet, akkor folytatódhat a jeleneted? A lényeg, hogy az eredeti kép képaránya 1:2, 1:3 stb. legyen. Én egy teljesen sztenderd képből készítettem, de használhatsz hozzá panorámát is. A szeletelést több mobil alkalmazás is tudja, a photo/panorama split/grid kulcsszavakra érdemes keresgélni az alkalmazásboltokban.

Remélem, hogy tetszett nektek ez a bejegyzés és kaptatok némi inspirációt és iránymutatást az otthoni karácsonyi fotózásotokhoz.

A képek tavaly készültek, nagyrészt a Studio Madison New York termében.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

karácsonyi portré készítése otthon - gyerekfotózás természetes fénnyel

Karácsonyi portréfotók készítése otthon

Hogyan lehet otthoni körülmények között szép karácsonyi fotókat készíteni? Kiderül a videóból! Felszerelés választása, gépbeállítások, a fények használata és sok-sok ötlet, hogy milyen képeket készíts. https://www.youtube.com/watch?v=-UyoAietpvIFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Karácsonyi portréfotózás otthon, természetes fénnyel – A videóban elhangzó szöveg leirata Ezúttal otthoni körülmények között fogunk karácsonyi portrét készíteni. Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha

Tovább olvasom »
Photoshop tanfolyam fotósoknak

A legnagyobb hiba, amit a Photoshoppal elkövettem

Ha még nem kerültél szorosabb barátságba a Photoshoppal, nem vagy egyedül. Amikor egyetemistaként a 2000-es években elkezdtem használni ezt a programot, iszonyatosan sok bosszúságot okozott. Az a helyzet ugyanis, hogy a Photoshop egyáltalán nem felhasználóbarát program. Ha előzetes ismeretek nélkül kezded el használni, akkor nagyon nehéz átlátni a működését. Annak idején nem egyszer záram be

Tovább olvasom »
Ihász Ingrid: fotós marketing kézikönyv

Vallomás: Ezért született a könyvem (Marketingiránytű fotósoknak)

Végre elkészült a könyvem, már csak a nyomdára várunk. Tűkön ülök, hogy kézbe vehessem! A “marketingszöveg” fent van a könyv oldalán, itt most arról szeretnék írni egy kicsit, hogy miért is született meg. Bevallom, a végére már egyre többször kérdezgettem magamtól, hogy biztosan akartam-e ezt az egészet. Amikor az ezredik korrektúrát bogarásztam. Amikor a sokadik éjszaka

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top