Fotós vagy? 10 dolog, amivel érdemes foglalkoznod a korlátozások alatt

Fotós vagy? 10 dolog, amivel érdemes foglalkoznod a korlátozások alatt

A lezárás mást és mást jelenthet attól függően, hogy ki milyen élethelyzetben van. Kisgyerekes szülőként nekünk ez az időszak nem arról fog szólni, hogy időnk szabadul fel, hanem éppen ellenkezőleg. Ez a poszt viszont most kifejezetten azoknak szól, akiknek ezek az intézkedések kényszerpihenőt jelentenek, amit szeretnének valamilyen előremutató dologgal tölteni!

1. Tedd rendbe a weboldaladat és a közösségi felületeidet!

A weboldalra sokan valamilyen statikus felületként tekintenek, ami egyszer elkészül, azután pedig hónapokra, akár évekre úgy marad. Ha most éppen több időd van, nézd át, hogy érdemes-e frissíteni. Van-e olyan dolog, ami már elavult rajta? Vannak-e esetleg olyan tartalmak, amiket például blogposzt formájában szerettél volna feltölteni, de sosem jutott rá időd? Ugyanez a helyzet a közösségi média felületekkel, például Facebookkal és Instagrammal is. Megállják még a helyüket az alapvető információk, amiket megosztottál magadról és a vállalkozásodról?

2. Fésüld át a portfoliódat!

Akár az előző ponthoz is kerülhetett volna, de van annyira fontos, hogy kapjon egy külön fejezetet. Nézd át a portfoliódat a weboldaladon, illetve a közösségi felületeiden, hogy tényleg azt képviseli-e, amit te magadról mutatni szeretnél, amilyen munkát a legszívesebben végeznél. Ha van olyan anyag, amivel már esetleg nem tudsz azonosulni, akkor vedd le vagy archiváld. A portfoliód legyen egységes, felismerhető, lehetőleg ne keverd a különböző műfajokat és stílusokat, legyen egyértelmű a potenciális ügyfeled számára, hogy mi a te specialitásod. Az ajánlás a legfontosabb eszköz az új ügyfelek szerzésében, de a portfoliód lesz az, aminek először meg kell győznie őket.

3. Tanulj valami újat vagy rendszerezd a tudásod!

Az egyik legjobb befektetés, amit most tehetsz, az az, hogy tanulsz és fejleszted magad. Sok árnyoldala van a korlátozásoknak világszerte, de az fantasztikus, hogy ennyire beindultak az online események és oktatások. Olyan emberek is elkezdtek online oktatni, akiknél eddig csak személyesen lehetett a világ másik végén tanulni, hazai pénztárcával szinte megfizethetetlen áron. Most viszont elérhető áron részt vehettem olyan világszínvonalú eseményen, mint a fotós szakma legjelesebb képviselőit felvonultató Portrait Masters konferencia, vagy tanulhattam például Stormy Solis-tól is. Hazai példként pedig ott van a Fotósok Online Hétvégéje rendezvénysorozata, ahol a hazai nagy nevektől tanulhatsz. De nemcsak a fotózásban vagy utómunkában fejlesztheted magad, hanem egyéb olyan területen is, ami a fotós vállalkozáshoz szükséges (pl. üzlet, marketing).

Tavaly nyáron jelent meg az első kurzusom, a Lightroom Mastery, és bár számítottam valamennyi érdeklődésre, őszintén meglepett, hogy mennyi ember megvásárolta akkor még a Vimeo felületén. Ennek a tanfolyamnak a sikere adta az ötletet ahhoz, hogy létrehozzam a saját oktatási platformomat itt a weboldalamon, és ezzel együtt újabb és újabb fotós és utómunka (Photoshop) kurzusokat. Nagyon hálás vagyok annak a mára már többszáz embernek, aki ilyen formában tanul tőlem!

4. Rendezd és tárold biztonságosan a képeidet a háttérben!

Ha nagyon rendszerető ember vagy, akkor biztosan gondosan bemappázva, katalogizálva, címkézve tárolod a képeidet, legalább két helyen és a felhőbe is készítesz rendszeres biztonsági mentéseket. Ha esetleg a napi pörgés mellett nincsen erre érkezésed, ez most egy jó alkalom lehet, hogy mindent rendbe tegyél és biztonságban tudd a képeidet. Ugye nem lenne rossz az sem, ha például témák vagy helyszínek szerint le lehetne őket válogatni?

5. Szerkeszd újra a képeidet!

Az ember utómunka tudása és akár ízlése is alakul az évek során, már csak ezért is érdemes lehet régi kedvenc képeket elővenni és újra megszerkeszteni. Sőt, az is lehet, hogy lapulnak olyan sorozatok, amiknek az utómunkájára valahogy sohasem jutott idő. Szerkeszd meg ezeket a képeket a mai tudásoddal, vagy próbálj ki olyan új technikákat, amiket most tanultál (ehhez jó szívvel ajánlom akár a Photoshop Mastery online tanfolyamot, akár a Fine Art portré retus kurzust). Ez egy remek alkalom lehet arra is, hogy végre előkészítsd a képeidet nyomatáshoz vagy akár albumokba rendezd őket.

6. Keress kihívásokat, fotópályázatokat és nevezd a munkáidat!

Te is azok közé tartozol, akik általában csak tervezik, hogy neveznek a fotópályázatokra, de végül nem jutnak el odáig, vagy csak 1-2 képet küldenek be? Nézz körül például a MAFOSZ oldalán, hogy éppen milyen fotópályázatok futnak és küldd be a munkádat! Egyes pályázatok évente megrendezésre kerülnek, akár ki is választhatod azokat, amikről a későbbiekben nem szeretnél lemaradni. Ha pedig valami könnyedebbre vágysz, csatlakozz fotós kihívásokhoz, például hozzánk a #kattanjki Facebook csoportban! Ki tudja, lehet, hogy egyszer még pályázatunk is lesz…

7. Csinálj saját fotóprojektet!

A fotós munka mellett általában kevés idő marad a saját projektekre, pedig rengeteget lehet belőlük inspirálódni és töltekezni. Fotózz otthon vagy akár kint a természetben, végre készíts képeket a saját családodról is, vagy kreatívkodj egy kis önportrézással. A #kattanjki kezdeményezés is ennek szellemében jött létre a múlt évi korlátozások során, hogy inspiráljon és szó szerint segítsen kikattanni.

8. Építs kapcsolatokat más fotósokkal!

Sajnos azok közé tartozom, akik hajlamosak elhanyagolni a kapcsolattartást, ha nagy a pörgés. Egy lassabb időszak jó alkalom ezek felmelegítésére vagy akár közös projektek kidolgozására. Szerencsére egyre gyakrabban látom, hogy “konkurens” fotósok együtt dolgoznak, közös stúdiót nyitnak vagy közös ruhatárral dolgoznak. Én Aljonával szoktam a legtöbbet együttműködni, és rengeteg tervünk van idénre is. Ne tekints “ellenségként” a konkurenciára, mindig jobb együtt, mint egymás ellen dolgozni, csak meg kell találni a megfelelő ember(eke)t.

Emellett mindig szomorúan olvasom a kíméletlen kommenteket a fotós csoportokban, amiket az emberek megengednek maguknak egy másik, sokszor kezdő fotóssal szemben. Ezek a kommentek és kiröhögős emojik egyedül azt minősítik, aki hagyja őket. Én igyekszem úgy viselkedni mindenkivel, ahogyan nekem is jól esne, és ha valami nem tetszik, továbbgörgetek, nem lenne jobb napom attól, hogy valakit földbe döngölök és gyűjtöm az “ellenségeket”.

9. Készülj fel a nyitásra!

Én megrögzött tervező vagyok, szeretem előre részletesen kitalálni, hogy mikor milyen projekteket fogok megcsinálni és hogyan. Hiszek benne, hogy egy jól megtervezett aktivitásnál sokkal kevesebb dolog mehet félre, és mindig megvan, hogy mi a következő lépés. Ha most van időd, szánj rá egy kicsit a tervezésre, gondold át, hogy az év hátralévő részében mit és mikor fogsz kommunikálni, például készíts tartalmi naptárat a közösségi média posztjaidról a következő 2-3 hónapra. Sokkal könnyebben fog menni a napi rutin, ha már tudod előre, hogy mit kell csinálnod, mintha azon kínlódsz, hogy már megint régen posztoltál és kellene valamit. Ne feledkezz el a meglévő ügyfeleidről sem, gondold át, hogy hogyan tudod majd őket újra aktiválni (évfordulók, születésnapok, korábbi ügyfeleknek szóló akciók, ajánlói jutalomrendszer kialakítása stb.).

10. Segíts önzetlenül másokat!

A magam részéről rengeteg ingyenes anyagot készítek (megtalálod őket itt a blogon és a boltban is), illetve rendszeresen segítek azoknak, akik hozzám fordulnak. Igyekszem mindenkivel jófej lenni, de természetesen ha az adott kérés, kérdés már túlmutat egy szinten, akkor a szolgáltatásaimat vagy kurzusaimat ajánlom. Nem lesz mindenkiből vásárló, és nem is várom el. A pozitív visszajelzés persze nagyon jól esik és tudok töltekezni belőle, de már önmagában az is sokat jelent, hogy ma is tettem valamit, ami valakinek segített vagy előre mozdította őt a fejlődésben. Nekem eddig csakis előnyöm származott ebből a hozzáállásból! Mivel segíthetsz másoknak? Készíthetsz képeket például kézműves kisvállalkozóknak vagy üzleti portrét valakinek, aki elveszítette az állását. Hozzá kell tennem, sokszor akkor kaptam a legtöbbet, amikor semmit sem vártam cserébe…

Bízom benne, hogy tudtam néhány olyan ötletet adni, amire esetleg még nem gondoltál, vagy egy plusz lökést ahhoz, hogy elkezd, amit kitaláltál. Te mivel fogod tölteni a korlátozások időszakát?

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

karácsonyi portré készítése otthon - gyerekfotózás természetes fénnyel

Karácsonyi portréfotók készítése otthon

Hogyan lehet otthoni körülmények között szép karácsonyi fotókat készíteni? Kiderül a videóból! Felszerelés választása, gépbeállítások, a fények használata és sok-sok ötlet, hogy milyen képeket készíts. https://www.youtube.com/watch?v=-UyoAietpvIFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Karácsonyi portréfotózás otthon, természetes fénnyel – A videóban elhangzó szöveg leirata Ezúttal otthoni körülmények között fogunk karácsonyi portrét készíteni. Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha

Tovább olvasom »
Photoshop tanfolyam fotósoknak

A legnagyobb hiba, amit a Photoshoppal elkövettem

Ha még nem kerültél szorosabb barátságba a Photoshoppal, nem vagy egyedül. Amikor egyetemistaként a 2000-es években elkezdtem használni ezt a programot, iszonyatosan sok bosszúságot okozott. Az a helyzet ugyanis, hogy a Photoshop egyáltalán nem felhasználóbarát program. Ha előzetes ismeretek nélkül kezded el használni, akkor nagyon nehéz átlátni a működését. Annak idején nem egyszer záram be

Tovább olvasom »
Ihász Ingrid: fotós marketing kézikönyv

Vallomás: Ezért született a könyvem (Marketingiránytű fotósoknak)

Végre elkészült a könyvem, már csak a nyomdára várunk. Tűkön ülök, hogy kézbe vehessem! A “marketingszöveg” fent van a könyv oldalán, itt most arról szeretnék írni egy kicsit, hogy miért is született meg. Bevallom, a végére már egyre többször kérdezgettem magamtól, hogy biztosan akartam-e ezt az egészet. Amikor az ezredik korrektúrát bogarásztam. Amikor a sokadik éjszaka

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top