7 dolog, amire ne költs, ha kezdő fotós vagy! (VIDEÓ)

fotózás alapok mire ne költs

Belfutottál már abba, hogy felesleges dolgokat vásároltál be a fotózáshoz? Én bizony igen, nem is egyszer. Ebben a cseppet sem komoly videóban éppen ezért arról a 7 dologról beszélek, amire szerintem egy kezdő fotósnak nem érdemes költenie. Remélem, sikerül megspórolnom neked jó néhány feleslegesen elköltött forintot. Neked mi volt eddig a legnagyobb pénzkidobás? Írd meg kommentben!

Amire szerintem kezdő fotósként nem érdemes költeni:

 • 0:08 Profi kamera és objektív
 • 0:19 Stúdiófelszerelés
 • 0:32 Lightroom és Photoshop presetek
 • 0:45 Kreatív lencsék és kiegészítők
 • 0:55 Régi vagy gatyi oktatási anyagok
 • 1:11 Photoshop overlay-ek, ecsetek, digitális hátterek
 • 1:27 Műfajspecifikus felszerelés

1. Profi kamera és objektív

Sokan azt hiszik, hogy a kamerán és az objektíven múlik, hogy milyen fotókat tudnak készíteni, ezért esetleg már kezdőként is profi felszerelésen gondolkodnak. Ez véleményem szerint felesleges pénzkidobás! Miért?

 • Mert könnyen lehet, hogy gyorsan elmúlik a kezdeti lelkesedés, és rájössz, hogy nem akarsz annyi időt, energiát és pénzt tenni a fotózásba, ami ahhoz szükséges, hogy profi legyél benne. Minek a profi gép, ha nem értesz hozzá és a mobiloddal jobbak lesznek a képeid? (Persze, eladhatod a cuccot, de jó eséllyel sokat buksz rajta.)
 • Egy belépő szintű felszereléssel remekül meg lehet tanulni fotózni, és jó eséllyel csak évekkel később kezded el “kinőni”, azaz akkor kezdenek majd el olyan funkciók hiányozni, amik nem érhetők el a gépedben.

Néhány ok, ami miatt biztosan NEM érdemes profi fényképezőgépet és objektívet venni:

 • Teljesen kezdő vagy, de már tudni véled, hogy a fotózás lesz a te utad, a csodálatos hivatásod.
 • Úgy gondolod, hogy a képeid azért nem elég jók, mert nincsen elég jó felszerelésed.
 • Úgy érzed, egy belépő szintű géppel és kit objektívvel “nem vesznek komolyan”.
 • Nem tudod megfogalmazni, hogy mik azok a funkciók, amik miatt a profi gépre van szükséged.
 • Szerinted az a profi fotó, ahol elképesztően el van mosva a háttér és ahhoz “drága objektív” kell.
 • Választanod kell, hogy tanulásra vagy felszerelésre költs.
 • Nem fér bele a profi felszerelés a költségvetésedbe és adósságba kellene verned magad miatta.
Mivel ezt a tanácsot rengetegen nem fogadják meg, a használt piac tele van teljesen újszerű darabokkal, érdemes körbenézni. Én is egy belépő szintű Nikonon tanultam meg fotózni, és nagyon sokáig bőven elegendő volt a számomra. Ezzel kapcsolatban csupán egy dolgot bántam meg, azt, hogy amikor feljebb váltottam, akkor nem full-frame-et választottam. Ez a köztes állomás felesleges volt.

2. Stúdiófelszerelés

A fotósiskolákban és workshopokon betekintést kaphatsz a stúdiózás világába, ami együtt jár a rengetegfajta világítással, fényformálókkal, hátterekkel, ilyen-olyan állványokkal, kiegészítőkkel. Emiatt annak idején én is mindent bevásároltam, egy sor olyan fényformálót, amit jó, ha egyszer használtam, fénymérőt, tárgysátrat, háttereket és még sorolhatnám. Ezeknek jelenleg a töredékére sincsen szükségem. Te legyél okosabb!

Hagyd, hogy leülepedjenek a tanultak, bérelj stúdiót vagy felszerelést és tapasztald ki, hogy mivel szeretsz dolgozni, mi az, amit egynél többször fogsz használni. Ha egyáltalán szükséged van rá, hogy ezekből saját felszerelésed legyen.

Néhány dolog, amit nem bántam meg, és a mai napig szívesen használok:

 • Godox AD200 vaku állvánnyal
 • 320W Mikrosat stúdióvakuk, bár elég lett volna 2 db
 • Yongnuo YN360II fénykard
 • 120 cm-es octobox és 180 cm-es brolly box fényformáló
 • derítőlap és a hozzá tartozó tartókar
 • IKEA fellépők
 • Gerika apple box
 • KOA háttér és mobil háttértartó
 • Manfrotto 290 Xtra karbonállvány gömbfejjel (főleg videózáshoz, de időnként headshothoz is)
 • Spider Holster SpiderLight öv (nem kifejezetten stúdiófelszerelés, de bent és kint egyaránt viselem)

3. Lightroom és Photoshop presetek

Tudom, tudom, nekem is van preset csomagom… Bár elsőre úgy tűnhet, valójában nem a presetek használata a legjobb megoldás egy kezdőnek ahhoz, hogy egységes portfoliója lehessen. A presetek sokszor azt ígérik, hogy mindössze egyetlen kattintással tökéletesen utómunkázott fotóid lesznek, de ez az esetek többségében igencsak messze van a valóságtól. Ráadásul attól, hogy egy preset “drága”, még nem lesz feltétlenül jó.

Azt javaslom, hogy tanuld meg használni a képszerkesztő programokat, és ha már tudsz kézzel szerkeszteni, akkor fogod tudni mások presetjeit testre szabni vagy akár saját presetet kialakítani. Ha ki akarod spórolni a tanulást az egész folyamatból, akkor sajnos jó eséllyel feleslegesen fogsz presetekre is költeni, mert nem fogod tudni őket megfelelően használni, és nem fogod érteni, hogy miért nem működnek a képeiden.

4. Kreatív lencsék és kiegészítők

Félre ne értsd, semmi bajom sincsen ezekkel, jó móka játszani velük. Sőt a videóban szereplő lensball különösen közel áll a szívemhez, mert ajándékba kaptam a barátnőmtől. Ha viszont elkezded a hasonló kiegészítőket, esetleg Lensbaby-ket felhalmozni, akkor elég sokat el fogsz erre költeni feleslegesen. 

A legtöbb ilyen lencsét vagy kiegészítőt legfeljebb egyszer használod, ráadásul amikor már mindenkinek van, hamar elcsépelt is lesz. Ami pedig csak a szekrényben ül, az sajnos felesleges pénzkidobás.

5. Régi vagy gagyi oktatási anyagok

Nem, nem azt mondom, hogy csak és kizárólag tőlem kell vásárolni. Aki követi a munkámat, pontosan tudja, hogy egy pillanatig sem titkolom, hogy én kiktől tanultam. Sőt büszke vagyok rá, hogy ennyi nagyszerű fotóstól és retusőrtől volt szerencsém személyesen vagy online okulni! Tőlem azok vásárolnak kurzusokat, akik szeretik az ingyenes anyagaimat. Bárkinek van lehetősége meggyőződni arról, hogy tetszik-e neki az, amit csinálok, akar-e pont tőlem tanulni.

A tanácsom csupán annyi, hogy bárki mellett döntesz is, ismerd meg előzetesen a munkáját és oktatási stílusát, hogy ne zsákbamacskát vegyél. Milyen tapasztalattal rendelkezik az oktató? Tudod, hogy mikori az anyaga? Tényleg azt mutatja meg, ahogyan dolgozik? Nézz utána és kérdezz körbe mielőtt esetleg rossz vásárt csinálsz.

A régi oktatási anyagokkal az a probléma, hogy sokszor már elavultak, elképzelhető, hogy adott problémákra már van sokkal jobb, gyorsabb megoldás, esetleg már az adott program munkafelülete is megváltozott. Ez elsősorban az utómunkára vonatkozik, de a fotózás terén is vannak már régi, meghaladott nézetek.

6. Photoshop overlay-ek, ecsetek, digitális hátterek

Véleményem szerint kezdő fotósként arra érdemes törekedni, hogy a kamerában alkosd meg a képet, ne pedig az utómunkában próbáld felturbózni. Már csak azért is a fotózás megtanulásával érdemes kezdeni, mert ha már tudatosan alkotod a képeidet, akkor az utómunkában sem fogsz olyan “túlkapásokat” elkövetni, hogy akaratodon kívül irreális világokat alkotsz vagy oda teszel fényeket vagy felhőket, ahova egyáltalán nem valók. 

Ha nagyon nem bírsz magaddal, tölts le ingyenesen elérhető ecseteket, overlay-eket vagy ami még jobb: fotózz magadnak!

7. "Műfajspecifikus" felszerelés

Ez a pont a stúdiós téma kiegészítője is lehetne. A fotózásnak rengeteg területe van, és mindegyikhez lehet kapni egy sor specifikus felszerelést. Legyen az objektív, vaku, asztal, kar, sátor és még sorolhatnám. 

Ha csak 1-2-szer van szükséged ilyenre, akkor megint csak sokkal jobban jársz a bérléssel, mint azzal, hogy magadnak vásárolsz, esetleg erősen kompromisszumos darabokat. A másik nagy hiba, amikor valaki fotós megbízása helyett vásárol be ilyeneket magának, hogy majd azt ő gyorsan megtanulja. Jó eséllyel nem fogja.

Úgy gondolom, csak akkor érdemes ilyen felszerelésekre költeni, ha ténylegesen specializálódsz az adott területre, különben felesleges pénzkidobás, és sosincs vége!

Neked mi volt eddig a legnagyobb pénzkidobás? Írd meg kommentben!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Portré retusálás Lightroomban: teljes munkafolyamat

Ismerd meg a portré retusálás teljes munkafolyamatát a Lightroomban lépésről lépésre! Megtanulhatod, hogyan használd a különböző eszközöket az arcbőr, szemek, ajkak és sok más terület utómunkájához. Bemutatom a különböző maszkolási lehetőségeket, a generatív mesterséges intelligenciát és adaptív preseteket, amelyekkel profi hatást érhetsz el. Akár a Photoshop használata nélkül is igényes portré retust végezhetsz. https://youtu.be/44oZfDwmQbIFeliratkoztál már

Tovább olvasom »
naplementés portréfotózás

Így fotózz a nappal szemben: 6 tipp naplementés portréfotózáshoz

Mi az a 6 dolog, amire figyelj, ha nappal szemben fotózol portrét? Ebben a videóban megmutatom lépésről lépésre, hogy hogyan fotózz naplementében. https://youtu.be/mtMgzIAjLn4?si=9i4aoP6F8jrLJYJzFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A videóban elhangzó szöveg leirata: portréfotózás nappal szemben <p> Nappal szemben nem fotózunk! Vagy mégis?! Simán fotózunk nappal szemben, azaz ellenfényben. Sőt, sok esetben kifejezetten ezt a fényt keressük, mert

Tovább olvasom »

Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/smoNSwil_Mk Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás –

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top