Ki más szeretne még változatos fotósorozatokat készíteni? 5+1 tipp

fotózás alapok

A kezdő fotósoknak sokszor kihívást jelent a változatos képsorozatok készítése. Könnyen előfordul, hogy ugyanabból a szögből, ugyanazokkal a beállításokkal rengeteg kép készül. Ilyenkor nemcsak a válogatás lesz feleslegesen hosszadalmas, de a képek sem lesznek túl izgalmasak. Ebben a posztban ahhoz adok tippeket, hogy hogyan alkoss izgalmasabb portré sorozatokat. A végén pedig egy kis fotótechnika, illetve a felszerelés, amit ezekhez a képekhez használtam. Fotózás alapok lépésről lépésre.

1. Mozogj folyamatosan a fotózás során!

fotózás alapok

Ne ragadj le egy helyen, mindig járd körül a “jeleneteket”. Kezdőként ez nem egyszerű, hiszen eközben figyelned kell az alanyodra, a fényekre, a környezetre, háttérre és magára a teljes kompozícióra. Na meg persze arra is, hogy közben te se bukj orra. Valószínűleg számos olyan képet fogsz készíteni, amibe valamilyen hiba csúszik, legyen az előnytelen megvilágítás vagy éppen az alanyból kiálló tárgy. Nincs ezzel semmi baj, legfeljebb teszel pár felesleges expozíciót a gépedbe. Szokd meg, hogy folyamatosan mozogsz és minél többet gyakorolsz, annál több mindenre tudsz figyelni és már előre tudod majd, hogy honnan lehet érdemes fotózni.

2. Variáld a kivágásokat!

fotózás alapok

Akár egyetlen jelenetről is készíthetsz változatos képeket, ha a mozgás mellett variálod a különböző kivágásokat is. Megmutathatod a környezetet, készíthetsz egész alakos vagy félalakos képet vagy akár közeli portrét. Már csak ezzel is sokkal változatosabbak lesznek a fotóid. Még tovább színesítheted, ha csak bizonyos részletekre fókuszálsz (szempillák, kezek, lábak, hajtincsek stb.).

3. Használd a környezetet a fotózás során!

fotózás alapok

Sokan imádják azokat a fotókat, ahol az alanyokon kívül csak az elmosott háttér látszik. Ez egy egyszerű és látványos megoldás, de kompozíciós szempontból véleményem szerint nem túl izgalmas. Használd a környezeti elemeket, földet, fákat, bokrokat előtérként. A nagy “ürességnél” sokkal érdekesebb egy olyan kép, aminek van előtere, középtere és háttere, így mélysége. Mindig keresem az olyan részeket, ahol valamilyen környezeti elemet az alannyal egy síkban tudok elhelyezni, és akár valamit csinálhat is vele.

4. Fotózz különböző szögekből!

fotózás alapok

A kezdő fotósok sokszor beleesnek abba a hibába, hogy mindent a saját szemmagasságukból fotóznak. Következő lépésként pedig az alany szemmagasságából. Ez utóbbi jó irányelv egy hagyományos portrénál, de sokkal változatosabb képsorozat alkotható, hogyha változtatod a kameraállást. Nem kell félni sem a felső, sem az alsó kameraállástól, még ha azt tanítják is a fotósiskolákban, hogy az előbbi a néző, utóbbi pedig a portréalany fölényét érzékelteti. Egy alsó kameraállásnak lehet értelme akkor is, ha például egy lefelé néző arcot szeretnénk megmutatni. A felsőbb kameraállás pedig kifejezetten előnyös például teltebb alkat esetén. Ezt is érdemes próbálgatni, ha valamit esetleg nem találsz előnyösnek, nem kell senkinek sem megmutatni.

5. Találd ki előre a pózokat, feladatokat!

fotózás alapok

Az előző pontok dokumentarista fotózásnál is alkalmazhatók, ez viszont már a fotós aktív részvételéről szól. Ha kezdő vagy, érdemes átgondolni és összegyűjteni előre, hogy milyen pózokat vagy feladatokat szeretnél a fotózáson. A változatosság egyik záloga, hogy egyszerűen mindig más történjen, így a képeid sem lesznek egyformák. Ne felejts el folyamatosan kommunikálni az alanyokkal még akkor sem, amikor éppen az előző pontokban leírtakat gyakorolod. Hidd el, várják a folyamatos visszajelzést, és ha sokáig van csend, akkor a legtöbben elkezdik furcsán érezni magukat.

+1: Ha csak egy objektíved lehetne, mit választanál? Fotózás a tájképtől a portréig

Nem is olyan régen vásároltam egy Sony a6400 kamerát, azzal a céllal, hogy legyen egy második gépem, illetve hogy gyakoroljam a családi videózást. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a fix objektívek, amikkel annyira szeretek fotózni, nem a legideálisabbak erre a célra. Legalábbis nekem ehhez a témához a jelenlegi videós tudásszintemen biztosan nem.

Egy viszonylag nagyobb átfogású, de fényerős zoom objektívben gondolkodtam, ami fotózáshoz és videózáshoz is jól használható, lehetőleg APS-C vázhoz (elsősorban a kedvezőbb ár miatt). Így esett a választásom a Tamron új 17-70 mm f/2.8 objektívjére. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megkaptam ezt az objektívet a Tamron Magyarországtól kipróbálásra, amit ezúton is köszönök. A posztban szereplő képek és videó mind ezzel készültek.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD objektív tapasztalatok

A legtöbb alapzoom 55 mm-nél (full frame-re átszámolva 82,5 mm) véget ér, ez viszont 70 mm (105 mm), amivel már a jellegzetesebb “telés” hatást is el lehet érni. Persze, nem 135 vagy 200 mm, de már nem is 85 mm körüli. A másik vége 17 mm, ami 25,5 mm-nek felel meg. Ez fotózáshoz bőven elég nekem, mondjuk a kézi videózáshoz nem lenne rossz ennél egy kicsit nagyobb látószög. Egy ilyen vagy hasonló zoom objektív ideális választás arra is, hogy kezdő fotósként megismerkedj azzal, hogy hogyan is néznek ki a különböző gyújtótávolságokkal készült képek, melyik állásnál hogyan torzul a tér vagy akár az alany. Ha szeretnéd elkerülni az alany arcának torzulását közeli portrénál, akkor 50-70 mm közé állítsd ezt az objektívet.

Ebben a Tamron lencsében az tetszett még nekem, hogy van benne rázkódáscsökkentés (szemben például a Sony 16-55 mm f/2.8 G-vel), illetve fókuszálásnál alig változik a látószög és nagyítás (minimális az ún. focus breathing), ami a videózásnál jól jön. A súlya 525 g, ami szerencsére lényegesen könnyebb, mint a fényerős, full-frame fixeim. A lencse maga masszív, igényes darab, nem egy olcsó műanyag. Sajnos nekem eléggé hiányzik róla egy autofókusz-manuálfókusz kapcsoló a videózáshoz (illetve szeretem, ha lehet a rekeszt is állítani az objektíven), ha az is rajta lenne, akkor tökéletes lenne. Az autofókusz sebessége és csendessége nagyon rendben van, és egészen jó az élesség nyitott rekesznél is. Persze azért nincs meg az tűélesség, mint amit megszoktam az a7III-mal és a fix objektívekkel, de ez nyilván nem is várható el.

Kimerítő terméktesztre nem vállalkozom, arra vannak nálam sokkal szakavatottabb emberek. Bevallom, engem nem is szokott különösebben lázba hozni, ha kijön egy új objektív, csak abban az esetben érdekel, ha úgy gondolom, hogy szükségem van rá. Összességében szerintem az új Tamron 17-70 mm f/2.8 egy nagyon jó objektív. Ha valaki egyetlen olyan lencsét keres az APS-C Sony gépére, amivel a lehető legtöbb fotós témát le tudja fedni a tájképtől a portréig, akkor tökéletes választás. Az ennél nagyobb átfogású zoomoknál már mind a képminőség, mind a fényerő kompromisszumosabb lehet.

Próbálgattam a videózást is - a fotózás jobban megy...

Végül pedig kicsit félve megmutatom a videót is, amit készítettem vele. Bár már lassan egy éves a YouTube csatornám, az egy teljesen más műfaj. A kameramozgatást, manuális fókuszálást és úgy összességében a történetmesélést és videós gondolkodást még tanulnom kell. Na de arról, hogy milyen kihívásokat tartogat a videózás egy fotós számára, egy következő posztban értekezem majd részletesen. Az biztos, hogy a videózáshoz nincsen valamilyen rejtett tehetségem, ami csak arra várt, hogy előtörhessen, úgyhogy igencsak hosszú út áll még előttem.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Stresszlevezetés

Kattanjki: fotózd ki magadból a feszültséget! (VIDEÓ)

Neked szól ez a videó, ha nehezen találsz időt a fotózásra az életedben. A videóban bemutatom, hogyan teheted a fotózást, mint stresszlevezetést az életed részévé. Jelentkezz az értesítőre, hogy ne maradj le a Kattanjki Klub nyitásáról! <h2>Kattanjki: fotózd ki magadból a feszültséget! – A videóban elhangzó szöveg leirata</h2> <p>A fotózás csak a fontos pillanatok megörökítésére

Tovább olvasom »
Családi történetek

Családi történetek a lencsén keresztül: Így örökítsd meg a hétköznapokat (VIDEÓ)

Ebben a videóban 3 tippet hoztam ahhoz, hogy némi előkészítéssel és irányítással te is megőrizhesd a valódi érzéseket, hangulatokat, arckifejezéseket. Jelentkezz az értesítőre, hogy ne maradj le a Kattanjki Klub nyitásáról! <h2>Családi történetek a lencsén keresztül: Így örökítsd meg a hétköznapokat – A videóban elhangzó szöveg leirata</h2> <p>Gondoltál már arra, hogy a családi élet tele

Tovább olvasom »
Kreatív fotózás

Kreatív fotózás: fedezd fel a csodát a mindennapokban (VIDEÓ)

Ebben a videóban három tippet kapsz arra, hogy hogy válhat a hétköznapiból kreatív alkotás. Jelentkezz az értesítőre, hogy ne maradj le a Kattanjki Klub nyitásáról! <h2>Kreatív fotózás: fedezd fel a csodát a mindennapokban – A videóban elhangzó szöveg leirata<br></h2> <p>Fedezd fel a kreativitásod a fotózáson keresztül! Sokan úgy érzik, hogy nekik nincs érzékük a fotózáshoz,

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top