Milyen számítógépet és monitort vegyek a Lightroom és a Photoshop használatához?

Lightroom Photoshop laptop asztali gép monitor
A fotós munkának igencsak lényeges része a Lightroom és Photoshop utómunka, már csak azért is, mert gyakran jóval több időt vesz igénybe, mint maga a fotózás. A számítógép és a monitor kiválasztása pedig nemcsak azért fontos, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjunk dolgozni, hanem azért is, hogy a képeink a lehető legjobb minőségűek és színhelyesek legyenek. 
 
Egy lassú számítógép a léleknek sem tesz túl jót, inkább fel sem idézem, mennyit csapkodtam és káromkodtam abban az időszakban, amikor még nem volt “rendes” gépem, és fél órát vártam egy műveletre, ha éppen lefutott egyáltalán. 

Amikor az ember elkezd egy kicsit komolyabban foglalkozni a Lightroom és a Photoshop szerkesztéssekkel, gyorsan rájön, hogy ezeknek a használata igencsak gépigényes, és mind az őrület elkerülése, mind az igényes munkavégzés megkívánja a fejlesztést. De milyen gépet és monitort érdemes beszerezni?

Ezúttal nem én okoskodom nektek, hanem egyszerűen megkérdezem az informatikus férjemet, Dávidot. Persze mi ezeket már sokszor átbeszéltük, de szólaljon meg ebben a témában az, aki nálunk ebből a szempontból a leghitelesebb.

A leggyakoribb kérdés, ami fel szokott merülni, az az, hogy milyen laptopot érdemes választani a Lightroom és a Photoshop használatához. Lépjünk vissza egyet. Jó megoldás a laptop egyáltalán?

A laptopokkal az a probléma, hogy ez a kialakítás – a méret és súly korlátok miatt – rengeteg kompromisszummal jár technikai szempontból. Ez érint mindent a kijelzőtől kezdve a teljesítmény szempontjából lényeges komponenseken át a billentyűzetig. Ennek eredményeként ugyanazt a teljesítményt laptop méretben megkapni többszörösébe kerül egy asztali számítógéphez képest, valamint bizonyos teljesítményszint felett nincs is laptop (nem tudják megoldani a hűtést stb.).

Ami még lényegesebb szerintem, hogy egy rendes laptopnak az a lényege, hogy kicsi legyen, könnyű, halk, bírja sokáig aksival, ne melegedjen az ölünkben, ne forrósodjon ott, ahol a kezünket pihentetjük rajta gépelés közben. Akinek volt már teljesítményre optimalizált (“gamer”) laptopja, tudja, hogy az mindezeknek az ellentéte: nehéz, ormótlan, melegszik és nem bírja sokáig aksival.

Tehát ha azért gondolkoznál laptopban, mert “úgyis kell egy laptop olyan laptopos dolgokra”, akkor sokkal jobban jársz, ha veszel egy kisebb teljesítményű, de tökéletes laptopot. Egy olyat, ami ennek a kialakításnak minden kényelmével rendelkezik. Ezen kívül pedig egy asztali “erős gépet”, olyan teljesítménnyel, amire szükséged van vagy amit a pénztárcd enged. Egy gamer laptophoz képest így ugyanabból a pénzből lesz egy laptopod, ami jobb laptopnak, meg egy erősebb erős géped, ami jobb erős gépnek. Ráadásul utóbbi a későbbiekben bővíthető, fejleszthető is valamennyire, ami a laptopok esetében gyakorlatilag nem lehetséges.

Mik a legfontosabb szempontok a gép kiválasztásánál? Milyen konfiguráció az, amin már jól futtatható a Lightroom és a Photoshop?

Az Adobe honlapján szereplő minimum elvárások (Lightroom, Photoshop) nem annyira irányadóak, ha kényelmesen használható rendszert szeretnél, akkor ennél jóval több kell. Az minden konfignál alap, hogy minimum SSD legyen benne és sok memória, legalább 16, de inkább 32GB.

CPU ügyben az utóbbi évek Lightroom és Photoshop benchmarkjai az AMD-t valamivel jobbra hozzák ki, jelenleg egyértelműen az a logikus választás. (Egyébként ez sokféle felhasználásra igaz, nemcsak a fotós munkára.)

GPU így 2021 első felében nehéz kérdés, mert ezeknek az ára a chip hiány (és a kriptovaluta megszállottak) miatt sokszorosára növekedett. Kifejezetten fotós munkához high-end GPU biztosan nem éri meg, nem lesz annyival gyorsabb tőle, tehát egy közepes/alsó kategóriás is elég lehet. Sajnos azokat sem olyan könnyű beszerezni jelenleg. Ha most veszel gépet mindenképpen, még azt is érdemes fontolóra venni, hogy beépített GPU-t használsz egyelőre (pl. AMD RX Vega) és esetleg majd akkor bővíted a konfigurációdat különálló GPU-val, amikor azoknak újra értelmes szinten lesz az ára (ha egyáltalán lesz ilyen belátható időn belül).

Milyen költséget jelent egy ilyen gép vásárlása? Mi az a minimum összeg, amiből már egy használható gépet vagy laptopot ki lehet hozni?

Ha jelen körülmények között a GPU-t elfelejtjük, akkor kb. 300.000-ből egy csúcs asztali gépet lehet venni, 200.000-ből is elég jót. (A monitor ebben nincs benne.)

Ha laptopban akarod megoldani a teljesítményt, akkor ennek két-háromszorosáról beszélünk, és az még mindig kompromisszumos, pl. a kijelző tekintetében.

Mi a helyzet a monitorokkal, ott mire érdemes figyelni a kiválasztásnál?

Fotós munkához a színhű megjelenítés a lényegesebb, nem a válaszidő vagy képfrissítési frekvencia. Ezek a tulajdonságok egymás rovására mennek mindig, tehát egy gamer monitor az nem jó szín reprodukcióban. Olyan monitort érdemes keresni, amit kifejezetten fotós vagy grafikus munkához ajánlanak abban az árkategóriában, amit a pénztárcád enged. A fő kulcsszavak ebből a szempontból az IPS panel, illetve hogy milyen mértékben képes a monitor az egyes színtereket (sRGB, AdobeRGB) megjeleníteni. Olyat érdemes keresni, ami legalább az sRGB színtér közel 100%-os megjelenítésére képes. Érdemes lehet beszerezni egy kalbiráló eszközt is (pl. X-Rite i1 Display Studio), hogy a monitorunk mindig színhelyes legyen.

A felbontásról érdemes még megjegyezni, hogy hacsak nem óriási méretű (30+) monitort veszel, akkor nem érdemes a 4k-nak bedőlni, csak feleslegesen terheli a gépet. Ha a fullHD-nél (FHD) nagyobb felbontást szeretnél, akkor az optimum valahol a QHD (2560 x 1440) környékén van, de azt sem érdemes 25-27-esnél kisebb kijelzőn erőltetni.

Van esetleg olyan márka - akár gép, akár monitor -, amit ajánlanál?

Asztali konfigurációra itthon én azt javasolnám, hogy válassz egy olyan, kifejezetten számítógépes boltot – tehát nem Mediamarkt, Alza.hu meg társaik -, ami szervizeléssel és egyedi konfigurációk összerakásával is foglalkozik, és jókat hallottál róla. Az ilyen helyeken általában hozzáértők dolgoznak, akiktől nyugodtan lehet tanácsot kérni egyes alkatrészek vagy akár teljes konfigurációk ügyében, a fentiek figyelembevételével. Ilyen például az Oáziscomputer.

Laptop célokra – tehát nem Lightroom és Photoshop futtatására – használatos laptop ebből a listából bármi, ami tetszik, csak olvass kicsit utána, hogy biztosan nincs a választott típusnak valami zavaró hibája vagy hiányossága, ami téged is zavarna.

Ami a monitor márkákat illeti, az EIZO számít az egyik etalonnak ebben a kategóriában, de érdemes többek között a BenQ, Dell és ASUS aktuális kínálatában is szétnézni. Rendszeresen jelennek meg olyan cikkek, amelyek összegyűjtik a fotószerkesztésre ajánlott monitorokat minden árkategóriában.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

virágfotózás trükkök

A legjobb tippek virágfotózáshoz kezdő fotósoknak

A szebbnél szebb virágok meghozták a kedvedet a fotózáshoz? Íme pár hasznos tipp, hogy még szebb képeket készíthess teljesen kezdőként is. Gépbeállítás, fények, kompozíciós tanácsok. Akár akkor is hasznát veheted, ha mobillal fotózol! https://youtu.be/EhvDiLqSxrE?si=0sWJmQFQpiWzp0Tp Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Hasznos trükkök és tanácsok a virágok fotózásához – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p> Itt vagyunk a Margit-szigeten

Tovább olvasom »
ügyfélszerzés fotósoknak

Miért van a nálad bénább fotósoknak több ügyfelük?

Sokszor azt látom, hogy a legtehetségesebb fotósoknak van a legkevesebb önbizalmuk. Ők kételkednek folyamatosan magukban, hogy elég jók-e. Ők nem merik elkérni a munkájuk “rendes” árát, mert félnek a visszautasítástól, hogy “nem érnek annyit”. Mindeközben számos középszerű alak meg vígan megél a fotózásból. Hogy is van ez? Ez a poszt kizárólag a személyes véleményemet tükrözi,

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia photoshop

Teljes útmutató a képgenerátorok használatához (Midjourney, DALL-E 3, Playground AI, Adobe Firefly)

Minden, amit a képgenerálásról tudni érdemes egyetlen, magyar nyelvű tutorial videóban! Milyen megoldások vannak, melyiket mire és hogyan tudod használni? Működés, jogi és etikai kérdések, útmutató lépésről lépésre a hatékony parancsok adásához és a felületek használatához. https://youtu.be/afzVwYVsZZE Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Szeretnéd megtanulni a képgenerátorok használatát? Rengeteg kérdés érkezik hozzám

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top