Így fotózunk mi! Gyerekfotózás a gyakorlatban (VIDEÓ)

dreamworldphotohu-gyerekfotozas-1920-nanlite-forza-300b-led-1-2

Ebben a videóban végre (?) láthattok fotózás közben is. Nem meglepően a kislányomat fényképezem a mini házi stúdiónkban. Egyúttal kipróbáltuk a Nanlite Forza 300B LED lámpát is, amit tesztelésre kaptunk.

Gyerekfotózás 1x1, avagy miről szól a videó

 • A videóban használt fények és fényformálók
 • Felszerelés és beállítások
 • Bohóckodás, hogy megszülessenek a fotók

Talán átjön a videóból is, de gyerekfotózáshoz érdemes tudni...

Ha valaki fotózott már 3 év körüli gyereket, pontosan tudja, hogy ez mennyire nem egyszerű. Miért?

 1. A kisgyerekek általában állandóan mozgásban vannak, akkor is, amikor látszólag állnak.
 2. Folyamatosan igénylik az ingereket, a figyelmük pedig jó, ha néhány másodpercre kitart.
 3. Nem tudnak, és általában nem is akarnak pózokat utánozni, vagy ha megpróbálják, azok messze vannak a nagykönyvben megírtaktól. Nem tudnak “csak egy kicsit” mozdulni.
 4. Biztosan nem mosolyognak (legalábbis “szépen” és őszintén) kérésre vagy érezd jól magad felhívásra.

Ezért van az, hogy a gyerekek fotózása sokszor kihívást okoz azoknak is, akik egyébként emberábrázolásban gyakorlottak.

Néhány tipp, ami szerintem hasznos gyerekfotózáshoz:

 1. Baromi gyorsnak kell lenni, nagyjából mintha riportfotózásról lenne szó. Ehhez kell a magabiztos technikai tudás és a gyakorlat. Az én kislányom átlagosan 15 percig bír egy fotózást, tehát ennyi idő alatt kell meglennie a sorozatnak.
 2. Egyszerűbb természetes fényt használni, mert sokszor megengedőbb. Legalábbis nem könnyű egy gyerek után rohangálni stúdióvakuval. Az állandó fényű lámpa is könnyebbséget jelent, hiszen legalább látod előre, hogy ha már elmozgott az alany, milyen és elegendő fény lesz-e rajta. Illetve készíthetsz sorozatfelvételt is.
 3. Könnyebb a helyzet egy laposabb világítással, mint egy karakteressel. Persze, utóbbi izgalmasabb fotós szemmel, de egy örökmozgóval inkább isteni szerencse, ha sikerül mondjuk egy Rembrandt. Egy kisgyerek nem várja ki, hogy beállítgasd hozzá a világítást és utána nem fordul mm-eket, hogy tökéletes legyen rajta a háromszög.
 4. Hasonló a helyzet a pózokkal és kompozíciókkal is. Általában nincsen lehetőség ezeknek a hosszas finomhangolására, mert simán lehet, hogy akkor nem lesz kép egyáltalán. Túlzottan látszik a kézfeje vagy a tenyere? Jó lett volna, ha picit biccenti a fejét? Túlságosan a kamera felé áll és rövidül a könyöke, mint a fenti képen? Hát ez van, törekedni lehet a tökéletességre, de valamilyen szinten el is kell tudni engedni.
 5. Ahhoz, hogy egy gyerek jól nézzen ki egy képen, arra van szükség, hogy tényleg jól is érezze magát. Ezért a gyerekfotós bohóc és animátor, aki nem fél magából hülyét csinálni a cél érdekében. Vagy van rá külön embere, akár segítő, akár szülő személyében. A videóban gyakorlatilag folyamatosan beszélek, méghozzá olyan témákról, amik a kislányomat foglalkoztatják. Folyamatosan adok visszajelzést, dicsérem. Ha valamit másképp szeretnék, nem azt mondom, hogy nem jó, amit csinál, hanem hogy nézzük meg másképp (is). 
 6. A kisgyerek személyiségétől is függ, hogy “alkalmas-e” pózolt képekre. Ha tényleg a másodperc töredékéig sem marad meg a fenekén és nem hallgat a kérésekre, akkor jó eséllyel egy fotózáson sem fog csoda történni.
 7. 5 év alatti gyerekekkel véleményem szerint nem nagyon érdemes erőltetni a pózolást, hacsak nem kifejezetten szeretik a fotózást. Érdemesebb lehet a lifestyle vagy a dokumentarista vonalon maradni (vagy nem vállalni, vagy vállalni, csak nem tenni a portfolióba stb.). Én – legalábbis egyelőre – szerencsés vagyok ebből a szempontból, bár hozzáteszem az elmúlt 2 évben elég sokat fotóztunk együtt, így meg is szokta.
 8. Sokat tud segíteni, ha van mit csinálni, azaz van például egy játék, amit tud a kicsi gyűrögetni. Ezzel egyrészt kicsit elfoglalja magát, másrészt segítheti a feloldódásban is. 

Miért gondolkodom a LED világításon a vakuim helyett?

A korábbi házi stúdiós posztomban már írtam róla, és most is utaltam rá, hogy a led világítás (állandófény) nagy előnye, hogy azonnal látod a végeredményt, nem csupán az elkészült képen. Szintén előny, hogy videózáshoz is használható, legalábbis a csendesebb darabok. Simán lehet lőni akár sorozatfelvételeket is, ami gyerekfotózásnál igencsak nagy előny tud lenni. Általában változtatható a színhőmérsékletük is, ami szintén jól jöhet akár fotózáshoz, akár videózáshoz. 

Hátránya a kisebb teljesítmény és a viszonylag magas ár. A vaku nagyságrendekkel költséghatékonyabb megoldás és már alacsony árkategóriában is lényegesen erősebb fénye van. A led folyamatosan az alany szemébe világít, amivel kapcsolatban voltak fenntartásaim. Nem fagyasztja meg a mozgást, így gyorsabb zársebességre lehet szükség izgő-mozgó gyerekekhez és dinamikus jelenetekhez, és ez a kisebb teljesítmény miatt magasabb ISO-t követelhet. Szintén a teljesítménnyel kapcsolatos probléma, hogy kültéren, napsütésben a led kevés lehet.

Egy ideje már gondolkodom rajta, hogy érdemes lehet-e a stúdióvakuimat ledre cserélni, ezért örültem meg a lehetőségnek, hogy kipróbálhatom a Nanlite Forza 300B lámpát.

Nanlite Forza 300B: ami tetszik benne

 • 0-100% között százalékonként állítható fényerő, azaz sokkal finomabban lehet változtatni, mint a vakuimmal.
 • Feltehetők rá a Bowens-bajonettes fényfényformálóim, illetve ernyőtartó is van rajta, így nem kellene ezeket lecserélni…
 • 100 Kelvinenként változtatható színhőmérséklet 2700-6500K között. Vannak benne egyébként beépített fényeffektek: villanás, fényimpulzus, vakuvillanás, villám, tévéképernyő, gyertya/tűz, kiégő villanykörte, tüzijáték, robbanás, hegesztés. Ezekre egyelőre nem látom, hogy szükségem lenne, de hátha egyszer komolyabb videókat is fogok készíteni.
 • Viszonylag csendes, így egy videófelvételnél sem zavar be.
 • Viszonylag kompakt méret, bár számomra már azért nagyobb, mint amit könnyen szállíthatónak gondolok.
 • Gyorsan üzembehelyezhető és teljesen intuitív a használata, nem kellett útmutatót nézegetni hozzá.
 • Hálózatról és akkuról egyaránt üzemeltethető, így terepre is bátran ki lehet vinni. (Az aksi nincs benne az alapcsomagban.)
 • Vezeték nélküli vezérlésre is van lehetőség.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy én eddig szinte kizárólag vakuval fotóztam, legfeljebb napfénystúdióban használtam ledet kiegészítő világításként (a fénykardot és a videóimhoz használt fényeket most hagyjuk). Nincsen tapasztalatom más hasonló lámpákkal, így semmilyen összehasonlító elemzésbe nem fogok bocsátkozni, nem lenne hiteles.

Tanulságok számomra

 • Tetszik ez a technológia, az előnyök többet nyomnak a latban nekem, mint a hátrányok. A “szembe világítás” sem vészesen zavaró.
 • Ennél kisebb teljesítményű led lámpát nem választanék, mert kevés lenne a fénye. (Bár a házi stúdióm nem túl nagy, semmilyen természetes fény nincsen benne.) Ha valaki kifejezetten szűk rekeszt rekeszt és alacsony ISO-t szeretne használni és ez az egyetlen fényforrása, akkor azért kevés lehet.
 • Ez a lámpa tud egy sor olyan dolgot is, amire nekem nem feltétlenül van szükségem. Nem akarom például szállítani és akkuról üzemeltetni, vagy a különleges fényeffekteket használni. Nincs szükségem távirányításra sem.
 • Ha a házistúdióm nem hobbi célú lenne, illetve fontos lenne, hogy magammal vihessem, akkor simán választanék ilyen világítást, de saját magamnak azért már túllövésnek érzem ezt az árkategóriát (kb. 360.000 Ft/db, állvány, ernyőtartó és aksi nélkül).
Összességében szuper cucc, köszönjük, hogy kipróbálhattuk, és a magam részéről már nagyon várom a kicsit pénztárcabarátabb Nanlite FS-300-at!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

NAS munkafolyamat fotósoknak

NAS munkafolyamat fotósoknak: A képek tárolása, rendszerezése és megosztása (QNAP TVS-675)(VIDEO)

Fotósként hogyan tárold, rendszerezd és oszd meg a fényképeket az ügyfelekkel? Ebben a videóban megmutatom, hogy milyen munkafolyamatot alakítottunk ki a NAS-sal. https://youtu.be/OGHhyviXkZQFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? NAS munkafolyamat fotósoknak: A képek tárolása, rendszerezése és megosztása (QNAP TVS-675) – A videóban elhangzó szöveg leirata <p>Fejfájást okoz a fotóid tárolása, rendszerezése és megosztása másokkal? Megmutatom, hogy milyen

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia photoshop

A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával (VIDEÓ)

Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotóidat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás Photoshopba! Megmutatom a használatát lépésről lépésre. https://youtu.be/u2WfV_u4YYoFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával – A videóban elhangzó szöveg leirata: <p>Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotódat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás a Photoshopba. Szia, én Ihász

Tovább olvasom »
Lightroom, photoshop, adobe camera raw újdonságok

Lightroom és Photoshop újdonságok – AI zajszűrés és még jobb maszkolás (VIDEÓ)

Mindig izgatottan várom a Lightroom és Photoshop frissítéseket, mert az új funkciókkal általában azonnal könnyebbé és gyorsabbá válik az utómunka. Most is nagyon hasznos újdonságok érkeztek! Megmutatom, hogyan távolítsd el a zajt a fotóidról az új, mesterséges intelligencia alapú Denoise segítségével, és bemutatom a maszkolási fejlesztéseket, mint például a görbék lokális alkalmazása és az új

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top