14 kötelező mobil app fotósoknak: fotózás, képszerkesztés, marketing

14 mobil app alkalmazás fotósoknak

Ez a bejegyzés most nem arról fog szólni, hogy hogyan érdemes mobillal fotózni, hanem hogy milyen alkalmazások lehetnek a segítségedre fotósként. Legyen szó akár a fotózás előkészítéséről, akár a képek feldolgozásáról, akár a különböző felületeken való megosztásáról.

1. Mobil alkalmazások a fotózás előkészületeihez

TPE

Nagyon örültem annak idején, amikor rátaláltam a Photographer’s Ephemeris appra. Ez az alkalmazás azt mutatja meg, hogy egy adott helyen, bárhol a világon milyen irányból érkezik a nap napkeltekor, illetve napnyugtakor. Ez nagyon értékes információ a fotózások tervezéséhez. Ha például napkeltés vagy naplementés ellenfényt szeretnél használni, tudni fogod, hogy merről süt a nap, milyen hátteret tudsz használni a helyszínen. Ha pedig már ott vagy, augmented reality formájában megmutatja, hogy mikor hol lesz a nap az égen. Ez az app nem ingyenes, és úgy tűnik, hogy Androidra már nem is érhető el, de ha beírod a nevét akár a Play Store, akár az App Store  keresőjébe, találhatsz alternatívákat rá. Én nem bántam meg, hogy megvásároltam.

Pinterest

Ha bármilyen témában inspirációt keresek, a legtöbbször a Pinterestet keresem fel. Összeállíthatsz akár egy teljes moodboardot, gyűjthetsz póz vagy akár ruha, smink, haj inspirációt és még sok minden mást. Ha a mobilodon is telepítve van az alkalmazás, akkor a lehető legkönnyebben eléred az összeállított boardodat. A helyszín inspirációk mentésére viszont elsősorban az Instagramot használom, létre is hoztam külön ezek számára egy külön kollekciót.

Unscripted posing app

Számos alkalmazás létezik, ami inspirációul szolgál a fotózáshoz, pózokhoz. Az egyik ilyen az Unscripted posing app, ami ráadásul egy modernebb, feladat (“prompt”) központú megközelítést követ. Vannak benne egyébként további hasznos anyagok is, például ügyfél kérdőívek. Ez pontosan az a megközelítés, amit az 50 tipp természetes pillanatokhoz ebookban is bemutatok.

És a biztos háttér...

Google Calendar

A fotózások időpontját és helyszínét mindig beírom a Google Calendarba. Ezt rendszeresen nézem, amikor tervezem a napjaimat. Ha sűrű az életed, érdemes lehet az emlékeztetőket is testreszabni, nehogy 10 perccel előtte értesülj csak, hogy valahol egészen máshol kellene lenned.

Időkép

Az időjárást többnyire az Időképen szoktam ellenőrzini, de nyilván más app is jó lehet erre. A kültéri fotózásokat érdemes eleve “esőnappal” tervezni, hogyha az időjárás esetleg nem a vártak szerint alakul.

Google Maps

A helyszínre jutáshoz a Google Maps-et használom, de ez megint csak személyes preferencia kérdése. Sokan esküsznek a Waze-re, de nekem az konkrétan az idegeimre megy. Én az a fajta vagyok, aki szívesebben megy a bejáratott úton, minthogy 3 perces előnyért új helyeket ismerjen meg. Elég stressz nekem enélkül is a vezetés 🙂

2. Mobil appok képszerkesztéshez

Snapseed

A Snapseedet sokszor említettem már itt a blogon és az Instagramon is. Ezzel alap korrekciókat és komolyabb utómunkát egyaránt lehet végezni, igaz, csak “mobilos” minőségben. Olyan, mintha a Lightroom és a Photoshop közös kisgyereke lenne.

Leggyakrabban a Tune (hangolás) funkciót használom, ahol többek között kontrasztot, telítettséget, melegséget lehet adni a képeknek. A másik kedvencem a Brush (ecset), amivel helyi korrekciókat lehet végezni a képen, azaz például sötét részt világosítani vagy zavaró színes elemet színteleníteni. De van lehetőség bizonyos elemek eltüntetésére (Healing) és egy kattintásos portré retusra (Portrait) is. Szóval a hasonló és még fejlettebb funkciók itt ingyenesen elérhetők, amik a Lightroomnak csak a fizetős verziójában.

Lehet benne dolgozni görbékkel is,  amivel a színeket, fényességet, tónust és kontrasztot is lehet állítani.  Érdemes kipróbálni akár csak a beépített, görbe-alapú szűrők lehetőségeit. A különböző stílusokat, effekteket lehet finomhangolni, azaz állíthatod az erősségüket. Az alkalmazott beállításokat el is lehet menteni, és utána más képeken alkalmazni, tehát tulajdonképpen saját filtereket hozhatsz létre.

Lightroom

Fotósként a nyers képeim feldolgozását mindig a Lightroomban kezdem, ebben a bejegyzésben be is mutattam a teljes munkafolyamatot. Ezért mobilon is kézre áll, hogy úgy mondjam. Alapvető képkorrekciókat lehet vele végezni, és rengeteg szűrő áll rendelkezésre. A Presetek a Lightroom beépített funkcióival módosítják a képet, míg a Profilok azon túlmutató módosításra is képesek. Saját szűrők mentésére is van lehetőség, sőt ehhez az alkalmazáshoz nagyon sokan készítenek megvásárolható szűrőket, csak válogatni kell a kínálatban.

A “fénnyel” kapcsolatos eszközök a napocska alatt találhatók, itt állíthatod az expozíciót, kontrasztot, csúcsfényeket, árnyékokat stb. A hőmérő alatt találod a színnel kapcsolatos eszközöket, színhőmérsékletet, színtelítettséget stb. A kis négyzetes ikon alatt pedig a különböző effekteket, textúrát, “tisztaságot” (ami egyfajta élesség), vinyettát stb. Ezekkel akkor érdemes foglalkozni, ha mélyebben is érdekel a képszerkesztés, és nem csupán egy szűrőt tennél a képeidre. Nem baj, ha ezek most kínaian hangzanak, ha kipróbálod, látni fogod, hogy mit csinálnak.

Az ingyenes verzióban is elérhetők a görbék (a fény eszközök alatt), illetve a színek finomhangolására szolgáló HSL eszköz (pl. egy-egy szín milyen árnyalatú legyen, mennyire telített, mennyire világos vagy sötét). Ezek végképp haladó funkciók.

Bizonyos lehetőségek csak a prémium verzióban találhatók meg, ilyen például a javító ecset, amivel bizonyos dolgokat eltüntethetsz a képről, a szelektív módosítási lehetőségek, a perspektíva korrekció, a nyerskép feldolgozás vagy a tömeges szerkesztés, de azt gondolom, hogy már az ingyenes verzió is nagyon jól használható.

PicsArt

Bár a PicsArt alkalmazást ritkábban használom, érdemes ismerni, mert eszméletlen sokat tud. Van benne kollázs-készítő, rajz- és képszerkesztő eszközök, rengeteg matrica, clipart, háttér, keret, szűrő, effekt, betűtípus, igazi kincsesbánya már az ingyenes változat is.

Ebben az alkalmazásban nagyon szeretem a matricákat, amik körbevágott, átlátszó hátterű képek, így plusz elemként könnyedén hozzáadhatók az eredeti képhez. Saját matricák létrehozására is van lehetőség, az alkalmazás egészen ügyesen körbevágja már automatikusan is az objektumokat (nyilván nem lesz olyan, mintha Photoshopban készült volna, de finomhangolható és kis méretben teljesen vállalható). A másik kedvencem benne a lencse becsillanások.

Ez egy olyan alkalmazás, amivel azért könnyű túlzásokba esni (és szerzői jogokat sérteni is), de némi ízléssel és gyakorlással könnyen és gyorsan lehet benne nagyon jópofa dolgokat összerakni. A “szegény ember” Photoshop-pótló csillámpónija, vagy valami ilyesmi.

3. Mobil alkalmazások a fotós üzlethez

Canva

A Canva egy zseniális alkalmazás grafikai munkákhoz, és elképesztő, hogy mi mindent lehet csinálni már az ingyenes verziójával is. Rengeteg testreszabható sablonnal rendelkezik, amivel például Instagram vagy Facebook posztot, story-t, infografikát, önéletrajzot, könyvborítót, névjegykártyát és még egy sor más dolgot lehet szerkeszteni. Szóval neked azzal nem kell foglalkozni, hogy ezeknek éppen mekkora a mérete, mert az alkalmazás tudja. Ami pedig a profi megjelenést illeti, csak választanod kell, hogy melyik tetszik.

A sablonok egy része ingyenesen elérhető, de a fizetős sablonokat is lehet úgy használni, ha a jogdíjas elemeket cseréled bennük ingyenesekre. Lehet egyébként a nulláról is kezdeni a tervezést, de szerintem ez teljesen felesleges, mert pont a lényege és erőssége veszne el, a 60 ezer ingyenes sablon. Érdemes arra törekedni, hogy a stílusod, vizuális megjelenésed egységes, felismerhető legyen. Szóval ne csak az alapján válaszd a sablonokat, színeket, betűtípusokat, hogy éppen milyen napod van.

Ami a képeket illeti, használhatod az elérhető stockfotókat, ikonokat, de tölthetsz fel saját képeket is, és hozzáadhatsz szöveget és egyéb elemeket. Az elkészített grafikát akár az alkalmazásból is posztolhatod a közösségi csatornáidra, de el is mentheted őket. Az ingyenes verzióból is lehet olyan minőséget menteni, ami akár nyomtatásra is alkalmas.

Persze vannak olyan funkciók, amik csak a fizetős verzióban érhetők el, ilyen például a brand elemek hozzáadása, az adott poszt átméretezése, átlátszó hátterű képek stb. A fizetős verzióban sokkal több kép és elem közül lehet válogatni.

Adobe Spark Post

Az Adobe Spark Post is egy a Canvához hasonló, gyors és egyszerű grafikai alkalmazás. Ebben is rengeteg sablon érhető el, amit néhány kattintással testre lehet szabni, szöveget és egyéb elemeket hozzáadva. Nagy erőssége a gazdag stockfotó adatbázis. Nagyon hasznos, hogy lehet beépített színpaletták közül is választani. (A fizetős verzióban a saját márka színei, betűtípusai is beállíthatók.) Összességében eléggé hasonló a Canvához, de valahogy nekem annak a sablonjai jobban tetszenek.

Lehet vele animált posztokat is készíteni, és elérhető benne átméretezés funkció is, amivel készíthetsz megjelenésében hasonló, másmilyen képarányú posztot. Kollázsok készítésére is alkalmas. Ebből az alkalmazásból is lehet a közösségi platformokra posztolni.

Google Drive

Nem kifejezetten fotós alkalmazás, de meg kell említenem a Google Drive-ot, ahol tárolhatunk és megoszthatunk mappákat, képeket. Különösen jól jön olyan esetekben, amikor több eszközről is szeretnéd elérni a képeket. Használhatod akár arra is, hogy ezen keresztül add át az ügyfeleknek a képeket, bár tény, hogy vannak ennél professzionálisabb megoldások is.

Facebook Business Suite

A Facebook hivatalos alkalmazása, aminek segítségével egy helyen érheted el és kezelheted a különböző Faceook, illetve Instagram eszközöket. Az egyik nagyon hasznos funkció, hogy létrehozhatsz és ütemezhetsz bejegyzéseket, és már sztorikat is mindkét felületre. Az utóbbinál sajnos a lehetőségek lényegesen korlátozottabbak, mintha például Instagramon tennéd ezt meg. Elérheted a kommenteket, privát üzeneteket és egy alkalmazásból válaszolhatsz rájuk. Ezen kívül elérhetők az oldalakkal, posztokkal kapcsolatos statisztikák, illetve az események és hirdetések kezelése is.

Plann

A Plann a közösségi média posztok tervezésére és időzítésére szolgál, de kifejezetten az Instagramra szabva. (A fizetős verzióiban egyéb platformok is elérhetők.) Ha ebben tervezed a posztokat, akkor már láthatod, hogy hogyan fog mutatni a feedben, és ennek megfelelően akár cserélgetheted is őket. Van képszerkesztő része is, így akár ennek segítségével is létrehozható egy egységes megjelenésű feed.

Van egy “stratégia” része, ahol meg lehet tervezni a tartalmi pilléreket. Segít megtalálni a legmegfelelőbb posztolási időket, hashtageket, kezeli a kommenteket és repostra is alkalmas. Van analitikai része is, ami segít kielemezni a legsikeresebb posztokat. A Plann ingyenes változata egy fiókot és havi 30 posztot kezel.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Portré retusálás Lightroomban: teljes munkafolyamat

Ismerd meg a portré retusálás teljes munkafolyamatát a Lightroomban lépésről lépésre! Megtanulhatod, hogyan használd a különböző eszközöket az arcbőr, szemek, ajkak és sok más terület utómunkájához. Bemutatom a különböző maszkolási lehetőségeket, a generatív mesterséges intelligenciát és adaptív preseteket, amelyekkel profi hatást érhetsz el. Akár a Photoshop használata nélkül is igényes portré retust végezhetsz. https://youtu.be/44oZfDwmQbIFeliratkoztál már

Tovább olvasom »
naplementés portréfotózás

Így fotózz a nappal szemben: 6 tipp naplementés portréfotózáshoz

Mi az a 6 dolog, amire figyelj, ha nappal szemben fotózol portrét? Ebben a videóban megmutatom lépésről lépésre, hogy hogyan fotózz naplementében. https://youtu.be/mtMgzIAjLn4?si=9i4aoP6F8jrLJYJzFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A videóban elhangzó szöveg leirata: portréfotózás nappal szemben <p> Nappal szemben nem fotózunk! Vagy mégis?! Simán fotózunk nappal szemben, azaz ellenfényben. Sőt, sok esetben kifejezetten ezt a fényt keressük, mert

Tovább olvasom »

Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/smoNSwil_Mk Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás –

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top