ūüď∑ R√©gen √©s most: Schram Andr√°s

Régen és most: Schram András

J√∂jj√∂n h√°t a R√©gen √©s most sorozatunkban egy olyan fot√≥s, akit m√°r nagyon sokan v√°rtatok. Ňź nem m√°s, mint Schram Andr√°s. Hihetetlen, hogy milyen fejlŇĎd√©sen ment kereszt√ľl Andr√°s, √©s nagylelkŇĪen meg is osztja vel√ľnk, hogy mi volt a titka. Tartsatok vel√ľnk!

Mi volt számodra a legnagyobb kihívás, amikor elkezdtél fotózni?

Eleinte nem is akartam fot√≥zni, hanem csak√ļgy j√∂tt. Kik√∂lt√∂zt√ľnk Kanad√°ba, akkor m√©g √ļgy gondoltam, hogy csak p√°r √©vet maradok. Minden idegen volt, √©s egyszer csak azt vettem √©szre, hogy j√°rom az utc√°kat a f√©nyk√©pezŇĎg√©pemmel √©s ez megnyugtat. Filmmel dolgoztam, legink√°bb hajl√©ktalanokat fot√≥ztam. Teljesen amatŇĎr szinten, mindenf√©le tanfolyam n√©lk√ľl kezdtem filmre fot√≥zni, term√©szetesen elrontottam egy csom√≥ filmet. Nulla tapasztalattal v√°gtam bele, egyszerŇĪen csak √©rdekelt a fot√≥z√°s, de soha nem gondoltam volna, hogy egyszer fot√≥s leszek, pl√°ne azt nem, hogy ebbŇĎl meg is fogok √©lni. K√©sŇĎbb r√°j√∂ttem arra, hogy nekem fontos, hogy meg√∂r√∂k√≠tsem az emberek √©let√©t, √≠gy j√∂tt a portr√©.

Régen és most: Schram András

Mi volt az, ami a legink√°bb seg√≠tette a fejlŇĎd√©sedet?

AlapvetŇĎen a sok gyakorl√°s seg√≠tett legink√°bb, meg√°ll√°s n√©lk√ľl fot√≥ztam. Rengeteget fot√≥ztam filmre, fel√≠rtam a blende, z√°ridŇĎ be√°ll√≠t√°sokat, √©s ezeket a feljegyz√©seket tanulm√°nyoztam, ebbŇĎl tanultam. Nem volt tudatos felk√©sz√ľl√©s, ink√°bb csak egy idŇĎt√∂lt√©s volt r√©szemrŇĎl.

"Nulla tapasztalattal v√°gtam bele, egyszerŇĪen csak √©rdekelt a fot√≥z√°s, de soha nem gondoltam volna, hogy egyszer fot√≥s leszek, pl√°ne azt nem, hogy ebbŇĎl meg is fogok √©lni."

Schram Andr√°s

Mire ford√≠tasz a legnagyobb figyelmet, amikor √°tadod a tud√°sodat az oktat√°saidon a r√©sztvevŇĎknek?

Nagyon fontosnak tartom az emberi hozz√°√°ll√°st, azt, hogy tisztelj√ľk egym√°st √©s maxim√°lisan figyelj√ľnk oda az alanyra. Fontos, hogy kihozzuk azt a pluszt a modellekbŇĎl, m√©g azt is, amit ak√°r a saj√°t p√°rjuk sem tud kihozni belŇĎl√ľk. Nagyon sok pszichol√≥gi√°t alkalmazok a fot√≥z√°saim sor√°n. A fot√≥z√°s egy √©lm√©ny legyen, pont az ellenkezŇĎje egy fogorvosi kezel√©snek. Az a l√©nyeg, hogy √ļgy t√°vozzanak tŇĎl√ľnk, hogy a nev√ľnket adj√°k tov√°bb.

Mit √ľzenn√©l azoknak, akik nemr√©g v√°gtak bele a fot√≥z√°sba?

Ne v√°rj t√ļl sokat legelŇĎsz√∂r a fot√≥z√°st√≥l, ne g√∂rcs√∂lj t√ļl sokat rajta. Van egy √ļt, amin v√©gig kell menni, rengeteg idŇĎre √©s tapasztalatra van sz√ľks√©g, hogy valaki megmaradjon ebben a szakm√°ban. A fot√≥z√°s alapvetŇĎen mŇĪv√©szet, ha l√°tod, l√°tod, ha nem, nem. Van, amit lehet tan√≠tani, de van olyan r√©sze is a fot√≥z√°snak, amit nem, ez pedig a l√°t√°sm√≥d.

Az egyedi látásmód határozza meg azt, hogy milyen lesz a fotó.

Legy√©l t√ľrelmes, gyakorolj sokat! Hallgasd, figyeld a fot√≥sokat, √©s majd az idŇĎ eld√∂nti, hogy fot√≥s leszel vagy ez marad egy hobbi. Ne hasonl√≠tgasd magad m√°sokhoz, ne pr√≥b√°ld meg azt el√©rni p√°r √©v alatt, amit m√°s √©vtizedek alatt √©rt el.

"Ne v√°rj t√ļl sokat legelŇĎsz√∂r a fot√≥z√°st√≥l, ne g√∂rcs√∂lj t√ļl sokat rajta."

Schram Andr√°s

Schram Andr√°s k√©pei 2002-bŇĎl

Andr√°ssal k√©sz√≠tett√ľnk egy m√°sik interj√ļt is, ahol a kezdeti neh√©zs√©gektŇĎl a fot√≥s √ľzleten √°t az ut√≥munk√°ig sz√°mos t√©m√°r√≥l besz√©lgett√ľnk.

Ha szeretn√©l inspir√°l√≥dni, mindenk√©ppen l√°togass el Schram Andr√°s weboldal√°ra, hogy megn√©zd a k√°pr√°zatos esk√ľvŇĎi √©s az ember lelk√©ig hatol√≥ portr√© k√©peket! K√∂vesd Andr√°s munk√°ss√°g√°t az instagram oldalain is! Itt tal√°lod a zseni√°lis portr√©fot√≥s instagram oldal√°t, itt pedig az esk√ľvŇĎi k√©peit tudod k√∂vetni.

Ha tetszett a bejegyz√©s √©s szeretn√©l √©rtes√ľlni a hasonl√≥ anyagokr√≥l, akkor iratkozz fel az email √©rtes√≠tŇĎre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

mesterséges intelligencia fotósoknak

Barát vagy ellenség? Mesterséges intelligencia a fotózásban

Az elm√ļlt idŇĎszakban egyre t√∂bb sz√≥ esik a mesters√©ges intelligenci√°r√≥l (MI vagy AI, artificial intelligence), ami jelentŇĎs hat√°st gyakorol a fot√≥z√°sra is. A v√°ltoz√°sok egyr√©szt rettenetesen izgalmasak, m√°sr√©szt viszont elk√©pesztŇĎen ijesztŇĎek is lehetnek a fot√≥sok sz√°m√°ra. Pontosan milyen megold√°sok √©rhetŇĎk el ma? Seg√≠t vagy √°rt a mesters√©ges intelligencia? T√°mogatja a fot√≥sok munk√°j√°t vagy elveszi azt?

Tov√°bb olvasom ¬Ľ
mesterséges intelligencia portré retus portrait pro portraiture luminar

Mesteri bŇĎrretus AI technol√≥gi√°val? Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop plugin (VIDE√ď)

Kiv√°ltja vajon a mesters√©ges intelligencia a k√©zi megold√°sokat az ig√©nyes portr√© retusban? A mesters√©ges intelligencia sorozatom harmadik r√©sz√©ben a Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop pluginok mŇĪk√∂d√©s√©t mutatom be. Ha szeretn√©l m√©g t√∂bbet tudni √©s l√©p√©st tartani a trendekkel, regisztr√°lj az √°prilisi ingyenes workshopomra!  https://youtu.be/sA_atSzDzHUFeliratkozt√°l m√°r a YouTube csatorn√°mra? Portr√© retus a mesters√©ges intelligencia seg√≠ts√©g√©vel a

Tov√°bb olvasom ¬Ľ
mesterséges intelligencia luminar photoshop

Alkoss lenyŇĪg√∂zŇĎ k√©peket az AI erej√©vel: Luminar Neo, Photoshop Neural Filters haszn√°lata (VIDE√ď)

Csod√°latos fot√≥k n√©h√°ny kattint√°ssal? Vajon lehets√©ges? A mesters√©ges intelligencia sorozatom m√°sodik r√©sz√©ben Luminar Neo √©s a Photoshop Neural Filters AI-alap√ļ megold√°sait mutatom be. Ha szeretn√©l m√©g t√∂bbet tudni √©s l√©p√©st tartani a trendekkel, regisztr√°lj az √°prilisi ingyenes workshopomra! https://www.youtube.com/watch?v=vPHeDR_bAuYFeliratkozt√°l m√°r a YouTube csatorn√°mra? Mesters√©ges intelligencia haszn√°lata a Luminar Neo √©s a Photoshop Neural Filters programban –

Tov√°bb olvasom ¬Ľ

Szólj hozzá!

Scroll to Top