Photoshop retus feleannyi idő alatt? 6 gyakorlati tipp

gyors photoshop lightroom retus

Érezted már azt, hogy rengeteg időd megy el utómunkára? Hosszú órákat töltesz a Lightroom és Photoshop használatával, ahelyett, hogy mondjuk a családoddal lehetnél, aludhatnál vagy végre ráfeküdnél az ügyfélszerzésre és marketingre?

Nem vagy vele egyedül. Amikor azt a kérdést tettem fel a hírlevelem olvasóinak, hogy mi okozza a számukra a legnagyobb kihívást az utómunkában, a legtöbb válasz pont erről szólt.

“Sok időt vesz igénybe”
“Kialakítani egy gyors munkamenetet”

A legnagyobb kihívás az utómunkában (privát visszajelzés)

Vagy csak így simán: “IDŐ”. Hiszen ebből van a legkevesebb, fotós vállalkozóként az embernek millió egy másik dologgal is kell foglalkoznia. 6 olyan gyakorlati ötletet gyűjtöttem neked össze, ami segít abban, hogy kevesebb időt kelljen a Lightroommal és Photoshoppal töltened, és több maradjon minden másra, ami fontos neked.

Érdekelne egy olyan kurzus, ahol lépésről lépésre megtanítom neked, hogy hogyan utómunkázatsz felannyi idő alatt? Iratkozz fel az értesítőre!

I. A gyors és hatékony Photoshop retus előfeltételei

1. Már a kamerában legyen a lehető legtökéletesebb a kép

Hiszek benne, hogy az utómunkának nem arról kell szólnia, hogy javítgassunk azon, amit a fotózásnál elrontottunk. Sokkal inkább arról, hogy már egy jó képből még többet hozzunk ki!

Ennek jegyében a legfontosabb, hogy tanuld meg rendesen kezelni a gépedet és amennyiben lehetséges, rendezkedj és helyezkedj már a fotózás során.

A gépbeállításoknál válaszd ki, hogy raw (nyers) képet (is) készítsen a fényképezőgéped, hiszen ebből fogod majd tudni a legtöbbet kihozni az utómunka során. Legyen helyes az expozíciód! Figyelj rá, hogy lehetőleg ne égjen ki vagy bukjon be semmi a képen, hiszen ezek a fehér és fekete részek nem korrigálhatók az utómunka során sem. Ne exponálj alul csak azért, hogy alacsonyabb legyen az ISO, mert küzdelmesebb lesz kezelni a zajt.

Figyelj rá, hogy a megfelelő helyen legyen az élesség. Erről két videót is készítettem, érdemes végigmenni az összes lehetőséges buktatón. Bár egy kissé életlen vagy bemozdult kép még menthető lehet, az a legjobb, ha már az eredeti kép is elég éles.

2. A világítás többet számít, mint gondolnád

A fényképezésben a fény az egyik legfontosabb tényező, nem véletlenül van benne a nevében is. A fény irányán, minőségén nemcsak az múlik, hogy mennyire lesz jó egy felvétel. Azt is nagyban befolyásolja, hogy mennyit kell majd utána utómunkázni.

Ha egy portrét veszünk alapul, akkor kijelenthetjük, hogy minél “laposabb” és puhább egy világítás, annál kevesebb lesz az utómunka. Hiszen nem lesznek éles és sötét árnyékok a képen. Cserébe nem is lesz karakteres, kevésbé fog látszani az arc plasztikussága.

Ha a világítás nem középről, hanem valamilyen szögből érkezik (pl. Rembrandt vagy felezővilágítás), illetve nincsen vagy gyengébb a derítés, akkor az utómunka is több lesz vele. Természetesen akkor is munkás lesz, ha a fényekre nem figyeltél eléggé és a világítást szeretnéd utólag korrigálni a képen (ez bizonyos esetekben nem is lehetőséges).

Ha szeretnéd csökkenteni az utómunkával töltött időt és van rá lehetőséged, akkor a fények és árnyékok arányát úgy állítsd be, hogy már a kamerában is a lehető legtökéletesebb legyen!

3. Kellő előkészülettel rengeteg időt spórolhatsz meg

Ha portrét készítesz, a smink, frizura és ruházat rengeteget számít a képen. Profi smink és frizura esetén nemcsak kevesebb lesz az utómunkád, de az alanyod is jobban fogja érezni magát a fotózáson, így jobb képek születnek. 

Pont így egy előnyös ruházat és pózok esetén a formát sem kell alakítgatni mondjuk a Liquify-jal a Photoshopban. Ha ki van vasalva a ruha, nem szükséges utólag simítgatni (bár erre is van módszer, itt mutatom)… Ezek nagyon alap dolgoknak tűnhetnek, de meglepően sok fotózáson nem fordítanak erre kellő figyelmet.

4. A gyors Lightroom és Photoshop előfeltétele a megfelelő számítástechnikai háttér

Számtalanszor felmerül a kérdés, hogy milyen számítógépet és monitort érdemes beszerezni az utómunkáhozEbben a posztban minden hasznos tudnivalót megtalálsz ezzel kapcsolatban!

Az Adobe rendszerkövetelményeit lehet alapul venni, de az egyéni használat sokat számíthat abban, hogy kinek milyen konfigurációra van ténylegesen szüksége. Szeretne-e egyszerre nagyobb képsorozaton dolgozni, illetve futtat-e kifejezetten “gépigényes” műveleteket, pluginokat. Az én életemet nagyon megkönnyítette, hogy asztali gépre álltam át, SSD-vel, 32 GB RAM-mal.

Szintén sokat javít a hatékonyságomon és az utómunka minőségén az, hogy Wacom táblát használok. Nekem a Pro S változat van meg, úgy gondolom, hogy fotós munkához ez bőven elegendő, nincsen szükség nagyobbra. Természetesen a “sima” változat is jól használható, korábban nekem is olyan volt.

II. Lightroom és Photoshop eszközök az utómunka gyorsítására

5. Trükkök, hogy gyorsabban dolgozhass a Lightroommal

A Lightroom esetében a Sync (szinkronizáció) lehetősége, illetve a presetek használata az, ami a legtöbbet tud gyorsítani az utómunkán. Ebben a videóban megmutatom, hogy hogyan hozhatsz létre saját preseteket, illetve másokét hogyan importálhatod.

A munkám meggyorsítására szoktam használni a range maskokat is. Az egyik ilyen módszert ebben a videóban mutatom be.

Emellett pedig nagyban támaszkodom az export presetekre is, mind a teljes méretű, nyomtatásra szánt képek, mind a közösségi médiára optimalizált képek esetében. Bevett gyakorlatom, hogy Lightroomból nyitom meg a fotókat Photoshop szerkesztésre, majd amikor végeztem, visszatérek hozzájuk Lightroomba (ez ebben az esetben automatikusan megtörténik), és onnan exportálok.

6. Photoshop ötletek a hatékonyság jegyében

A Photoshopban az actionök és a plugionok használata az, ami drámai mértékben meg tudja gyorsítani az utómunkádat. De folyamatosan fejlődnek a Photoshop saját Neural Filterei is, amik azt a célt szolgálják, hogy a mesterséges intelligencia segítségével, különböző szűrőkkel meggyorsítsák az utómunkát.

Az actionök segítségével bizonyos ismétlődő lépéseket automatizálhatsz a Photoshopban, tehát nem kell őket újra és újra egyesével megtenned minden képnél. Ebben a videóban bemutatom, hogy hogyan hozhatsz létre egy olyan Photoshop actiont, ami akár teljes munkafolyamatod optimalizálásában a segítségedre lesz.

A pluginok közül én többek között a Portrait Pro-t, Portraiture-t, illetve a NIK Collectiont használom. Elsőre talán nem egyszerű átlátni őket, de megéri a befektetett munkát, hiszen a későbbiekben rengeteg időt tudsz ezekkel megspórolni. Természetesen egyéb plugionok is léteznek (pl. Luminar, Exposure, Aurora HDR, Topaz, ON1 Effects).

Fizetős plugionok esetén azért nem árt néhány szempontot megfontolni:

  • Van ingyenes kipróbálási lehetőség?
  • Tartalmazza a frissítéseket is, vagy azokat később külön kell megvenni?
  • Mennyire bonyolult megtanulni a használatát?
  • Ha cserben hagy, tudsz valamilyen kézi alternatívát, amivel hasonló eredményt érhetsz el?

Felmerülhet az is, hogy ezeket a megoldásokat könnyű túltolni és esetleg nem veszel észre valami olyan hibát, ami kézi szerkesztésnél kiszúrná a szemedet. A Portrait Pro hirdetései például inkább a rossz példák közé tartoznak… Illetve az is előfordulhat, hogy esetleg megszűnik a plugin támogatása és már nem lesz kompatibilis a Photoshop újabb verzióival. Így valami egészen más megoldást kell majd találnod egy adott feladatra.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, és szeretnél még többet tudni a témáról, kérd az értesítőt a kurzusról!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

kutatás fotósokról

Mikor lesz eredménye a hazai fotósokról szóló kutatásnak?

Talán már láttad, hogy a Fotoplusszal közösen felmérést végzünk a profi és amatőr fotósok helyzetéről, mert ilyen még nem volt Magyarországon! Ha még nem tetted, kérjük, hogy töltsd ki! Mindössze 6 percet vesz igénybe, ugye rá tudsz szánni ennyit? Az adatfelvétel 2022. augusztus 31. éjfélig zajlik majd, ezt követően dolgozzuk fel és értékeljük ki az eredményeket. Legkésőbb

Tovább olvasom »
fotós vállalkozás üzleti szempontok

Hogyan tovább fotós vállalkozóként? Üzleti és marketing szempontok, amiket MOST kell átgondolnod

Rendesen ránk járt a rúd az utóbbi években: vírus, háború, infláció… A jelenlegi gazdasági helyzet, illetve a KATA adózás átalakulása miatt szinte mindenkinek az újratervezésen kell gondokodnia. Ha bizonytalan vagy, hogy hogyan tovább fotós vállalkozóként, akkor neked szól ez a bejegyzés. Változó adózási környezet: nem a fényképészet a legnagyobb vesztes Az előző bejegyzésemben két adótanácsadó

Tovább olvasom »
KATA adózás változása - fotósok

Mit jelent fotósként a KATA adó változása és hogyan tovább?

Egy ideje már lógott a levegőben, hogy ismét változni fog a KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója. De ennyire hirtelen és drámai változásra senki sem számított. Ebben a cikkben összefoglalom, hogy fotósként mit kell tudnod erről a témáról! A cikket az új hírek, esetleges változások fényében folyamatosan frissítem. Utolsó frissítés: 2022.07.18. 23:50 Miért fontos

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top