Szja-visszatérítés fotósként: Mire érdemes fordítani?

szja visszatérítés fotózás

Ha családos vagy, az elmúlt napokban valószínűleg hozzád is megérkezett a szülőknek járó Szja-visszatérítés. Talán még az is megfordult a fejedben, hogy érdemes lenne valamilyen fotózással kapcsolatos dologra költeni. Ebben az esetben neked szól ez a poszt!

Az Szja-visszatérítés témája eléggé felrobbantotta az anyukás csoportokat, de még a fotós közösségekben is fel-fel bukkant. Hiszen akár 800 ezer Ft körüli összeg is lehet a “visszadó” mértéke. Katások esetében is a tételes adó negyedéről beszélünk, ami átlagosan 150.000 Ft-ot jelent. De nézzük meg, milyen szempontokat érdemes átgondolni, hogyha ezt az összeget a “fotózásra” fordítanád!

1. Milyen cucc kellene? Fotó- és stúdiófelszerelés

A legtöbben valószínűleg valamilyen fotós vagy stúdiófelszerelésre gondolnak először, hiszen azokból sohasem elég. Mindig lehet találni valamit, ami fájóan hiányzik a repertoárból. Múlt hónapban összeállítottam egy részletes listát, hogy mire lehet szükség egy fotós vállalkozás elindításához, ezt ajánlom most is átböngészni!

Érdemes azonban azt is végiggondolnod, hogy mi az, amire tényleg szükséged van és mi az, amire csak vágysz. Nem biztos, hogy az utóbbira érdemes költened, még akkor sem, ha éppen “talált pénz” állt a házhoz. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azt a 6 okot, ami miatt ne vegyél új fényképezőgépet vagy objektívetEgy másikban pedig azokat a dolgokat szedtem össze, amikre szerintem kezdő fotósként kifejezetten nem érdemes költeni!

Ha üzletként tekintesz a fotózásra, akkor különösen igaz mindez. Be fogja hozni az árát, amire pénzt adsz ki? Mennyi idő alatt? Miben fog neked az az adott felszerelés segíteni? Meg tudsz valami olyat csinálni, amit eddig nem? Gyorsabban tudsz vele dolgozni? Magasabb minőséget tudsz képviselni? Mindezt meg is fizetik neked?

2. Miben lenne jó fejlődni? Fotózás, Lightroom, Photoshop

Ha választanom kell, hogy felszerelésre vagy tanulásra költsek, akkor mindig az utóbbit választom. Nem a huszonötödik bigyókától leszek jobb fotós, hanem attól, hogy tanulok és gyakorolok.

Ha még nem tudsz a kit objektívvel egy megfelelően éles képet készíteni, akkor nem a következő objektív fogja megoldani ezt a problémát. Ha még nem tudod az ablakot használni a világításhoz beltéren, akkor nem egy új ledlámpa fogja elhozni a megváltást. Ha még nem tudsz kézzel szerkeszteni a Lightroomban és Photoshopban, akkor nem egy újabb preset csomag fogja levenni rólad az utómunka terhét. A tanulást nem lehet megspórolni.

Korábban már írtam róla, hogy imádok tanulni és folyamatosan fejlesztem magam. Jelenleg Lindsay Adler Master Studio Lighting kurzusát végzem, utána pedig a Full Time Filmmaker lesz a következő. Az ember általában szívesebben költ kézzel fogható dolgokra, pedig pont az ilyen kurzusoktól kaphat csak igazán sokat. Ahogyan nézem Lindsay Adler tanfolyamát, folyamatosan azt érzem, hogy na erre már sokkal korábban kellett volna befizetnem. Imádom!

Ha szeretnél magabiztosabban fotózni, akkor ajánlom a Fotózz tudatosan! ebookot. Ha pedig az utómunkában fejlődnél, akkor a Lightroom Mastery, illetve a Photoshop Mastery tanfolyamot. Ezek mind olyan anyagok, amik az alapoktól indulnak és a profi szintig juttatnak el, magyar nyelven, érthetően, lépésről-lépésre.

3. Mi lenne a legjobb befektetés, ami pénzt is hoz? Fotós vállalkozás

Ha fotós vállalkozó vagy, akkor a felszerelés és a tanulás mellett nem árt azon gondolkodnod, hogy milyen befektetés lehet az, ami a leghasznosabb a vállalkozásodnak. Mi az, ami akár többszörösen is megtérül, amiből tényleg pénzed lesz. Annyit súgok, hogy ez jó eséllyel megint csak nem egy új objektív.

Van már például “rendes” honlapod? A csapból is a közösségi média folyik, meg hogy hogyan legyél sikeres Instagramon, TikTokon, akárhol. Persze, lehet és kell is ezekkel foglalkozni (ha a célcsoportod és a céljaid indokolják), azután, hogy az alapok már rendben vannak. Ezek közé tartozik a weboldal is. Itt írtam róla részletesen, hogy szerintem miért van szüksége egy fotósnak weboldalra. Most csak annyit emelek ki, hogy egy jó honlap akkor is neked dolgozik, amikor te éppen pihensz. (Írom mindezt úgy, hogy nincsen ebben semmilyen érdekeltségem, bőven elég nekem a sajátjaimmal bíbelődni.)

Tudom, nem egyszerű ilyen befektetések mellett elköteleződni, főleg akkor, ha az ember megégette már magát korábban. Akár honlapkészítéssel, akár egyéb munka kiszervezésével, legyen az közösségi oldalak kezelése vagy éppen hirdetés. Mert a kidobott pénz minden, csak nem befektetés.

Az a helyzet, hogy csak akkor tudsz bármilyen munkát hatékonyan kiszervezni és abból  profitálni, ha van mögötte stratégiád és tudod, hogy mit miért csinálsz. Ha csak annyi elképzelésed van, hogy kellene egy weboldal, de nem tudod a céljaidat, célcsoportodat, pozicionálásodat stb., a honlapkészítő nem fogja helyetted ezeket megálmodni. De ugyanígy Facebook és Instagram posztokat sem fog írni vagy hirdetéseket sem fog futtatni neked valaki ezek nélkül.

Vannak dolgok, amiket vállalkozóként meg kell tanulni. Akkor is, ha nem érdekel vagy kifejezetten idegenkedsz tőle. Ilyen a marketing is. Érdemes elgondolkodnod rajta: vajon hogyan fogsz többet keresni a vállalkozásoddal, ha tudatosan építed vagy ha költesz egy újabb felszerelésre?

Szerencsés az, akinek minden egyszerre belefér és nem kell választania, hogy éppen mire költ. A legtöbben viszont nem így vagyunk ezzel és mérlegelnünk kell. Válaszd azt, amitől a legtöbbet kapod és közelebb visz a céljaidhoz!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

karácsonyi ajándékötletek fényképészeknek

9+1 karácsonyi ajándékötlet fotósoknak, amivel nem foghatsz mellé

Fotós barátnak, családtagnak, vagy akár saját magadnak keresel ajándékot? Összeszedtem 9+1 olyan lehetőséget, amivel nem foghatsz mellé. 3.500 Ft-tól 425.000 Ft-ig – bármekkora legyen is a költségkereted. A fotófelszerelésemet a Fotoplus-tól szoktam beszerezni, stúdiófelszerelést pedig leggyakrabban a Mikrosatnál vásárolok. (A bejegyzés NEM támogatott!) 1. Jól jönne több fotós ügyfél? Marketingiránytű fotósoknak könyv A Marketingiránytű fotósoknak hiánypótló könyv mindenkinek, aki fotózásból szeretne

Tovább olvasom »
karácsonyi portré készítése otthon - gyerekfotózás természetes fénnyel

Karácsonyi portréfotók készítése otthon

Hogyan lehet otthoni körülmények között szép karácsonyi fotókat készíteni? Kiderül a videóból! Felszerelés választása, gépbeállítások, a fények használata és sok-sok ötlet, hogy milyen képeket készíts. https://www.youtube.com/watch?v=-UyoAietpvIFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Karácsonyi portréfotózás otthon, természetes fénnyel – A videóban elhangzó szöveg leirata Ezúttal otthoni körülmények között fogunk karácsonyi portrét készíteni. Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha

Tovább olvasom »
Photoshop tanfolyam fotósoknak

A legnagyobb hiba, amit a Photoshoppal elkövettem

Ha még nem kerültél szorosabb barátságba a Photoshoppal, nem vagy egyedül. Amikor egyetemistaként a 2000-es években elkezdtem használni ezt a programot, iszonyatosan sok bosszúságot okozott. Az a helyzet ugyanis, hogy a Photoshop egyáltalán nem felhasználóbarát program. Ha előzetes ismeretek nélkül kezded el használni, akkor nagyon nehéz átlátni a működését. Annak idején nem egyszer záram be

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top