Fénykép élesítése Photoshopban egyszerűen (lépésről-lépésre)

Fotó élesítés Photoshop

Miért van az, hogy mások fotói tűlesek, a te képeid pedig nem? Hogyan csinálják, mi a titok? Bemutatom az összes Photoshop módszert, amit érdemes ismerned, hogy pontosan szabályozhasd a fotóid élességét.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Miért fontos az élesség?

Az élesség vagy annak hiánya az elsők között van, amit észreveszünk egy képen. Ez az, amit még egy laikus is simán kiszúr. Nálam az életlen, rossz helyen éles vagy bemozdult képek legtöbbször már az első szűrésen sem mennek át, azonnal a kukában landolnak.

Ma már nemcsak a fotós tudás, de a technológia is egyre könnyebbé teszi az éles fényképek készítését. Emiatt viszont ha egy fotó mégsem éles, már nem is tartjuk elég jónak, sőt akaratlanul is kételkedni kezdünk a fotós képességeiben.

Ennél is fontosabb, hogy az élesség a figyelem irányításának egyik eszköze. Egy fotón akaratlanul is a legélesebb pontnál keressük a fő témát. Ha egy kép rossz helyen éles vagy éppen bemozdult, annak a mondanivaló látja a kárát. És megint csak úgy érezzük, a fotós nem állt a helyzet magaslatán.

Természetesen az az első, hogy megtanulj olyan fényképet készíteni, ami már a kamerában is elég éles. De ettől még sajnos a gépből közvetlenül nem úgy fog kijönni a kép, hogy tényleg tűéles. Különösen igaz ez a nyers képekre, hiszen azok semmilyen korrekciót, így utólagos élesítést sem tartalmaznak!

Az élesítés a retusálás szerves része

Ha azt szeretnéd, hogy egy fotó igazán éles legyen, akkor azon az utómunkában is dolgoznod kell. Az élesítés a retusálásnak, illetve a kép különböző használatra való előkészítésének is fontos eszköze. Emiatt akár többször is élesítünk a képek feldolgozása során.

Másképpen élesítünk a különböző képméretekhez és akkor, ha webre vagy ha nyomtatásra szánunk egy képet. Ilyenkor érdemes többször, kisebb mértékben élesíteni, hiszen egyetlen lépésben nem optimalizálhatunk mindenre.

Emellett akármilyen ügyes és gyakorlott vagy is, hibázhatsz te is és a fényképezőgéped is, így érdemes tudnod, hogy hogyan menthetsz meg egy kissé életlen vagy bemozdult képet.

A fénykép élesítésére az Adobe Photoshop a legmegfelelőbb program. A Photoshop elsőre sokakat elrettent, hiszen nagyon bonyolultnak tűnik a felülete. De érdemes megbarátkozni vele, hiszen ennél jobb képszerkesztő program véleményem szerint jelenleg nincsen. A fényképek élesítésére is számtalan lehetőséget kínál, és nemcsak azokkal az eszközökkel, amiket “sharpening” névvel illetnek.

Photoshop élesítés, lépésről-lépésre

A fénykép élesítése a nyerskép feldolgozásánál

A fényképek élesítését a nyerskép feldolgozásánál az Adobe Camera Raw-ban (vagy a Lightroom Develop moduljában) érdemes kezdeni. Ehhez teljes nagyításban nézd a képet, hiszen azon látod csak, hogy pontosan hogyan néz ki az eredmény.

A Detail panel Sharpening csúszkájával lehet szabályozni, hogy összességében mennyire élesítse a képet. Ha az eredeti kép elég éles, akkor a Radius-nál egy alacsonyabb értéket válassz (pl. 1 pixel), ha kevésbé éles, akkor mehetsz feljebb is (a 2-3 pixelnél magasabb érték viszont már természetellenes lehet). A Detail csúszka alacsonyabb értékei inkább a széleket élesítik, a magasabb értékek pedig az egyéb textúrákat is. A Masking segítségével szabályozhatod, hogy hol érvényesüljön az élesítés, a teljes képen vagy csak az éleken. Az Alt lenyomásával meg is mutatja, hogy pontosan hol fog történni az élesítés.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy a kontraszt beállítására szolgáló eszközök (pl. görbék), illetve a Clarity és Texture csúszkák is változtatnak az élesség érzetén.

A képzaj csökkentése

Fontos tudni, hogy az élesítés felerősíti a képzajt is, erre különösen a magasabb ISO mellett készült képeknél érdemes figyelni. Lehetőleg ne élesíts ott, ahol nincs rá szükség (pl. elmosódott, homályos háttéren), illetve az élesítés mellé használd a Noise Reduction (képzaj csökkentés) eszközeit is. A zajcsökkentésnél ne válassz olyan magas értéket, aminél már egy összemosódott, elkent kép keletkezne!

Fotó élesítés Photoshop szűrőkkel

Az élesítési (Sharpen) filterek úgy működnek a Photoshop alkalmazásban, hogy növelik az egymás mellett lévő pixelek kontrasztját, így a kép élesebbnek látszik.

Photoshop élesítés filterek

A külön rétegek fontossága

A Photoshop alkalmazásban a non-destruktív (roncsolás-mentes) fotószerkesztés híve vagyok. Ez azt jelenti, hogy az egyes módosításokat igyekszem külön rétegeken végezni, így bármelyik korábbi lépéshez könnyen visszatérhetek.

Azt a réget, amin az élesíteni kívánt kép van, megkettőzöm a Photoshopban (Ctrl + J), majd azon végzem el a módosítást. Érdemes az új, duplikált réteget Smart Objectté alakítani (Filter / Convert for Smart Filters), mert akkor az egyes szűrők beállításai utólag is módosíthatók.

Élesítés és Több élesítés (Sharpen és Sharpen More)

Ezek a szűrök jelentik a legegyszerűbb élesítési lehetőséget a Photoshop programban. Akár többször is alkalmazhatók egy-egy képen a kívánt hatás eléréséig. Ezeket az eszközöket én nem szoktam használni, mert nem tartoznak hozzájuk beállítási lehetőségek.

Szegélyek élesítése és Életlen maszk (Sharpen Edges és Unsharp Mask)

Ezek a filterek színek alapján keresik meg a szegélyeket és a kontraszt növelésével élesebb hatású képet eredményeznek. A Sharpen Edges szűrő nevéhez híven csak a szegélyeket élesíti, a kép többi részéhez nem nyúl hozzá. Az előző kettőhöz hasonlóan nincsenek szabályozható beállításai. Az Unsharp Mask esetében viszont már van lehetőség különböző értékek megadására a beállításoknál (hasonlóan a Camera Raw-ban végezhető élesítéshez).

Intelligens élesítés (Smart Sharpen)

Az okos élesítés arra szolgál, hogy a különböző típusú életlenségeket eltávolítsa a képről (Lens Blur, Gaussian Blur, Motion Blur). Az intelligens élesítést érdemes úgy használni, hogy először magasra állítod az Amount (mérték) értéket. Ezután addig növeled a Radius (sugár) értéket, amíg még nem keletkezik fényudvar az éleken. Ezután csökkentheted a mértéket a kívánt hatásig. Ehhez a szűrőhöz már zajszűrési lehetőség is kapcsolódik, illetve külön szabályozható, hogy a csúcsfényekben és az árnyékokban mennyire érvényesüljön. Az ilyen részletes beállításokkal rendelkező eszközöket szeretem leginkább használni a Photoshopban.

Rázkódáscsökkentés, azaz a bemozdulás okozta életlenség mérséklése (Shake Reduction)

Elérhető a Photoshopban egy olyan szűrő, amit kifejezetten a bemozdult képek javítására fejlesztettek ki. Elsősorban olyan képekhez ajánlják, amik álló témáról készültek, de az indokoltnál hosszabb záridővel, és emiatt nem lettek élesek (pl. teleobjektívvel vagy gyenge fényviszonyok között készült képek). A Photoshop megpróbálja automatikusan korrigálni a bemozdulást, de szükség lehet arra, hogy kézzel segíts neki. Ebben a videóban bemutattam a Shake Reduction filter használatát.

Élkiemelés (Other / High Pass)

A High Pass szűrő működését egy másik videómban ismertettem, de itt is megemlítem, mert ez az egyik kedvenc módszerem. A filter úgy működik, hogy a megadott sugáron belül megőrzi a részleteket az élek mentén, a kép egyéb részeit pedig elfedi. Élesítéshez a sugarat általában 1-3 pixel közé szoktam beállítani, attól függően, hogy mekkora és milyen az eredeti kép. Ha az így létrehozott réteg Blending Mode-ját megváltoztatod (pl. Overlay-re vagy Soft Light-ra), akkor az élesítésként fog megjelenni a képen.

Képterületek élesítése avagy szelektív élesítés a Photoshopban

Előfordulhat, hogy nem szeretnéd a teljes képet élesíteni, hanem csak egy bizonyos területet rajta. Ha az élesítést a korábban bemutatott módon végzed, azaz külön rétegen, akkor van lehetőség a rétegmaszkok használatára is. Ahol fehér a maszk, ott érvényesül a hatás, ahol fekete, ott nem látszik.

Ha csak egy kisebb területet szeretnék élesíteni, akkor azt szoktam csinálni, hogy invertálom a rétegmaszkot (Ctrl + I), azaz fehérből feketévé teszem. Ezután egy fehér ecset segítségével felfedem azokon a részeken, ahol szeretném látni a hatást (pl. szem, haj). Ha túl erősnek találom, akkor használhatok 100%-nál kisebb opacitású és flow-jú ecsetet (ez a rétegmaszkon gyakorlatilag “féláteresztő” szürkét jelent), vagy akár az egész élesítés réteg opacitását csökkenthetem. Az előbbi megoldás előnyösebb, ha az élesítést különböző mértékben szeretnéd érvényesíteni a kép különböző területein.

Homályos kép élesítése

Ahogyan említettem, bárkivel előfordulhat, hogy életlen képet készít, de valami miatt mégis szeretné megmenteni. Pótolhatatlan a pillanat és nem lett jobb kép… Szerencsére egy kisebb mértékben életlen vagy bemozdult kép is korrigálható a fent bemutatott módszerek segítségével. Azaz akár rossz minőségű kép javítása is megoldható. Elcsúszott élesség esetén általában a High Pass filtert használom, bemozdulásnál pedig a Shake Reductiont.

A fényképek életlenítése

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha az élesség ellentétét szeretnéd megvalósítani. Azaz “homályosítani” szeretnéd a képet, például elmosódott hátteret hoznál létre. Erről a témáról készítettem egy külön videót, ahol az összes módszert (blur filterek) bemutatom lépésről lépésre.

További hasznos tippek a fénykép élesítéshez

Feljebb említettem, hogy a fényképek különböző célú felhasználásához különböző jellegű és mértékű élesítésre lehet szükség. Nem mindegy, hogy milyen méretben használod a képet (pl. honlapon vagy Instagramon), illetve weben vagy nyomtatásban fog megjelenni. Ha nyomtatásban, akkor milyen papíron vagy egyéb hordozón.

Erre vonatkozóan nehéz általános tanácsot adni, hiszen ez még a webes felhasználás esetében is különböző lehet, és függ az egyéni ízléstől is. Én például nem szeretem a látványosan túlélesített képeket. És azokat sem, ahol mondjuk csak bizonyos területek (pl. szem) vannak túlélesítve.

Ha megtaláltad a számodra legmegfelelőbb kombinációt, akkor érdemes Photoshop actionként rögzíteni a lépéseket (átméretezés + élesítés + mentés), így nem kell minden egyes képnél újra és újra mindent megcsinálnod.

A képek különböző célokra történő exportálására a Lightroom felületét egyszerűbbnek találom a Photoshopénál, ezért szinte minden esetben azt használom. A különböző felhasználási területekhez különböző export preseteket hoztam létre magamnak. Ezeknél van lehetőség a Lightroom képernyőre, illetve nyomtatáshoz ajánlott különböző mértékű élesítéseit is használni (azt azért tudd, hogy ez kevesebb kontrollt jelent a Photoshopban elérhető lehetőségekhez képest). Ha még nem tetted, ajánlom, hogy hozd létre a saját export presetjeidet!

Ha szeretnéd megtanulni a Photoshop használatát az alapoktól a profi szintig lépésről lépésre, akkor ajánlom a Photoshop Mastery online tanfolyamot!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top