Fekete-fehér képek készítése a Lightroom vagy Photoshop segítségével

Fekete-fehér kép Lightroom Photoshop

Fekete-fehér fényképek. Míg az analóg korszakban a fekete-fehér fotó volt a természetes, ma már legtöbbször színes digitális képekből készítjük valamilyen képszerkesztő program segítségével. Ebben a videóban megmutatom neked, hogy szerintem milyen típusú fotókat érdemes kidolgozni fekete-fehérben és hogyan valósíthatod meg ezt a Lightroom vagy akár a Photoshop Adobe Camera Raw filtere segítségével. Kézi és presetes, ill. pluginos megoldást is mutatok a képszerkesztésre, lépésről-lépésre.

A fekete-fehér fényképek készítése elsőre talán egyszerűnek tűnik, de aki már próbálkozott vele, hamar rájön, hogy egyáltalán nem triviális. A színekkel ugyan nem kell “küzdeni”, de az árnyalatokkal, kontraszttal annál inkább. A “csak rádobok egy presetet” megoldás a legtöbbször nem azt az eredményt hozza, amivel elégedett leszel.

A fényképet RAW (nyers) formátumban javaslom elkészíteni, akár a kamerád fekete-fehér profilját használva. Ha csak JPEG-ben készíted a képet fekete-fehérben, akkor lényegesen kevesebb lehetőséged lesz az utómunka során. Ha azt tapasztalod, hogy a Lightroomba történő importáláskor elveszíted a fekete-fehér profilt, akkor győződj meg róla, hogy az alapértelmezett beállításod a kamerád beállításainak használata (Preferences / Presets / Global: Camera Settings).

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Fekete-fehér konverzió a Lightroomban vagy Photoshopban

  • 0:49 Milyen típusú képeket érdemes fekete-fehérben (is) kidolgozni?
  • 2:09 Amit semmiképp se tegyél!
  • 2:30 Fekete-fehér profilok használata a Lightroomban / Photoshop Adobe Camera Raw-ban
  • 4:01 Fények, árnyékok, kontraszt beállítása a fekete-fehér átalakítás során
  • 5:35 Meleg (szépia) és hideg fekete-fehér képek készítése (Color Grading, Split Toning)
  • 6:43 A “színek”, azaz fekete-fehér árnyalatok finomhangolása
  • 7:17 A szerkesztés átvitele több képre (szinkronizálás)
  • 9:00 Ingyenes (beépített) presetek használata
  • 10:02 Külső presetek használata (Mastin Labs – Artisan/Ilford és más presetek)
  • 11:47 Külső plugin használata (NIK Collection / Silver Efex Pro)

Ha szeretnéd megtanulni a Lightroom és Photoshop használatát az alapoktól a profi szintig, akkor lesd meg a Lightroom Mastery és Photoshop Mastery online tanfolyamot! Mindkettőt kifejezetten fotósok számára készítettem.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

mesterséges intelligencia fotósoknak

Barát vagy ellenség? Mesterséges intelligencia a fotózásban

Az elmúlt időszakban egyre több szó esik a mesterséges intelligenciáról (MI vagy AI, artificial intelligence), ami jelentős hatást gyakorol a fotózásra is. A változások egyrészt rettenetesen izgalmasak, másrészt viszont elképesztően ijesztőek is lehetnek a fotósok számára. Pontosan milyen megoldások érhetők el ma? Segít vagy árt a mesterséges intelligencia? Támogatja a fotósok munkáját vagy elveszi azt?

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia portré retus portrait pro portraiture luminar

Mesteri bőrretus AI technológiával? Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop plugin (VIDEÓ)

Kiváltja vajon a mesterséges intelligencia a kézi megoldásokat az igényes portré retusban? A mesterséges intelligencia sorozatom harmadik részében a Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop pluginok működését mutatom be. Ha szeretnél még többet tudni és lépést tartani a trendekkel, regisztrálj az áprilisi ingyenes workshopomra!  https://youtu.be/sA_atSzDzHUFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Portré retus a mesterséges intelligencia segítségével a

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia luminar photoshop

Alkoss lenyűgöző képeket az AI erejével: Luminar Neo, Photoshop Neural Filters használata (VIDEÓ)

Csodálatos fotók néhány kattintással? Vajon lehetséges? A mesterséges intelligencia sorozatom második részében Luminar Neo és a Photoshop Neural Filters AI-alapú megoldásait mutatom be. Ha szeretnél még többet tudni és lépést tartani a trendekkel, regisztrálj az áprilisi ingyenes workshopomra! https://www.youtube.com/watch?v=vPHeDR_bAuYFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Mesterséges intelligencia használata a Luminar Neo és a Photoshop Neural Filters programban –

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top