Élet fotósként: 8 motiváló tanács, ha padlón vagy

fotos-motivacio-mentorprogram

Előfordult már veled, hogy elégedetlen voltál a fotós munkáddal? Azt érezted, hogy megrekedtél? Hogy sosem lesz elég ügyfeled? Hogy mások sokkal jobbak? A végén már kezdebe sincs kedved venni a kamerád…

Ezek az érzések teljesen természetesek és időről időre felbukkannak azoknál, akik igényesek a munkájukra és vágynak a fejlődésre. Ebben a bejegyzésben ahhoz adok konkrét ötleteket, hogy hogyan lendülj túl az ilyen időszakokon.

1. Fókuszálj az elért eredményeidre!

Van egy olyan albumom, amibe gyűjtöm azokat a visszajelzéseket, amiket az ügyfeleimtől és követőimtől kapok. Az eredeti cél az volt, hogy ezeket fel tudjam használni az oldalaimon, de hamar rájöttem, hogy milyen sokat segítenek, amikor éppen rossz passzban vagyok. Ilyenkor ezeket olvasgatom. Gyűjtsd az elismerő szavakat és akár vezess egy listát vagy sikernaplót az eredményeidről! Pozitív visszajelzések ügyfelektől és általad nagyra tartott fotósoktól, fotópályázati eredmények, médiamegjelenések, kiállítások… Bármi, amire büszke vagy!

2. Vedd magad körül a megfelelő emberekkel!

Sokszor a közvetlen környezetünkből érkező “lehúzó” megjegyzések szegik a kedvünket. A fotós csoportokban garázdálkodó nagyokosokról már nem is beszélve. “Nem vagy elég jó, ebből nem lehet megélni, ezért nem fognak neked ennyit fizetni…” És még sorolhatnám! Keresd más, hozzád hasonló gondolkodású fotósok társaságát és támogassátok egymást. Ünnepeljétek egymás sikereit, húzzátok fel egymást, amikor valamelyikőtök éppen mélyponton van. Hívjátok fel a figyelmet a másik erősségére, mert ő maga talán észre sem veszi, hogy mennyire jó valamiben. Álljatok ki egymás mellett, védjétek meg a barátaitokat a lehúzó, toxikus emberektől!

3. Értékeld a saját fejlődésedet!

A mindennapok során az ember sokszor úgy érzi, hogy nem fejlődik, illetve akár másokhoz hasonlítgatja magát. (Egyébként mások sem onnan indultak, ahol ma tartanak. Ha nem hiszed, ITT akár utána is járhatsz.) Én azt ajánlom neked, hogy keresd meg a korai fényképeidet és azokat hasonlítsd össze a mai munkáddal! A mai napig rá tudok csodálkozni a változásra. Persze, mindig van hova fejlődni, de ezt mindig saját magunkhoz érdemes viszonyítani!

4. Legyen személyes fotós projekted!

Ennek nagyon sok fajtája lehet. Próbáltam már olyan kihívást, amikor napi egy fotót készítettem, megadott témákban. Olyat is, amikor egyetlen objektívet használtam, méghozzá egy nagylátószögűt és fekete-fehérben készítettem a képeket. Sőt az is előfordult, hogy filmre fotóztam, amihez igazán le kell lassulni a napi rutinhoz képest. A legjobban a megrendezett fotós projekteket szeretem, amikhez inspirációs táblát szoktam összeállítani a Pinteresten. Hangulatok, színek, helyszínek, karakterek, ruhák és kiegészítők, pózok – és ebből születik a projekt. Ezek kimozdítanak a komfortzónából, felráznak, feltöltenek.

5. Tanulj és inspirálódj!

A tanulás az egyik kedvenc időtöltésem, ami különösen sokat segít a rosszabb időszakokban. Ilyenkor a fotózás egy újabb műfajával vagy stílusával, vagy akár olyan területével ismerkedem, amit még keveset gyakoroltam. Többnyire online tanfolyamok vagy személyes workshopok formájában. Illetve vannak olyan fotósok, akiknek már a személye is annyira inspiráló a számomra, hogy csak az feltölt, ha részt vehetek valamilyen oktatásukon!

6. Kérj visszajelzést a portfóliódra!

Sokat segíthet a nehezebb időszakokban, ha visszajelzést kérsz a fényképeidre. Persze nem akárkitől meg “mindenkitől” egy fotós csoportban, hanem kifejezetten olyan fotóstól, akinek nagyra becsülöd a munkáját. Ő külső szemmel tud visszajelzést adni a fényképeidre és irányba állítani, ha adott területen érdemes fejlődnöd. Válogasd meg, hogy ki az, mert amikor éppen mélyponton vagy, akkor semmiképpen sem egy olyan emberre van szükséged, aki a földbe döngöl, hanem olyanra, aki felemel és irányt mutat.

7. Nyomtasd ki a fotóidat!

Amikor albumot vagy faliképet készítünk, a munkánk legjavát válogatjuk. Ez már önmagában is jó érzés lehet, arról már nem is beszélve, hogy végre kézzelfogható formában élvezhetjük. Használd ki azt az időszakot, amíg nincs kedved fotózni, és készíts albumokat vagy nyomtatott képeket a korábbi munkáidól. Azután pedig csak gyönyörködj bennük!

8. Csinálj valami egészen mást!

Néha egyszerűen csak arra van szükség, hogy az ember nyugodt szívvel letegye a kamerát és valami egészen mást csináljon. Érdemes ilyenkor “kilőni” a közösségi médiát is, hogy ne érjenek folyamatosan ilyen hatások, ne kerüljenek eléd azok a tartalmak, amikkel esetleg összehasonlítgatnád magadat. Nekem az utazás ilyen kikapcsolódás, mindig törekszem arra, hogy kihozzon a napi mókuskerékből. A más témák – tájak, állatok, hangulatok – nekem mindig meghozzák a kedvemet a fotózáshoz is, akár csak mobillal. Nincsenek elvárásaim a képekkel szemben, csak saját kedvtelésre készítem őket. De azt is lehet, hogy nem fotózol… Rajzolsz, főzöl, horgolsz – amihez éppen kedved van.

Neked mi szokott segíteni, ha motivációra van szükséged?

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

kutatás fotósokról

Mikor lesz eredménye a hazai fotósokról szóló kutatásnak?

Talán már láttad, hogy a Fotoplusszal közösen felmérést végzünk a profi és amatőr fotósok helyzetéről, mert ilyen még nem volt Magyarországon! Ha még nem tetted, kérjük, hogy töltsd ki! Mindössze 6 percet vesz igénybe, ugye rá tudsz szánni ennyit? Az adatfelvétel 2022. augusztus 31. éjfélig zajlik majd, ezt követően dolgozzuk fel és értékeljük ki az eredményeket. Legkésőbb

Tovább olvasom »
fotós vállalkozás üzleti szempontok

Hogyan tovább fotós vállalkozóként? Üzleti és marketing szempontok, amiket MOST kell átgondolnod

Rendesen ránk járt a rúd az utóbbi években: vírus, háború, infláció… A jelenlegi gazdasági helyzet, illetve a KATA adózás átalakulása miatt szinte mindenkinek az újratervezésen kell gondokodnia. Ha bizonytalan vagy, hogy hogyan tovább fotós vállalkozóként, akkor neked szól ez a bejegyzés. Változó adózási környezet: nem a fényképészet a legnagyobb vesztes Az előző bejegyzésemben két adótanácsadó

Tovább olvasom »
KATA adózás változása - fotósok

Mit jelent fotósként a KATA adó változása és hogyan tovább?

Egy ideje már lógott a levegőben, hogy ismét változni fog a KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója. De ennyire hirtelen és drámai változásra senki sem számított. Ebben a cikkben összefoglalom, hogy fotósként mit kell tudnod erről a témáról! A cikket az új hírek, esetleges változások fényében folyamatosan frissítem. Utolsó frissítés: 2022.07.18. 23:50 Miért fontos

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top