A fotós vállalkozás feltételei 2023-ban

Fotós vállalkozás feltételei

A fotós vállalkozás elindításához jelenleg nincs szükség fotográfus végzettségre. Ennek követelményét még 2021. szeptemberében törölték el.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy akár érettségi nélkül is lehet fotós vállalkozást indítani. (A korábbi OKJ-hoz és a jelenlegi hivatalos fotográfus képzéshez szükséges érettségi.)

Ahhoz, hogy hivatalosan fotósként dolgozz, vállalkozási és adózási formát kell választanod. Ebben első körben egy könyvelő tud segíteni. A legtöbb fotós az egyéni vállalkozás lehetőségét választja, és a KATA vagy az átalányadózást.

A KATA adózás csak főállásban és csak magánszemélyeknek dolgozva választható, míg az átalányadózás mellékállásban és cégeknek szolgáltatva is. A fotósoknak ajánlott adózási formákról bővebb információt ITT találsz.

Egyéni vállalkozást a webes ügysegéden keresztül vagy személyesen a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán tudsz indítani. Ennek nincs költsége, azaz ingyenes, és nincs szükség törzstőkére sem. A tevékenységi köreid közé értelemszerűen fel kell venned a fotózást (TEÁOR: 742001 – Fényképészet).

Ezt követően a Kereskedelmi Iparkamarához be kell jelentkezni és megfizetni a tagdíjat. Illetve iparűzési adót is kell majd fizetned a székhelyed szerinti önkormányzatnak. Ha nem vagy járatos a vállalkozás világában, akkor biztosabbra mehetsz, ha könyvelő segítségével vágsz bele.

Ha nem egyéni vállalkozás, hanem valamilyen cégforma mellett döntesz (Kft., Bt.), akkor ügyvéd segítségére is szükséged lesz, aki intézi számodra a szükséges iratokat, illetve a cégbírósági bejegyzést. A megfelelő adózás forma megtalálásában (társasági adó, KIVA stb.) szintén könyvelő tud segíteni.

Ezek a legalapvetőbb adminisztratív teendők, természetesen nem jelentenek teljeskörű tájékoztatást és nem minősülnek tanácsadásnak.

De mi kell hozzá a gyakorlatban, hogy valaki tényleg meg is élhessen a fotózásból?

Szerintem ez a 3 dolog, mondom ezt 5 év fotós és 17 év marketing tapasztalattal.

1. Megfelelő fotós és egyéb felszerelés (0:45)

Ez függ attól, hogy milyen jellegű fotós munkát szeretnél végezni és hova helyezed el magad a piacon. ITT találsz egy letölthető fotós vállalkozáshoz készített számolótáblát, ami segít abban, hogy mit érdemes beszerezned és az mennyibe kerül. Fotó- és stúdiófelszerelés, számítástechnikai háttér, adók, járulékok és egyéb adminisztrációs költségek, marketinggel és tanulással kapcsolatos várható kiadások.

2. Elegendő fotós tudás (1:41)

Ezt talán a legnehezebb eldönteni kezdő fotósként, hogy vajon van-e az ember már olyan szinten, hogy pénzt kérjen a munkájáért. A videóban elmondom, hogy szerintem mik azok, amiket ezzel kapcsolatban érdemes átgondolni és magadnak megválaszolni. Ha még a portfólióépítés szakaszában vagy, akkor hasznos lesz a számodra ez a cikk!

3. Tudatos fotós üzletépítés és marketing (2:49)

Akármilyen tudásod vagy felszerelésed van is, önmagában a munka színvonala ma már édeskevés ahhoz, hogy sikeres fotós vállalkozást építhess fel. A videóban megosztom a gondolataimat arról, hogy milyen az a szemlélet, ami szerintem elengedhetetlen ehhez. Ha komolyan gondod a fotózást mint vállalkozást, ezt a cikket mindenképpen ajánlom elolvasni. A fotós weboldalról, ami szerintem az egyik legfontosabb csatorna, ITT írtam bővebben.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Exif

Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az EXIF és mire nem (VIDEO)

A kezdő fotósok egyik leggyakoribb kérdése, hogy milyen felszereléssel és beállításokkal készült egy fénykép. Sokszor pedzegettem már, hogy ez nem a legfontosabb kérdés egy fotóval kapcsolatban, de érdemes megnézni, hogy honnan tudhatók meg ezek az adatok, mire jók és mire nem. https://www.youtube.com/watch?v=dEWt6-XXsFEFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az

Tovább olvasom »
5 hiba, amit ne kövess el photoshopban

5 Photoshop hiba, amit ne kövess el! (VIDEÓ)

Kezdő és akár haladó fotósként is könnyű beleesni ebbe az 5 utómunka hibába. Mutatom azt is, hogy hogyan kerüld el őket! https://youtu.be/FnctKLZ6znwFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? 5 Photoshop hiba, amit ne kövess el! A videóban elhangzó szöveg leirata <p>Mik azok a képszerkesztési hibák, amik azonnal elárulják, hogy kezdő vagy a fotózásban? Ha érdekel a fotózás és

Tovább olvasom »
photoshop lightroom újdonságok

Képgenerálás Photoshopban és háttérelmosás Lightroomban (VIDEÓ)

Lightroom és Photoshop újdonságok, amikről fotósként tudnod kell! Háttér elmosása utólag, illetve a képek javítása, átalakítása néhány kattintással a mesterséges intelligencia segítségével! A Lens Blur és Point Color használata Lighroomban és a Generative Fill és Expand alkalmazása Photoshopban. Mit szólsz ezekhez a funkciókhoz? https://youtu.be/V8pdzwb8BO0Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? Képgenerálás Photoshopban és háttérelmosás Lightroomban a videóban elhangzó

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top