A Photoshop használata: angol-magyar szótár

photoshop-hasznalata-nyelv-angol-magyar

Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen nyelven érdemes használni a Photoshopot, illetve hol lehet ezt beállítani. Azért szoktam minden esetben az angol nyelvet ajánlani, mert a legtöbb segédanyag angol nyelven érhető el. Ha számodra a magyar nyelv használata kényelmesebb, akkor is jó, ha tudod az eredeti kifejezéseket! Ezért állítottam össze ezt az angol-magyar szótárt, amiben az általam leggyakrabban használt eszközöket gyűjtöttem össze.

A Photoshop nyelve: Miért érdemes angolul használni?

Bár a magyar nyelv barátságosabbnak tűnhet elsőre, sajnos ugyanúgy új szavakat kell tanulnod, mintha idegen nyelven lenne. Ráadásul a fordításban egészen furcsa kifejezések lehetnek, amik nem segítik a megértést és a program elsajátítását.

Ha bármilyen kérdésbe, problémába, hibaüzenetbe futsz a Photoshop program használata során, nagyobb eséllyel jársz sikerrel, ha angol nyelven keresel. (Ilyenkor is van lehetőséged arra, hogy a Google Translate segítségével lefordítsd az oldalt magyarra.) Van ugyan magyar nyelvű használati útmutató is, de problémáimra inkább az Adobe Photoshop angol nyelvű fórumaiban szoktam megoldást találni. 

Az alapoktól induló Photoshop tanfolyamomon én angol nyelvű Photoshopot használok és mindent részletesen elmagyarázok magyarul. Emellett remek oktatóvideókat lehet nézni angol nyelven és természetesen ezekben is az angol Photoshopot használják. Még ha nem értesz is meg esetleg mindent, sokat segít, ha legalább az eszközök nevével képben vagy.

Hol lehet beállítani, hogy angol vagy magyar legyen a Photoshop?

A Photoshop nyelvét a telepítésre szolgáló Creative Cloud alkalmazásban lehet beállítani vagy átállítani. A File/Preferences/Apps/Default install language menüpontban. Ha a Photoshop már fent van a gépeden, akkor ilyen esetben újratelepítésre van szükség.

Ha még nincsen Photoshopod, akkor az Adobe fotós csomagját ajánlom, ami a Lightroom és Photoshop programokat egyaránt tartalmazza. Ez jelenleg 12,69 EUR havonta, ami véleményem szerint nagyon barátságos ár. Így nemcsak legálisan használhatod a Photoshopot, de mindig eléred a legfrissebb verziót belőle. Sokan azt hiszik, hogy még mindig sokszázezer forintért lehet csak hozzájutni, de ez szerencsére már régen nincsen így!

Angol-magyar Photoshop szótár

Az ingyenes YouTube videóimban legtöbbször ezeket a kifejezéseket, illetve eszközöket használom. Ha még nem tetted, kérlek, iratkozz fel a csatornámra és kapcsold be az értesítéseket (csengettyű)!

Néhány alapvető Photoshop kifejezés, amit ismerned kell

 • Actions – Műveletek. Ez már egy haladó funkció a Photoshopban, arra szolgál, hogy bizonyos lépésekről felvételt tudj készíteni és azokat később újra le tudd futtatni. Így nem kell újra és újra elvégezned ugyanazokat a részfeladatokat és időt spórolhatsz meg. Az Actionök külön panelen jelennek meg. Ebben a videóban bemutatom egy action elkészítését lépésrő- lépésre.
 • Background – Háttér. Az első, alap réteg. Ha egy fotót megnyitsz Photoshopban, akkor alapértelmezetten így fogják hívni. Ha szeretnéd módosítani, fel kell oldani a kis lakatot mellette. De: Az utómunkánál érdemes mindig új rétegen dolgozni és ezt nem “roncsolni” (non-destruktív szerkesztés), hogy bármikor vissza tudj térni hozzá.
 • Background Color – Háttérszín. Az szín, amit háttérszínként használ a Photoshop. A festőszínt és a háttérszínt az X segítségével tudod váltogatni, ami nagyon hasznos, amikor egy rétegmaszkon dolgozol feketével, illetve fehérrel.
 • Flow – Folyatás. Az opacitás párja egyes eszközök, pl. az ecset beállításainál. Abban különbözik tőle, hogy folyamatosan épül a fedettség, ahogyan színezel, de csak  megadott opacitás mértékéig (pl. 50% fedettségig).
 • Foreground Color – Festőszín. Az a szín, amivel festeni fogsz, például az ecset segítségével. Lásd még a párját, a Háttérszínt.
 • Hardness – Keménység. A különböző eszközök, pl. ecset szélének keménységét jelöli. A 0% hardness teljesen puha szélű ecsetet jelent, a 100% hardness pedig a teljesen kemény ecsetet. Az utómunka során többnyire puhább ecsetekkel dolgozom.
 • Image size – Képméret. Megmutatja a kép jelenlegi méretét, illetve lehetőséget ad az átméretezésre. Megadható a felbontás is, aminek azonban csak nyomtatás esetén van jelentősége. Webre 72 dpi, nyomtatáshoz 300 dpi felbontást szoktam választani.
 • Layer – Réteg. A Photoshop legnagyobb erőssége, hogy rétegeket lehet használni, így a különböző módosításokat külön kezelheted és később is visszatérhetsz hozzájuk. Lehet például külön retus réteged, illetve színező rétegeid. Mindig az látszik először, ami feljebb található. A legfontosabb típusai fotósként a kép (bitmap), illetve korrekciós (adjustment) rétegek.
 • Layer Mask – Rétegmaszk. A rétegekhez maszkok kapcsolódhatnak, melyek elfedhetik a réteg bizonyos részeit. Ha a rétegmaszk fehér, akkor minden látszik a kapcsolódó rétegből, ha fekete, akkor pedig semmi. Arra szolgál, ha az adott réteget csak a kép bizonyos részein szeretnéd mutatni. (Például bőrsimítást csak a bőrön vagy annak bizonyos részein.)
 • Opacity – Opacitás. A rétegek, illetve különböző eszközök áttetszőségét jelöli. A 100% jelenti a teljes fedettséget, 0% pedig a teljes átlátszóságot.
 • Smart Object – Intelligens objektum. Azt a célt szolgálja, hogy roncsolás nélkül módosíthass egy rétegen lévő képet (pl. valamilyen szűrővel, aminek beállításait később is módosíthatod vagy kikapcsolhatod).
 • Window – Ablak. Ha valamelyik panelt nem látod, akkor itt tudod bepipálni, hogy megjelenjen a munkafelületen.

Photoshop eszközök, amiket a leggyakrabban használok

 • Brush – Ecset. Az ecsettel nevéhez híven festeni lehet. Fotósként a legtöbbször fehér, illetve fekete ecsetet használunk rétegmaszkon. Az ecset legfontosabb tulajdonságai a méretén kívül: Hardness, Opacity és Flow.
 • Clone Stamp – Klónozó bélyegző. A retus egyik fontos eszköze. Az Alt+kattintás segítségével megjelölt terület alapján klónozva javít. Gyakran használom alacsonyabb opacitáson.
 • Crop – Vágás. Ha fotósként vágod a fotóidat, érdemes odafigyelni a méretarányra. Maradj az eredetinél (2:3) vagy válassz sztenderd méretarányokat (1:1, 4:5, 16:9).
 • Eyedropper – Pipetta. Ezzel tudsz mintát venni egy színről. Általában érdemes nem egyetlen képpontról (pixel) mintát venni, hanem egy nagyobb területrő (pl. 11×11).
 • Free Transform – Szabad alakítás. A kijelölt területek átalakításának eszköze. Érdemes óvatosan és nagyon tudatosan bánni vele a fotós munka során.
 • Hand – Kéz. Arra szolgál, hogy a képernyőn mozgatni tudjuk a képet. Ha nagyobb (például teljes) méretben nézzük a képet, csak bizonyos részeit fogjuk a monitoron látni, ezért van szükség erre az eszközre.
 • Healing Brush – Javító ecset. A retus egyik fontos eszköze, úgy javíthatunk vele, hogy Alt+kattintás segítségével megadjuk a Photoshopnak, hogy milyen képterület alapján szeretnénk a javítást. A klónozással ellentétben ez nem egy az egyben “másol”, hanem okosabban dolgozik a Photoshop algoritmusaival.
 • Lasso – Lasszó. Az egyik legegyszerűbb kijelölőeszköz.
 • Mixer Brush – Keverőecset. A színek keverésére szolgáló ecset. Gyakorlatilag csak a frequency separation technikával együtt használom.
 • Patch – Folt. Olyan javítóeszköz, amivel egy bizonyos kijelölt területet másikra cserélhetünk.
 • Quick Selection – Gyors kijelölés. Az egyik legokosabb kiválasztóeszköz, aminél a Photoshop igyekszik kitalálni, hogy mit szeretnénk kijelölni a képen. Van külön tárgy, illetve alany kijelölő funkciója is, ami sokszor egészen jó eredményt ad. Finomhangolásra azért szükség lehet.
 • Spot Healing Brush – Helyi javító ecset. Az egyik kedvenc retus eszközöm. A befestett területeket a Photoshop automatikusan kijavítja. Legjobban kisebb területeken (pl. egy pattanás, hajszál) működik. Ha nem hoz jó eredményt, akkor a Healing Brush-hoz fordulok először.

Kedvenc Photoshop Adjustment (korrekciós) rétegeim

 • Color Balance – Színegyensúly. Ezzel a korrekciós réteggel az árnyékokat, középtónusokat és csúcsfényeket színezheted meg. Én szeretem a csúcsfényeket és árnyékokat is melegebbé tenni (piros, magenta, sárga +), vagy ha ezeket hidegebbre színezem (cián, zöld, kék +), akkor a középtónusokhoz adok meleget. De ez egyéni ízlés kérdése.
 • Curves – Görbék. Az egyik legsokoldalúbb eszköz a Photoshopban. A fényességet, kontrasztot és színeket egyaránt állíthatjuk vele. A görbék használatáról van egy részletes videóm, érdemes megnézni! Ha mostantól csak egyetlen eszközt használhaték a Photoshopban, biztosan ezt választanám.
 • Hue/Saturation – Színezet és telítettség. Szintén gyakran használom ezt az eszközt, ha a teljes kép vagy egyes színek árnyalatán vagy telítettségén szeretnék módosítani.
 • Levels – Szintek. A görbékhez hasonló, de sokkal egyszerűbb és így kevésbé sokoldalú eszköz.
 • Selective Color – Szelektív szín. Az egyik kedvencem a színek módosítására! Egyesével lehet módosítani a színeket. A bőrszín beállításához az egyik kedvencem, a sárgák és a pirosak finomhangolásával. 

A Filterek (szűrők), amiket leggyakrabban alkalmazok

 • Blur / Gaussian Blur – Gauss-életlenítés. Ezt az életlenítést általában a frequency separation során használom. Ha a hátteret szeretnéd “homályosítani”, akkor arra más módszereket ajánlok. A tökéletes háttérelmosás titkáról van egy külön videóm! Ha pedig az élesítés érdekel, itt találsz egy teljeskörű útmutatót hozzá.
 • Camera Raw Filter – Camera Raw szűrő. A nyersképek feldolgozására szolgáló Camera Raw-t lehet szűrőként is használni a képi elemeket tartalmazó rétegeken. Ilyenkor érdemes előtte Smart Objectté tenni a réteget, hogy később is módosíthasd a beállított értékeket.
 • Liquify – Cseppfolyósítás. Igazi varázseszköz, megváltozathatjuk vele a formákat, kisebbé vagy nagyobbá tehetünk vele dolgokat a képen. Felismeri az arcokat is, így azokon csúszkák segítségével is lehet módosítani. Könnyű túlzásokba esni vele, érdemes ránézni az előtte-utána állapotra.

Photoshop módszerek, amiket mindenki emleget

Ezek nem eszközök vagy beépített szűrők a Photoshopban, hanem olyan módszerek, amik a Photoshop lehetőségeivel valósíthatók meg. Akár többféle módon is.

 • Frequency Separation – Frekvencia szeparáció vagy szétválasztás. A módszer lényege, hogy elválasztjuk egymástól a színeket és részleteket a képen. Így ezeken önállóan dolgozhatunk. Például egységesíthetjük a bőrszínt úgy, hogy nem bántjuk a textúrát. De számos egyéb dologra is használható, például ruhák vagy hátterek kisimításáraItt találsz hozzá egy videót és ingyenes frequency separation actiont is letölthetsz.
 • Dodge and Burn – Fakítás és színégetés. Bár vannak ilyen nevű eszközök a Photoshopban, ezt általában másképp szoktuk megvalósítani. A módszer lényege, hogy a sötéteken és világosakon módosítunk a képen, például a görbék korrekciós réteg, illetve rétegmaszkok segítségével. Szokás például az arc plasztikusságának kiemelésére használni, úgy hogy a világos területeken világosítunk, a sötéteken pedig sötétítünk. Ebben a videóban bemutatom a dodge & burn módszer professzionális használatát.
 • Color Grading – Színezés, fényelés. A kép kontrasztjának, színvilágának a beállítását jelenti. Erre különböző eszközök állnak rendelkezésre, leggyakrabban azokat használom, amiket az Adjustment rétegeknél bemutattam.

Ez természetesen csak egy kis szelete a Photoshopnak. De ezek a legfontosabb kifejezések és eszközök, amiket fotósként első körben érdemes ismerned. Az utómunka nagy részében ezekre fogsz támaszkodni. Ha szeretnéd megtanulni a használatukat lépésről-lépésre az alapoktól, akkor neked szól a Photoshop Mastery online tanfolyam!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top