6 dolog, amiben a Photoshop jobb, mint a Lightroom (VIDEÓ)

Photoshop vs. Lightroom használata

Rengeteg feladatra tökéletesen elegendő a Lightroom vagy az Adobe Camera Raw, de mi az, amire a Photoshop alkalmazást érdemes használni? Kiderül a videóból! Kezdő és haladó tippek fotósoknak.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

A videóban elhangzó szöveg leirata:

Rengeteg feladatra tökéletesen elegendő a Lightroom vagy az Adobe Camera Raw. De mik azok a dolgok, amikhez a Photoshopra van szükség? Én Ihász Ingrid vagyok és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat.

1. A rétegek elérhetősége és használata: Lightroom vs. Photoshop

Az első dolog az a rétegek használata. Bár van hasonló megoldás a Lightroomban, a Photoshopban ez sokkal áttekinthetőbb és használhatóbb. Mutatom is a különbségeket a gyakorlatban.

Nem olyan régóta érhető el a Lightroomban a maszkolásnak a lehetősége. Ugye innen lehet aktiválni, és különböző típusú rétegeket lehet létrehozni tulajdonképpen, amik bizonyos területeken érvényesülnek. Ilyen például az ecset, ugye felfestjük, ott tudunk változtatásokat létrehozni a képen, de csak ezeket a csúszkákat tudjuk hozzá használni, tehát változtathatjuk például az expozíciót, vagy változtathatjuk itt a színeket is akár, és azokat a dolgokat, amiket itt elérünk, de nem tudunk például plusz képet hozzáadni ide. 

Hogyha csinálunk még maszkot, mondjuk egy ilyen lineáris gradienst, azt is lehúzhatjuk mondjuk innen a sarokból. Itt mondjuk felemeljük az expozíciót, mert arra van szükségünk, az is megjelenik ilyen réteg-jelleggel itt a Lightroomban, és megnézhetjük, hogy mit is csinál ez az adott réteg, és akár át is nevezhetjük mondjuk sarokra. Itt ugye korlátozott lehetőségeink vannak a Photoshophoz képest, és nem is feltétlenül annyira áttekinthető a felület, illetve ha valaki hozzászokott a régi Lightroomhoz, akkor ugye azokat a kis bogyókat keresi ezen a felületen. Hogyha nem látod őket, akkor a H betűvel lehet őket újra előhívni. És így tudjuk módosítani őket, vagy itt kiválasztva ezek közül. 

Ezeket most ki fogom törölni, mert nincsen rá szükségünk, és megnyitom a képet Photoshopban, jobb klikk, Edit in, Adobe Photoshop. Az eredeti képet fogom szerkeszteni, ami már egy tiff. Ugye a Photoshopban itt látjuk a rétegeket, és sokkal több fajta lehetséges. Egyrészt lehetnek képi rétegeink, itt kipótoltam a hiányzó lámpát, de lehetnek ugyanúgy ilyen módosító rétegeink, mint a Lightroomban, csak éppen sokkal fejlettebbek, sokkal többet tudnak. Lehet például lokálisan alkalmazni akár a görbéket is, tehát a rétegekkel és rétegmaszkokkal tudjuk kezelni, hogy hol érvényesüljön. A Lightroomban sokkal kevesebb lehetőség van, és sem képi rétegek, sem vektorgrafikák nem helyezhetők el a képen.

2. Helyi módosítások, rétegmaszkok: Lightroom vs. Photoshop

A második az a helyi módosítások, tehát amikor a képnek csak bizonyos részein szeretnél valamilyen hatást elérni, leggyakrabban a rétegmaszkok segítségével.  

Ez tulajdonképpen az előző témánknak a folytatása, hiszen itt a Lightroomban ezek a különböző rétegek tulajdonképpen rétegmaszkokkal együtt jönnek létre. Hiszen a hatás ott érvényesül, ahol itt látjuk ezt a fehéret.

Ezzel szemben a Photoshopban sokkal nagyobb kontrollunk van, hiszen bármilyen típusú réteghez adhatunk hozzá rétegmaszkot. És tudjuk azt a hatást csakis a képnek azon a részén érvényesíteni. Ennél a rétegnél például arra szolgál a rétegmaszk, hogy bizonyos részeket kitakarjon. A Shift + kattintással tudom kikapcsolni a réteget, és látszik, hogy eltüntettem ott bizonyos részeket, hogy realisztikusabb legyen a végeredmény itt a lámpánál. Ezen a görbén meg fogom változtatni mondjuk valamelyik színcsatornát, hogy egy picit más színű legyen a képünk, és ezt csak a képnek bizonyos részein szeretném érvényesíteni, akkor nyomok egy Ctrl + I-t, amivel invertálom a rétegmaszkot, és például egy ecset segítségével felfestem a képnek az alsó részére. De nem muszáj nekem fehéret használnom, használhatok valamilyen szürkét is. Amivel ugye csökkentem az átlátszóságot.

Mindezekkel sokkal nagyobb kontrollom van afölött, hogy mi történik, mint a Lightroom esetében. Bizonyos alapkorrekciókra a Lightroom is használható, de a komolyabb lokális módosításokra és főleg a képekkel kapcsolatos módosításokra csak a Photoshop alkalmas.

Ha szeretnéd megtanulni a Photoshop használatát az alapoktól lépésről lépésre, akkor neked szól a Photoshop Mastery online tanfolyam, megtalálod hozzá a linket itt a videó alatt.

3. Okos javítások a fotón

A harmadik dolog az az okos javítások, amire mindjárt mutatok is példát.

A Lightroomban nagyjából egy javítóeszközünk van, méghozzá ez a Spot Removal tool. Ennek is két opciója van, vagy klónoz, vagy javít ezzel a heallel, van mérete, van az ecsetnek elmosottsága a szélének, illetve van az egésznek opacitása. Tehát ha például ezt a részt ki akarom javítani, akkor egész egyszerűen felfestek ide és egy másik terület alapján javít.

A Photoshopban azért ennél jóval több lehetőség van. Én szeretem a javításokat külön rétegen elvégezni, most az egyszerűség kedvéért duplikálni fogom ezt a réteget, és mondjuk egy ilyen patch-eszközzel egész egyszerűen kicserélem ezt a területet egy másikra. Ez ugye hasonlít a Lightroomos megoldásra. Ctrl + Z-vel visszacsinálom, Ctrl + D megszüntetem a kijelölést, de választhatok mondjuk egy ilyen sima Spot Healing brush-t. És ez is csodálatosan működik, Ctrl + Z-vel visszamegyek, vagy az is lehet, hogy kijelölöm ezt a területet, nyomok rajta egy jobb klikket. Fill, Content Aware. És megint csak ki tudtam tölteni.

Itt nagyon-nagyon sok lehetőség van a Photoshopban, és sokkal precízebb munkát tudok végezni. Van még a Clone eszköz is, amivel ugye kijelöljük, hogy mi alapján szeretnénk javítani, és kijavítja nekünk azt a területet a klónozással.

4. Élesítés a Photoshop segítségével

A negyedik dolog az élesítés, amire a Lightroomban mindössze egyetlen panel van, illetve az exportálásnál van rá lehetőség. A Photoshopban viszont végtelen számú megoldás van, amiről egyébként van egy külön videóm is.

A Lightroomban az élesítés itt lejjebb, a Detail panelen található. Az alapértelmezett érték egyébként 40, és ami pedig a Radius-t illeti, az élesítés sugarát, az 1. Itt, hogyha életlenebb a fotó, akkor érdemes lehet 2-3-ig emelni, de természetesen, hogyha növeljük az élességet, akkor zaj is keletkezik, tehát szükség lesz majd valamilyen zajszűrésre is hozzá. Erről is van egyébként másik videóm.

Egy másik élesítési lehetőség a Lightroomban az Exportnál van, a kép fölött nyomok egy jobb klikket, és az Exportot kiválasztom. Az élesítés mértéke itt látható, lehet választani, hogy képernyőre, matt vagy fényes papírra szeretnénk élesíteni és milyen mértékben. Én egyébként leggyakrabban a képernyőre történő élesítést használom Standard mértékben.

A Photoshopban számtalan lehetőség van az élesítésre, ezeket egy külön videóban be is mutattam. Itt csak megemlítem, hogy a Filter, vagy szűrök menüben a Sharpen alatt találjuk meg őket, és az egyik legjobb módszer a Smart Sharpen, hiszen itt többféle dolgot is állíthatunk, nemcsak az élesítésnek a mennyiségét, illetve ugyanúgy a rádiuszát, illetve a zajszűrést, hanem azt is, hogy érvényesüljön-e az árnyékokban vagy a csúcsfényekben ez az élesítés.

És persze vannak más módszerek is az élesítésre. Ilyen például a High Pass filternek a használata, amihez most duplikálni fogom ezt a réteget. Konvertálom Smart Filterekhez, azért, hogy a szűrőket utólag is tudjam rajta módosítani, illetve ne változzon a képnek a minősége. Other, High Pass, és itt kiválasztok egy olyan értéket, amit majd megfelelőnek találok az élesítéshez, és átteszem ennek a rétegnek a rétegmódját, vagy Overley-be vagy Soft Light-ba, attól függően, hogy milyen mértékű élesítést szeretnék. Hogyha szeretnék változtatni a beállított értékeken, akkor újra megnyitom a filtert, és már láthatom is, hogy hogyan változik a kép ennek hatására.

5. Magas szintű portré retus a Photoshop programban

Az ötödik dolog, amit a Photoshopban érdemes mindenképpen csinálni, az a magasabb szintű portré retus. Például a Frequency Separation használatával.

Egyszerűbb lehetőségek egyébként a Lightroomban is vannak, megnyitom a Maskinget, kiválasztom az ecsetet és felfestem az arcbőrre. Hogyha nem lett teljesen jó, akkor természetesen el is vehetek belőle. Jó. És ezt követően csökkentem mondjuk a bőrnek a texturáltságát. Emellett pedig ugye lehet használni a már korábban mutatott Spot Removal eszközt, bizonyos kisebb bőrhibáknak az eltüntetésére.

Megnyitom a képet Photoshopban. A Frequency Separation action használatát már több videóban bemutattam, úgyhogy itt most csak le fogom futtatni ezt az actiont. Kiválasztok egy olyan értéket, aminél már a textúrát nem látom, és így nyugodtan dolgozhatok külön a bőrön. Erre a leggyakrabban a Mixer Brush-t szoktam használni, ami nekem a B betűre van beállítva, és ezzel dolgozom össze kicsit a bőrnek a színét a kívánt mértékben.

Visszakapcsolom a textúra réteget, és látható, hogy enyhén módosult, de egységesebb bőrt kaptam. Ha ennél problémásabb bőrrel van dolgod, természetesen arra is van videóm, be is linkelem itt, ez alatt.

Emellett pedig számos olyan módszer van még itt a Photoshopban, amivel könnyen tudjuk a portré retust végezni, például különböző pluginok segítségével. Ilyen az Anthropics-nek a Portrait Prója, vagy az Imagenomic Portraiture, és még van számos egyéb megoldás is. Ezeknek a használatáról is vannak külön videóim.

6. Több kép összehangolása, montázs készítés a Photoshopban

A hatodik dolog, amikor több képet szeretnénk összerakni, azaz montázst vagy kompozitot szeretnénk készíteni. Erre a Lightroom egyáltalán nem alkalmas, a Photoshopban viszont egyre több eszköz áll rendelkezésre, hogy ezt minél egyszerűbben lehessen megcsinálni.

Hogyha maradunk ennél a példánál, ezt egész egyszerűen úgy oldottam meg, hogy ezt kijelöltem. Ctrl + J-vel elhelyeztem egy új rétegen, átállítottam a réteg módját Lightenre, hogy csak világosítson, és áthelyeztem ugye a megfelelő helyre, ahol valamennyit még igazítani kell rajta, hogy passzoljon, és meg kell szabadulnunk azoktól a részektől, amikre nincsen szükségünk egy rétegmaszk segítségével. Erre feketével fogok felfesteni, egy sima ecset segítségével, eltüntetve onnan, ahol igazából nincsen rá szükségem. Ha nem szeretném, hogy ugyanolyan legyen, mint a másik, akkor egyéb helyeken is kicsit beletörölhetek. Érdemes ellenőrizni, hogy jó lett-e.

Hogyha több különböző forrásból származó képet akarunk összehangolni, ahhoz is van segítség a Photoshopban, méghozzá a Filter menüben, a Neural Filters alatt. Kiválaszthatjuk a harmonizációnak a lehetőségét, és az új réteget harmonizálhatjuk egy másikkal. Erről is van egy külön videóm, amit linkelek.

Emellett természetesen kézzel is megcsinálhatjuk a különböző rétegekkel, rétegmaszkokkal, illetve adjustment rétegekkel, de a Photoshopban egyre több automatizált lehetőség is van erre.

Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót, hogyha tetszett, akkor ne felejtsd el lájkolni és szólj hozzá.

Júniusban pedig születésnapom lesz, amire egy játékkal készülök. Úgyhogy, ha nem akarsz lemaradni a részletekről, akkor iratkozz fel a videó alatt az értesítőre!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top