Photoshop tippek: Dodge & Burn fotósoknak (VIDEÓ)

Photoshop dodge and burn tutorial magyarul

Amit a Dodge & Burn technikáról fotósként tudnod kell, de eddig nem merted megkérdezni! Megmutatom lépésről-lépésre a Photoshop alkalmazásban, hogy hogyan kell használni.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

A Photoshop Dodge and Burn felhasználási területei

Mit hol találok a videóban?

  • 1:06 Az alany világosítása, a környezet sötétítése (Photoshop)
  • 3:46 Az arc világosítása, a környezet mattítása (Photoshop)
  • 6:04 Dodge and Burn a portré retusban (Photohsop)

A Dodge and Burn megvalósítása a Photoshop segítségével

A videóban elhangzó szöveg leirata:

Fotós körökben gyakran hallani a Dodge and Burn kifejezést, de mit is jelent ez pontosan? Ebben a videóban el fogom magyarázni, hogy mi ez, és hogyan kell használni.

Én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat!

A Dodge and Burn az egyik legrégebbi utómunka technika, már az analóg korszakban is használták, méghozzá a képek levilágításánál. A Dodge-ot arra, hogy világosabbak legyenek a képen a részek, a Burnt pedig arra, hogy sötétebbek. Ezt ugye úgy csinálták, hogy a fényérzékeny papír több vagy kevesebb ideig volt bizonyos területeken kitéve a fénynek.

És hogy miért van erre szükség? A figyelem irányítása miatt. A világos részeket kiemelhetjük, az árnyékba boruló részeket pedig háttérbe szoríthatjuk.

A Photoshopban többféle módon is lehet alkalmazni ezt a technikát. Vannak saját ikonjai, amik ugye rajta vannak a pólómon, de a legtöbbször nem ezeket szoktuk használni. Én leggyakrabban a görbék segítségével valósítom meg.

Először is létre fogok hozni egy görbét, majd pedig megemelem a középtónusokat. Ez ugye abban segít nekem, hogy a középtónusokban világosítok a legtöbbet, nem nyúl a kép legsötétebb, illetve legvilágosabb részeihez. Tehát nem úgy működik, mint mondjuk egy expozíció, ami egyformán emeli a világosságot a képen. Ez lesz ugye a Dodge rétegem, amivel világosítani fogok. Átmegyek a rétegmaszkra, és a Ctrl+I segítségével invertálom, hogy ne érvényesüljön sehol. Ezután pedig fehér ecsettel fogok ráfesteni ott, ahol világosítani szeretnék. Növelem az ecsetemnek a méretét, ugye az Alt lenyomásával, hogyha húzzátok az egeret, ez működik táblával is. Az alanyt szeretném világosítani. Ugye fontos, hogy egy puha szélű ecsettel dolgozom, tehát a hardness az mondjuk nulla százalék legyen, vagy maximum ilyen 10, semmiképpen ne ilyen kemény szélű ecset legyen, mert akkor látszik a széle. És legyen megfelelő mérete ahhoz, hogy az alany köré tudjak felfesteni vele. Ha ki-be kapcsolgatom, akkor látszik, hogy sikerült az alanyt világosítanom.

Készítek még egy réteget. Most innen fogom elkészíteni, Curves, azaz görbék, és le fogom húzni a középtónusokat, amivel sötétíteni tudok. Ez lesz a Burn. Itt is invertálom a rétegmaszkot, Ctrl+I-vel, és felfestem a képnek azokra a részeire, ahol sötétíteni szeretnék. Most épp egy ilyen vinyetta jellegű dolgot festek fel a képre. Ezt a hatást nem fogom például ide felfesteni, hiszen itt csúcsfények vannak, és ott nem feltétlenül néznek ki jól. Ahol viszont nincsenek ilyenek a képen, oda egész nyugodtan felfesthetem a szélekre. Hogyha megnézem az előtte utánát az Alt+Click segítségével, akkor látszik, hogy mennyivel jobban ki tudom emelni az alanyomat ezáltal.

Még nagyobb szükségünk lehet erre a technikára egy olyan képnél, ahol nem voltak ideálisak a fényviszonyaink. Tehát például a környezet sokkal világosabb, mint az alanyunknak az arca. Megint csak létre fogok hozni egy görbét, és most célzottan az arcot szeretném majd világosítani, úgyhogy kiválasztom ezt a kis kézikont, idehozom és elkezdem felfelé húzni. Látszik, hogy ott fog világosítani legtöbbet. Látszik, ahogy emelkedik a görbe. Ez lesz a Dodge-om. CTRL+I-vel invertálom, és csak az arcra fogom felfesteni egy megfelelő méretű ecset segítségével. Megnézem, milyen volt előtte, milyen lett utána.

Csinálhatok megint csak még egy görbét, és mondjuk a környezetet szeretném behúzni. Akár levehetek itt a legnagyobb csúcsfényekből, és még mattíthatom a hátteret a feketék felemelésével. Ez lesz ugye jelen esetben a Burn. És ezt lemaszkolom majd az alanyomról. Fogok egy fekete ecsetet, puha szélű nagyot, X-szel váltogatom a feketét és a fehéret, és innen az alanyomról lemaszkolgatom. És azáltal, hogy a környezetet sötétebbre vettem, még jobban ki tudtam emelni az alanyomat.

A digitális utómunkában a Dodge and Burnt, arra is szokták használni, hogy portrét retusáljanak. Például a bőr egyenetlenségeit csökkentsék ezzel a módszerrel, illetve növeljék az arc vagy akár a test plasztikusságát a fények és az árnyékok játékával.

Ezen a képen mutatom meg, hogy mennyit is számít ez a technika. Ebben a mappában vannak adott Dodge and Burn rétegeim, amit most visszakapcsolok, és látszik, hogy sokkal plasztikusabb lesz az arc. Hogyha portrét retusálunk, simítjuk a bőrt, akkor erre gyakorlatilag minden esetben szükség van, hogy ne egy ilyen kisimított, dimenziótlan arcot kapjunk a végén. Ez is nagyon hasonlóan készül, mint ahogy mutattam a korábbiakban, csak sokkal finomabb módon.

Létre fogok hozni egy Curves réteget. Ez lesz a Dodge. Fel fogom ugye húzni a középtónusokat, Ctrl+I-vel invertálom a rétegmaszkot, hogy ne látszódjon semmi. Az egyszerűség kedvéért Ctrl+J-vel fogom ezt most duplikálni. Ez lesz a Burn. És itt pedig lehúzom a középtónusokat. Azért megnézem, hogy hogy sikerült. Jó.

És itt ugyanúgy ecsettel dolgozom, csak nyilván nem ilyen hatalmas ecsetekkel, hanem az adott területhez megfelelő méretű ecsettel, és sohasem 100 százalékos opacitáson és flow-n. Én a flow értéket szoktam változtatni olyan 2-3 százalékra. Fogunk egy fehér ecsetet és fényt fogunk felvinni oda, ahol egyébként is van. Egy nagyon enyhe világosítást. Változtatjuk az ecsetünk méretét a területnek megfelelően, ahol dolgozunk.

Viszont oda kell figyelni, mert hogyha túl sok fényt viszünk föl, vagy olyan helyre visszük fel, ahova nem tartozik, akkor nagyon meg tudjuk változtatni az arcnak a formáját. Ugye mindig a terület méretének megfelelően változtatjuk az ecsetünket, mindig puha szélű ecsettel dolgozunk, és nagyon alacsony flow értékkel.

Ezzel akár hosszú órákat is el lehet tölteni. Vannak olyan módszerek, amikkel ezt meggyorsíthatjuk automatizálással, akár a Blend if segítségével, akár Luminosity maszkokkal. Erről vannak Photoshop prémium videóim, amiben megmutatom a használatukat, és akkor nagyon-nagyon gyorsan lehet ezzel is haladni, és nem kell órákat eltölteni ezekkel a kézi módszerekkel. De tény, hogy ezeket nem lehet teljes egészében átugrani, és nagyon-nagyon szép eredményt lehet elérni gyakorlással, sok-sok gyakorlással.

Amire ennél a technikánál is figyelni kell, hogy a kevesebb sokszor több, ne essünk túlzásokba. Illetve, ha valamit világosítunk vagy sötétítünk a képen, akkor ne legyen körülötte aura, mert akkor azonnal kilóg a lóláb.

Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót, hogyha tetszett, akkor ne felejtsd el lájkolni és szólj hozzá.

Most júniusban volt a születésnapom, amire készültem egy játékkal. A részleteket megtalálod a honlapomon, a dreamworldphoto.hu-n, itt a Szülinapi játék alatt. Az adataidnak a megadásával tudsz jelentkezni, és négy vásárlási utalvány fog gazdára találni.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

mesterséges intelligencia fotósoknak

Barát vagy ellenség? Mesterséges intelligencia a fotózásban

Az elmúlt időszakban egyre több szó esik a mesterséges intelligenciáról (MI vagy AI, artificial intelligence), ami jelentős hatást gyakorol a fotózásra is. A változások egyrészt rettenetesen izgalmasak, másrészt viszont elképesztően ijesztőek is lehetnek a fotósok számára. Pontosan milyen megoldások érhetők el ma? Segít vagy árt a mesterséges intelligencia? Támogatja a fotósok munkáját vagy elveszi azt?

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia portré retus portrait pro portraiture luminar

Mesteri bőrretus AI technológiával? Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop plugin (VIDEÓ)

Kiváltja vajon a mesterséges intelligencia a kézi megoldásokat az igényes portré retusban? A mesterséges intelligencia sorozatom harmadik részében a Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop pluginok működését mutatom be. Ha szeretnél még többet tudni és lépést tartani a trendekkel, regisztrálj az áprilisi ingyenes workshopomra!  https://youtu.be/sA_atSzDzHUFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Portré retus a mesterséges intelligencia segítségével a

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia luminar photoshop

Alkoss lenyűgöző képeket az AI erejével: Luminar Neo, Photoshop Neural Filters használata (VIDEÓ)

Csodálatos fotók néhány kattintással? Vajon lehetséges? A mesterséges intelligencia sorozatom második részében Luminar Neo és a Photoshop Neural Filters AI-alapú megoldásait mutatom be. Ha szeretnél még többet tudni és lépést tartani a trendekkel, regisztrálj az áprilisi ingyenes workshopomra! https://www.youtube.com/watch?v=vPHeDR_bAuYFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Mesterséges intelligencia használata a Luminar Neo és a Photoshop Neural Filters programban –

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top