Így exportáld a fotóidat webre, hogy tökéletesen jelenjenek meg! (VIDEÓ)

Web export Lightroom

Életlenek vagy színtelenek a fotóid az Instagramon vagy Facebookon? Ebben a videóban elmondom, hogy hogyan mentsd el őket ahhoz, hogy tökéletesek legyenek.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

A videóban elhangzó szöveg leirata:

Életlenek vagy színtelenek a fotóid Instagramon vagy Facebookon? Ebben a videóban elmondom, hogy hogyan mentsd el a képeidet úgy, hogy tökéletesen jelenjenek meg ezeken a felületeken.

Én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat.

Először is fontos, hogy amikor mentesz egy képet, akkor inkább az export lehetőségét válaszd, és ne mondjuk a mentés máskéntet.

Én a Lightroomot szeretem jobban használni erre a célra. A Photoshopban is meg lehet oldani, de a Lightroomban szerintem egyszerűbb.

A legfontosabb, hogy az exportnál a színtered sRGB legyen, az az sRGB. Véletlenül se például Adobe RGB, mert máskülönben a színek nem fognak megfelelően megjelenni a különböző kijelzőkön, illetve a webre feltöltve.

Ha pedig a lehető legélesebb képet szeretnéd, akkor próbáld meg akkora méretben exportálni a képet, amekkorát ajánlanak az adott felületen. Webre én egyébként leggyakrabban 1920 pixel széles képeket szoktam menteni, ez a legtöbb platformon jól működik.

Rátehetsz ilyenkor még egy plusz élesítést az exportnál, hogy a lehető legjobb minőségűek legyenek a fotóid.

Ilyen esetben is át fogja egyébként konvertálni ez az adott felület, de legalább nem kell egy hatalmas képet picivé tömörítenie.

Ami a felbontást illeti, webre én 72 dpi-t szoktam választani, de ennek igazából a nyomtatásnál van jelentősége, a képernyőn való megjelenítésnél nincsen.

A JPG-t ilyenkor általában meghagyom a maximális minőségen, kivéve, hogyha weboldalamra szeretném feltölteni, mert akkor a fájlméretet próbálom optimalizálni, és emiatt ilyen 70-80%-os minőséget szoktam választani.

Ha még mindig nem találod elég jó minőségűnek a képet, akkor megpróbálkozhatsz azzal is, hogy nem JPG-ben, hanem PNG formátumban mented el.

Most pedig nézzük meg egyben az egész folyamatot. Hogyha egy képet szeretnék exportálni, akkor kiválasztom azt az egyet, hogyha például itt lent az összeset, akkor a Ctrl+A-val kijelölhetem őket. Megnyomom a jobb klikket, és kiválasztom az Export lehetőséget.

Ugye itt dönthetek róla, hogy hova mentse el a képet, én általában oda szoktam elmenteni, ahol az eredeti kép is volt, a nyers kép, csak létrehozok hozzá egy külön mappát, és abba teszem a retusált vagy színkorrekciózott képeket.

A fájlt általában átnevezem, minimum úgy, hogy benne legyen a dátum is, de mondjuk az adott projektnek vagy ügyfélnek a neve is benne lehet.

A képformátum leggyakrabban JPG, hogyha jobb minőségre van szükségem, akkor PNG is lehet.

A színtér nagyon fontos, hogy sRGB-re legyen beállítva.

A minőség az vagy 100 százalék, vagy hogyha optimalizálnunk kell a méretet, mert mondjuk a weboldalunkra töltjük fel, akkor lemehetünk mondjuk olyan 70-80 százalékig, vagy beállíthatunk egy maximális fájlméretet, például 300-400 KByte-ot.

Hogyha közösségi médiába méretezem át a képet, akkor kiválasztom, hogy milyen hosszú legyen a hosszabbik oldala. Ahogyan mondtam, én általában az 1920 pixelt szoktam kiválasztani, de van nagyon sok egyéb ajánlás is, például 1080 pixel, vagy 2048 pixel, sokféle verziót lehet látni.

Hogyha érdekel, hogy mik az aktuális ajánlások, akkor meg lehet találni a Facebooknak, Instagramnak vagy egyéb felületeknek az oldalán, vagy lehet akár használni a Canva alkalmazást, ahol közösségi média posztokat lehet a lehető legoptimálisabban létrehozni.

Hogyha webre exportálok, akkor a 72 dpi-t szoktam választani, ennek ugye nyomtatásnál van jelentősége, nyomtatáshoz mindig a 300 dpi-t választom.

Leggyakrabban hagyom ezt az élesítést képernyőre és standard mértékben. A legtöbb export presetemet így használom.

Hogyha sikerült egy olyan beállítást tennem, amit a későbbiekben szeretnék újra használni, akkor az Add segítségével elmenthetem a User presetek közé, és elnevezhetem mondjuk Facebook 1920 pixelnek, vagy Instagram 1080 pixelnek, amit éppen beállítottam, és ami segít később, hogy felismerjem.

Hogyha kész vagyok ezzel, akkor vagy elmentem, vagy nem, és exportálom az összes kijelölt képet, és kész is vagyok vele.

Ha szeretnéd megtanulni a Lightroom használatát lépésről lépésre az alapoktól, akkor neked szól a Lightroom Mastery tanfolyam, amit linkelek itt a videó alatt.

Köszönöm, hogy időt szántál erre a videóra, és hogyha tetszett, akkor ne felejtsd el lájkolni és kommentálni, további szép napot kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Kattanjki Mentorprogram - Zabosné Tokaji Bettina

Ilyen volt az 1. #kattanjki Mentorprogram!

Nagy fába vágtuk a fejszénket az 1. #kattanjki Mentorprogrammal, amit kezdő és megújulásra vágyó családi fotósoknak szerveztünk meg online és személyes formában. Köszönjük szépen a Fotoplus-nak, hogy beállt a kezdeményezésünk mögé! Elképesztően intenzív és tanulságos 8 hét volt, de egy pillanatra sem bántuk meg, hogy belevágtunk Aljonával. Személyes beszámoló következik. Ha pedig csak a résztvevők fotóira vagy kíváncsi,

Tovább olvasom »
Photoshop dodge and burn tutorial magyarul

Photoshop tippek: Dodge & Burn fotósoknak (VIDEÓ)

Amit a Dodge & Burn technikáról fotósként tudnod kell, de eddig nem merted megkérdezni! Megmutatom lépésről-lépésre a Photoshop alkalmazásban, hogy hogyan kell használni. https://youtu.be/p3EvOANh0zIFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A Photoshop Dodge and Burn felhasználási területei Mit hol találok a videóban? 1:06 Az alany világosítása, a környezet sötétítése (Photoshop) 3:46 Az arc világosítása, a környezet mattítása (Photoshop)

Tovább olvasom »
Photoshop vs. Lightroom használata

6 dolog, amiben a Photoshop jobb, mint a Lightroom (VIDEÓ)

Rengeteg feladatra tökéletesen elegendő a Lightroom vagy az Adobe Camera Raw, de mi az, amire a Photoshop alkalmazást érdemes használni? Kiderül a videóból! Kezdő és haladó tippek fotósoknak. https://www.youtube.com/watch?v=G23cfvHdnUc&tFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A videóban elhangzó szöveg leirata: Rengeteg feladatra tökéletesen elegendő a Lightroom vagy az Adobe Camera Raw. De mik azok a dolgok, amikhez a

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top