Ilyen volt az 1. #kattanjki Mentorprogram!

Kattanjki Mentorprogram - Zabosné Tokaji Bettina

Nagy fába vágtuk a fejszénket az 1. #kattanjki Mentorprogrammal, amit kezdő és megújulásra vágyó családi fotósoknak szerveztünk meg online és személyes formában. Köszönjük szépen a Fotoplus-nak, hogy beállt a kezdeményezésünk mögé!

Elképesztően intenzív és tanulságos 8 hét volt, de egy pillanatra sem bántuk meg, hogy belevágtunk Aljonával. Személyes beszámoló következik. Ha pedig csak a résztvevők fotóira vagy kíváncsi, görgess bátran a bejegyzés végére!

Miről szólt ez az egész? Lifestyle családi fotózás

A családi fotózás az egyik legnehezebb és egyben legcsodálatosabb fotós műfaj.

Nehéz, mert nem lehet (és szerintünk nem is kell!) mindent az apró részletekig beállítani és tökéletesíteni. Mert tudni kell bánni a kicsi és végtelenül őszinte emberkékkel is, nemcsak a felnőttekkel. Mert elképesztően türelmesnek és rugalmasnak kell lenni, hogy megszülessenek a tökéletlenül is tökéletes képek.

És csodálatos, mert igazi érzéseket és kapcsolatokat örökíthetünk meg. Olyan pillanatokat, amik valóban jelentenek valamit és amiktől mosolyra húzódik a szánk vagy éppen libabőrösek leszünk évtizedekkel később is. Ezek azok a dolgok, amiknek van értelmük az életben. És ezért is szeretem annyira fotózni a saját kislányomat.

Szerintem ez nemcsak a lifestyle családi fotózás, de a fotós munka igazi lényege és értelme is!

De hogyan lehet mindezt a gyakorlatba átültetni?!

  • Hogyan kell a gépet beállítani, hogy ne egy technikai malőr miatt csússzunk le a pillanatról?
  • Hogyan kell tudatosan használni a fényeket és árnyékokat, hogy igazán ütősek legyenek a fotók?
  • Hogyan tudunk izgalmasan komponálni, hogy változatos legyen a sorozat?
  • Milyen helyszínt válasszunk és hogyan használjuk?
  • Mit vegyenek fel az emberek, hogy tényleg jól nézzenek ki a képeken?
  • Hogyan irányítsuk a fotózást és instruáljuk az alanyokat, hogy ezeket a csodás pillanatokat megörökíthessük?
  • Hogyan utómunkázzunk igényesen, de mégis úgy, hogy ne menjen rá a fél életünk és ne vegye el az időt a családunktól?
  • Mit kezdjünk a saját kételyeinkkel, hogyan erősödjön meg végre az önbizalmunk fotósként?
  • És ha mindez nem lenne elég, hogyan lesz ez az egész eladható, hogy meg is tudjunk élni belőle?!

Azon dolgoztunk 8 héten át, hogy ezekre a kérdésekre minél teljesebb körű választ adjunk és megosszuk mindazt a tudást, ami egy sikeres fotós vállalkozás kialakításához szükséges.

Mert a fotózás mint üzlet messze túlmutat azon, hogy szépek legyenek a képek. (De ne felejtsük el, hogy mégiscsak az az alap, amire építkezünk!)

Úgy gondolom, hogy olyan tudást adtunk át, amit mindenki tud hasznosítani. Akkor is, ha neki másmilyen fotós felszerelése van. Meg akkor is, ha ő teljesen másmilyen habitusú, mint mi.

Nem kis “Ingrideket” és “Aljonákat” képeztünk, hanem mindenkit a saját útján, a saját hangja megtalálásában segítettünk. A fenti szellemben, masszív tudásanyaggal és gyakorlati szemlélettel.

Néhány visszajelzés a #kattanjki Mentorprogram résztvevőitől

Mészáros Eszter
Tovább olvasom
Nagyon szerettem a kurzusotokat! Imádom, hogy visszanézhetőek a videók (a honlap nagyon áttekinthető és praktikus)! Imádom, hogy szuper a struktúrája mindegyik előadásnak. Inspiráló volt, ahogy az egészet kitaláltátok, és a sok energia, amit beletettetek! Az, ahogy Ti oktattatok, az annyira remek, ilyennek kellene lennie minden "okj-s" (ill. ami helyette van) sulinak. Egy szó mint száz, egy különösen melós, fárasztó év végén jelentkeztem Hozzátok, mert azt éreztem, hogy kell egy kis feltöltődés, amit maximálisan meg is kaptam. Köszönet érte!
Zókáné Arany Dia
Tovább olvasom
Nagyon tartalmasak, informatívak és összeszedettek voltak a videók és az élő adások is. Rendkívül színes programot állítottatok össze, külön gratulálok Nektek a koncepció felállításához, a lifestyle családfotózás mellett a marketingen és a stylingon keresztül az önbizalomnövelés is fókuszban volt. Mindenkinek, aki ebbe az irányba szeretne menni, jó szívvel ajánlom Aljona és Ingrid kurzusát!
Feiler Ferenc
Tovább olvasom
Annak ellenére, hogy én nem tartom magam családi lifestyle fotósnak és nem is ebbe az irányba készülök, mégis rengeteget tanultam Tőletek az elmúlt hetekben. Köszönöm, hogy át tudtátok adni a tudást és nagyon sok olyan fogást/trükköt, ami megkönnyíti majd a fotós karrierünket. Minden fronton tudtatok hasznos dolgokat tanítani és az is látszik, hogy valóban át akarjátok adni a tudást és a tapasztalatot, amivel rendelkeztek. Az a nyugodt, kiegyensúlyozott stílus, ami mindkettőtöket jellemez, az pedig nagyon inspirál a további tanulásra Tőletek. Szívből gratulálok ahhoz, ahogy összeraktátok ezt a programot!
Tarsoly Ádám
Tovább olvasom
Számomra a legfontosabb tanulság a kurzusból, hogy nem vagyok egyedül a szakmával járó lelki kihívásokkal és hogy túltervezés és 2 böröndnyi felszerelés nélkül is lehet nagyot alkotni.
Pál Márk
Tovább olvasom
Szerintem a folyamatos impulzusok voltak a legjobbak. Nagyon tetszett, hogy széleskörű volt az anyag! A legfontosabb tanulság pedig, hogy megértettem, nem kell mindennek tökéletesnek lennie. A változatosság, kreavitás, érzelmek ábrázolása sokkal fontosabb! Mi az, amiről még szívesen hallottam volna a kurzuson? Már egy jó ideje gondolkodom ezen, de szerintem egy lifestyle fotós kurzushoz tartozható témákat teljesen kimaxoltátok!
Sikó Dóra
Tovább olvasom
Ami engem teljesen lenyűgöz, az a pontosságotok és hogy minden arról szólt, amit előre jeleztetek, ténylegesen átgondolva, hogy mire lesz szükségünk. Szóval ebben is példát mutattatok, hogy hogy kell megbízható, kiszámítható, magas színvonalú munkát végezni. Nem féltitek a tudásotokat, és ez olyan jó! Bemutattok egy teljes fotózást, ahogy ti csináljátok, nem kis szösszeneteket. Sugárzik belőletek, hogy tényleg szeretnétek, ha egyre jobbak és jobbak lennénk!
Otártics Andrea
Tovább olvasom
A legjobb döntés volt belevágnom ebbe az általatok megálmodott és megvalósított programba. Maradjatok mindig ilyen pozitívak és nagyra értékelem, hogy nincs bennetek információirigység és tényleg megosztjátok a tapasztalataitokat. Talán nem is gondoljátok, hogy mennyit tud adni azoknak, akik bizonytalanok önmagukban, hogy pozitív légkörben vállalhatják magukat magukat és mernek próbálkozni.
Nagy-Horváth Gabriella
Tovább olvasom
Jól működtetek együtt és kiegészítitek egymást. Ingrid azonnal válaszképes minden formában és határozott, Aljona "fülbemászóan" tanít, beszél rám tapadtak a szavai. Nagyon jó páros vagytok!
Előző
Következő

Még most is hihetetlen, hogy 80 fotós vett részt velünk a programban

Álmomban sem gondoltam, hogy ennyien lesztek, akik velünk tartotok. Azt pedig még remélni sem mertem, hogy ennyire aktív és szorgos lesz a csapat. Hálásan köszönöm!

Oktatóként fantasztikus volt látni a fejlődéseket hétről-hétre, és azt, hogy hogyan épültek be a tanultak az újabb házi feladatokba és végül a diplomamunkákba.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy én rettenetesen elfáradtam és meg is betegedtem a végére. De amikor végignéztem a diplomamunkákat, azt éreztem, hogy úristen, mennyire megérte!

Ezért csináltuk ezt az egészet! Bámulatosak voltak a személyes fejlődések és kiemelkedőek a leadott munkák.

Hálás köszönet és óriási pacsi a Fotoplus-nak, hogy beálltak a program mögé és így tudtuk jutalmazni a kurzus résztvevőit a személyes záróbulin és a legjobb diplomamunkákat is. Illetve Kovács Gábornak külön is a program fotótechnikai tanácsadó alkalmáért! Köszönet Schram Andrásnak is, hogy emelte a záró képértékelős alkalmunk fényét.

És hogy lesz-e folytatás vagy ismét hasonló Mentorprogram?

Ha rajtunk múlik, akkor biztosan lesz! Az viszont nagy kérdés, hogy mikor. Biztos, hogy mindkettőnk részvételével az elkövetkező 1 évben ilyen lehetőség nem várható. Ha szeretnél a fejleményekről értesülni, itt iratkozhatsz fel az értesítőre!

Fontos azonban, hogy a Mentorprogram tananyaga 2022. szeptember 30. éjfélig még beszerezhető ezen az oldalon! Maga az elérés örökre szól, így a saját tempódban dolgozhatod fel a tananyagot és később is visszatérhetsz az egyes leckékhez és házi feladatokhoz. (Egyéni konzultáció külön választható hozzá.)

Diplomamunkák a #kattanjki Mentorprogram résztvevőitől

Elég a szövegből, beszéljenek most már helyettem a kurzus néhány résztvevőjének záró fotósorozatai. Szerintem ez árul el legtöbbet erről a programról!

A diplomamunkák leadásának feltétele volt az összes házi feladat elkészítése, és önálló alkotásokat vártunk! (A programhoz tartozó személyes workshopról tehát nem lehetett képeket beadni.)

Zabosné Tokaji Bettina

Betti diplomamunkája kapta az egyik díjat a Fotoplus jóvoltából.

Pál Márk

Biró Edina

Szefcsik Melinda

Makai Marianna

Sikó Dóra

Tarsoly Ádám

Mészáros Eszter

Eszter diplomamunkája kapta az egyik díjat a Fotoplus jóvoltából.

Feiler Feri

Otártics Andrea

Andi diplomamunkája kapta az egyik díjat a Fotoplus jóvoltából.

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy ezt a tíz diplomamunkát is nehéz volt kiválasztani, de többet már nem akartam belepréselni ebbe a bejegyzésbe.

Csak annyit még így a végére: HÁLÁSAN KÖSZÖNJÜK! ❤️

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

kutatás fotósokról

Mikor lesz eredménye a hazai fotósokról szóló kutatásnak?

Talán már láttad, hogy a Fotoplusszal közösen felmérést végzünk a profi és amatőr fotósok helyzetéről, mert ilyen még nem volt Magyarországon! Ha még nem tetted, kérjük, hogy töltsd ki! Mindössze 6 percet vesz igénybe, ugye rá tudsz szánni ennyit? Az adatfelvétel 2022. augusztus 31. éjfélig zajlik majd, ezt követően dolgozzuk fel és értékeljük ki az eredményeket. Legkésőbb

Tovább olvasom »
fotós vállalkozás üzleti szempontok

Hogyan tovább fotós vállalkozóként? Üzleti és marketing szempontok, amiket MOST kell átgondolnod

Rendesen ránk járt a rúd az utóbbi években: vírus, háború, infláció… A jelenlegi gazdasági helyzet, illetve a KATA adózás átalakulása miatt szinte mindenkinek az újratervezésen kell gondokodnia. Ha bizonytalan vagy, hogy hogyan tovább fotós vállalkozóként, akkor neked szól ez a bejegyzés. Változó adózási környezet: nem a fényképészet a legnagyobb vesztes Az előző bejegyzésemben két adótanácsadó

Tovább olvasom »
KATA adózás változása - fotósok

Mit jelent fotósként a KATA adó változása és hogyan tovább?

Egy ideje már lógott a levegőben, hogy ismét változni fog a KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója. De ennyire hirtelen és drámai változásra senki sem számított. Ebben a cikkben összefoglalom, hogy fotósként mit kell tudnod erről a témáról! A cikket az új hírek, esetleges változások fényében folyamatosan frissítem. Utolsó frissítés: 2022.07.18. 23:50 Miért fontos

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top