Mit jelent fotósként a KATA adó változása és hogyan tovább?

KATA adózás változása - fotósok

Egy ideje már lógott a levegőben, hogy ismét változni fog a KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója. De ennyire hirtelen és drámai változásra senki sem számított. Ebben a cikkben összefoglalom, hogy fotósként mit kell tudnod erről a témáról!

A cikket az új hírek, esetleges változások fényében folyamatosan frissítem. Utolsó frissítés: 2022.07.18. 23:50

Miért fontos téma a KATA adózás változása a fotósoknak és pontosan kiket érint?

A fotósok jelentős része az egyéni vállalkozást (esetleg betéti társaságot) és a KATA adózást választotta ahhoz, hogy hivatalosan is pénzt tudjon kérni a fotózásaiért. Így ennek az adózási formának a változása igencsak húsba vágó kérdés!

Sokan mellékállásban kezdik el a fotózást, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy feladják a biztos havi fizetésüket. Őket masszívan érinti ez a változás, legalábbis ha a mellékállású KATA adózást választották.

A fotózás egyes területeitől függően alakul, hogy valakinek jellemzően magánszemélyek vagy vállalkozások-e az ügyfelei. A változások főként azok számára vetnek fel kérdéseket, akik cégeknek dolgoznak. De hozzá kell tennem, hogy az olyan fotós, aki kizárólag magánszemélyeknek dolgozik, meglehetősen ritka.

A KATA adózás átalakulása gyökeresen változtatja meg a viszonyokat a fotósok számára is, nézzük meg, hogy pontosan hogyan!

Mit érdemes fotográfusként tudnod a “régi” katáról?

A KATA-t eddig egyéni vállalkozók és magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok is választhatták, ill. néhány egyéb, témánk szempontjából kevésbé fontos vállalkozási forma.

A KATA-t eddig főállásban és mellékállásban is lehetett választani, előbbi esetben havi 50 ezer (vagy választhatóan 75 ezer), utóbbi esetben havi 25 ezer forint tételes adót kellett fizetni.

Ez az adózási forma azért is volt nagyon előnyös, mert havi 1 millió Ft-os, évi 12 millió Ft-os bevételig egyéb adókat (pl. személyi jövedelemadó vagy társasági adó), járulékokat nem kellett fizetni. A KATA mellett az iparűzési adó, illetve a kamarai hozzájárulás jelentett további költséget.

Ha az éves bevétel meghaladta a 12 millió Ft-ot, arra 40%-os mértékű adót kellett fizetni.

A korábbi szigorítások már korlátozták a cégek számára történő szolgáltatást, hiszen a 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevételek után szintén 40%-os adót kellett fizetni. Ennek indoka egyébként az volt, hogy kiszűrjék a bújtatott munkaviszonyt.

A KATA-t nemcsak a kedvező adózás miatt választották sokan (kb. 400-450 ezren), hanem azért is, mert adminisztrációs szempontból sokkal egyszerűbb, mint az egyéb formák. (Csak a bevételi nyilvántartást kell vezetni, illetve egy egyszerű éves bevallást beadni. Így akár könyvelő nélkül is el lehet boldogulni.)

Mi változik a KATA adóban és mit jelent ez a fényképészek számára?

A július 12-én elfogadott új törvény 2022. szeptember 1-jén lép életbe (2022. évi XIII. törvény). A jelenlegi katásoknak szeptember 25-éig kell nyilatkozniuk arról, hogy maradnak-e ennél az adózási formánál (már amennyiben erre az új szabályozás alapján van lehetőségük).

Felkészülési idő tehát gyakorlatilag nincsen, érintheti az idénre tervezett projekteket is, így mielőbb dönteni és cselekedni kell.

A KATA adózást csak egyéni vállalkozók (ev) választhatják, így pl. betéti társaságok már nem, tehát aki korábban fotósként az utóbbi mellett döntött, most válaszút elé kerül. Vagy kedvezőtlenebb adózási formát választ a bt-ben vagy egyéni vállalkozóként, esetleg más cégtípussal folytatja.

Csak főállású ev-ként lehet a KATA adózást választani. Megszűnik tehát annak a lehetősége, hogy mellékállásban kezdje el valaki a fotózást ezzel az adózási formával. Ha mellékállásban szeretnél fotósként dolgozni, mindenképpen érdemes megvizsgálnod a lehetőségeket (lásd lejjebb)!

A további adóktól mentes éves bevétel határa havi 1,5 millió Ft-ra, évi 18 millió Ft-ra emelkedik. Ez azok számára lehet előnyös, akik a havi 1 millió Ft-os keretbe nehézkesen fértek bele. A fotósok meglehetősen kis részét érintette ez a “probléma”, ők pedig cégeknek dolgoztak jellemzően. (Az alanyi adómentesség határa viszont nem változott, továbbra is 12 millió Ft.)

A legfontosabb változást a végére hagytam: Gazdasági társaságok, cégek számára egyáltalán nem lehet szolgáltatni ezzel az adózási formával! Ez tehát azt jelenti, hogy csakis lakossági megrendelőket lehet kiszolgálni fotós szolgáltatással ebben az adózási formában.

Milyen fotós területeket, műfajokat érint leginkább a KATA adó változása?

A változás elsősorban azokat a fotósokat érinti, akik jellemzően cégek számára szolgáltatnak.

Fotós műfajok, ahol a céges megrendelések jellemzőek:

 • Esemény, rendezvény (nem esküvő)
 • Tárgy
 • Étel
 • Reklám
 • Épület, ingatlan, enteriőr
 • Divat
 • Modellfotó, portfólió
 • Üzleti portré, céges fotózás
 • Stock fotó értékesítése

Fotós műfajok, ahol az ügyfelek jellemzően magánszemélyek:

 • Páros
 • Esküvő
 • Családi
 • Kismama
 • Újszülött
 • Baba és gyerek
 • Portré
 • Glamour fotózás

Merre tovább? Fotós élet az új katával…

Azok számára, akik főállású egyéni vállalkozóként, csak magánszemélyek számára szolgáltatnak fotózást, a KATA továbbra is elérhető és a legkedvezőbb adózási forma marad

A tételes adó összege maradt 50.000 Ft havonta, ez tehát az előzetes várakozásokkal ellentétben nem változott. Az alanyi adómentesség határa továbbra is évi 12 millió Ft, tehát az afölötti összegnél már az ÁFA-val is számolni kell.

Azoknak azonban, akik mellékállásban fotóznak vagy cégeknek (is) szolgáltatnak, újra kell gondolniuk a vállalkozásukat!

Ne add fel az álmaidat, hanem járj utána, hogy most milyen lehetőségeid vannak!

Lehetséges vállalkozási és adózási formák

Érdemes minél előbb (!) könyvelővel, adótanácsadóval konzultálnod, hogy a várható bevételeid és kiadásaid mellett melyik lehet a legoptimálisabb vállalkozási és adózási forma

Egyéni vállalkozóként többnyire az átalányadó, társas vállalkozásként (pl. bt, kft) pedig a kisvállalati adó (kiva) jöhet számításba, de az egyéni helyzetedtől függően ettől eltérő eredményre is juthattok. 

Az átalányadóról ITT olvashatsz részletesebben. Ha kizárólag fényképészettel (TESZOR 74.20) foglalkozol (amibe események videózása is beletartozik), akkor a 80%-os költséghányad alkalmazható. Mit jelent ez pontosan a mostani KATA-val összehasonlítva? Erről ITT találsz egy táblázatot.

FRISSÍTÉS (07.15.): A könyvelőm segítségével összeraktunk egy táblázatot, ami abban az esetben alkalmazható, ha csak fényképészettel foglalkozol főállású vagy mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozókéntA táblázatot ITT találod!

DE: Ne támaszkodj csak a neten keringő számításokra (az enyémre sem :)! Ezek egyrészt hibásak lehetnek, másrészt számos tényezőtől függ, hogy neked mi a legjobb megoldás!

Bármelyik mellett döntesz is, számolnod kell az adó- és adminisztrációs terhek növekedésével, illetve a könyvelési költségek emelkedésével.

Igen, mindez azt is jelenti, hogy újra kell számolnod az üzleti tervedet, és annak megfelelően átalakítani az árazásodat, csomagjaidat. Figyelembe véve azt is, hogy vajon mit fog elbírni a piac.

Ha az egyéni vállalkozás és a KATA adózás mellett döntesz...

Ha a katás egyéni vállalkozás mellett döntesz, akkor azokra a fotós műfajokra érdemes koncentrálnod, ahol a lakosságtól, a magánszemélyektől származó megrendelések jellemzőek (lásd feljebb).

Azt is érdemes átgondolni, hogy a jelenlegi céges ügyfélkörödben lehetséges-e olyan, aki akár magánszemélyként is igénybe venné a szolgáltatásodat (pl. maga is kisvállalkozó, nem nagyobb cég).

Illetve hogy a meglévő ügyfeleidnek milyen plusz szolgáltatást tudsz nyújtani, ami kompenzálhatja a kieső bevételeket. Mindig könnyebb a meglévő ügyfeleknek újra eladni, mint teljesen újakat megnyerni!

Az is előfordulhat azonban, hogy a változások miatt új fotós szolgáltatásokat kell kialakítanod és új ügyfélkört kell elérned. A legfontosabb tanácsom ezzel kapcsolatban, hogy ne akarj mindent és mindenkinek csinálni, mert csak szétforgácsolódsz benne és egyébként sem szerencsés marketing szempontból.

Törekedj arra, hogy lehetőleg ugyanannak az ügyfélkörnek (célcsoportnak) több fotós szolgáltatásodat is el tudd adni, és ezeket egységes portfólióba húzza össze a fotós stílusod! (Ha ezekben segítségre van szükséged, akkor neked szól a Marketing kávé fotósoknak.)

Könnyű biztosan nem lesz

Ha most úgy érzed, hogy (finoman szólva) veszettül kibabráltak veled, akkor jól érzed. Több százezren fogják most a fejüket, hogy hogyan tovább.

Látni kell azt is, hogy még ha te találsz is megoldást fotósként, az ügyfeleidet és potenciális megrendelőidet is masszívan érinteni fogja ez a változás.

A kedvezőtlenebb adózásba való átkényszerülés, ill. a mellékállás korlátozás miatt kevesebb marad a zsebükben. Mindez egy gazdasági válsághelyzetben, egyre durvábban elszálló árak mellett. És bizony könnyen lehet, hogy a fotózás pont egy olyan “luxuskiadás” lesz, amiről lemondanak.

Ebben a helyzetben csak azoknak a fotósoknak lehet esélyük, akik tudnak alkalmazkodni a helyzethez, gyorsan cselekszenek és tudatosan építik a vállalkozásukat. Legyél te is közöttük!

A konkrét válaszokat neked kell megtalálnod, értelemszerűen szakértői segítséggel. Bízom benne, hogy ez a cikk a segítségedre lesz az üzleti szempontok átgondolásban!

Egy dologra biztosan nem érdemes most fecsérelned az idődet: a kesergésre. Ha kidühöngted magadat, nézz előre és próbálj meg a víz felszínén maradni!

Ez a bejegyzés nem minősül üzleti tanácsadásnak. A vállalkozási formákról ügyvéddel, az adózási lehetőségekről pedig könyvelővel, adótanácsadóval konzultálj!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

naplementés portréfotózás

Így fotózz a nappal szemben: 6 tipp naplementés portréfotózáshoz

Mi az a 6 dolog, amire figyelj, ha nappal szemben fotózol portrét? Ebben a videóban megmutatom lépésről lépésre, hogy hogyan fotózz naplementében. https://youtu.be/mtMgzIAjLn4?si=9i4aoP6F8jrLJYJzFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A videóban elhangzó szöveg leirata: portréfotózás nappal szemben <p> Nappal szemben nem fotózunk! Vagy mégis?! Simán fotózunk nappal szemben, azaz ellenfényben. Sőt, sok esetben kifejezetten ezt a fényt keressük, mert

Tovább olvasom »

Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/smoNSwil_Mk Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás –

Tovább olvasom »

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top