Így készülj fel az első fizetős fotózásodra! (VIDEÓ)

fotográfus vállalkozás

Erre a 4 dologra figyelj, ha szeretnéd, hogy a lehető legjobban sikerüljön az első fizetős fotózásod!

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

A videó szövegének leirata:

Szeretnéd, hogy igazán jól sikerüljön az első fizetős fotózásod? Erről fog szólni ez a videó. Köszönöm a szavazatokat, toronymagasan nyert ez a téma.

Én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat.

Négy területen fogok most tippeket adni.

Az első a fotózás megtervezése.

Amit én nagyon szeretek használni erre a célra, az a Pintrest. Érdemes összeállítani egy táblát, ahova a hangulathoz, helyszínhez, pózokhoz, feladatokhoz gyűjtesz inspirációt.

Ugyancsak az előkészítéshez tartozik, hogy megismered a helyszínt, igyekszel bejárni, megtudod, hogy kell-e mondjuk fizetni, hogy lehet a környéken parkolni, hogy ne a fotózáson kerüljön erre sor.

Érdemes az időjárást is ellenőrizni előre, és hogyha kültéri fotózásról van szó, akkor esőnappal is készülni.

Nagyon fontos a fotózásnak az időpontja, hiszen pontosan tudnod kell, hogy hol fog állni a nap, amikor fotózol, mert a fényekre nagyon oda kell figyelned, nem csak a háttérre.

Ha nincs lehetőséged előzetesen bejárni a helyszínt, akkor akár alkalmazásokat is használhatsz erre a célra. Ezek Sun Location, Sun Scout és hasonló neveken szoktak futni.

A második dolog az ügyfélnek az előzetes tájékoztatása, illetve a vele való konzultáció.

Én nagyon szeretek ilyen célra ügyfél kérdőívet használni, ott fel lehet venni az ügyfélnek a kapcsolati adatait, azt, hogy miért szeretné a fotózást, milyen preferenciái vannak, és így olyan munkát fogsz tudni szállítani, ami megfelel neki.

Meg kell ismertetned a teljes munkafolyamatodat, hogy tudja majd, hogy mire számíthat, különös tekintettel arra, hogy milyen határidőkkel dolgozol, mi van és mi nincs benne a csomagban, mikor kell fizetni. Ezek azok a pontok, aminél igazán kellemetlen, hogyha elcsúszás van.

Emellett tudnia kell, hogy milyen ruhákkal, kiegészítőkkel készüljön, vagy hogyha stylisttal dolgoztok, akkor vele hogyan lesz az együttműködés. Illetve hogyan lesz megfelelő sminkje és haja erre az alkalomra. A legjobb, hogyha ezt profi készíti el a helyszínen.

A harmadik rész, ami már közelebb van a fotózás időpontjához, az a technikai felkészülés.

Tudnod kell, hogy milyen fényképezőgépet vagy gépeket fogsz magaddal vinni, milyen objektíveket, derítőlapot, vakut, állványt, vaku kioldót, egy sor dolgot. Érdemes egy listát készíteni, amit át tudsz futni, így biztosan nem marad ki semmi.

Van egyébként a Tiktokon egy videóm, hogy nekem mi minden szokott lenni a táskámban, érdemes azt is megnézni.

Amire mindenképpen figyelj oda, hogy az akkumulátorok legyenek feltöltve, lehetőleg legyen pót aksid, legalább két memóriakártyád. Ha fontos esemény van, akkor lehetőleg mindkettőre írd fel a képeket.

A felszerelésed legyen megtisztítva, körtepumpával, illetve egyéb eszközökkel, az nagyon kellemetlen, hogyha utólag a koszokat kell retusálgatnod a képekről.

A felkészülés negyedik területe már magához a fotózáshoz kapcsolódik, illetve, hogy ott hogyan jelensz meg.

Legyen rajtad megfelelő ruha és cipő, amiben tudsz mozogni, de megfelel magának az eseménynek is, tehát alkalomhoz illő az öltözet. A klasszikus megjelenés ilyen munkakörben a fekete, de az esemény jellegétől függően ettől eltérő is lehet.

Mindenképpen érekezz időben, hogy elő tudj készülni, hogy jó benyomást tegyél az ügyfélre. Az nagyon kellemetlen, hogyha késve érkezel meg egy fotózásra.

Lehetőleg állítsd be a gépedet előre az első jelenethez, ahol fotózni fogsz, így ott már biztosan nem fogsz bénázni.

Ha megérkezik az ügyfél, akkor adj neki egy kis időt a feloldódásra, ne kezdd azonnal fotózni, beszélgess vele, és mondd el újra, hogy hogyan fog zajlani a fotózás. Különösen akkor, hogyha nem egyedül érkezik.

Minden egyes fotózás egy lehetőség arra, hogy elkápráztasd az ügyfelet és a szolgáltatótársaidat, és ezért akarnak majd veled ismét dolgozni és ajánlani másoknak. Ez ugyanúgy igaz a TFCD vagy barter fotózásokra is, nem csak a fizetősekre.

Jelenleg éppen a könyvemet írom, kifejezetten fotós vállalkozóknak. A márkaépítéstől egészen a visszajáró ügyfélkör kialakításáig. Úgyhogy, ha szeretnél értesülni arról, hogy mikor lesz előrendelhető, akkor iratkozz fel a listára, megtalálod a videó alatt a linket hozzá.

Köszönöm szépen, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad. Hogyha tetszett, akkor ne felejtsd el lájkolni és kommentelni, köszönöm!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Exif

Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az EXIF és mire nem (VIDEO)

A kezdő fotósok egyik leggyakoribb kérdése, hogy milyen felszereléssel és beállításokkal készült egy fénykép. Sokszor pedzegettem már, hogy ez nem a legfontosabb kérdés egy fotóval kapcsolatban, de érdemes megnézni, hogy honnan tudhatók meg ezek az adatok, mire jók és mire nem. https://www.youtube.com/watch?v=dEWt6-XXsFEFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az

Tovább olvasom »
5 hiba, amit ne kövess el photoshopban

5 Photoshop hiba, amit ne kövess el! (VIDEÓ)

Kezdő és akár haladó fotósként is könnyű beleesni ebbe az 5 utómunka hibába. Mutatom azt is, hogy hogyan kerüld el őket! https://youtu.be/FnctKLZ6znwFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? 5 Photoshop hiba, amit ne kövess el! A videóban elhangzó szöveg leirata <p>Mik azok a képszerkesztési hibák, amik azonnal elárulják, hogy kezdő vagy a fotózásban? Ha érdekel a fotózás és

Tovább olvasom »
photoshop lightroom újdonságok

Képgenerálás Photoshopban és háttérelmosás Lightroomban (VIDEÓ)

Lightroom és Photoshop újdonságok, amikről fotósként tudnod kell! Háttér elmosása utólag, illetve a képek javítása, átalakítása néhány kattintással a mesterséges intelligencia segítségével! A Lens Blur és Point Color használata Lighroomban és a Generative Fill és Expand alkalmazása Photoshopban. Mit szólsz ezekhez a funkciókhoz? https://youtu.be/V8pdzwb8BO0Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? Képgenerálás Photoshopban és háttérelmosás Lightroomban a videóban elhangzó

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top