Így készülj fel az első fizetős fotózásodra! (VIDEÓ)

fotográfus vállalkozás

Erre a 4 dologra figyelj, ha szeretnéd, hogy a lehető legjobban sikerüljön az első fizetős fotózásod!

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

A videó szövegének leirata:

Szeretnéd, hogy igazán jól sikerüljön az első fizetős fotózásod? Erről fog szólni ez a videó. Köszönöm a szavazatokat, toronymagasan nyert ez a téma.

Én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat.

Négy területen fogok most tippeket adni.

Az első a fotózás megtervezése.

Amit én nagyon szeretek használni erre a célra, az a Pintrest. Érdemes összeállítani egy táblát, ahova a hangulathoz, helyszínhez, pózokhoz, feladatokhoz gyűjtesz inspirációt.

Ugyancsak az előkészítéshez tartozik, hogy megismered a helyszínt, igyekszel bejárni, megtudod, hogy kell-e mondjuk fizetni, hogy lehet a környéken parkolni, hogy ne a fotózáson kerüljön erre sor.

Érdemes az időjárást is ellenőrizni előre, és hogyha kültéri fotózásról van szó, akkor esőnappal is készülni.

Nagyon fontos a fotózásnak az időpontja, hiszen pontosan tudnod kell, hogy hol fog állni a nap, amikor fotózol, mert a fényekre nagyon oda kell figyelned, nem csak a háttérre.

Ha nincs lehetőséged előzetesen bejárni a helyszínt, akkor akár alkalmazásokat is használhatsz erre a célra. Ezek Sun Location, Sun Scout és hasonló neveken szoktak futni.

A második dolog az ügyfélnek az előzetes tájékoztatása, illetve a vele való konzultáció.

Én nagyon szeretek ilyen célra ügyfél kérdőívet használni, ott fel lehet venni az ügyfélnek a kapcsolati adatait, azt, hogy miért szeretné a fotózást, milyen preferenciái vannak, és így olyan munkát fogsz tudni szállítani, ami megfelel neki.

Meg kell ismertetned a teljes munkafolyamatodat, hogy tudja majd, hogy mire számíthat, különös tekintettel arra, hogy milyen határidőkkel dolgozol, mi van és mi nincs benne a csomagban, mikor kell fizetni. Ezek azok a pontok, aminél igazán kellemetlen, hogyha elcsúszás van.

Emellett tudnia kell, hogy milyen ruhákkal, kiegészítőkkel készüljön, vagy hogyha stylisttal dolgoztok, akkor vele hogyan lesz az együttműködés. Illetve hogyan lesz megfelelő sminkje és haja erre az alkalomra. A legjobb, hogyha ezt profi készíti el a helyszínen.

A harmadik rész, ami már közelebb van a fotózás időpontjához, az a technikai felkészülés.

Tudnod kell, hogy milyen fényképezőgépet vagy gépeket fogsz magaddal vinni, milyen objektíveket, derítőlapot, vakut, állványt, vaku kioldót, egy sor dolgot. Érdemes egy listát készíteni, amit át tudsz futni, így biztosan nem marad ki semmi.

Van egyébként a Tiktokon egy videóm, hogy nekem mi minden szokott lenni a táskámban, érdemes azt is megnézni.

Amire mindenképpen figyelj oda, hogy az akkumulátorok legyenek feltöltve, lehetőleg legyen pót aksid, legalább két memóriakártyád. Ha fontos esemény van, akkor lehetőleg mindkettőre írd fel a képeket.

A felszerelésed legyen megtisztítva, körtepumpával, illetve egyéb eszközökkel, az nagyon kellemetlen, hogyha utólag a koszokat kell retusálgatnod a képekről.

A felkészülés negyedik területe már magához a fotózáshoz kapcsolódik, illetve, hogy ott hogyan jelensz meg.

Legyen rajtad megfelelő ruha és cipő, amiben tudsz mozogni, de megfelel magának az eseménynek is, tehát alkalomhoz illő az öltözet. A klasszikus megjelenés ilyen munkakörben a fekete, de az esemény jellegétől függően ettől eltérő is lehet.

Mindenképpen érekezz időben, hogy elő tudj készülni, hogy jó benyomást tegyél az ügyfélre. Az nagyon kellemetlen, hogyha késve érkezel meg egy fotózásra.

Lehetőleg állítsd be a gépedet előre az első jelenethez, ahol fotózni fogsz, így ott már biztosan nem fogsz bénázni.

Ha megérkezik az ügyfél, akkor adj neki egy kis időt a feloldódásra, ne kezdd azonnal fotózni, beszélgess vele, és mondd el újra, hogy hogyan fog zajlani a fotózás. Különösen akkor, hogyha nem egyedül érkezik.

Minden egyes fotózás egy lehetőség arra, hogy elkápráztasd az ügyfelet és a szolgáltatótársaidat, és ezért akarnak majd veled ismét dolgozni és ajánlani másoknak. Ez ugyanúgy igaz a TFCD vagy barter fotózásokra is, nem csak a fizetősekre.

Jelenleg éppen a könyvemet írom, kifejezetten fotós vállalkozóknak. A márkaépítéstől egészen a visszajáró ügyfélkör kialakításáig. Úgyhogy, ha szeretnél értesülni arról, hogy mikor lesz előrendelhető, akkor iratkozz fel a listára, megtalálod a videó alatt a linket hozzá.

Köszönöm szépen, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad. Hogyha tetszett, akkor ne felejtsd el lájkolni és kommentelni, köszönöm!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top