Photoshop 2023 és Lightroom 12 újdonságok, amiket ismerned kell

Lightroom és Photoshop újdonságok

A Photoshop 2023 és a Lightroom v12 újdonságai, amiket fotósként érdemes ismerned!

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Photoshop 2023 és Lightroom 12 újdonságok - A videóban elhangzó szöveg leirata

Új retus eszközök érkeztek a Lightroomba és a Camera Raw-ba, Photoshopban pedig még könnyebb lett eltüntetni a dolgokat. A legfontosabb Adobe frissítésekről fog szólni ez a videó.

Én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat.

Nézzük meg először a Lightroom újdonságokat.

A legtöbb frissítés a Maskingbe érkezett. Itt vagyok a Develop modulban, és kiválasztom a Masking lehetőségét. Ami volt korábban is, az ugye a Subject, illetve a Sky, tehát az alanynak, illetve az égnek a kiválasztása. Emellé érkezett a Background, azaz a háttér kiválasztása. Ez gyakorlatilag azt jelenti, minthogyha kiválasztanánk az alanyt és megfordítanánk a kiválasztást, de van rá külön funkció. Meg is jelent itt a maszk, illetve látszik, hogy a háttér van kiválasztva, itt pedig pirossal jelöli ezt a kiválasztást. Ez azt jelenti, hogy a piros területen fogok tudni dolgozni.

Például lejjebb vehetem az expozíciót, adott esetben a szaturációt is, hogy még jobban kiemeljem az alanyokat a környezetükből. Természetesen arra is van lehetőség, hogy átnevezzük ezeket. Ezt most nem fogom megtenni. Amit még érdemes tudni, hogy ugye hozzá is adhatunk és el is vehetünk ezekből a kiválasztásokból. Tehát például hozzáadhatunk az ecset segítségével, és hogyha ezt is szeretnénk belevenni a háttér kiválasztásába, akkor egész egyszerűen átsatírozzuk.

Ha pedig úgy ítéltük meg, hogy valami olyat is belerakott, ami nem való oda, akkor kiválasztjuk a Subtract lehetőséget, és ott is többfajta dolgot kivehetünk, maradok megint az ecsetnél, és ezt a részt kiveszem a háttérből. Látható a maszkon, hogy hogyan változott a kiválasztás, illetve itt vannak az elvett és a hozzáadott részek. A kis szemecskével ki-be kapcsolgathatjuk a maszkot, és megláthatjuk, hogy milyen hatást értünk el.

Nézzük meg, hogy még milyen lehetőségeink vannak, Create New Mask, és megjelent ugye itt a tárgy, az az Objects kiválasztásnak a lehetősége. Erre két opció van, az egyik, hogy besatírozzuk a tárgyat, a másik pedig, hogy egy ilyen négyzetes kiválasztó eszközzel választjuk ki. Például ezt a repülőgépet szeretném kijelölni. Látszik, hogy egész jól sikerült a kiválasztás, viszont beletette a kezét is, úgyhogy a Subtract lehetőséget fogom választani, és megint csak egy tárgyat szeretnék kivenni belőle. Itt kiválasztom a satírozás lehetőségét és a kézre rámegyek. Így ugye kivette a kezet a kiválasztásból. Ezek után pedig tudom változtatni megint csak ennek a tárgynak a különböző tulajdonságait, fel vagy lehúzhatom az expozícióját, kontrasztosabbá tehetem, amit csak akarok. Ennek ebben az esetben nyilván nincsen sok értelme, viszont jól szemlélteti azt, hogy mire is jó ez az új tárgykiválasztó eszköz. Itt viszont már lehet, hogy van értelme átneveznünk akár a maszkot. Legyen például repülő.

És a végére hagytam a legizgalmasabb új lehetőséget, ez pedig nem más, mint a People, azaz az embereknek a kiválasztása. Ilyenkor az történik, hogy felismeri a különböző embereket a képen. Ebben az esetben egy picit nehéz dolga van, úgyhogy nem tökéletes a kiválasztás. Ha kiválasztom az első személyt, akkor elkezdi az ő különböző részeit azonosítani. Az arcbőrét, a testén a bőrt, a szemének a fehérjét, ez itt most nem látszik. Az íriszt és a pupillát, a szájat, fogat, hogyha van a képen, illetve a hajat.

Akár többet is kiválaszthatunk egyszerre, és eldönthetjük, hogy ezekből együtt készítünk maszkot, vagy három különböző maszkot hozunk létre. Akkor érdemes külön maszkokat létrehozni, hogyha külön akarunk dolgozni, mondjuk az arc és a test bőrén. Nyilván mondjuk a bőrt és a szemet nem érdemes egybevonni, hiszen biztos, hogy nem ugyanazokat a dolgokat akarnánk rajta csinálni.

Ennek a funkciónak a bemutatásához inkább átmegyek egy másik képre, ahol közelebbről látszik az arc. Kiválasztom ugye az első személyt, és mondjuk szeretnék az ő arcbőrén dolgozni, a szem fehérjén, illetve az íriszán, esetleg a száján is. Létrehozok négy különböző maszkot, ezeket ugye itt fogom megtalálni egyesével, és oda is van írva, hogy mit jelentenek. Tehát ez ugye a szájának a maszkja. Itt megtehetem például azt, hogy egy picit növelem rajta a szaturációt, picit a színén is változtathatok, ezáltal élénkebbé tehetem, menjünk át a következő maszkra. Ez ugye az írisz, amit például az árnyékok felhúzásával tudunk világosítani, adhatunk rá plusz textúrát, hogy még jobban kiemeljük a szemet, akár Clarity-t is, és nézzük meg, hogy mi hogy néz ki. Következő az a szemfehérje, ezt például deszaturálhatjuk ahhoz, hogy kicsit világosabb legyen. Azt nem javaslom, hogy mondjuk expozíciót adjunk hozzá, mert akkor már természetellenes lesz az eredmény. Ugye ha duplán kattintunk a csúszkára, akkor visszaáll alapállásba.

Egyébként még ha egy picit visszamegyünk az írisz maszkra, a szemnek akár a színét is megváltoztathatjuk itt a Hue segítségével. Hogyha leveszünk mondjuk a szaturációból, akkor egy természetesebb hatást tudunk elérni. Persze vannak a szem színének a módosítására ennél jobb módszerek is, de érdemes volt megnézni.

Nézzük meg az utolsó maszkot, ez ugye a bőr. Egy nagyon egyszerű retust végezhetünk a Lightroomban, a textúrának a csökkentésével. Ez egy picit kiegyenlítettebbé teszi a bőrtextúrát. A Clarity-nek a lehúzását nem javaslom, mert az nagyon természetellenes eredményt ad.

Látszik, hogy nagyon jó kis portréeszközöket adott a kezünkbe a Lightroom. Bizonyos dolgok miatt már nem muszáj átmenni a Photoshopba, nagyon egyszerűen néhány kattintással megoldható itt a Lightroomban.

Nézzünk meg még egy példát, itt is azonosítjuk az embereket. Apukának ugye elég piros a bőre, kiválasztjuk apukát és neki az arcbőrével szeretnénk valamit kezdeni. Létrehozunk egy maszkot, és azt mondom, hogy az ő bőrét szeretném egy picit elhozni ebből a pirosból, és egy picit szeretném mondjuk ilyen narancssárgásabb árnyalatra venni, és nyilván csökkenteni fogok a szaturációján is. Felemelem az árnyékokat, és visszaveszem itt a mennyiséget, hogy kevésbé legyen erős a hatás. És látszik, hogy a piros arcból máris egy jobb színt tudtam előállítani. Itt természetesen hozzá is adhatok a maszkhoz, akár az ecset segítségével, és felvehetem még azt a bőrfelületet, amit szintén szeretnék a pirosságtól megszabadítani.

Az utolsó újdonság is egy nagyon jó dolog, azt ezen a képen fogjuk megnézni. Ez már nem a Maskinghez kapcsolódik, hanem a healing eszközhöz. Egy új lehetőség, ez a Content Aware Remove. Ez ugye azt jelenti, hogy tartalomérzékeny eltávolítás. Tehát úgy távolít el dolgokat a képről, hogy figyelembe veszi a környezetüket. Ugye korábban arra volt lehetőségünk, hogy a Heal vagy a Clone eszközével tüntessünk el dolgokat. Mindegyiknél arra volt szükség, hogy megadjuk neki, hogy mit vegyen alapul ehhez az eltüntetéshez. És ki kellett választanunk bizonyos részeket a képen, ami alapján próbált javítani. Ez ugye egy ilyen esetben nem hoz túl jó eredményt, mert nincs honnan mintát vennünk. A klónozó pedig egész egyszerűen átmásolja máshonnan, azt megint csak nem tudjuk használni.

De ez a Content Aware Remove ebből a szempontból egy sokkal jobb eszköz, mert ez megpróbálja a környezet alapján elvégezni ezt a kijavítást. Még egyszer körbe fogom rajzolni, hogy biztosan minden része benne legyen és látható, hogy egészen jó munkát végez. Sajnos nem annyira jó, mint a Photoshopban a hasonló eszközök, de hogyha meg tudjuk úszni itt Lightroomban ezt a munkát, akkor bele se kell nyitnunk a képet a Photoshopba. Itt van például egy ilyen kis kilógó pelenkarész, ezt is megpróbálhatjuk ezzel eltüntetni. És láthatóan sikerült. A H betű segítségével tudjuk elrejteni ezt, és akkor meg tudjuk nézni, hogy pontosan hogyan is néz ki. Ezt a képet én nem is feltétlenül vinném át Photoshopba, hiszen egészen jól megoldottuk itt a Lightroomon belül ezeket az apró problémákat. Ha esetleg még zavar minket az, hogy itt maradt egy ilyen kis zöld rész, akkor ismét megpróbálhatjuk kijavítani, és most már szinte tökéletes az eredmény. Itt még azt érdemes megemlíteni, hogyha valamit szeretnénk eltüntetni, és úgy érezzük, hogy nem végzett tökéletes munkát a Lightroom, akkor a Ctrl segítségével megadhatunk neki egy forrást, amit szeretnénk, hogy figyelembe vegyen a javításnál.

Kérlek, írd meg kommentben, hogy melyik a kedvenc funkciód.

Most pedig nézzük meg, hogy milyen lett a Photoshop 2023.

A Photoshop legfontosabb újdonsága a Delete and Fill. Kiválasztom az Object Selection toolt, és ezt a virágot. Korábban, hogyha ezt el szerettem volna tüntetni, akkor a Content Aware Fillt választottam volna, de ez így nem igazán működik jól. Ha megszüntetem a kiválasztást, akkor látszik, hogy itt maradtak a virág körvonalai. Nem lett szép ez az eredmény, úgyhogy Ctrl+Z-vel most visszamegyek. Korábban arra volt szükségem a kitöltéshez, hogy megváltoztassam ezt a kiválasztást, kiterjesszem a Modify / Expand segítségével, legalább néhány pixelnyit, és utána töltsem ki. Így már ugye nem marad nyoma, nem marad meg az a körvonal, ami az előbb.

Ezt a macerás metódust váltja ki a Delete and Fill, ami szintén jobb klikkre följön, Delete and Fill Selection, és kész, eltüntettük a virágot. Billentyűkombinációval is előhívható ez a funkció, ez pedig a Shift+Backspace Windowson és a Shift+Del Mac-en. De ezt a virágot nem akarjuk eltüntetni, hiszen ez a képnek a lényege.

Ugyanazok a frissítések, amiket a Lightroomnál a Developban a Maskingre láttunk elérhetők itt a Photoshopban is, méghozzá a Filter / Camera Raw filterben. Itt is ki fogom választani a Maskinget, az egyszerűség kedvéért a Subjectet, ami ugye ki fogja választani nekem a virágot. És abban tér el ez a felület a Lightroométól, hogy itt már megjelentek a görbék is. Egy olyan funkció, amire nagyon-nagyon régóta vártam. Hogyha nem szeretnél a képen ilyen globális módosításokat végezni, hanem csak mondjuk a középtónusokon dolgoznál, akkor most már erre is van lehetőség. Még egy dolog, amit a raw dolgozásnál meg lehet oldani, anélkül, hogy mondjuk Photoshop rétegeket kellene létrehozni. Természetesen nem csak a fényességet lehet állítani a görbékkel, hanem a színeket is. Reméljük, hogy ez a funkció minél előbb elérhető lesz Lightroomban is.

Van még egy lehetőség, amit érdemes megemlíteni, ez pedig a régi fotóknak a kijavításával kapcsolatos. Ez ugye a Filter / Neural Filters között érhető el. Ezek a Photoshopnak az új mesterséges intelligenciát használó filterei – mindig újabbak és újabbak, illetve fejlesztések jönnek ki. Ez a Photo Restoration az, ami ezeken a képeken tud segíteni. Állítható rajta, hogy mennyit javítson a fotón, hogy mennyire tüntesse el ezeket a különböző ilyen sérüléseket róla. Picit sokáig tart, amíg kiszámolja. Ez nyilván már sok, ezt finomhangolhatjuk addig, amíg a legjobb eredményt érjük el. Ezen kívül van még lehetőség zajcsökkentésre, a fénytípusú, illetve a színtípusú zaj csökkentésére, és ilyen különböző hatásoknak a csökkentésére, ami például képeknek a kinagyításából ered. Hogyha elégedettek vagyunk az eredménnyel, akkor leokézzuk, hogyha nem szeretnénk, akkor a Cancel lehetőséget választjuk.

Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad, hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni és írd meg kommentben, hogy melyik a kedvenc új funkciód.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Portré retusálás Lightroomban: teljes munkafolyamat

Ismerd meg a portré retusálás teljes munkafolyamatát a Lightroomban lépésről lépésre! Megtanulhatod, hogyan használd a különböző eszközöket az arcbőr, szemek, ajkak és sok más terület utómunkájához. Bemutatom a különböző maszkolási lehetőségeket, a generatív mesterséges intelligenciát és adaptív preseteket, amelyekkel profi hatást érhetsz el. Akár a Photoshop használata nélkül is igényes portré retust végezhetsz. https://youtu.be/44oZfDwmQbIFeliratkoztál már

Tovább olvasom »
naplementés portréfotózás

Így fotózz a nappal szemben: 6 tipp naplementés portréfotózáshoz

Mi az a 6 dolog, amire figyelj, ha nappal szemben fotózol portrét? Ebben a videóban megmutatom lépésről lépésre, hogy hogyan fotózz naplementében. https://youtu.be/mtMgzIAjLn4?si=9i4aoP6F8jrLJYJzFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A videóban elhangzó szöveg leirata: portréfotózás nappal szemben <p> Nappal szemben nem fotózunk! Vagy mégis?! Simán fotózunk nappal szemben, azaz ellenfényben. Sőt, sok esetben kifejezetten ezt a fényt keressük, mert

Tovább olvasom »

Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/smoNSwil_Mk Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás –

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top