Karácsonyi portréfotók készítése otthon

karácsonyi portré készítése otthon - gyerekfotózás természetes fénnyel

Hogyan lehet otthoni körülmények között szép karácsonyi fotókat készíteni? Kiderül a videóból! Felszerelés választása, gépbeállítások, a fények használata és sok-sok ötlet, hogy milyen képeket készíts.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Karácsonyi portréfotózás otthon, természetes fénnyel - A videóban elhangzó szöveg leirata

Ezúttal otthoni körülmények között fogunk karácsonyi portrét készíteni.

Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat!

Az otthoni fotózásoknál az egyik legnagyobb gond az szokott lenni, hogy nincsen elegendő fény, ezért érdemes az ablak mellé helyezkedni a fotózáshoz.

Az egyik megoldás, hogy kihasználod az összes fényt, tehát minden redőny és egyéb legyen felhúzva.

A másik pedig az, hogy megpróbálod irányítani a fényeket, például valamelyik redőnynek a leengedésével.

Látható, hogy eléggé közel vagyok az ablakhoz, tehát a fénye körülbelül 45 fokos szögből érkezik rám. Ugye lent a stúdióban tudtam a fényformálót mozgatni, itt erre nincsen lehetőségem, úgyhogy az egyetlen megoldás az, hogyha az alany helyezkedik a fényhez képest.

Ha nincsen ilyen nagy ablak, akkor igyekezzetek úgy helyezkedni, hogy ne az alany mellett legyen közvetlenül az ablak, hanem inkább előtte.

Természetesen itt is használhatunk az előtérben fényeket, ugyanúgy, ahogy a stúdióban.

Mivel klasszikus portrékat szeretnék készíteni, elsősorban 85 mm-es objektívet fogok használni, illetve, hogyha nincsen elég terem, és mondjuk egész alakosat szeretnék, akkor jön képbe az 50 mm-es.

Ezek a számok full-frame kamerára vonatkoznak, hogyha APS-C, azaz cropos géped van, akkor 35, illetve 50 mm-es objektívet ajánlok ehhez.

Mivel kifejezetten olyan képeket szeretnék készíteni, hogy a háttérben a fények minél jobban elmosódjanak, nagyon kis mélységélességet fogok használni, tehát nagyra fogom nyitni a rekeszt, igyekszem telét használni, illetve közel megyek az alanyhoz.

Mivel gyereket fogok fotózni, ezért 1/250 alá nem fogok lemenni a zársebességben, sőt inkább ennél gyorsabbat választok, ISO-ból pedig annyit, amennyi feltétlenül kell.

Mivel a karácsonyfa ide a szoba sarkába van felállítva, olyan nagyon sok lehetőségem nem lesz a helyezkedésre, onnan szemből fogok tudni fotózni, illetve esetleg néhány ellenfényes képet fogok tudni készíteni.

Hogyha úgy érzed, hogy valamilyen plusz fényre van szükséged, akkor elsősorban az ablak irányából érdemes azt elhelyezni, hogyha a lehető legtermészetesebb hatást szeretnéd elérni.

Mivel a videófelvétel időpontjában itt eléggé kevés fény jön be kívülről, ezért el fogok helyezni egy LED lámpát, pontosan az ablak irányából.

Lehetőleg olyan időpontban fotózz otthon, amikor nem süt be közvetlenül a nap az ablakon, viszont elegendő fény azért érkezik.

Amit biztosan nem érdemes használni, az a kamerának a kisvakuja, az nagyon pontszerű világítás, borzalmas kétdimenziós képet tudsz csak készíteni vele.

Hogyha rendszervakut használsz, azt is érdemes levenni a gépről és mondjuk egy állványról használni. Ha pedig nincs állványod, akkor például a plafonról is deríthetsz, természetesen akkor, hogyha fehér és nincsen nagyon messze.

Én az ilyen képeknél jobban szeretem a karakteres világításokat, tehát nem fogom az árnyékos oldalt nagyon kideríteni.

Hogyha a saját karácsonyotokat próbálod megörökíteni, akkor inkább a természetes pillanatokat próbáld meg elkapni a lehető legjobban, ne pedig pózokat erőltess.

Jó téma lehet a fa feldíszítése, a karácsonyi ajándékoknak a megtalálása és kibontogatása, illetve játék az új dolgokkal. Most pedig nézzük meg a fotózást.

Köszönöm szépen, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad. Hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni és kommentelni és kövesd a csatornámat.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Photoshop tutorial videó + Lightroom oktató videó magyarul

Kedvenc ingyenes Photoshop videóim (magyarul)

Amióta elindítottam a YouTube csatornámat, meglehetősen sok  magyar nyelvű Photoshop és Lightroom tutorial videót tettem fel. Ebben a bejegyzésben összeválogatom neked a leghasznosabbakat! Ha gondolkodsz rajta, hogy milyen formában tudnád a leghatékonyabban megtanulni a Photoshop vagy akár a Lightroom használatát, akkor neked szól ez a poszt! Photoshop alapok, amiket minden fotósnak tudnia kell! A legfontosabb alapelvek,

Tovább olvasom »

Viszlát 2022, helló 2023! Személyes évértékelő

Az elmúlt napokat a múlt évre való visszatekintéssel és az idei év tervezésével töltöttem. Elemezgettem, hogy mi az, amit jól csináltam és mi az, amit lehetett volna jobban. A legfontosabb, amit érzek, az a hála. Hogy végre megtaláltam a helyemet és azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Még akkor is, ha sokszor túlvállaltam magam és kilógott

Tovább olvasom »
Ihász Ingrid: Marketingiránytű fotósoknak könyv

Végre a kezembe vehettem a könyvemet! – Marketingiránytű fotósoknak

Csodálatos érzés végre tényleg a kezembe venni a könyvemet! Arról beszélek a videóban, hogy mi mindent tanulhatsz meg a Marketingiránytű fotósoknak könyvből. Hálás köszönet a Fotoplus-nak, hogy támogatta a könyv megjelenését! https://youtu.be/M00JZEP7DnUFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Marketingiránytű fotósoknak – A videóban elhangzó szöveg leirata Többet költesz a fotózásra, mint amennyit keresel vele, és ezen szeretnél változtatni? Neked szól a

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top