Karácsonyi portréfotók készítése otthon

karácsonyi portré készítése otthon - gyerekfotózás természetes fénnyel

Hogyan lehet otthoni körülmények között szép karácsonyi fotókat készíteni? Kiderül a videóból! Felszerelés választása, gépbeállítások, a fények használata és sok-sok ötlet, hogy milyen képeket készíts.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Karácsonyi portréfotózás otthon, természetes fénnyel - A videóban elhangzó szöveg leirata

Ezúttal otthoni körülmények között fogunk karácsonyi portrét készíteni.

Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat!

Az otthoni fotózásoknál az egyik legnagyobb gond az szokott lenni, hogy nincsen elegendő fény, ezért érdemes az ablak mellé helyezkedni a fotózáshoz.

Az egyik megoldás, hogy kihasználod az összes fényt, tehát minden redőny és egyéb legyen felhúzva.

A másik pedig az, hogy megpróbálod irányítani a fényeket, például valamelyik redőnynek a leengedésével.

Látható, hogy eléggé közel vagyok az ablakhoz, tehát a fénye körülbelül 45 fokos szögből érkezik rám. Ugye lent a stúdióban tudtam a fényformálót mozgatni, itt erre nincsen lehetőségem, úgyhogy az egyetlen megoldás az, hogyha az alany helyezkedik a fényhez képest.

Ha nincsen ilyen nagy ablak, akkor igyekezzetek úgy helyezkedni, hogy ne az alany mellett legyen közvetlenül az ablak, hanem inkább előtte.

Természetesen itt is használhatunk az előtérben fényeket, ugyanúgy, ahogy a stúdióban.

Mivel klasszikus portrékat szeretnék készíteni, elsősorban 85 mm-es objektívet fogok használni, illetve, hogyha nincsen elég terem, és mondjuk egész alakosat szeretnék, akkor jön képbe az 50 mm-es.

Ezek a számok full-frame kamerára vonatkoznak, hogyha APS-C, azaz cropos géped van, akkor 35, illetve 50 mm-es objektívet ajánlok ehhez.

Mivel kifejezetten olyan képeket szeretnék készíteni, hogy a háttérben a fények minél jobban elmosódjanak, nagyon kis mélységélességet fogok használni, tehát nagyra fogom nyitni a rekeszt, igyekszem telét használni, illetve közel megyek az alanyhoz.

Mivel gyereket fogok fotózni, ezért 1/250 alá nem fogok lemenni a zársebességben, sőt inkább ennél gyorsabbat választok, ISO-ból pedig annyit, amennyi feltétlenül kell.

Mivel a karácsonyfa ide a szoba sarkába van felállítva, olyan nagyon sok lehetőségem nem lesz a helyezkedésre, onnan szemből fogok tudni fotózni, illetve esetleg néhány ellenfényes képet fogok tudni készíteni.

Hogyha úgy érzed, hogy valamilyen plusz fényre van szükséged, akkor elsősorban az ablak irányából érdemes azt elhelyezni, hogyha a lehető legtermészetesebb hatást szeretnéd elérni.

Mivel a videófelvétel időpontjában itt eléggé kevés fény jön be kívülről, ezért el fogok helyezni egy LED lámpát, pontosan az ablak irányából.

Lehetőleg olyan időpontban fotózz otthon, amikor nem süt be közvetlenül a nap az ablakon, viszont elegendő fény azért érkezik.

Amit biztosan nem érdemes használni, az a kamerának a kisvakuja, az nagyon pontszerű világítás, borzalmas kétdimenziós képet tudsz csak készíteni vele.

Hogyha rendszervakut használsz, azt is érdemes levenni a gépről és mondjuk egy állványról használni. Ha pedig nincs állványod, akkor például a plafonról is deríthetsz, természetesen akkor, hogyha fehér és nincsen nagyon messze.

Én az ilyen képeknél jobban szeretem a karakteres világításokat, tehát nem fogom az árnyékos oldalt nagyon kideríteni.

Hogyha a saját karácsonyotokat próbálod megörökíteni, akkor inkább a természetes pillanatokat próbáld meg elkapni a lehető legjobban, ne pedig pózokat erőltess.

Jó téma lehet a fa feldíszítése, a karácsonyi ajándékoknak a megtalálása és kibontogatása, illetve játék az új dolgokkal. Most pedig nézzük meg a fotózást.

Köszönöm szépen, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad. Hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni és kommentelni és kövesd a csatornámat.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

NAS munkafolyamat fotósoknak

NAS munkafolyamat fotósoknak: A képek tárolása, rendszerezése és megosztása (QNAP TVS-675)(VIDEO)

Fotósként hogyan tárold, rendszerezd és oszd meg a fényképeket az ügyfelekkel? Ebben a videóban megmutatom, hogy milyen munkafolyamatot alakítottunk ki a NAS-sal. https://youtu.be/OGHhyviXkZQFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? NAS munkafolyamat fotósoknak: A képek tárolása, rendszerezése és megosztása (QNAP TVS-675) – A videóban elhangzó szöveg leirata <p>Fejfájást okoz a fotóid tárolása, rendszerezése és megosztása másokkal? Megmutatom, hogy milyen

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia photoshop

A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával (VIDEÓ)

Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotóidat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás Photoshopba! Megmutatom a használatát lépésről lépésre. https://youtu.be/u2WfV_u4YYoFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával – A videóban elhangzó szöveg leirata: <p>Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotódat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás a Photoshopba. Szia, én Ihász

Tovább olvasom »
Lightroom, photoshop, adobe camera raw újdonságok

Lightroom és Photoshop újdonságok – AI zajszűrés és még jobb maszkolás (VIDEÓ)

Mindig izgatottan várom a Lightroom és Photoshop frissítéseket, mert az új funkciókkal általában azonnal könnyebbé és gyorsabbá válik az utómunka. Most is nagyon hasznos újdonságok érkeztek! Megmutatom, hogyan távolítsd el a zajt a fotóidról az új, mesterséges intelligencia alapú Denoise segítségével, és bemutatom a maszkolási fejlesztéseket, mint például a görbék lokális alkalmazása és az új

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top