Photoshop és Lightroom trükkök: AI-megoldások, amelyeket mindennap használsz anélkül, hogy tudnád (VIDEÓ)

mesterséges intelligencia lightroom photoshop

Fotósként szeretnéd kihasználni a mesterséges intelligencia lehetőségeit, hogy még jobb képeket alkothass? Készültem egy öt részes videósorozattal ebben a témában, amiből ez az első! Megtudhatod, hogy milyen MI-alapú megoldások vannak a Photoshopban és a Lightroomban, amelyek segítenek abban, hogy szuper fotókat készíts anélkül, hogy ezzel órákat kellene eltöltened.

Ha szeretnél még többet tudni és lépést tartani a trendekkel, regisztrálj az áprilisi ingyenes workshopomra!

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Mesterséges intelligencia a Lightroomban és Photoshopban - A videóban elhangzó szöveg leirata:

Szeretnéd kihasználni a mesterséges intelligencia lehetőségeit, hogy még jobb fotókat készíts? Szia, én Ihász Ingrid vagyok és arra gondoltam, hogy készülök egy sorozattal ebben a témában, amiből ez az első videó. Azt fogom bemutatni, hogy hogyan használd a Lightroom és a Photoshop lehetőségeit, hogy szuper képeket készíts, és ezzel ne kelljen órákat eltöltened.

Először azt mutatom be, hogy hogyan használd a maszkolást és objektumfelismerést a Lightroomban. Ez nagyon hasznos lehet akkor, hogyha a képnek csak bizonyos részein szeretnél dolgozni.

Ennél a képnél dolgozhatok például csak az alanyon, a Masking lehetőségnél, ami ugye a Develop modulban van. Felismeri az embert, kiválasztom őt, és például dolgozhatok az arcbőrén, illetve a test bőrén. Ezeket külön-külön is kiválaszthatom, vagy többet egyszerre, és készíthetek belőle egy maszkot. Ezt ugye arra tudom használni, hogy például az arcbőrt finomítsam. Itt kikapcsolom azt, hogy mutassa a maszkot. Ennek a billentyűparancsa egyébként az O-betű.

Érdemes belenagyítani a képbe és teljes méretben nézni, hogy mit csinálunk a bőrével. Például lejjebb vehetjük a textúrát és akkor egy ilyen enyhe bőrretust végezhetünk. Ezzel a szemmel tudom ki-be kapcsolgatni.

Természetesen az apró bőrhibákat a Healing lehetőségével érdemes leszedni.

Kiválaszthatod például az Iris-t is, azaz az íriszt, ebből is létrehozol egy maszkot, és mondjuk felemeled az árnyékokat, hogy picit jobban látszódjon, akár az expozíciót is, illetve adhatsz hozzá egy kis textúrát. Előtte-utána.

Nemcsak az alanyt választhatom ki, hanem egyéb objektumokat is, és ehhez átmegyek egy másik képre. Ugyancsak a Masking lehetőség alatt tudok létrehozni például maszkot csak az égre. Itt választhatnám ugye az alanyt, a hátteret, vagy embereket, vagy használhatnám az egyéb eszközöket.

Most válasszuk ki csak az eget. És ha úgy találom, hogy az égen lehetne változtatni, például picit lehozni az expozícióját, picit növelni rajta a textúrát. És ugye az eget például nagyon jól ki lehet emelni a Dehaze lehetőségével. Hogyha szeretném az eget hangsúlyosabbá tenni, akkor ilyen egyszerűen meg tudom ezt tenni.

A Photoshopban is találhatsz számtalan AI-alapú megoldást, amivel például felismerheted és kijelölheted a különböző objektumokat a képen. Megnyitom ezt a képet Photoshopban, jobb klikk, Edit in / Adobe Photoshop.

Kiválasztom a Quick Selection eszközét és itt már az is választható, hogy a felhőben végezze el ezt a műveletet, tehát gyakorlatilag felküldi a képet, és a tartalma alapján egy pontosabb kiválasztás történik.

Ha nyomok egy jobb klikket, akkor már a Delete and Fill-t is választhatom, tehát nem kell kiterjesztenem ezt a kiválasztást, hanem pontosan tudja, hogy én ezt a területet szeretném kitölteni. És máris eltűnt az alany a képről.

Ugyancsak a mesterséges intelligenciát használja a Content Aware Fill, azaz a tartalomérzékeny kitöltés. Megint csak nyomok egy jobb klikket, és kiválasztom akár a Fill, akár a Content Aware Fill lehetőségét, ez a második több opciót kínál. Itt ugyanis kiválaszthatom azokat a területeket, amiket szeretnék figyelembe venni. Ebben van olyan, hogy hibázik a Photoshop, és akkor ezt a zöld területet kell megváltoztatni. Tehát például ugye ezeket levehetném a kijelölésből, hogyha valami olyan lenne benne, amiből nem szeretném, hogyha mintát venne. Ha pedig lenyomom az Altot, akkor hozzá tudok adni. Ebben az esetben ugye nem lenne tökéletes a végeredmény, merthogy a kép széle nem tűnik el.

Úgyhogy itt most a Cancel lehetőségre fogok nyomni és megteszem azt, hogy a Select / Modify / Expand lehetőséggel, kiterjesztem mondjuk 20 pixellel. Így ugye a széle már nem fog látszani, jobb klikk, Content Aware Fill, és így már tökéletes eredményt fog végezni. Ctrl+D-vel szüntetem meg a kijelölést.

Neked mi a tapasztalatod, használod ezeket a megoldásokat? Légyszi, írd meg kommentben!

Hogyha nem szeretnél lemaradni ennek a sorozatnak a további részeiről, akkor légyszi iratkozz fel a csatornámra.

Ha pedig mélyebben érdekel a téma, akkor áprilisban fogok majd róla tartani egy online workshopot, amire már megnyitottam az előregisztrációt, megtalálod a videó alatt.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

mesterséges intelligencia fotósoknak

Barát vagy ellenség? Mesterséges intelligencia a fotózásban

Az elmúlt időszakban egyre több szó esik a mesterséges intelligenciáról (MI vagy AI, artificial intelligence), ami jelentős hatást gyakorol a fotózásra is. A változások egyrészt rettenetesen izgalmasak, másrészt viszont elképesztően ijesztőek is lehetnek a fotósok számára. Pontosan milyen megoldások érhetők el ma? Segít vagy árt a mesterséges intelligencia? Támogatja a fotósok munkáját vagy elveszi azt?

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia portré retus portrait pro portraiture luminar

Mesteri bőrretus AI technológiával? Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop plugin (VIDEÓ)

Kiváltja vajon a mesterséges intelligencia a kézi megoldásokat az igényes portré retusban? A mesterséges intelligencia sorozatom harmadik részében a Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop pluginok működését mutatom be. Ha szeretnél még többet tudni és lépést tartani a trendekkel, regisztrálj az áprilisi ingyenes workshopomra!  https://youtu.be/sA_atSzDzHUFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Portré retus a mesterséges intelligencia segítségével a

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia luminar photoshop

Alkoss lenyűgöző képeket az AI erejével: Luminar Neo, Photoshop Neural Filters használata (VIDEÓ)

Csodálatos fotók néhány kattintással? Vajon lehetséges? A mesterséges intelligencia sorozatom második részében Luminar Neo és a Photoshop Neural Filters AI-alapú megoldásait mutatom be. Ha szeretnél még többet tudni és lépést tartani a trendekkel, regisztrálj az áprilisi ingyenes workshopomra! https://www.youtube.com/watch?v=vPHeDR_bAuYFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Mesterséges intelligencia használata a Luminar Neo és a Photoshop Neural Filters programban –

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top