Mesteri bőrretus AI technológiával? Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop plugin (VIDEÓ)

mesterséges intelligencia portré retus portrait pro portraiture luminar

Kiváltja vajon a mesterséges intelligencia a kézi megoldásokat az igényes portré retusban? A mesterséges intelligencia sorozatom harmadik részében a Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop pluginok működését mutatom be.

Ha szeretnél még többet tudni és lépést tartani a trendekkel, regisztrálj az áprilisi ingyenes workshopomra! 

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Portré retus a mesterséges intelligencia segítségével a Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop pluginokban - A videóban elhangzó szöveg leirata

Szeretnél gyorsabban végezni a bőrretussal?

Szia, Ihász Ingrid vagyok, és a mesterséges intelligencia sorozat harmadik videójában ezekről az eszközökről fogok beszélni. Konkrétan a Portrait Pro, a Portraiture és a Luminar Neo kerül terítékre. Az AI alapú bőrretus nagyon sok esetben lehet hasznos, főleg, ha mondjuk egy nagyobb sorozat utómunkáját kell elvégezned.

Ha nem szeretnél lemaradni a sorozat további részeiről, akkor kövess be.

A portré pluginok közül talán a legsokoldalúbb a Portrait Pro, a filterek között az Anthropics alatt találom meg. Nem szoktam megvenni mindig a friss verzióját, most épp megvan az aktuális, a 23-as.

Felismeri azt, hogy gyerek, felnőtt nő vagy férfi van a képen és a különböző részeket az arcon. Itt tudjuk ellenőrizni, hogy mit választott ki, hogyha bármi nem lenne tökéletes, akkor tudjuk módosítani azzal, hogy arrébb tesszük.

Vannak benne beépített Presetek, én ezeket nem nagyon szoktam használni. Ugye ez a Standard, ami egy kicsit megváltoztatja az arcot. Menthetünk saját Preseteket és elnevezhetjük. Itt van például az én egyik Presetem, amit szeretek használni.

Ha akarjuk, megváltoztathatjuk az arcnak a formáját, ezzel elvileg tökéletesíti, én nem nagyon szoktam használni, legfeljebb akkor, hogyha mondjuk a fotózás során torzult az arcforma, mondjuk egy nagyobb látószög miatt.

A bőrsimításnál érdemes ellenőrizni a maszkot és levenni az olyan helyekről, ahol nem szeretnénk érvényesíteni. Én például itt az orr alján nem nagyon szeretem, úgyhogy a Cutback segítségével le is fogom venni. Illetve esetleg még egy picit a szemöldökről, illetve a szempilláról. A széleknek az elmosására a Refine Edge segítségével van lehetőség. Jó is lesz a maszkunk.

És itt változtathatjuk meg, hogy milyen mértékben szeretnénk elmosni a bőrt, eltüntethetjük a tökéletlenségeket, a kisebb-nagyobb ráncokat, pórusokat, élesíthetünk is, textúrán változtathatunk, és ami egy fontos beállítás, hogy mennyire távolítsa el a bőrhibákat. Problémás a bőr esetén, lehet, hogy érdemes beállítanunk ezt a maximum szenzitivitást.

Itt van megvilágítás és színkorrekció is. Sok esetben én ezt nem szoktam használni, de egy automatikus Dodge and Burnölésre alkalmazható adott esetben.

A szemen szinte mindig változtatok, ezzel nagyon jól lehet tisztítani a szemet, a Whiten, illetve a Clean lehetőséggel, és lehet egy picit élesíteni a szemet, illetve az íriszt világosítani.

Mindig tudjuk ellenőrizni, hogy mit csináltunk, hogyha ki-be kapcsolgatjuk. Érdemes ezt megtenni, hogy ne essünk túlzásba.

Az orr és a száj esetében csak keveset szoktam változtatni egy icipici szaturációval.

A többi funkciót nem nagyon használom benne, és most egyébként került bele egy ilyen szállóhaj eltávolító lehetőség, de én akárhogy próbáltam, nem sikerült jó működésre bírni, úgyhogy maradok annál a lehetőségnél, hogy kézzel kiveszem őket, vagy klónozok egy adott területet.

Ezzel tudjuk megnézni, hogy milyen volt előtte és milyen lett utána. Ebben az esetben egy elég enyhe változás van, de én nem is szeretem túlzásba vinni a retust. Hogyha elégedettek vagyunk az eredménnyel, akkor visszatérhetünk a Photoshopba.

Hogyha véletlen a háttér rétegen végeztük el ezt a műveletet, akkor Ctrl+Z-vel visszamehetünk, Ctrl+J-vel duplikálhatjuk és újra lefuttathatjuk rajta a Portrait Prót. Itt már meg fogja őrizni az előző beállításunkat, átnevezem Portrait Próra.

Jó, nézzük meg a következő lehetőséget, ismét másoltam, legyen ez a Portraiture. Ezt is a Filter menüben találom meg, méghozzá az Imagenomic alatt. Nekem már megvan ez az új Portraiture 4-es verzió.

Ugye itt azt választhatjuk ki, hogy mennyire simítsa a bőrt. Van a normal, a medium és a strong lehetőség. A strong az már nagyon-nagyon erős.

Érdemes egy normal vagy egy mediummal indulni, és itt még ugye lehet finom hangolni, hogy hogyan is nézzen ki.

A maszk lehetősége szintén nagyon jól hangolható. Ez az automatikus maszk ez szépen megtalálja azt, hogy hol van a bőr, de hogyha nem tetszik az eredmény, akkor változtathatunk rajta ezekkel a csúszkákkal, hogy pontosítsunk a maszkon.

Természetesen később a Photoshopban is letakarhatunk belőle részeket, hogyha azt egyszerűbbnek találjuk, mint a maszk finomhangolását. És amit én szeretek beállítani itt a Portraiture-ben, hogy a Sharpness minél magasabb legyen, mert akkor a bőr az nem lesz annyira kisimított textúrájú. Érdemes megnézni nagyobban, és hogyha a Sharpness be van kapcsolva, akkor nagyon szép pórusos tud maradni a bőr.

Itt lehet egyébként egy picit melegebb árnyalatot, vagy hidegebbet adni a bőrnek, világosítani rajta, vagy kontrasztot adni hozzá, ezek a beállítások nekem általában megfelelőek.

Látszik, hogy nem tünteti el ezeket a bőrhibákat, ezeket utólag kell majd leszednünk.

Én szeretem, hogyha új rétegen hozza létre maszkként ezeket a változtatásokat, oké, és ott meg is találjuk. Hogyha valami nem tetszik belőle, akkor rárakunk egy rétegmaszkot és egy fekete ecset segítségével letakarjuk a nem kívánatos részeket. Például, hogyha a haján nem tetszik nekünk. Vagy esetleg ráment valami olyan részre, ahonnan szintén le akarjuk takarítani.

Itt használhatjuk a hagyományos eszközöket, hogyha maradt rajta bőrhiba, ami nem tetszik nekünk. Én egyébként a Portraiture-t egy alap bőrtisztítás után szoktam ráengedni a képre, amit a Photoshop hagyományos eszközeivel végzek, de az összehasonlítás kedvéért akartam így megmutatni, tehát ez a Portraiture.

Az összes plugin közül szerintem talán ez éri meg legkevésbé, mert elég drága és csak a bőrt lehet vele simítani.

A harmadik lehetőség a Luminar, amit szintén itt találok a Filterek között, a Skylum alatt, ugye a Luminar Neóban vannak ezek a filterek.

Átmegyünk az Editbe, és itt vannak a portré eszközök. Ugye ezzel bokét tudnánk beállítani a háttérhez, maradjunk most a Face-nél, lehet világosítani az arcot, ebben az esetben erre nincs szükség, illetve lehet vékonyabbá tenni, hogyha esetleg indokolt.

Itt a Face-nél azért vannak más funkciók is, hogyha észrevesszük. Ugye a szemen is tudunk külön dolgozni, megváltoztathatjuk akár a színét is, és kiemelhetjük különböző módokon. Emellett pedig a szájhoz is vannak még eszközök, amivel tudjuk például a szaturációt növelni, illetve akár a fogat is fehéríteni.

Itt tudjuk a bőrt simítani, olyan mértékben, ahogy szeretnénk, illetve eltüntetni a különböző fényességeket és bőrhibákat. Érdemes ebbe is belenagyítani. Nem rossz, de azért ez sem tökéletes.Itt is érdemes lenne egy alaptisztítást elvégezni a Photoshopban.

Ha szeretnénk ezt Presetként elmenteni, akkor az Actions alatt a Save Presettel tudjuk ezt megtenni.

Egy nagyobb sorozatnál sok időt megspórolhatunk, hogyha ráeresztjük ezt. Ha tetszik a végeredmény, akkor leokézzuk.

Én azt mondom, hogy a három plugin közül még mindig a Portrait Pro az, ami a legjobban használható és a legkevesebb egyéb munkát igényli mellette.

Van egyébként arra is lehetőség, hogy Smart Filterként használd ezeket. Ebben az esetben az eredeti réteget előtte át kell konvertálni Smart filterekhez, és akkor később is tudod a beállításaidat módosítani.

Te használod bármelyik bemutatott eszközt, vagy ki fogod próbálni? Írd meg légyszi kommentben a videó alatt.

Ezek az AI alapú megoldások gyors és egyszerű lehetőséget adnak a portrék retusálására, ami különösen akkor jön jól, hogyha nagyszámú képet kell utómunkáznod. Az eredmény nyilván nem lesz olyan, mintha nagyon profi eszközökkel, kézzel retusáltál volna, de az idő is töredéke. És nyilván ezeknek a megtanulása is kevesebb időt igényel, mint a kézi utómunkáé. Ami miatt viszont érdemes az utóbbit tudni, az az, hogy a mesterséges intelligencia néha hibázik. És azért az elég nagy probléma, hogyha ezt te nem tudod kézzel kijavítani.

Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a videót, és hogyha igen, akkor iratkozz fel az áprilisi ingyenes workshopomra, ahol még több ilyen tippet és trükköt fogok hozni.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top