Barát vagy ellenség? Mesterséges intelligencia a fotózásban

mesterséges intelligencia fotósoknak

Az elmúlt időszakban egyre több szó esik a mesterséges intelligenciáról (MI vagy AI, artificial intelligence), ami jelentős hatást gyakorol a fotózásra is. A változások egyrészt rettenetesen izgalmasak, másrészt viszont elképesztően ijesztőek is lehetnek a fotósok számára.

Pontosan milyen megoldások érhetők el ma? Segít vagy árt a mesterséges intelligencia? Támogatja a fotósok munkáját vagy elveszi azt? Ezeket a kérdéseket járom körül ebben a cikkben.

Milyen területeken használhatod ma a mesterséges intelligenciát a fotózásban?

A mesterséges intelligencia kifejezés arra utal, hogy a gépek olyan feladatok elvégzésére válnak képessé, amelyek korábban emberi intelligenciát igényeltek. Az MI számos olyan területen van jelen, amit talán már annyira megszoktál, hogy nem is tudtad, hogy ilyen megoldásról van szó.

Az AI képes a képek elemzésére, azaz például objektumok felismerésére: így egyetlen kattintással jelölhetsz ki személyeket, tárgyakat vagy éppen az eget a képen. A felismert objektumok, személyek kereshetővé és kategorizálhatóvá válnak, hiszen tudja, hogy mi vagy ki van a képen. Így képes akár a személyek szerinti leválogatásra és akár a képfájlok ezek alapján történő menedzselésére is.

A kép elemzése teszi azt is lehetővé, hogy bizonyos területeket tartalomérzékenyen kitöltsön a képen. Azaz például eltüntessen egy embert és kipótolja a mögötte lévő épületet annak máshol látható mintázata alapján. A személyek és arc felismerése lehetővé teszi akár bizonyos részek, a bőr, a szem vagy a haj azonosítását is, és azoknak a területeknek a kijelölését és módosítását.

Az elemzés mellett a képek szerkesztése a másik fő funkció, aminek segítségével végezhetők például automatikus korrekciók. Egyszerre, tömegesen dolgozhatunk fel képeket, kijavíthatunk sérült képeket vagy kis méretű fotókat nagyíthatunk fel. Akár stílusokat is átvihetünk egyik képről a másikra. De ide tartozik az automatikus bőrsimítás és portréretus lehetősége is.

A harmadik terület a képek generálása, azaz a meglévő képek kombinálása vagy teljesen új képek létrehozása. Gondolok itt például az olyan képgenerátorokra, amilyen a Midjourney vagy a Dall-E.

Az így alkotott képek akár kreatív ötletek megvalósítására vagy egyéb inspirációra is használhatók. Ha korábban a Pinteresen vagy az Instagramon keresgéltél fotókat egy moodboardhoz, ma már a mesterséges intelligenciát is segítségül hívhatod.

Mit jelent mindez?

A mesterséges intelligencia megkönnyíti a fotós dolgát, már a fotózás során és utána az elkészült képek feldolgozásában is, automatikusan végezve olyan beállításokat, amiket korábban kézzel kellett megtenni.

Ma már nem is számít újdonságnak, hogy a fényképezőgép szoftvere felismeri például az embereket, állatokat és tudja a szemüket követni, hogy pontosan arra fókuszálva mindig az legyen éles a képen.

A mesterséges intelligencia ki tudja automatikusan dolgozni a nyers képeket a korábbiaknál sokkal fejlettebb formában, és képes olyan képek megmentésére, amelyek nem a legideálisabb körülmények között készültek, például túl zajosak lettek. Könnyedén tesz különleges effekteket a képekre.

Sőt egyre hatékonyabban ki tudja javítani a fotózás során ejtett hibákat is, például bemozdulást vagy rossz helyre tett fókuszt.

Igen, egyre kevesebb tudás és gyakorlás elég ahhoz, hogy valaki vállalható minőségű fotókat legyen képes készíteni. Ez persze nem újdonság, folyamatosan ebbe az irányba tartunk a fényképezés történetében, csak a folyamat most kapcsolt rakétasebességre.

Készítettem egy 5 részes videósorozatot ebben a témában, ahol azokat a jelenleg elérhető AI megoldásokat mutatom be, amiket fotósként érdemes ismerned a képek feldolgozásához, szerkesztéséhez.

1. Talán nem is tudod, hogy mesterséges intelligenciát használsz? Lightroom Masking és Photoshop Quick Selection, Content Aware Fill és Delete and Fill

Ha a mesterséges intelligenciára és az Adobe programokra gondolunk, akkor valószínűleg a Photoshop Neural Filterei jutnak először az eszünkbe. Pedig vannak egyéb megoldások is, amelyek közül némelyik már egészen régóta velünk van.

Ilyenek például a Photoshop különböző kijelölő és kitöltő eszközei. Ezek verhetetlenek abban, ha valamit nyom nélkül el kell tüntetned a képről.

A Lightroom Develop vagy Adobe Camera Raw automatikus maszkok (Masking) segítségével pedig jelentősen lerövidítheted az utómunkával töltött időt. A fotón kijelölheted az alanyt vagy bizonyos részeket rajta, vagy akár az eget is, és ezeken végezhetsz egyedi módosításokat. 

Ezeket az okos kijelöléseket utána más képekre is átviheted, amivel rengeteg időt spórolhatsz meg.

2. Lenyűgöző fotók néhány kattintással? A Luminar Neo és a Photoshop Neural Filters AI-alapú megoldásai

Bár a Photoshop Neural Filterei még eléggé gyerekcipőben járnak, például a Harmonization már most jól használható akkor, ha kompozit (montázs) képet készítesz és össze kell hangolnod az egyes rétegeket színvilágban, fényességben. A többi lehetőség is biztató, kérdés, hogy mikor lesznek valóban használhatóak.

A Luminar Neo viszont már most is olyan AI eszköztárat kínál, ami jelentősen megkönnyíti az életedet, legyen szó akár a fotók felnagyításáról (Upscale), égcseréről (Sky), bizonyos elemek eltüntetéséről (Erase – pl. villanyvezetékek, szenzorkoszok) vagy egyéb javításokról, szerkesztésekről.

3. Mesteri bőrretus AI technológiával? Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop plugin

A portéfotók esetén különösen fontos, hogy az alany bőre a lehető legtökéletesebb legyen. A hagyományos, kézi módszerekkel ez meglehetősen időigényes. Ha üzletszerűen fotózol, akkor különösen nem mindegy, hogy mennyi időt kell ezzel eltöltened és ezt megfizetik-e neked.

A mesterséges intelligenciát használó portréretus plugionok – pl. Portrait ProPortaitureLuminar Neo – egyre fejlettebbek, bár még nem tartanak ott, hogy helyettesíteni tudják a magas szintű manuális portéretust. Ugyanakkor a használatuk csak néhány kattintás, így rengeteg időt spórolhatsz meg, különösen egy nagyobb sorozat esetében, ahol nem közeli portrékat szeretnél egy kicsit feljavítani.

4. Hogyan használd a Midjourney képgenerátort? Magyar nyelvű útmutató

A mesterséges intelligencia világának legizgalmasabb és egyben legijesztőbb tagjai a képgenerátorok, amelyek szöveges parancsok alapján “alkotnak” új képeket.

Bemutatom a Midjourney alap használatát lépésről lépésre a Discord telepítésétől a parancsok adásáig. Az áprilisi ingyenes workshopon pedig mélyebben is belemegyünk a témába.

5. Milyen MI megoldások érhetők még el fotósoknak? Imagen AI automatikus képszerkesztés, AfterShoot leválogatás, ChatGPT szövegírás

Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne, ha valakinek odaadhatnád a legunalmasabb és legidőigényesebb feladatokat az utómunkában? Azaz valaki leválogatná a fotósorozataidat és automatikusan megszerkeszténé őket úgy, ahogyan te szoktad?

Már vannak erre is megoldások, ezek közül mutatok be kettőt. Az Imagen AI 3000 fotód alapján alakítja ki a profilodat és szerkeszti meg hasonló módon a következő galériádat. Az AfterShoot pedig adott szempontok alapján leválogatja a fotósorozataidat, illetve náluk is érkezik a képszerkesztő funkció.

ChatGPT-vel pedig “beszélgethetsz” például a marketing stratégiádról vagy írathatsz vele szövegeket cikkekhez, posztokhoz, hirdetésekhez. Ezzel nemcsak időt takaríthatsz meg, de olyan ötletekkel is segít, amik esetleg eszedbe sem jutottak volna.

Szép új világ?

Bármennyire izgalomban tart is a technológia fejlődése, nem dughatjuk a fejünket a homokba a kihívásokat illetően

Az AI-alapú automatikus funkciók által sokkal könnyebbé válik a fotózás, egyre kevesebb technikai tudásra van szükség ahhoz, hogy valaki képeket készítsen. Így az ezzel kapcsolatos szakértelem is egyre inkább leértékelődik.

A mesterséges intelligencia által létrehozott képek esetében felmerülhet az eredetiség kérdése is, hiszen az AI-alapú eszközök gyakran hasonló képstílusokat és megoldásokat alkalmaznak. 

Nem is beszélve a szerzői jogokról, hiszen a mesterséges intelligencia tanítására emberek által alkotott képeket használnak fel. Emellett adatvédelmi kérdések is felmerülnek, hiszen a tanulási adatok között személyes információk is lehetnek (pl. valakinek a képmása).

Az AI képes létrehozni és módosítani képeket olyan módon, hogy a manipuláció szinte észrevehetetlen. Ez komoly etikai kérdéseket vet fel a valóság ábrázolásával és a képek hitelességével kapcsolatban.

Nem véletlen, hogy egyre többet hallani a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmekről, hiszen olyan feladatokat old meg, amikhez korábban emberi munkára volt szükség. Amin valaki korábban órákig pepecselt, ma egy kattintás, ráadásul egyre jobb minőségben.

De ami még ijesztőbb, hogy olyan területre is betette a lábát, amit hagyományosan emberi tulajdonságnak gondolunk: a kreativitás.

Persze, lehet vitatkozni arról, hogy mennyire kreatív az, hogy a korábban emberek által alkotott képek alapján hoz létre valami mást, és hogy ez mennyire mások munkájának a “másolása” vagy csak ugyanannyira másolás, mint ahogyan az ember is inspirálódik mások munkájából.

Elképzelhető, hogy bizonyos típusú fotókra már nem lesz szükség. Például a stock fotók helyett elegendőek lehetnek a képgenerátorokkal létrehozott anyagok. A borsos árú reklámfotózások helyett is bevethetik majd a mesterséges intelligenciát.

Vannak, akik már azt vizionálják, hogy fotósra egyáltalán nem is lesz szükség, hiszen elég lesz néhány mobilos szelfi és képes vagy szöveges parancs, amiből a mesterséges intelligencia létrehozza a teljes fotót (vagy akár videót is).

Hasonló szolgáltatások már léteznek is egyébként, bár a minőségük egyelőre megkérdőjelezhető. De csak idő és pénz kérdése, hogy valaki profi szinten megvalósítsa.

Bár a mesterséges intelligencia egyelőre még nem képes helyettesíteni a – magas szintű – emberi kreativitást és tapasztalatot, látszik, hogy ebből a szempontból is elképesztő iramban zárkózik fel. 

Mesterséges intelligencia a fotózásban - konklúzió helyett

Ami biztos, hogy a mesterséges intelligencia velünk marad és gyökeresen megváltoztatja a munkafolyamatokat. Azok a fotósok, akik használják és kihasználják a mesterséges intelligencia lehetőségeit, egészen biztosan óriási előnyre tesznek szert azokkal szemben, akik nem.

A fotós iparág folyamatosan változik.

Még mindig vannak, akik szerint a digitális nem is igazi fényképezés. Vagy akik szerint a MILC csak egy marketingfogás. Akik szerint azok tudtak fotózni, akik kézzel állították az élességet, hiszen szemkövetéssel egy majom is tud éles fotót lőni.

A technológia akkor is fejlődik és egyre elérhetőbbé válik mindenki számára, ha te azon keseregsz, hogy régen minden jobb volt és nem volt így “felhígulva a szakma”. 

Aki versenyképes szeretne maradni ebben az iparágban, annak lépést kell tartania a fejlődéssel.

Neked kell a szakértőnek lenned, nem engedheted meg magadnak, hogy az “áltagember” előrébb tartson nálad. Ezen kell dolgoznod nap mint nap, ha nem szeretnéd, hogy a gépek elvegyék a munkádat.

Ha szeretnél még többet tudni erről a témáról, ne hagyd ki az ingyenes online workshopomat, amire itt tudsz jelentkezni!

De ami még ennél is fontosabb: a technológiai tudás mellett vállalkozóként, emberként legyen olyan hozzáadott értéked, amiért érdemes veled dolgozni. Mert ne felejtsük el, hogy a nagy digitalizálódás közepette az emberekkel való kapcsolódás igénye ma erősebb, mint valaha.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »
virágfotózás trükkök

A legjobb tippek virágfotózáshoz kezdő fotósoknak

A szebbnél szebb virágok meghozták a kedvedet a fotózáshoz? Íme pár hasznos tipp, hogy még szebb képeket készíthess teljesen kezdőként is. Gépbeállítás, fények, kompozíciós tanácsok. Akár akkor is hasznát veheted, ha mobillal fotózol! https://youtu.be/EhvDiLqSxrE?si=0sWJmQFQpiWzp0Tp Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Hasznos trükkök és tanácsok a virágok fotózásához – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p> Itt vagyunk a Margit-szigeten

Tovább olvasom »
ügyfélszerzés fotósoknak

Miért van a nálad bénább fotósoknak több ügyfelük?

Sokszor azt látom, hogy a legtehetségesebb fotósoknak van a legkevesebb önbizalmuk. Ők kételkednek folyamatosan magukban, hogy elég jók-e. Ők nem merik elkérni a munkájuk “rendes” árát, mert félnek a visszautasítástól, hogy “nem érnek annyit”. Mindeközben számos középszerű alak meg vígan megél a fotózásból. Hogy is van ez? Ez a poszt kizárólag a személyes véleményemet tükrözi,

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top