Képek tárolása és rendszerezése fotósként? QNAP TVS-675 NAS

QNAP NAS fotósoknak

Sokszor merül fel a kérdés, hogy fotósként ki hogyan tárolja és rendszerezi a fotóit, hogy biztonságban legyenek és bárhonnan el lehessen érni őket. Erre az egyik legjobb megoldás a NAS (Network-Attached Storage). Megmutatjuk, hogy hogyan kell egy ilyet beüzemelni lépésről lépésre.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

QNAP TVS-675 NAS teljes beüzemelése - A videóban elhangzó szöveg leirata

Fotósként több ezer képed van, és szeretnéd egy helyen tárolni, illetve rendszerezni őket? Egy NAS (Network-Attached Storage) jó megoldás lehet a számodra. Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és ebben a videóban egy QNAP NAS-nak (QNAP TVS-675 NAS) a teljes beüzemelését fogjuk megnézni az összeszereléstől a biztonsági beállításokig. Köszönöm szépen ebben a segítséget előre is. Nézzük meg, hogy mi van a csomagban.

Tápkábel. És ez most hogy fog kijönni innen? Egy ethernet kábel, csavarok és egy összeszerelési útmutató.

A lemezeket külön kell hozzá megvásárolni, a QNAP oldalán találsz ehhez útmutatót. Az a legjobb, hogyha olyat választasz, amit kifejezetten NAS-hoz ajánlanak. Mi a Western Digitalnak ezeket a 10 terabájtos Red Plus lemezeit választottuk. Nem vettünk 6 darabot belőle, csak 4 darabot, mert ez is elegendő lesz, és utána később még tudjuk bővíteni. Érdemes előre átgondolni, hogy milyen tárolókapacitásra van szükséged, illetve milyen szintű adatbiztonságra, hiszen annak megfelelően kell majd kiválasztanod a RAID típusát.

– Az adatbiztonságról, a RAID-ről szerinted mi az, amit egy fotósnak érdemes tudnia?

– A RAID technológiának az a lényege, hogy meg tud védeni minket attól, hogyha valamelyik tárlólemezünk elromlik, és ebben az esetben még továbbra is elérhetjük az adatainkat a NAS-on.

– A különböző típusok közül mi az, amit érdemes lehet egy fotósnak választani?

– Hát egy fotósnak egy ilyen eszköz használata esetén valószínűleg a RAID5-öt vagy a RAID6-ot érdemes mérlegelni. Ez a kettő típus abban különbözik, hogy hány plusz lemezt kell vásárolnunk azok mellé, amik ténylegesen az adatainkat tárolják.

– És egy RAID6 esetében, amit mi választottunk, ez mit jelent pontosan?

– A RAID6 az plusz kettes redundanciát ad, és annyit is vár, ami azt jelenti, hogy kettő darab lemez elromlása esetén is még elérhetőek maradnak az adataink. Ehhez plusz 2 lemezre van szükség természetesen.

– Tehát ez azt jelenti, hogy akár megveszem mind a 6 lemezt egyszerre, akár 4-et, kettőt mindenképpen erre fog használni?

– Így van, tehát hogyha 4 lemezt vettünk, akkor abból 2 lemeznyi kapacitás lesz az, amit ténylegesen tudunk tárolásra használni. Hogyha 6-ot vettünk volna vagy 6-ot vennénk, akkor 4 lemeznyi kapacitást tudunk tárolásra használni.

Most nézzük meg az összeszerelést, először is kivesszük a keretet, eltávolítjuk a síneket, beletesszük a HDD-t, visszatesszük a síneket, csavarokkal rögzítjük, majd pedig visszatesszük a helyére.

– Fontos megjegyezni még azt, hogy a RAID tömböket teljesen egyforma kapacitású lemezekből lehet építeni. Rákötöttük a NAS-t a helyi hálózatra, melyet nyilván áram alá helyeztük, úgyhogy most meg tudjuk nézni a beállításait.

A qnap.com/qfinderpro oldalról le fogjuk tölteni a beállító alkalmazást a NAS-hoz. Lehet magyar nyelvet is választani az installáláshoz, de mi az angolt fogjuk, mégpedig azért, mert a szoftvereknél, hogyha bármilyen probléma felmerül, akkor sokkal könnyebb megtalálni a megoldást rá angolul, úgyhogy ezt fogjuk megmutatni.

A Qfinder Pro alkalmazás érzékelte, hogy most először indítottuk el a NAS-t és még bizonyos beállítások nincsenek megtéve, úgyhogy ezért fel is dobta ezt a lehetőséget. A firmware verziónál mindenképp a legfrissebbet érdemes kiválasztani, úgyhogy ezért is ellenőriztük, hogy vannak-e frissítések, és a legújabbat fogjuk felrakni.

Most már azt mutatja, hogy aktuális a firmware verziónk.

Adnunk kell egy nevet a NAS-unknak. Az admin felhasználó helyett a későbbiekben egy másikat fogunk majd használni. Most pedig megadunk egy jelszót. Kiválasztjuk az időzónát, az automatikus IP választás lesz az egyszerűbb megoldás. Mivel a későbbiekben egy Mac laptopon is be fogjuk ezt állítani, kiválasztottam mindkét operációs rendszert. Itt még át tudjuk nézni a beállításokat, mielőtt alkalmaznánk őket. Most belépünk a felhasználónevünkkel és jelszavunkkal.

Most létre kell hoznunk a tárolókat, kötegeket és megosztott mappákat. Létre lehet hozni ilyen pillanatfelvételeket a NAS-nak az aktuális állapotáról, hogy mi van rajta. Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mint a Lightroomban vagy a Photoshopban a Snapshotnak a lehetőségét, viszont azt tudni kell, hogy ez helyet foglal. Egy ilyen pillanatfelvételt akár egy másik NAS-ra is áttölthetsz, mint mondjuk egy biztonsági mentést.

Ki fogjuk választani az összes lemezt, merthogy egyetlen RAID tömböt szeretnénk létrehozni belőle, és a már említett RAID6-ot fogjuk választani.

Itt megmutatja nekünk, hogy mennyi kapacitást tudunk majd adattárolásra használni, ez ugye most a fele, tehát 2 lemez. A későbbiekben fogjuk tudni még 2 lemezzel bővíteni, és akkor ennek a tárhelynek a mérete a duplájára fog nőni.

Itt azt adhatjuk meg, hogy mikor szóljon nekünk, milyen telítettségnél, hogy be fog telni a tárolókapacitás és létre fogjuk hozni a tömböt.

Látszik, hogy egy felhasználóbarát felületen tudod ezeket a beállításokat megtenni, hogyha te is követed ezeket a lépéseket, akkor te is be tudod magadnak állítani.

Most, hogy megvagyunk a RAID beállítással, létre kell hoznunk a kötetet vagy köteteket rajta, ahol majd a fájlokat fogjuk tárolni. Itt meghagytuk az alapbeállításokat. A Snapshotok tárolására körülbelül 1 terabájt helyet hagytunk meg.

Ennek az egész pillanatfelvétel funkciónak az a lényege, hogy a RAID önmagában csak a lemezek fizikai elromlása ellen véd, de az ellen nem, hogyha mondjuk véletlenül letörlünk valamilyen adatot a NAS-ról. A pillanatfelvétel funkció pedig ez ellen is meg tud minket védeni. Kifejezetten ez a rendszeres, automatikus pillanatfelvétel funkció, amivel ez a NAS egyébként rendelkezik, hogyha beállítjuk.

Most, hogy kész vannak a kötetek, meg fogjuk csinálni a biztonsági beállításokat.

Az irányítópulton a felhasználók kezelését választjuk. Létrehozunk egy új felhasználót, megadunk egy erős jelszót, amiben vannak speciális karakterek is. Miután létrehoztuk az új admin felhasználót, át fogunk jelentkezni abba a fiókba. Itt most már látszik, hogy beléptünk az új felhasználóval.

Az eredeti admint kitörölni nem tudtuk, de ki tudtuk kapcsolni a hozzáférését. Most létre fogunk hozni egy mappát, amiben majd az adatainkat, fájljainkat fogjuk tárolni. A File Stationnél a Shared Foldert, azaz megosztott mappát választjuk. Létrehozunk egy megosztott mappát, meghagyjuk az alapbeállításokat.

Most létrehozunk egy olyan felhasználót, akinek nincsenek admin jogai, viszont hozzáfér a különböző megosztott mappákhoz. Itt tudjuk beállítani a jogosultságait, hogy mit tud csinálni. Ebben az esetben írási és olvasási jogot is kapott a Photos nevű mappához.

A következő lépés az lesz, hogy a Windowson belül is elérhetővé váljon nekünk ez a mappa. Ehhez be kell lépnünk a NAS-ra, méghozzá ezzel a felhasználóval és máris megjelentek a mappák. Látszik, hogy megjelennek azok a mappák is, amikhez nem fér hozzá, viszont azokba nem tud belelépni. Egyelőre csak a hálózaton látjuk a NAS-t, hogyha azt szeretnénk, hogy úgy jelenjen meg, mint egy drive például, ahhoz fel kell mountolnunk, úgyhogy ezt fogjuk most megcsinálni. Jobb klikk, Map Network Drive, és kiválasztjuk mondjuk az N-t. Látszik, hogy meg is jelent a drive-ok között.

Most folytatjuk a biztonsági beállításokkal, az admin felhasználónak mindenképp érdemes kétfaktoros azonosítást beállítani. Ezt a felhasználó alatt tudjuk megtenni. Options / Two Factor Authentication. Most előveszem az autentikátor applikációmat, és be fogom vele olvasni ezt a QR kódot. Ez az Authy alkalmazás és itt az Add Account lehetőséget választom és beolvasom a QR kódot. Most meg kell adnom azt a jelszót, amit itt az alkalmazásban látok. Itt megadhatunk másik hitelesítési módot, az egyszerűség kedvéért a biztonsági kérdést fogjuk választani. Ezután már a kétfaktoros azonosítással tudunk belépni a korábban bemutatott módon.

A MyQnapCloud lehetővé teszi, hogy bárhonnan elérd a fájljaidat a világon, ahol csak internet hozzáférésed van. Ennek a beállítását fogjuk most megnézni.

Létrehozunk egy QNAP accountot, méghozzá a Google belépéssel. Kiválasztjuk a megfelelő időzónát. Ehhez is be tudjuk állítani a kétfaktoros azonosítást. Ismét új fiókot fogunk hozzáadni és megadjuk azt a kódot, amit az alkalmazás generált. Jó, megint csak újra be kell jelentkeznünk. Ezen a címen fogjuk elérni majd a NASA-nkat az interneten. Fontos, hogy a hozzáférést privátra állítsuk be.

Visszajöttünk a QNAP accountba és már megjelent itt a MyQNAPCloud. És látszik, hogy hozzáférünk a NAS-unkhoz. Miután beléptünk a MyQNAPCloudba, most a NAS-hoz tartozó felhasználónevünket és jelszavunkat is meg kell adni, hogy elérjük a megfelelő mappákat. A nagyobb biztonság érdekében érdemes feltelepíteni a Security Counselor alkalmazást, és hogyha valaki igazán haladó, akkor a QFirewallt is felteheti, ezt mi most nem fogjuk megtenni. Most már meg tudjuk nyitni a Security Counselor-t és elindíthatjuk a Security Checkupot. Egyetlen figyelmeztetést kaptunk, hogy vannak olyan alkalmazások, amikből nem a legfrissebb verzió van fönt, úgyhogy ezeket gyorsan le is frissítjük. És most már rendben lévőnek találta a beállításokat.

Megvagyunk az alapvető beállításokkal, úgyhogy most már el lehet kezdeni használni a NAS-t.

A következő videóban, amikor már kicsit mélyebb tapasztalatom lesz ezzel az eszközzel, akkor elmondom, hogy fotósként milyen munkafolyamatot érdemes vele kialakítani. Hogyha te sem engedheted meg magadnak, hogy elvesszenek a képeid, akkor jó megoldás lehet a számodra egy NAS. Köszi, hogy megnézted ezt a videót, hogyha bármilyen kérdésed felmerül, akkor tedd fel kommentben.

A videóhoz a NAS-t a QNAP biztosította, hálás köszönet!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

naplementés portréfotózás

Így fotózz a nappal szemben: 6 tipp naplementés portréfotózáshoz

Mi az a 6 dolog, amire figyelj, ha nappal szemben fotózol portrét? Ebben a videóban megmutatom lépésről lépésre, hogy hogyan fotózz naplementében. https://youtu.be/mtMgzIAjLn4?si=9i4aoP6F8jrLJYJzFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A videóban elhangzó szöveg leirata: portréfotózás nappal szemben <p> Nappal szemben nem fotózunk! Vagy mégis?! Simán fotózunk nappal szemben, azaz ellenfényben. Sőt, sok esetben kifejezetten ezt a fényt keressük, mert

Tovább olvasom »

Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/smoNSwil_Mk Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Óriási Lightroom újdonság: generatív eltávolítás –

Tovább olvasom »

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top