Lightroom és Photoshop újdonságok – AI zajszűrés és még jobb maszkolás (VIDEÓ)

Lightroom, photoshop, adobe camera raw újdonságok

Mindig izgatottan várom a Lightroom és Photoshop frissítéseket, mert az új funkciókkal általában azonnal könnyebbé és gyorsabbá válik az utómunka. Most is nagyon hasznos újdonságok érkeztek!

Megmutatom, hogyan távolítsd el a zajt a fotóidról az új, mesterséges intelligencia alapú Denoise segítségével, és bemutatom a maszkolási fejlesztéseket, mint például a görbék lokális alkalmazása és az új AI (mesterséges intelligencia) kiválasztóeszközök.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Lightroom és Photoshop újdonságok – A videóban elhangzó szöveg leirata

Unod már, hogy sok időt töltesz az utómunkával és nincs kedved a Photoshopban retusálni? Megmutatom, hogy hogyan használd a Lightroom, illetve a Camera Raw új funkcióit, hogy gyorsabban végezz az utómunkával.

Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor iratkozz fel a csatornámra!

Az AI alapú Denoise segítségével könnyedén eltávolíthatod a zajt a fotóidról. Kiválasztottam egy olyan képet, ami sötétben készült, ezért elég magas ISO kellett használnom, ezt a 4000-es értéket. Elég zajos is a kép, úgyhogy jól ki tudjuk rajta próbálni ezt a Denoise funkciót. 

Látszik, hogy azonnal mennyit javított rajta. Ezen a csúszkán szabályozhatjuk a zajszűrésnek a mértékét, hogyha nagyon alacsonyra vesszük, akkor látjuk, hogy visszajön a zaj, ha viszont túl magasra, akkor egy ilyen elkent eredményt kapunk. Igazából érdemes megtalálni azt a pontot, ahol már elégedettek vagyunk ennek a mértékével. Ez ennél a képnél körülbelül itt van számomra, nem akarom teljesen eltüntetni a zajt, mert nem lenne életszerű.

Létre fog hozni egy DNG fájlt, ami egy olyan nyers képformátum, ami képes magában eltárolni a szerkesztési információkat. Úgyhogy, ha itt az Enhance-re nyomok, akkor létre fogja ezt hozni nekünk.

A maszkolási fejlesztések között található a görbék lokális használata, illetve új kiválasztási beállítások. Nézzük meg őket sorban. Számomra az egyik legizgalmasabb fejlesztés, hogy a Masking alatt már a görbék is elérhetők. Kiválasztom az alanyomat és létrehozok belőle egy maszkot. Ez természetesen bármilyen egyéb maszknál is működni fog, és hogyha itt lejjebb görgetek, akkor már láthatom, hogy megjelentek a görbék, tehát tudok csak a kijelölésen változtatni.

Például egy ellenfényes kép esetében a középtónusok megemelése is sokat segíthet, de választhatok akár egy erősebb kontrasztot, hogy kiemeljem az alanyt a környezetéből, illetve természetesen a színeken is módosíthatok egyedileg a görbe segítségével.

Ez egy olyan dolog, ami miatt át kellett mennem a Photoshopba, hogy tudjam a rétegmaszkokat használni, de most már végre itt a Lightroomon belül is elérhető.

Szintén a Maskingben újdonság, hogy ugyanúgy itt az emberek alatt, ha kiválasztom a személyt, akkor most már a ruháját is ki tudom választani. Nemcsak mondjuk az arcbőrét, testbőrét vagy egyebeket, amik voltak korábban. Létrehozom ebből a maszkot. Ugye itt olyan dolgokat is kiválasztott, amiket nem biztos, hogy szeretnék, úgyhogy a Substract lehetőséget fogom választani és egész egyszerűen objektumot fogok belőle kivenni, jelen esetben itt a kabátot. 

Ki is vette a kiválasztásból és így már dolgozhatok a ruhának a többi részén, például akár a színeit is megváltoztathatom.Hogyha bejelölöm ezt a Use Fine Adjustmentet, akkor kisebbeket fogok módosítani ezen a csúszkán, ahogy húzom.

Természetesen ilyen kiválasztást eddig is lehetett csinálni például az objektummal, de megint csak megkönnyíti a dolgunkat, hogy a mesterséges intelligencia felismeri akár az alanynak a ruháját is külön.

Szintén a Maskingben újdonság, hogy most már a személynek kiválaszthatjuk akár az arcszőrzetét is külön. Természetesen ez csak olyan esetben jön elő, amikor van neki ilyen, ez a Facial Hair kiválasztás, létrehozunk belőle egy maszkot és például vehetjük ezt egész egyszerűen sötétebbre.

Ugyancsak a kiválasztásokhoz kötődik a következő újdonság, az Adaptive Presetek között érkeztek újak. Ezeket itt lejjebb találjuk a Portait-n belül az Enhance Portrait (helyesen: Polished Portrait), a Darken Beard és az Enhance Clothes érkezett.

Ezek ugye azt csinálják, hogy kiválasztják a megfelelő részt a mesterséges intelligenciával, és utána bizonyos beállításokat csinálnak rajta. Nézzük meg például ezt az Enhance Portrait-t. Ez ugye létrehoz nekünk egy csomó maszkot, a fogra nem tud, hiszen az nem látszik a képen, de itt van, hogy milyen változtatásokat végez, és szépen megnézhetjük, hogy itt mi történik például az arcmaszk esetében. Látszik, hogy a textúrán és a Clarity-n csökkentett.

Hogyha te szeretnél magadnak ilyen Preseteket elmenteni, azt is meg tudod tenni hagyományosan a Preset mentéssel, és az bármilyen képen meg fogja tenni neked ezeket az intelligens beállításokat a kijelöléssel és minden mással együtt. Úgyhogy nagyon-nagyon meggyorsíthatja és könnyítheti a munkádat, javaslom, hogy kezdd el őket használni.

Jöttek még egyébként videós fejlesztések is, például a képkockák exportálása, illetve bizonyos vágási funkciók, de én ezekre inkább a Premier Prót használom, illetve természetesen megint frissült a támogatott kamerák, illetve lencsék köre.

Ezek voltak tehát a legfontosabb fejlesztések, az AI-alapú zajszűrés, illetve a maszkolásnak a továbbgondolása. Te melyiket fogod használni ezek közül?

Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad, hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni és követni a csatornámat.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

NAS munkafolyamat fotósoknak

NAS munkafolyamat fotósoknak: A képek tárolása, rendszerezése és megosztása (QNAP TVS-675)(VIDEO)

Fotósként hogyan tárold, rendszerezd és oszd meg a fényképeket az ügyfelekkel? Ebben a videóban megmutatom, hogy milyen munkafolyamatot alakítottunk ki a NAS-sal. https://youtu.be/OGHhyviXkZQFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? NAS munkafolyamat fotósoknak: A képek tárolása, rendszerezése és megosztása (QNAP TVS-675) – A videóban elhangzó szöveg leirata <p>Fejfájást okoz a fotóid tárolása, rendszerezése és megosztása másokkal? Megmutatom, hogy milyen

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia photoshop

A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával (VIDEÓ)

Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotóidat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás Photoshopba! Megmutatom a használatát lépésről lépésre. https://youtu.be/u2WfV_u4YYoFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával – A videóban elhangzó szöveg leirata: <p>Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotódat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás a Photoshopba. Szia, én Ihász

Tovább olvasom »
QNAP NAS fotósoknak

Képek tárolása és rendszerezése fotósként? QNAP TVS-675 NAS

Sokszor merül fel a kérdés, hogy fotósként ki hogyan tárolja és rendszerezi a fotóit, hogy biztonságban legyenek és bárhonnan el lehessen érni őket. Erre az egyik legjobb megoldás a NAS (Network-Attached Storage). Megmutatjuk, hogy hogyan kell egy ilyet beüzemelni lépésről lépésre. https://youtu.be/OIqU4C6CrvsFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? QNAP TVS-675 NAS teljes beüzemelése – A videóban elhangzó szöveg

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top