A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával (VIDEÓ)

mesterséges intelligencia photoshop

Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotóidat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás Photoshopba! Megmutatom a használatát lépésről lépésre.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával - A videóban elhangzó szöveg leirata:

Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotódat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás a Photoshopba.

Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és ha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat és ne felejtsd el bekapcsolni az értesítéseket.

A mesterséges intelligenciáról szóló videósorozatomban már volt szó a képgenerálásról. Konkrétan a Midjourney-t mutattam be, de nagyon ismert például a Dall-E és a Playground is.

A Photoshop történetének talán legnagyobb durranása, hogy ilyen funkciók érkeztek közvetlenül a programba. Te mit szólsz hozzá? Írd meg kommentben a videó alatt.

Nézzük meg, hogy hogy működik és mit tud ez a funkció.

Jelenleg bétában van ez a funkció, úgy tudod elérni, hogy a Creative Cloud alkalmazásban a béta applikációk közül a Photoshop bétát telepíted, vagy frissíted, hogyha már fent van a gépeden.

Van például egy ilyen képünk, aminél örültünk volna, hogyha nagyobb a kivágás. Ugye korábban is tudtunk olyat csinálni, hogy kiterjesztjük a canvas-t és kitöltjük tartalomérzékenyen. Ez azonban már az Adobe-nak a stock adatbázisát is használja ehhez, és ezért fog sokkal jobb munkát végezni. Hogyha ez a task bar neked nem jelenik meg, akkor nézd meg a Window menüben, hogy ez a Contextual Task Bar ki van-e választva.

Hogyha teszel egy kijelölést egy bármilyen kijelölő eszközzel, akkor lesz lehetőséged generálni. Ilyenkor megadhatsz akár egy szöveges parancsot, vagy hogyha üresen hagyod, akkor a tartalom alapján próbálja meg kitalálni, hogy mivel töltse ki.

Itt megjelennek a variációk, amiket generált, és ezek közül kiválaszthatod azt, ami a legjobban tetszik. Ha pedig nem találtál olyat, ami megfelelt az igényeidnek, akkor újakat is generálhatsz. A generálás egyébként elérhető az Edit menüből is.

Hogyha egységesebb eredményt szeretnél, akkor kijelölhetsz egyszerre több területet is. Ez azonban a generált minőségnek a rovására fog menni, illetve nagyobb kontrollod van abban az esetben, hogyha külön-külön jelölgeted ki a területeket.

Látszik, hogy a generált elemeket külön rétegekre hozta létre, ezekhez ugyanúgy rétegmaszkok kapcsolódnak, mint a Photoshop egyéb rétegeihez. A properties ablakban pedig láthatjuk a promptot, hogyha beírtunk ilyet, illetve a variációkat, tehát ezeken utólag is módosíthatunk.

Nézzük meg a következő példát, szeretnénk kiegészíteni ezt a képet mondjuk az Eiffel-toronynak a tetejével. Egész jó munkát végzett, hogyha megnézzük az eredeti tetejét, akkor nagyon hasonló ehhez. Ezt a részt is kiegészíthetjük, hogy meglegyenek a galambok.

Ha nem kaptunk olyan eredményt esetleg, ami tetszene, akkor folytathatjuk a generálást vagy kijelölhetünk csak bizonyos részeket, vagy akár hozzá is adhatunk további galambokat a képhez mondjuk egy lassú eszközzel. És beírom, hogy mit szeretnék. Jó, ezt a részt pedig mondjuk ki szeretném javítani megint csak galambokkal. Na, ez már határozottan jobb lett.

Ez a megoldás egyébként háttércserére is alkalmas, kijelölöm az alanyt, erre van itt egy külön gomb, és mondjuk egy Quick Selection toollal tökéletesítem ezt a kiválasztást. Természetesen lehetnék sokkal precízebb is ebben, de ennek a gyakorlatnak most nem ez a lényege. Megfordítom a kiválasztást, így a háttér lesz kiválasztva, és azt mondom, hogy szeretném áthelyezni mondjuk egy erdőbe az alanyomat.

Látszik, hogy figyelembe veszi az eredeti képnek a színeit, mélységélességét, fényviszonyait, nekem talán ez tetszik a legjobban, és ebből kiindulva tudnám ezt továbbfejleszteni.

Az egyik legzavaróbb dolog szokott lenni az ilyen városi fotózásoknál, hogy tele van parkoló autókkal, nézzük meg, hogy mit tud vele kezdeni ez a megoldás. Na, ez nem semmi, ezt kézzel megcsinálni az iszonyatosan nagy munka.

Gondolom, nem lesz meglepő, ha azt mondom, hogy iszonyatosan jól teljesít a különböző elemeknek az eltüntetésében sokkal jobb, mint a Content Aware Fill. Itt például ezt a kilógó lábat is megpróbálom eltüntetni innen.

Ennél a képnél megint felmerülhet, hogy a vágás nem lett megfelelő, például túl szűk ez az oldala. Elképesztően jó eredményeket kapunk, ezt ki is választom. De az is lehet, hogy egész egyszerűen el akarom innen tüntetni ezt az autót. A shift segítségével jelölhetek ki egyszerre több dolgot és kezelhetem mondjuk ezt a két területet.

És nézzük meg az utolsó, talán legizgalmasabb funkciót, kicserélhetek például egy ruhát is a képen. Körberajzolom ezt a kabátot, és azt mondom, hogy legyen ez egy kék kabát. Na wow, ezt kézzel megcsinálni, ez megint nem lenne egyszerű. Ez a második tetszik a legjobban.

Míg a Content Aware Fill csak az adott képet vette figyelembe, ez sokkal fejlettebb megoldás, hiszen az Adobe Stock adatbázisából dolgozik, ami több százmillió képet jelent.

Így tudja figyelembe venni a képen a világítást, a színeket, a mélységélességet, sőt még akár a tükröződést is. Hibák nyilván előfordulhatnak.

Jelenleg tetszőleges számú képet generálhatsz, legalábbis amíg bétában van, úgyhogy érdemes tesztelni. Később kreditrendszer jön, mint a legtöbb ilyen megoldásnál, ahol bizonyos számú generálásra lesz majd lehetőséged.

Milyen limitációi vannak?

Minél nagyobb területen generálsz, annál gyengébb lesz a minőség, hiszen nagyon sok számítási kapacitást igényel ezeknek a létrehozása.

Az arcokkal és a kezekkel nagyon rosszul boldogul, de ezt láttuk korábban például a Midjourney esetében is, néhány hónap alatt iszonyatosan nagy fejlődés tud lenni ebben.

Hogyha nincsen kontextus, tehát például egy stúdióban egyszínű háttér előtt készült a kép, akkor nem fogja tudni figyelembe venni például a mélységélességet, és nem fog olyan jó háttereket generálni hozzá.

Hogy tetszik ez a funkció? Írd meg légyszi kommentben!

Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad, hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni és kommentálni.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Exif

Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az EXIF és mire nem (VIDEO)

A kezdő fotósok egyik leggyakoribb kérdése, hogy milyen felszereléssel és beállításokkal készült egy fénykép. Sokszor pedzegettem már, hogy ez nem a legfontosabb kérdés egy fotóval kapcsolatban, de érdemes megnézni, hogy honnan tudhatók meg ezek az adatok, mire jók és mire nem. https://www.youtube.com/watch?v=dEWt6-XXsFEFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az

Tovább olvasom »
5 hiba, amit ne kövess el photoshopban

5 Photoshop hiba, amit ne kövess el! (VIDEÓ)

Kezdő és akár haladó fotósként is könnyű beleesni ebbe az 5 utómunka hibába. Mutatom azt is, hogy hogyan kerüld el őket! https://youtu.be/FnctKLZ6znwFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? 5 Photoshop hiba, amit ne kövess el! A videóban elhangzó szöveg leirata <p>Mik azok a képszerkesztési hibák, amik azonnal elárulják, hogy kezdő vagy a fotózásban? Ha érdekel a fotózás és

Tovább olvasom »
photoshop lightroom újdonságok

Képgenerálás Photoshopban és háttérelmosás Lightroomban (VIDEÓ)

Lightroom és Photoshop újdonságok, amikről fotósként tudnod kell! Háttér elmosása utólag, illetve a képek javítása, átalakítása néhány kattintással a mesterséges intelligencia segítségével! A Lens Blur és Point Color használata Lighroomban és a Generative Fill és Expand alkalmazása Photoshopban. Mit szólsz ezekhez a funkciókhoz? https://youtu.be/V8pdzwb8BO0Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? Képgenerálás Photoshopban és háttérelmosás Lightroomban a videóban elhangzó

Tovább olvasom »

2 thoughts on “A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával (VIDEÓ)”

  1. Ez a videó azoknak szól, akik már tudják kezelni a programot és érdekli őket ez az új funkció. Sajnos nem tudok minden egyes ingyenes videómban mindent elmondani a programok használatáról. Az alapokról is van számos videóm a YouTube csatornámon, illetve itt a blogon is. Illetve van egy az alapoktól felépülő Photoshop tanfolyamom, ami pont azoknak szól, akiknek még egyáltalán nincs ezzel tapasztalatuk vagy nem állt nekik össze a kép.
   Például:
   https://dreamworldphoto.hu/2022/05/04/photoshop-alapok-fotosoknak/
   https://dreamworldphoto.hu/2022/04/22/photoshop-hasznalata-angol-magyar/
   https://dreamworldphoto.hu/2020/11/02/lightroom-vs-photoshop-mikor-melyiket-erdemes-hasznalni/
   Photoshop Mastery tanfolyam:
   https://dreamworldphoto.hu/photoshop-mastery-tanfolyam/

Szólj hozzá!

Scroll to Top