A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával (VIDEÓ)

mesterséges intelligencia photoshop

Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotóidat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás Photoshopba! Megmutatom a használatát lépésről lépésre.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával - A videóban elhangzó szöveg leirata:

Kiterjesztenéd vagy megváltoztatnád a fotódat néhány kattintással? Megérkezett a mesterséges intelligencia alapú képgenerálás a Photoshopba.

Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és ha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat és ne felejtsd el bekapcsolni az értesítéseket.

A mesterséges intelligenciáról szóló videósorozatomban már volt szó a képgenerálásról. Konkrétan a Midjourney-t mutattam be, de nagyon ismert például a Dall-E és a Playground is.

A Photoshop történetének talán legnagyobb durranása, hogy ilyen funkciók érkeztek közvetlenül a programba. Te mit szólsz hozzá? Írd meg kommentben a videó alatt.

Nézzük meg, hogy hogy működik és mit tud ez a funkció.

Jelenleg bétában van ez a funkció, úgy tudod elérni, hogy a Creative Cloud alkalmazásban a béta applikációk közül a Photoshop bétát telepíted, vagy frissíted, hogyha már fent van a gépeden.

Van például egy ilyen képünk, aminél örültünk volna, hogyha nagyobb a kivágás. Ugye korábban is tudtunk olyat csinálni, hogy kiterjesztjük a canvas-t és kitöltjük tartalomérzékenyen. Ez azonban már az Adobe-nak a stock adatbázisát is használja ehhez, és ezért fog sokkal jobb munkát végezni. Hogyha ez a task bar neked nem jelenik meg, akkor nézd meg a Window menüben, hogy ez a Contextual Task Bar ki van-e választva.

Hogyha teszel egy kijelölést egy bármilyen kijelölő eszközzel, akkor lesz lehetőséged generálni. Ilyenkor megadhatsz akár egy szöveges parancsot, vagy hogyha üresen hagyod, akkor a tartalom alapján próbálja meg kitalálni, hogy mivel töltse ki.

Itt megjelennek a variációk, amiket generált, és ezek közül kiválaszthatod azt, ami a legjobban tetszik. Ha pedig nem találtál olyat, ami megfelelt az igényeidnek, akkor újakat is generálhatsz. A generálás egyébként elérhető az Edit menüből is.

Hogyha egységesebb eredményt szeretnél, akkor kijelölhetsz egyszerre több területet is. Ez azonban a generált minőségnek a rovására fog menni, illetve nagyobb kontrollod van abban az esetben, hogyha külön-külön jelölgeted ki a területeket.

Látszik, hogy a generált elemeket külön rétegekre hozta létre, ezekhez ugyanúgy rétegmaszkok kapcsolódnak, mint a Photoshop egyéb rétegeihez. A properties ablakban pedig láthatjuk a promptot, hogyha beírtunk ilyet, illetve a variációkat, tehát ezeken utólag is módosíthatunk.

Nézzük meg a következő példát, szeretnénk kiegészíteni ezt a képet mondjuk az Eiffel-toronynak a tetejével. Egész jó munkát végzett, hogyha megnézzük az eredeti tetejét, akkor nagyon hasonló ehhez. Ezt a részt is kiegészíthetjük, hogy meglegyenek a galambok.

Ha nem kaptunk olyan eredményt esetleg, ami tetszene, akkor folytathatjuk a generálást vagy kijelölhetünk csak bizonyos részeket, vagy akár hozzá is adhatunk további galambokat a képhez mondjuk egy lassú eszközzel. És beírom, hogy mit szeretnék. Jó, ezt a részt pedig mondjuk ki szeretném javítani megint csak galambokkal. Na, ez már határozottan jobb lett.

Ez a megoldás egyébként háttércserére is alkalmas, kijelölöm az alanyt, erre van itt egy külön gomb, és mondjuk egy Quick Selection toollal tökéletesítem ezt a kiválasztást. Természetesen lehetnék sokkal precízebb is ebben, de ennek a gyakorlatnak most nem ez a lényege. Megfordítom a kiválasztást, így a háttér lesz kiválasztva, és azt mondom, hogy szeretném áthelyezni mondjuk egy erdőbe az alanyomat.

Látszik, hogy figyelembe veszi az eredeti képnek a színeit, mélységélességét, fényviszonyait, nekem talán ez tetszik a legjobban, és ebből kiindulva tudnám ezt továbbfejleszteni.

Az egyik legzavaróbb dolog szokott lenni az ilyen városi fotózásoknál, hogy tele van parkoló autókkal, nézzük meg, hogy mit tud vele kezdeni ez a megoldás. Na, ez nem semmi, ezt kézzel megcsinálni az iszonyatosan nagy munka.

Gondolom, nem lesz meglepő, ha azt mondom, hogy iszonyatosan jól teljesít a különböző elemeknek az eltüntetésében sokkal jobb, mint a Content Aware Fill. Itt például ezt a kilógó lábat is megpróbálom eltüntetni innen.

Ennél a képnél megint felmerülhet, hogy a vágás nem lett megfelelő, például túl szűk ez az oldala. Elképesztően jó eredményeket kapunk, ezt ki is választom. De az is lehet, hogy egész egyszerűen el akarom innen tüntetni ezt az autót. A shift segítségével jelölhetek ki egyszerre több dolgot és kezelhetem mondjuk ezt a két területet.

És nézzük meg az utolsó, talán legizgalmasabb funkciót, kicserélhetek például egy ruhát is a képen. Körberajzolom ezt a kabátot, és azt mondom, hogy legyen ez egy kék kabát. Na wow, ezt kézzel megcsinálni, ez megint nem lenne egyszerű. Ez a második tetszik a legjobban.

Míg a Content Aware Fill csak az adott képet vette figyelembe, ez sokkal fejlettebb megoldás, hiszen az Adobe Stock adatbázisából dolgozik, ami több százmillió képet jelent.

Így tudja figyelembe venni a képen a világítást, a színeket, a mélységélességet, sőt még akár a tükröződést is. Hibák nyilván előfordulhatnak.

Jelenleg tetszőleges számú képet generálhatsz, legalábbis amíg bétában van, úgyhogy érdemes tesztelni. Később kreditrendszer jön, mint a legtöbb ilyen megoldásnál, ahol bizonyos számú generálásra lesz majd lehetőséged.

Milyen limitációi vannak?

Minél nagyobb területen generálsz, annál gyengébb lesz a minőség, hiszen nagyon sok számítási kapacitást igényel ezeknek a létrehozása.

Az arcokkal és a kezekkel nagyon rosszul boldogul, de ezt láttuk korábban például a Midjourney esetében is, néhány hónap alatt iszonyatosan nagy fejlődés tud lenni ebben.

Hogyha nincsen kontextus, tehát például egy stúdióban egyszínű háttér előtt készült a kép, akkor nem fogja tudni figyelembe venni például a mélységélességet, és nem fog olyan jó háttereket generálni hozzá.

Hogy tetszik ez a funkció? Írd meg légyszi kommentben!

Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad, hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni és kommentálni.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

2 thoughts on “A legnagyobb újdonság a Photoshopban: képgenerálás mesterséges intelligenciával (VIDEÓ)”

  1. Ez a videó azoknak szól, akik már tudják kezelni a programot és érdekli őket ez az új funkció. Sajnos nem tudok minden egyes ingyenes videómban mindent elmondani a programok használatáról. Az alapokról is van számos videóm a YouTube csatornámon, illetve itt a blogon is. Illetve van egy az alapoktól felépülő Photoshop tanfolyamom, ami pont azoknak szól, akiknek még egyáltalán nincs ezzel tapasztalatuk vagy nem állt nekik össze a kép.
   Például:
   https://dreamworldphoto.hu/2022/05/04/photoshop-alapok-fotosoknak/
   https://dreamworldphoto.hu/2022/04/22/photoshop-hasznalata-angol-magyar/
   https://dreamworldphoto.hu/2020/11/02/lightroom-vs-photoshop-mikor-melyiket-erdemes-hasznalni/
   Photoshop Mastery tanfolyam:
   https://dreamworldphoto.hu/photoshop-mastery-tanfolyam/

Szólj hozzá!

Scroll to Top