NAS munkafolyamat fotósoknak: A képek tárolása, rendszerezése és megosztása (QNAP TVS-675)(VIDEO)

NAS munkafolyamat fotósoknak

Fotósként hogyan tárold, rendszerezd és oszd meg a fényképeket az ügyfelekkel? Ebben a videóban megmutatom, hogy milyen munkafolyamatot alakítottunk ki a NAS-sal.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

NAS munkafolyamat fotósoknak: A képek tárolása, rendszerezése és megosztása (QNAP TVS-675) - A videóban elhangzó szöveg leirata

Fejfájást okoz a fotóid tárolása, rendszerezése és megosztása másokkal? Megmutatom, hogy milyen munkafolyamatot alakítottunk ki a korábbi videóban már szereplő QNAP TVS-675-ös nassal.

Szia, én Ihász Ingrid vagyok és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat és ne felejtsd el bekapcsolni az értesítéseket.

Sok fotós küzd azzal, hogy a képei különböző eszközökön vannak és nincs egy központi hely, ahol egyben tudná tárolni és rendszerezni őket. Mi egy házi szervert használtunk erre a célra, de ez nagyjából akkor kivitelezhető, ha van mondjuk egy rendszergazda a családban. Hasonlóan profi, de sokkal felhasználóbarátabb megoldás egy NAS.

Az előző videóban a férjemmel együtt bemutattuk a TVS 675-ös nagy teljes üzembe helyezését, beszéltünk a RAID-ről és a biztonsági beállításokról. Ha még nem láttad, akkor érdemes megnézni, a linket megtalálod a videó alatt. Most pedig arról lesz szó, hogy fotósként milyen munkafolyamatot alakíthatsz ki egy ilyen eszközzel.

Mint minden adattárolásnál, a NAS-nál is nagyon fontos, hogy a háttérben egy olyan mappastruktúrád legyen, ami rendszerezett és áttekinthető. Például évek, hónapok, projektek, ügyfelek szerint rendezve. Mivel az ékezetes betűk és a szóközök bekavarhatnak a fájlok elérési útjában, ezért én ilyeneket nem szoktam használni.

Az első lépés a fájlok importálása lesz. Ha végeztél a fotózással, akkor csak csatlakoztasd a kártyaolvasódat vagy a fényképezőgépedet a számítógéphez és másold át a NAS-ra a megfelelő helyre a fájlokat, ugyanúgy, ahogy más meghajtóval is tennéd. Érdemes egy következetes elnevezési struktúrát használni a fájlokhoz, hogy később is könnyen megtalálod őket.

A QNAP-nek van egy külön alkalmazása, ami segít a fájlok rendszerezésében. Ez akár Google Photos alternatíva is lehet.

Itt az albumok között csoportosítást végez az emberek, dolgok, helyek és egyebek között. Itt az emberek között megnézhetjük, hogy kiket ismert fel, és hogyha valakit esetleg még nem, akkor hozzáadhatjuk. És természetesen le is válogathatjuk róla a képeket.

A fotók megoszthatók e-mailben, a közösségi médián vagy linken keresztül, esetleg másik NAS felhasználóval.

A QFile mobilappal kombinálva automatikus feltöltés is lehetséges mobil eszközről.

A fotók rendszerezéséhez én a Lightroomot használom, ez közvetlenül is hozzá tud férni a NAS-hoz. De természetesen akkor sincs gond, ha te mondjuk az Adobe Bridge-et használod.

Akár a képfájlokat, akár a Lightroom katalógust tárolhatod a NAS-on, de fontos tudni, hogy valószínűleg lassabb lesz, mintha a saját gépeden lenne. Válassz például egy olyan megoldást, hogy a Lightroom katalógust a saját géped SSD meghajtóján tárolod, és létrehozol Smart Preview-kat, így úgy is tudod szerkeszteni a képeket, hogy nem kell hozzáférned.

Ha Lightroomban dolgozol, akkor figyelni kell, hogy vagy a Lightroomon belül helyezd át a mappát máshova, vagy add meg az új elérési útját, különben nem fogja megtalálni ezeket a képeket.

Az egész munkafolyamatban az egyik legfontosabb lépés a biztonsági mentési stratégia kialakítása. Ez a következőket foglalhatja magában. Másodlagos biztonsági mentés készítése egy külső merevlemezre, amit akár fizikailag is másik helyen tárolsz. A NAS konfigurálása úgy, hogy biztonsági másolatot készítsen valamilyen külső felhőtárhely-szolgáltatóhoz. Ilyen például a Blackbaze B2 vagy az Amazon S3. Ezeknek a felhőtárhelyeknek általában külön havidíja van.

Talán a legismertebb stratégia a 3-2-1. Ez azt jelenti, hogy minden adatodból legyen három másolatod, kettő lokálisan, de különböző eszközökön, illetve a harmadik valahol egy másik helyen. Így akkor sem veszíted el az adataidat, ha mondjuk leég a ház.

Minden ilyen megoldásnál azt kell mérlegelni, hogy mi az a szint, ami számodra már kellő biztonságot jelent, de egyben kivitelezhető és megfizethető is. Fotósként nyilván nem fogsz tudni egy olyan rendszert üzemeltetni, mint egy bank.

A QNAP-nek van egy külön alkalmazása, ami támogatja ennek a stratégiának a kialakítását. Ez a HBS 3 Hybrid Backup Sync. Itt biztonsági mentést és szinkronizációt is létrehozhatunk. Nézzük meg a biztonsági mentést.

Először is ki kell választanunk, hogy milyen mappáról szeretnénk biztonsági mentést készíteni. Majd pedig azt, hogy hová is szeretnénk ezt a mentést, legyen most például a Google Drive. Itt ugye be kell jelentkeznem a megfelelő fiókba. Itt pedig létre kell hoznom a cél mappát. Itt kiválaszthatom, hogy milyen gyakorisággal szeretném elvégezni ezt a műveletet, például naponta. Ha pedig rendben vannak a beállítások, akkor itt létre is hozhatom.

Fontos tudni, hogy minden olyan megoldás, ami a netre csatlakozik, magában hordozza azt a kockázatot, hogy esetleg valaki illetéktelenül hozzáfér a fotókhoz. Ezzel a kockázattal képben kell lenned, bármilyen megoldást választasz is. Ha emberek szerepelnek a fotókon, a fájlok neve tartalmazza mondjuk az ügyfélnek a nevét, ez komoly adatvédelmi kérdés is, hiszen a név és a kép más személyes adatnak számít, és hogyha ez valahogyan kiszivárog, az már egy GDPR incidens. Ezért is nagyon fontos, hogy teljes körültekintéssel járj el és a megfelelő biztonsági beállításokat alkalmazd, amiket az előző videóban bemutattunk.

A QNAP oldalán még arra is találsz megoldást, hogy hogyan védekezhetsz az úgynevezett ransomware ellen, hogyha cloudban tárolod a NAS-nak a biztonsági mentését. Ennek a beüzemeléséhez azonban már jó eséllyel szükséged lesz valamilyen IT segítségre.

Hogyha a felhőbe is mentesz, akkor az adatbiztonság mellett arra is gondolnod kell, hogy pontosan milyen adatokra szeretnéd ezt igénybe venni. Például csak az átadott fotóidra vagy azoknak a raw verziójára és esetleg az összes raw file-ra együtt.Minél több adatot tárolsz, ez az egész annál költségesebb lesz, ezért is érdemes jól átgondolni előre.

A legbiztonságosabb megoldás természetesen az, ha nem csatlakozol az internetre, hanem különböző winchestereken tárolod az adatokat, és ezekből van olyan, ami fizikailag egy másik helyen például egy széfben van eltárolva. Ez elég költséges és macerás megoldás, úgyhogy mi végül maradtunk a cloudnál.

Ha rendszerezted a fájaidat és megvan ezeknek a biztonsági mentése is, akkor érdemes elkezdeni a szerkesztést. Hogyha saját gépen dolgozol, akkor ne felejtsd el a változtatásokat tartalmazó külső szöveges fájlokat, az XMP-ket, illetve a forrásfájlokat, például PSD-ket vagy TIF-eket is archiválni. Hogyha nem vagy annyira képben a különböző fájlformátumoknak a jellemzőivel, akkor nézd meg erről a cikkemet, amit linkelek itt a videó alatt.

Ha végeztél a képszerkesztéssel, akkor exportáld a képeket a rendeltetésüknek megfelelő formátumban. Különböző beállításokat fogunk használni a webre, a közösségi médiába vagy éppen nyomtatáshoz. Erről is van egyébként egy külön videóm. Az exportált kész képeket én mindig külön mappában tárolom, általában elválasztva a webes és a print verziókat is.

Az előző videóban már volt szó róla, hogy a QFile segítségével más eszközökről is elérheted a fájljaidat, így például alternatívája lehet az olyan havidíjas megoldásoknak, mint a Dropbox vagy a Google Drive. Érdemes tudni, hogy akár meg is oszthatsz képeket, például ügyfelekkel, URL vagy a Qfile app segítségével. Ez kiválthatja a Google Drive Dropbox vagy Wetransferes megoldásokat. Viszont hogyha ilyen megoldást választasz, akkor legyél képben azokkal a kockázatokkal, amiket ebben a videóban már részletesen elmondtam.

Te milyen módszert használsz a képeid tárolására, rendszerezésére és megosztására? Írd meg légyszi kommentben!

Ha követed ezeket a lépéseket, akkor te is egy gyors, praktikus és biztonságos munkafolyamatot alakíthatsz ki a NAS használatához.

Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót, remélem, hogy hasznosnak találtad, hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni és megírni kommentben, hogy te milyen megoldást választottál. És mint mindig, hogyha bármilyen kérdésed van, akkor jöhet itt a videó alatt, és meg fogjuk válaszolni.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

ügyfélszerzés fotósoknak

Miért van a nálad bénább fotósoknak több ügyfelük?

Sokszor azt látom, hogy a legtehetségesebb fotósoknak van a legkevesebb önbizalmuk. Ők kételkednek folyamatosan magukban, hogy elég jók-e. Ők nem merik elkérni a munkájuk “rendes” árát, mert félnek a visszautasítástól, hogy “nem érnek annyit”. Mindeközben számos középszerű alak meg vígan megél a fotózásból. Hogy is van ez? Ez a poszt kizárólag a személyes véleményemet tükrözi,

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia photoshop

Teljes útmutató a képgenerátorok használatához (Midjourney, DALL-E 3, Playground AI, Adobe Firefly)

Minden, amit a képgenerálásról tudni érdemes egyetlen, magyar nyelvű tutorial videóban! Milyen megoldások vannak, melyiket mire és hogyan tudod használni? Működés, jogi és etikai kérdések, útmutató lépésről lépésre a hatékony parancsok adásához és a felületek használatához. https://youtu.be/afzVwYVsZZE Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Szeretnéd megtanulni a képgenerátorok használatát? Rengeteg kérdés érkezik hozzám

Tovább olvasom »
Exif

Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az EXIF és mire nem (VIDEO)

A kezdő fotósok egyik leggyakoribb kérdése, hogy milyen felszereléssel és beállításokkal készült egy fénykép. Sokszor pedzegettem már, hogy ez nem a legfontosabb kérdés egy fotóval kapcsolatban, de érdemes megnézni, hogy honnan tudhatók meg ezek az adatok, mire jók és mire nem. https://www.youtube.com/watch?v=dEWt6-XXsFEFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top