5 dolog, amit rosszul tudsz a fotózásról! (VIDEO)

5 dolog, amit rosszul tudsz a fotózásról
Olyan mítoszokról szól a videó, amiket érdemes ledönteni kezdő és akár haladó fotósként.

Jelentkezz az értesítőre, hogy ne maradj le a Kattanjki Klub nyitásáról!

5 dolog, amit rosszul tudsz a fotózásról! - A videóban elhangzó szöveg leirata

5 dolog, amit rosszul tudsz a fotózásról. Ebben a videóban olyan mítoszokról lesz szó, amit akár kezdő, akár haladó fotósként érdemes ledönteni. Ha egyetértesz, ha nem, írd majd meg kommentben. Én Ihász Ingrid vagyok, és ha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor iratkozz fel a csatornámra és kapcsold be az értesítéseket.

1. Csak profi cuccokkal lehet jó képeket készíteni. A tanulás és a kreativitás legyen az első. Itt például egy ősrégi Canon géppel készítettem olyan képeket, amikkel fotópályázatot is nyertem. Ha kíváncsi vagy, hogyan nézd meg ezt a videót. Az életlen és bemozdult képek oka a legtöbbször a megfelelő beállítások hiánya. Erről két videót is készítettem, amit megtalálsz ez alatt. Persze vannak olyan feladatok, amikhez kell a profi felszerelés, de sokszor már a tudatosság és a kreativitás is elég lenne ahhoz, hogy jó képet tudj készíteni.

2. A fotózás túl műszaki és bonyolult. Ha nem ismered a manuális módot, esélyed sincs. Igen, meg kell érteni az expozíciós háromszöget, illetve az egyes értékeknek a hatását a képre. Ezután viszont bátran támaszkodhatsz akár a félautomata, akár az automata megoldásokra, hogyha egy adott helyzetben azokkal jobb eredményt tudsz elérni.

3. Minél több a fény, annál jobb a fotózáshoz. A direkt napfény nagyon nagy kihívás tud lenni akár haladó fotósoknak is, nemhogy kezdőknek. Felhős időben, illetve árnyékban a legegyszerűbb fotózni, és a napkelte, illetve a napnyugta fényei nagyon-nagyon szépek.

4. A harmadolás jobb, mint a középre komponálás. A fotós iskolák első leckéje szokott lenni, hogy mozdítsd ki az alanyodat középről. De mindig jobb a harmadolás? Egyáltalán nem. Komponálj bátran középre, hogyha tükröződést vagy szimmetriát fotózol, esetleg nagy látószöggel készítesz képet és az alanyodnak torzulna az arca.

5. Az utómunka csalás és szemfényvesztés. Valójában már az analóg korban is létezett utómunka, nincs benne semmi ördögtől való dolog. A nyers kép semmilyen korrekciót nem tartalmaz, míg a jpg-k már igen. Nem csalás a legjobbat kihozni egy fotóból, ha pedig azon is túlmész, az már a művészi önkifejezésnek az eszköze lehet.

Tanulj, kísérletezz, hibázz, és rá fogsz találni a saját stílusodra. A következő négy videóhoz lesz kihívás, a végén pedig készülök egy képértékelés élővel. Ősszel indul a Kattanjki Klub, ahol szeretettel várunk, hogyha imádsz fotózni, akár a kreatív alkotás öröme miatt, akár a pillanatok megörökítéséért, akár a stressz levezetése céljából. Jelentkezz az értesítőre itt a videó alatt, hogy úgy fotózhass, ahogy szeretnél.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

ügyfélszerzés fotósoknak

Miért van a nálad bénább fotósoknak több ügyfelük?

Sokszor azt látom, hogy a legtehetségesebb fotósoknak van a legkevesebb önbizalmuk. Ők kételkednek folyamatosan magukban, hogy elég jók-e. Ők nem merik elkérni a munkájuk “rendes” árát, mert félnek a visszautasítástól, hogy “nem érnek annyit”. Mindeközben számos középszerű alak meg vígan megél a fotózásból. Hogy is van ez? Ez a poszt kizárólag a személyes véleményemet tükrözi,

Tovább olvasom »
mesterséges intelligencia photoshop

Teljes útmutató a képgenerátorok használatához (Midjourney, DALL-E 3, Playground AI, Adobe Firefly)

Minden, amit a képgenerálásról tudni érdemes egyetlen, magyar nyelvű tutorial videóban! Milyen megoldások vannak, melyiket mire és hogyan tudod használni? Működés, jogi és etikai kérdések, útmutató lépésről lépésre a hatékony parancsok adásához és a felületek használatához. https://youtu.be/afzVwYVsZZE Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Szeretnéd megtanulni a képgenerátorok használatát? Rengeteg kérdés érkezik hozzám

Tovább olvasom »
Exif

Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az EXIF és mire nem (VIDEO)

A kezdő fotósok egyik leggyakoribb kérdése, hogy milyen felszereléssel és beállításokkal készült egy fénykép. Sokszor pedzegettem már, hogy ez nem a legfontosabb kérdés egy fotóval kapcsolatban, de érdemes megnézni, hogy honnan tudhatók meg ezek az adatok, mire jók és mire nem. https://www.youtube.com/watch?v=dEWt6-XXsFEFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top