5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

YouTube-video-thumbnail+blog-featured-image

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel!

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani - A videóban elhangzó szöveg leirata:

Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat és kapcsold be az értesítéseket.

Hogyha egy képen viszonylag semmitmondó az ég, akkor átjövünk ide a Develop modulba, és kiválasztjuk a Masking lehetőséget. Itt feljön az, hogy kiválasztható az ég.

És innentől kezdve, hogyha levesszük a csúcsfényeket, akkor vissza tudjuk hozni az égben a részleteket. Akár az expozíción is csökkenthetünk.

Hogyha szeretnénk látványosabbá tenni, akkor ide lejjebb megyünk és megkeressük a Dehaze lehetőséget. Hogyha nem figyeltünk a felszerelésünk megtisztítására, ahogyan ezt én sem tettem, akkor kiválasztjuk a Healing lehetőségét.

Itt ugye nekem be is van kapcsolva ez a Visualize Spots lehetőség, ami ugye megmutatja nekünk, hogy hol vannak foltok a képen. Hogyha kikapcsoljuk, akkor nem biztos, hogy észre vennénk az összes ilyen foltot, ezt bekapcsolva viszont könnyedén tudjuk őket javítani.

Hogyha nincs kedved végig pöttyözni őket, akkor van egy nagyon jó kis plugin, a Luminar Neo, amiben egész egyszerűen el lehet tüntetni ezeket a kis foltokat.

Átmegyek az Edit lehetőségre, kiválasztom az Erase-t, és itt van a Remove Dust Pots.

És egy kattintással eltűnt nekünk az összes ilyen zavaró elem. Itt is vannak egyébként különböző javítási lehetőségek, úgyhogy ez az egyik kedvenc pluginom. Néhány csúszkának a húzogatásával egészen sokat javíthatunk. Egy képen és látványosabbá tehetjük. Hogyha megnyomom az Apply-t, akkor exportálni fogja a képet.

És be is töltötte nekem ide a Lightroomba. Ilyen volt előtte, és ilyen lett utána. A Portrait Retus-nál a legtöbben a Photoshopra gondolnak először, de most már nagyon sok olyan funkció van a Lightroom-ban is, amit érdemes ismerni és használni. Bele fogok nagyítani a képbe.

Kiválasztom megint csak a Masking lehetőséget, és automatikusan felismeri a szemét a képen, és azon belül is fogok tudni majd különböző dolgokat választani.

Kiválasztom az arcbőrt és létrehozok egy maszkot.

Ahhoz, hogy simítsam az arcbőrt, egész egyszerűen vissza fogok venni egy picit a textúrából. Nem érdemes a Clarity-t csökkenteni, mert azzal nagyon természetellenes lesz az eredmény. Hogyha csökkentettünk a textúrán, akkor előfordulhat, hogy egy kis élesítés visszahozza a részleteket. Picit eltérő a hatása, mintha csak a textúrát vettük volna kevésbé vissza.

Itt meg tudjuk nézni, hogy milyen volt előtte, és milyen lett utána. Nyilván egy igényesebb portré retushoz érdemes a Photoshopot használni, illetve akár olyan pluginokat, mint a Portrait Pro vagy a Portraiture, de egy nagyon egyszerű bőrsimítást itt a Lightroomban is meg tudunk csinálni. A másik dolog, hogy kiemelhetjük a szemet is a Lightroom segítségével.

Itt is az emberek kiválasztása lehetőséghez fogunk fordulni. És akár a szem fehérjét, akár az íriszt és a pupillát kiválaszthatjuk. Válaszok most mondjuk ezt. Nem érdemes egyben hozni létre maszkot, hiszen mást csinálunk a különböző területeken. Itt pedig egész egyszerűen picit felemelhetjük az árnyékokat, vagy akár az expozíciót is, hogy világosabbá tegyük a szemet, és hogyha szeretnénk az élességét növelni, akkor akár a Clarity-t, akár a Texture-t használhatjuk.

Itt is meg tudjuk nézni, hogy milyen volt előtte, és milyen volt utána. Hogyha soknak találjuk a világosítást, ami szerintem elég rosszul tud kinézni, akkor egész egyszerűen visszább veszünk a beállításokból, vagy itt a mennyiséget csökkentjük összességében. A lényeg, hogy természetes hatást érjünk el.

Hasonló módszerrel tudunk akár fogat is fehéríteni, a Maskingnél, megint csak létre fogunk hozni egy embermaszkot, azon belül is egy fogmaszkot. Létrehozom a maszkot. A fogaknál legtöbbször az szokott lenni a probléma, hogy esetleg el vannak színeződve, vagy nem elég fehérek, úgyhogy például tudunk a szaturációból visszavenni, és akkor az mondjuk egy sárga fogon tud segíteni, illetve tudjuk a csúcsfényeket növelni,

vagy akár az expozíciót is. Nyilván nem akarunk ilyen hófehér fogakat csinálni, mert ez elég furcsán néz ki. Itt is megtehetjük, hogy egész egyszerűen ennek a hatásnak a mennyiségét, ezt az Amount csúszkát megváltoztatjuk.

Az utolsó dolog pedig, amiért általában az ember átszaladna a Photoshopba, az a színeknek a megváltoztatása. Ezt is meg tudjuk azonban csinálni a Lightroom-ban. Itt is létre fogok hozni egy maszkot.

Kiválasztjuk a képnek a tárgyát.

És itt már ezzel a Hue csúszkával megváltoztathatjuk akár egy autónak is a színét. Ha kisebbeket szeretnénk a színeken módosítani, akkor érdemes a Fine Adjustment-et bekapcsolni, és akkor már ugye sokkal kisebbeket fog módosítani. Hogyha azt találtuk, hogy az átszínezés olyan helyeken is érvényesül, ahol nem kellene, akkor elvehetünk ebből a maszkból, például az ecset segítségével, és letörölhetjük mondjuk a lámpákról.

Természetesen finom hangolhatjuk ezt az eredményt, de igazából könnyedén át tudtuk színezni az autót, és nem kellett átmenni hozzá a Photoshopba. Akár már erre is azt mondhatnánk, hogy készen van, ha zavar minket, hogy túl rózsaszín lett az ablak, akkor kicsit visszavéve az ecset erősségéből innen is elkezdhetjük egy picit lemaszkolni.

Előtte, utána. Remélem, hogy tetszett neked ez a videó, és hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni, és kövesd a csatornámat.

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »
virágfotózás trükkök

A legjobb tippek virágfotózáshoz kezdő fotósoknak

A szebbnél szebb virágok meghozták a kedvedet a fotózáshoz? Íme pár hasznos tipp, hogy még szebb képeket készíthess teljesen kezdőként is. Gépbeállítás, fények, kompozíciós tanácsok. Akár akkor is hasznát veheted, ha mobillal fotózol! https://youtu.be/EhvDiLqSxrE?si=0sWJmQFQpiWzp0Tp Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Hasznos trükkök és tanácsok a virágok fotózásához – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p> Itt vagyunk a Margit-szigeten

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top