6 hetes online fotótanfolyam ingyen – 1. lecke

Picture of Ihász Ingrid

Ihász Ingrid

Fotózás, Lightroom és Photoshop online tanfolyamok fotósoknak, akik nem érik be az átlagossal.

Amit mindenkinek tudnia kell a fotózásról!

A fotózásban van egy „szentháromság”, amit ha egyszer megértesz, akkor máris hatalmas lépést tettél a tudatosabb fényképezés felé. 

A kép elkészítését exponálásnak hívják a fotózásban, és az expozíció – kissé leegyszerűsítve – akkor megfelelő, ha azt mutatja, amit látunk: nem túl világos és nem túl sötét a fénykép.

Az expozíciót három dolog határozza meg:

  • az, hogy a fényképezőgép képérzékelője (ahol a kép keletkezik) mennyire érzékeny a fényre: ISO
  • mennyi ideig éri fény az érzékelőt: záridő vagy zársebesség
  • az objektíven keresztül mekkora méretű nyíláson keresztül érkezik a fény az érzékelőre: rekesz vagy blende vagy F-érték

Ezek egymással összefüggésben állnak, és ugyanazt az expozíciót többféle beállítással is el lehet érni. Az automata módok arra szolgálnak a fényképezőgépen, hogy ezeket az értékeket helyetted határozzák meg.

Ha a manuális módot választod a gépen, akkor a zársebességet és rekeszt te adhatod meg (az ISO külön állítható). Ha még nem tudod, ezeket hogyan lehet állítani a gépeden, vess egy pillantást a felhasználói kézikönyvre!

Az értékeket annak megfelelően választjuk meg, hogy mennyi fényünk van, milyen objektívvel dolgozunk, mozog-e a tárgy, amit fényképezünk, és ha igen, milyen gyorsan, kézből vagy állványról fényképezünk-e, illetve persze, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.

fotózás alapok - expozíciós háromszög

Tudom, ez egy kicsit sok lehet elsőre, de mentsd le magadnak bátran és hamarosan ki fog tisztulni a kép. A 3. leckében hozok majd konkrét, ajánlott gépbeállításokat is a különböző fotótémákhoz, amiket kiindulásként használhatsz.

Te hogyan állítod be a gépedet?

Általában a rekeszről döntök először. Többek között ezzel határozhatom meg, hogy milyen mélységélességet szeretnék látni a képen.

Ha az a célom, hogy elmosódott legyen az előtér és a háttér, akkor nyitom a rekeszt (f/1.4-3.5 stb.), ha több mindent szeretnék élesre, akkor zárom (f/5.6-8 stb.). Ha kevesebb fény áll rendelkezésre, például beltéren vagy este, szintén nyitom a rekeszt.

Ezután határozom meg a zársebességet, attól függően, hogy mennyi fény áll rendelkezésre és mozog-e a tárgy, amit vagy akit fényképezek.

Álló tárgyat úgy tudunk kézből élesre fotózni (anélkül, hogy bemozdulna), ha legalább az objektív gyújtótávolságának (pl. 50 mm) a reciprokával számolunk (1/50 sec), de én szeretem inkább dupla olyan gyorsra venni (1/100 sec).

Ha pedig mozog a tárgy, akkor még gyorsabb zársebességet választok (1/250 sec, 1/320 sec, 1/500 sec stb.) Ha sok a fény, akár ennél gyorsabbat is állítok.

Az ISO-t igyekszem a lehető legalacsonyabb értéken tartani, hiszen minél magasabb az ISO, annál zajosabb lesz a kép.

Ezért is fontos, hogy a másik két értéket megfelelően válasszuk meg és sötétebb fényviszonyok között ne használjunk feleslegesen szűk rekeszt vagy túl gyors zársebességet.

A belépő szintű gépeken javaslom az ISO-t 1250 alatt tartani, de érdemes kísérletezni, hogy meddig mehetsz el vele.

Fú, van valami könnyítés kezdőknek?

Persze! Ha még korainak érzed a teljes manuális módot, akkor próbáld ki a rekeszprioritást (A vagy Av) auto ISO-val! Ilyenkor meghatározhatod a rekesz méretét, a többi értéket viszont a gép választja ki neked.

Egyes gépekben minimális záridőt is megadhatsz az auto ISO mellé (pl. 1/250 sec) és akkor nem jársz úgy, hogy a gép mondjuk túl lassú zársebességet választ és bemozdul a fotód.

Ennél a félautomata módnál az expozíció kompenzációval segíthetsz a gépednek, ha az elkészült képet túl sötétnek vagy világosnak találod. Ha még nem tetted, böngészd át a fényképeződ használati utasítását, hogy hol találod meg ezeket a beállításokat!

Ha szeretnél a fotózás technikai oldaláról még többet tudni, ajánlom az ingyenes Fotósulim Fotótechnika leckéit az Instagramon, programkalauzba rendezve ITT találod.

Ha a színekkel van gondod, lesd meg a fehéregyensúlyról szóló posztot, ha elmosódottabb hátteret szeretnél, akkor a mélységélességről szóló részt, ha az élességgel van problémád, akkor pedig a fókusz módokkal és területekkel foglalkozó posztot ajánlom.

Ne aggódj, a felszerelés választásáról és a gépbeállításokról lesz még szó ebben az email sorozatban is!

A következő leckében a felszerelés választásáról lesz szó

Scroll to Top