6 hetes online fotótanfolyam ingyen – 10. lecke

Picture of Ihász Ingrid

Ihász Ingrid

Fotózás, Lightroom és Photoshop online tanfolyamok fotósoknak, akik nem érik be az átlagossal.

Jól jönne néhány ingyenes utómunka videó?

Amióta elindítottam a YouTube csatornámat, meglehetősen sok Lightroom és Photoshop tutorial videót tettem fel. Ebben a leckében összeválogatom neked a leghasznosabbakat!

A Photoshop sokkal összetettebb program, mint a Lightroom, számtalan funkcióval. De nyugodj meg, még a legnagyobb guruk (kedvenceim például Phlearn és PIXImperfect) is csak töredékét használják a rendelkezésre álló eszközöknek. 

Ebben a videóban bemutatok egy teljes Photoshop munkafolyamatot lépésről lépésre, sőt azt is, hogy mindezt hogyan automatizálhatod az action készítés segítségével! Egy másik videómban pedig a kezdők legjellemzőbb utómunka hibáit gyűjtöttem össze, hogy te ne kövesd el őket!

A portréretussal több videómban is foglalkozom. Itt bemutatom azt a 4 egyszerű portréretus módszert, amit szerintem minden fotósnak érdemes ismernie. Nagyon könnyű azonban túlzásokba esni, különösen kezdőként. Éppen ezért szenteltem egy külön videót annak, hogy mi az a 4 tipikus hiba, amit érdemes nagy ívből kerülni.

Ha érdekelnek a haladóbb technikák is, akkor pedig ajánlom a frekvencia szeparációról szóló videómat, amihez ingyenes action is jár. Ezt a módszert egyébként nemcsak portrénál használhatod, hanem például hátterek vagy ruhák kisimítására is.

Ha már ingyenes anyagok, innen letöltheted az általam összeállított ecset, illetve overlay csomagot. Tudom, azt mondtam, a jó kép az első és ezt fenn is tartom. De ha ezt már megugrottad, kísérletezz nyugodtan ezekkel az eszközökkel is.

Ha mostantól csak egyetlen képszerkesztő eszközt használhatnék, egészen biztosan a görbéket választanám. Nemcsak a Lightroomban és Photoshopban, de számtalan másik képszerkesztőben is elérhetők. A görbék használata – legalábbis elsőre – kevésbé magától értetődő, ezért készítettem róluk egy nagyon részletes videót. A görbék segítségével megváltoztathatod egy kép fényességét, kontrasztját és akár színeit is. Nézd meg itt, hogy hogyan!

A presetek olyan filterek, szűrők, hatások, amiket egy kattintással rátehetsz a fotóidra, és ezzel – ha helyesen alkalmazod őket – sok utómunkával töltött időt spórolhatsz meg és egységes stílust alakíthatsz ki. Ebben a videóban megmutatom, hogy hogyan tudod betölteni (importálni) a preseteket a Lightroomba, illetve Phtooshopba, hogy hogyan menthetsz saját preseteket, és általánosságban mik a testreszabás alapvető lépései. Egy másik videómban pedig megmutatom a bevált, egyszerű módszeremet, amivel a képsorozatok egységes színvilágát alakítom ki.

Nem kevés fejtörést szokott okozni a bőrszín beállítása is a képeken, különösen, ha nem a legideálisabb fényviszonyok között készültek a felvételekEbben a videóban 7 olyan eszközt mutatok neked Lightroomban és Photoshopban, amivel befolyásolhatod a bőrszínt. Ha jártál már úgy, hogy fák alatt fotóztál és mindenki teljesen zöld lett, akkor különösen ajánlom! Ha maga a zöld szín okoz kihívást, ezt a videót ajánlom! Ha pedig találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a fotóidon zöld, illetve lila élek jelentek meg (ún. kromatikus aberráció), és nem boldogultál velük, akkor ez a videó való neked!

Amikor elkezdünk saját fotókat publikálni a netre, gyakran felmerül az igény, hogy a szerzőségünket is feltüntessük. Ennek egyik lehetséges eszköze a vízjelzés. Bár én nem használok vízjelet (a posztomból ki is derül, hogy miért), ebben a videóban megmutatom neked, hogy hogyan készítheted el a Lightroom, illetve a Photoshop segítségével.

Végül pedig hadd ajánljak két egészen komplex, haladóbb videót, amikhez biztosítom a gyakorlóképeket is, hogy velem együtt csinálhasd a szerkesztést. Ebben a videóban megmutatom, hogy hogyan készíthetsz egy nappaliból esti képet

Ebben a másik videóban pedig azt követheted végig, hogy hogyan cserélhetsz hátteret, és mi az a 7 dolog, amire ilyen esetben a fotózásnál vagy a képek összeválogatásánál, illetve az utómunkában figyelni kell.

A következő részben “így készült” anyagokat fogok hozni neked a fotózásaimról.

Scroll to Top