6 hetes online fotótanfolyam ingyen – 2. lecke

Picture of Ihász Ingrid

Ihász Ingrid

Fotózás, Lightroom és Photoshop online tanfolyamok fotósoknak, akik nem érik be az átlagossal.

Mi alapján válasszak fényképezőgépet?

Úgy gondolom, hogy mindig az a legjobb gép, ami éppen velünk van és el tudjuk készíteni vele a képet. Ez lehet akár egy mobiltelefon is, hiszen ha valaki tisztában van a fotózás alapjaival, akkor azzal is mesés felvételeket készíthet.

Ha úgy érzed, megérett az idő egy “komolyabb” fényképezőre, akkor azt javaslom, hogy egy belépő szintű DSLR (tükrös) vagy MILC (tükör nélküli) géppel indulj. Akár használtan is megvásárolhatod, ebben a kategóriában szinte teljesen új darabokat is ki lehet fogni.

Bár vannak márka-fanatikusok, én úgy gondolom, hogy gyakorlatilag mindegy, hogy melyik márkát választod. Sokkal fontosabb, hogy ha kezdő vagy, ne vásárolj profi kamerát, bőven ráérsz a váltásra, ha már megtanultál fotózni! Sokan nem jutnak el odáig és rengeteget buknak rajta, hogy “nagyberuházással” indítottak.

MILC vagy DSLR? Kicsit olyan ez, mint az automata vs. botváltós autó. A MILC gépekkel sok szempontból egyszerűbb fényképezni és akár el is lustíthat abban, hogy úgy rendesen megtanuld az alapokat.

Ettől függetlenül ma már kezdőként is MILC gépet vásárolnék, a gyártók már erre fókuszálnak és ez az a technológia, ami teljes mértékben kihasználja a digitális előnyöket. Erről a témáról itt írtam részletesen, elmesélve az én váltásom történetét Nikon DSLR-ről Sony MILC-re.

Ha az érdekel, hogy egy konkrét kamerát érdemes-e megvásárolni, akkor javaslom, hogy keress rá a DPReview oldalán, hogy milyen értékelést kapott.

Full frame vagy APS-C? A fényképezőgépekben különböző méretű szenzorok találhatók, ezeken keletkezik a fénykép. Nemcsak ez a két szenzorméret létezik, vannak kisebbek és nagyobbak is, de ez a kettő legjellemzőbb.

A belépő szintű gépekben APS-C szenzor szokott lenni, illetve van olyan gyártó, amelyik a profibb kameráiba is ilyet tesz (Fuji).

Véleményem szerint egy kezdőnek teljesen felesleges full-frame szenzoros gépet választani és ezért extrát fizetni. A fényképezőgép kiválasztásáról van egy videóm is, nézd meg itt!

Hogyan válasszak objektívet?

Az objektívek választásánál az a fő kérdés, hogy mire szeretnéd őket használni. Az alábbi szempontokat érdemes megfontolni:

Fix vagy zoom objektív? A fix objektíveknek fix a gyújtótávolsága, ami azt jelenti, hogy nem lehet velük “zoomolni”, ha valamit közelebb szeretnénk hozni, közelebb kell mennünk hozzá.

Én fix objektíveket szeretek használni többek között az ár-érték arány, jobb képminőség és nagyobb fényerő miatt, de vannak olyan helyzetek (pl. események), amikor szükség lehet zoomra.

Milyen gyújtótávolság, illetve látószög? Attól függően, hogy mennyit szeretnénk láttatni egy témáról, illetve mennyire zavar minket a torzítás hozunk döntést a gyújtótávolságról.

Ha fontos a környezet és minél többet szeretnénk belőle megmutatni (pl. tájkép, enteriőr fotó), akkor érdemes nagyobb látószögű objektívet választani (35 mm-nél kisebb gyújtótávolság).

Ha azt szeretnénk látni, amit a szemünkkel, akkor 50 mm körüli, normál gyújtótávolságra van szükség.

Ha pedig valamit közelebb szeretnénk hozni vagy minél kisebb torzításra van szükségünk (pl. portréhoz), akkor választunk teleobjektívet (85+ mm).

Ezek nem kőbe vésett szabályok, lehet nagylátószöggel is remek portrét készíteni, ha tudatosan használjuk.

Fontos azonban tudni, hogy ha APS-C szenzoros géped van, akkor általában 1,5-szeres szorzóval kell számolnod, tehát egy 35 mm-es objektív kb. 50 mm-esként fog viselkedni rajta!

Milyen fényerő? Ez az a bizonyos F-érték, amit az előző levelemben említettem. Ez minél alacsonyabb (pl. f/1.8, f/1.4, f/1.2), annál nagyobb fényerőről beszélünk.

Nagy fényerejű objektívre akkor van szükség, ha sötétebb helyen fotózunk, illetve erősebb háttérelmosást szeretnénk. Ilyen nagy fényereje jellemzően a fix objektíveknek van, a jobb zoomok is többnyire f/2.8-tól indulnak és az áruk csillagászati.

Kezdőként az f/1.8-as objektívek jó választást jelenthetnek, de mindig érdemes utánanézni a teszteknek, mert ezekből is vannak jobban és kevésbé jól sikerült darabok.

Milyen márka? Ha tehetem, a gyártói márkát választom, mert általában azok képviselik a legjobb minőséget adott rendszerhez.

Érdemes azonban megfontolni az egyéb gyártókat is – pl. Sigma, Tamron, Samyang -, mert ár-érték arányban gyakran megverik a gyártói márkát. Mindig olvasd el a teszteket, mielőtt vásárolsz!

Új vagy használt? Válassz bátran használt objektívet, de ismerd meg a történetét (mikori vásárlás, mire lett használva, van-e rá még garancia, mennyi tulajdonosa volt stb.) és nézd át, hogy minden rendben van-e vele (karcok, egyéb sérülések, por, gomba, megnyúlt gyűrűk stb. stb.).

Ebből a szempontból a DSLR-rel egyszerűbb dolgod van, sokkal több objektívet fogsz találni az eladó kategóriában, jó áron. A MILC-nek viszont nagy előnye, hogy a megfelelő adapterrel szinte bármit rá tudsz tenni, akár “ősrégi” vintage lencséket is.

Ha még többet szeretnél tudni az objektívek kiválasztásáról, nézd meg ezt a videót, illetve ezt az ellenőrzési listát hozzá!

Figyelj rá, hogy az objektív APS-C vagy full-frame kamerákhoz való-e, mert míg az utóbbit egy APS-C kamerán is használhatod, fordítva ez nem működik, a széleken vinyettálni fog. Az APS-C objektívek jobb áron kaphatók, viszont ha egyszer full-frame-re váltasz, le kell cserélned őket (vagy kevésbé tudod kihasználni az új kamerád előnyeit).

Fontos figyelni a bajonettre is, hiszen ez gyártónként és rendszerenként (DSLR vagy MILC) is eltérő.

Ezen kívül lényeges az autofókusszal kapcsolatos információ is, hiszen vannak olyan lencsék, amik csak manuális fókuszúak (tehát csak gyűrűvel tudsz élességet állítani), illetve olyanok is, amelyek csak a gépvázba épített fókusz motor esetén képesek automatikusan fókuszálni.

Ezeket az információkat az objektívek specifikációjában megtalálod!

Neked milyen objektíveid vannak?

Ahogyan említettem, elsősorban fix objektíveket használok. Ha őszinte akarok lenni magamhoz, simán tudnék élni egy darab 35 mm-es és egy darab 85 mm-es objektívvel, akár f/1.8-as fényerő mellett. Portré és családi fotózáshoz véleményem szerint ez a kettő a legfontosabb.

Ha csak egyetlen objektívem lehetne, akkor valószínűleg egy 50 mm körüli gyújtótávolságút választanék ezekhez a témákhoz.

A kit objektív – amit a kamerához szoktak csomagolni – általában nem a legjobb minőség és fényerőben is gyenge, viszont arra jó lehet, hogy megtapasztald a különböző gyújtótávok hatásait.

Ha érdekel, melyik gyújtótávolságnak milyen jellemzői vannak és mire használhatók, nézd meg a Fotótechnika kalauzomban az Instagramon!

Nekem ilyen lencséim vannak egyébként:

  • 20 mm f/1.8
  • 35 mm f/1.4
  • 50 mm f/1.2
  • 55 mm f/1.8
  • 85 mm f/1.4
  • 135 mm f/1.8

Emellett pedig az APS-C gépemre, elsősorban videózáshoz, van még egy Tamron 17-70 mm f/2.8-as objektívem. De utazásra is ezt viszem magammal a praktikum, rugalmasság és lehető legkisebb súly érdekében.

Ha szeretnéd tudni, hogy a fényképezőgépen és objektíven kívül még mi lapul a táskámban, azaz mire lehet neked is szükséged, nézd meg ezt a videót! Ha pedig az érdekel, hogy mit ne vegyél meg kezdő fotóskéntezt a cseppet sem komoly videót ajánlom!

Scroll to Top