6 hetes online fotótanfolyam ingyen – 7. lecke

Picture of Ihász Ingrid

Ihász Ingrid

Fotózás, Lightroom és Photoshop online tanfolyamok fotósoknak, akik nem érik be az átlagossal.

Gondoltál már arra, hogy milyen jó lett egy fotó, mert valaki éppen jókor volt jó helyen?

Persze, ez is előfordulhat, de legtöbbször az előkészületeken áll vagy bukik minden.

Erről általában nagyon kevés szó esik a fotós oktatások során. Ha szívesen hallanál erről videós formában, nézd meg itt!

Derítsd fel a helyszínt előzetesen!

Mikor van nyitva, van-e lehetőség fotózni, szükséges-e hozzá engedély, kell-e esetleg fizetni? Mikor milyen fények vannak, azaz mikor érdemes menni, és ettől függően mit tudsz majd háttérnek használni a fotózáson?

Érdemes azt is átgondolni, hogy megfelel-e a céloknak, a fotózás elképzelt hangulatának (pl. meghitt képeket nem olyan helyen akarunk készíteni, ahol tömeg van). Ha ezekkel a helyszínen szembesülsz először, akkor sok idő elmehet a bolyongással, sőt akár az egész fotózás kudarcba fulladhat.

Arról már nem is beszélve, hogy bizonytalannak tűnsz majd és másokkal is kibabrálsz, ha többen vagytok a projektben. További tippek helyszínbejáráshoz itt, az ideális fotóhelyszínekről kezdőknek pedig itt.

Készülj fel az alanyból!

Ha személyt fotózol, különösen ha ügyfelet, fel kell készülnöd vele kapcsolatban is. Ki ő, milyen személyiség, hogyan lesz érdemes vele bánni ahhoz, hogy a legjobbat tudd kihozni belőle.

A pszichológia nagyon fontos a fotózásnál, és akinek ez kevésbé jön belülről, azonnal és első látásra, annak nem árt előzetesen rákészülni.

Ha ügyfélről van szó, tudd meg, hogy milyen igényei vannak, mit vár a fotózástól, mire szeretné használni a képeket, így tudod majd biztosítani, hogy azt kapja, amit szeretne.

Készítsd fel és tájékoztasd a fotózás előtt, hogy hogyan készüljön elő (ruha, haj, smink stb.) és mire számíthat, mi van és nincs az árban, mennyi ideig tart és hogyan fog zajlani a fotózás, mikor kell fizetni, mikor lesznek átadva a képek, ki mire használhatja őket stb.

Legyen koncepciód!

Érdemes előre kialakítani a koncepciót, megtervezni, hogy hogyan fog zajlani a fotózás, milyen képeknek kellene elkészülniük. Erre akkor is szükség van, ha egyedül mész fotózni és van valamilyen célod a dologgal.

Még fontosabb abban az esetben, ha mások is lesznek ott, hiszen így magabiztosabb leszel a fotózáson, ami nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy megbízzanak benned és szakemberként tekintsenek rád.

Ha előzetesen átgondolod, hogy pontosan mit és hogyan szeretnél fotózni, tudni fogod, hogy milyen felszerelésre lesz szükséged (objektívek, derítőlap, vaku stb., erről még később lesz szó), illetve milyen pózok, feladatok jöhetnek szóba (az instruálás a következő lecke témája).

Ha valamilyen komplexebb koncepció alapján zajlik a fotózás (pl. jelmezes fotózás), érdemes ún. moodboardot készíteni (inspirációs képek gyűjtése, amik az elvárt hangulatot tükrözik), illetve akár stylistot, sminkest, fodrászt bevonni.

Ami többet számít, mint gondonád!

A fotózások előtt sokszor fejtörést okoz, hogy hogyan öltözzenek fel, illetve össze az alanyok. Ha a fotózáson nincsen külön erre dedikált szakember, akkor a fotós feladata erről iránymutatást adni.

Ennek a jellege a fotós által képviselt stílustól is függ, hiszen vannak olyan irányzatok, amik adott környezetben, adott ruházattal mutatnak csak igazán jól. Van azonban néhány ajánlás, ha úgy tetszik, szabály, amit érdemes betartani:

  • A kényelmetlen és túl kényelmes ruhákat egyaránt érdemes elfelejteni. Előbbiben az alany nem lesz felszabadult, utóbbiban pedig nem fog jól mutatni.
  • Ugyancsak érdemes elkerülni a logózott, figurás, feliratos és túl élénk (neon) színű holmikat, hacsak nem része a koncepciónak.
  • A nagyobb minták vagy csíkok általában jobban néznek ki, mint a kisebbek, és inkább a finomabb nyomatok mutatnak jól a képeken. 
  • Ha összeöltözésről van szó, akkor inkább csak összeillő, de nem teljesen azonos ruhákat célszerű választani.
  • Érdemes a környezetet is figyelembe venni, és azzal harmóniában álló színeket választani.

Ha érdekel, honnan szoktam beszerezni a fotózáshoz a ruhákat, akkor ezt és ezt a posztot ajánlom.

Sokan azt hiszik, hogy a fotósok azért pörögnek annyit a sminken, hogy kevesebbet kelljen retusálni. Tény, hogy egy jó smink lerövidíti az utómunkát, de nem ez az elsődleges ok! Sokkal fontosabb az, hogy ha az alany szépnek érzi magát, akkor sokkal magabiztosabban fog viselkedni, és már csak emiatt is szebb lesz a képeken!

A smink másképpen néz ki a fotókon, mint a való életben, ezért érdemes profi sminkessel dolgozni, aki gondoskodni tud róla, hogy a smink ne csupán előnyös, de a fényképezőgép előtt is tökéletes legyen.

A frizurával ugyanaz a helyzet, mint a sminkkel. Az egész megjelenést befolyásolja, hogy milyen a haj. A lenőtt, zsíros haj mindig igénytelen, de a frissen mosott is egészen másképp néz ki attól függően, hogy hogyan van elkészítve.

Ha profi fodrász készíti el a hajat, az jobban és hosszabb ideig tart, simább, puhább és fényesebb lesz. Oda fog figyelni arra is, hogy ne csak egyetlen szögből lehessen fotózni…

Ezekre figyelj közvetlenül a fotózás előtt!

Talán mondanom sem kell, hogy az aksik legyenek feltöltve, a memóriakártyák leformázva és a felszerelés megtisztítva mielőtt fotózni mész. Koncepciótól függően vigyél magaddal objektíveket, derítőlapot, vakut vagy egyéb világítást, vakukioldót, állványt, fényformálót. Ha van külön tartód a géphez (pl. Spider Holster öv, amilyet én is használok), azt se felejtsd el eltenni.

Amire még szükséged lehet a teljesség igénye nélkül: plusz memóriakártya, pótaksi, töltők, elemek, laptop, kártyaolvasó, külső adattároló, gimbal, tisztító eszközök, esővédő, szűrők, szürkekártya, névjegykártya, toll, papír, olló, ragasztószalag, papírzsepi, hajcsat, fésű, körömreszelő, innivaló, rágcsa. 

Ha mások is részt vesznek a fotózáson, érkezz időben és készülj elő, hogy már csak az alanyra tudj figyelni, ha megérkezik. Állítsd be előre a felszerelésedet az első helyszínhez, hogy ezzel már ne kelljen pepecselned.

Ha megérkezik az alany, ne csapj bele azonnal a lecsóba, szánj néhány percet beszélgetésre, legyél kedves és őszintén érdeklődő, hogy legyen alkalma feloldódni. Viselkedj magabiztosan, hogy az alanyod azt érezze, jó kezekben van!

A fotózás nagy tévedése...

Ha lát valaki egy jó képet, sokszor az az első kérdés, hogy milyen felszereléssel, milyen beállításokkal készült. Mintha legalábbis a fotótechnika lenne a fotózás legfontosabb része… Szerintem ez nem így van!

Attól, hogy megtudod, milyen fényképezőgéppel, objektívvel és beállításokkal készült egy kép, még sajnos nem fogsz tudni hasonlót készíteni. Hidd el, a tudás mindig fontosabb, mint a felszerelés, és sok “drága cuccal” készült fotót hasonló minőségben el lehetne készíteni más, olcsóbb eszközökkel is!

Ha valaki tud fotózni, egy mobillal is jobb képet fog lőni, mint valaki, aki kevésbé képzett, bármilyen drága gép legyen is a kezében. A fotózás titka a tudás, gyakorlás és persze a megfelelő előkészítés, amiről ebben a leckében részletesen szó volt. Ha érdekel, hogy szerintem mi az az 5 dolog, amitől jó lesz egy portré, nézd meg ezt a videót!

Köszönöm, hogy időt szántál a levelemre és szép napot kívánok neked! A következő rész az instruálásról fog szólni.

Scroll to Top