ūüď∑ R√©gen √©s most: Szip√°l P√©ter

kattanjki-regen-most-szipal

Teljesen m√°s egy olyan fot√≥ssal besz√©lgetni, aki m√°r 53 √©ve van a p√°ly√°n. √ďri√°si megtiszteltet√©s volt, hogy telefonon besz√©lhettem Szip√°l P√©terrel. Mik√∂zben besz√©lgett√ľnk, az volt az √©rz√©sem, hogy √≥r√°kig tudn√°m hallgatni a t√∂rt√©neteit. Sajnos annyi ideje nem volt, de a rengeteg teendŇĎje mellett szak√≠tott arra idŇĎt, hogy r√©szt vegyen a projekt√ľnkben √©s n√©h√°ny gondolattal seg√≠tsen azoknak a fot√≥soknak, akik most kezdik a szakm√°t. P√©ter nem csak szakmailag lehet p√©ldak√©p b√°rki sz√°m√°ra, de emberileg is, hiszen igazi tan√≠t√≥, ez az al√°bbi mini-interj√ļb√≥l is kider√ľl, fogadj√°tok sok szeretettel!

Mi volt számodra a legnagyobb kihívás, amikor elkezdtél fotózni?

Tal√°n az hogy elkezdjem‚Ķ Viccesnek hangzik, de t√©nyleg. Hadt√∂rt√©n√©sz szerettem volna lenni, de h√°t abban az idŇĎben a csal√°di h√°tterem √©s fŇĎleg a gimn√°ziumom miatt es√©lyem sem volt.

A Pr√°ter utca (ma Budapesti Komplex SZC K√©zmŇĪvesipari Szakgimn√°ziuma) ink√°bb egy p√≥tcselekv√©s volt. Nagyap√°m st√ļdi√≥j√°ban t√∂lt√∂ttem a gyerekkorom, √©s val√≥j√°ban ott kerest√ľnk zsebp√©nzt, de nem gondoltuk komolyan a fot√≥z√°st mint szakm√°t. Tal√°n, mert l√°ttuk az ŇĎrj√∂ng√©st, ami az akkori ‚Äúmaszek fot√≥sok‚ÄĚ √©lete volt, √©s nem l√°tszott annyira vonz√≥nak.

De az elsŇĎ √©v ut√°n arra k√∂vetkeztet√©sre jutottam, hogy t√∂ri k√∂nyveket tudok otthon is olvasni, √©s a fot√≥z√°s sokkal klasszabb dolog. √ögyhogy amikor megj√∂tt a m√°sodik egyetemi felv√©teli beh√≠v√≥m, √∂sszet√©ptem, √©s komolyan elkezdtem ezt a csod√°s szakm√°t.

Azt√°n, m√°sodj√°ra, amikor meg√©rkeztem Los Angeles-be. Az elsŇĎ m√°sf√©l √©v, amikor ap√°mn√°l dolgoztam egy kem√©ny tanul√≥ √©v volt. Nem csak a nyelvet, de egy m√°sik vil√°got is meg kellett tanulnom.

Ez nem egy csapatsport, teh√°t sz√©t kellett v√°lnunk, √©s egy kis szerencs√©vel siker√ľlt egy saj√°t st√ļdi√≥t nyitnom. Ez m√°r egy m√°sik hossz√ļ t√∂rt√©net lenne‚Ķ

Régen és most: Szipál Péter

Mi volt az, ami a legink√°bb seg√≠tette a fejlŇĎd√©sedet?

Minden √©s semmi! Gyakran mondom, hogy a profizmus az nem szaktud√°s, hanem hozz√°√°ll√°s k√©rd√©se. Ez egy nagyon komplex k√©rd√©s, neh√©z r√° v√°laszolni, de megpr√≥b√°lom. Nyilv√°n a mi idŇĎnkben inspir√°l√≥dni nem annyira lehetett, nem volt internet, nem voltak k√∂nyvek, sŇĎt m√©g a k√ľlf√∂ldi magazinok is ritkas√°g sz√°mba mentek, sz√≥val az ember mag√°ra volt utalva.

Nekem kicsit szerencs√©m volt, mert n√©ha hallottam ap√°mt√≥l, √©s legal√°bb egy apr√≥ r√°l√°t√°som volt, hogy lehet ezt m√°sk√©pp. Legink√°bb azonban a nagyap√°m, valamint az egyik legjobb bar√°tja ‚ÄúD√∂me b√°csi‚ÄĚ, aki inspir√°lni tudott.

D√∂me b√°csi val√≥ban Szemerjai Demeter K√°roly volt, aki egy zseni√°lis fot√≥s, festŇĎ √©s szobr√°sz, igazi mŇĪv√©sz volt. Tal√°n ez√©rt is nem jegyzik sehol. A m√ļlt sz√°zad elej√©n a p√°rizsi¬† Folies Berg√®re h√°zi fot√≥sa volt, √©s egy √©lm√©ny volt n√©zegetni a gy√∂ny√∂rŇĎ aktjait, ami k√©sŇĎbb visszak√∂sz√∂nt az √©letemben.

A 60-as √©vek v√©g√©n, az a furcsa dolog √°llt elŇĎ, hogy a Szip√°l Fot√≥ k√©sz√≠tette tal√°n az akkori magyar zenei vil√°g √∂sszes prom√≥ k√©peit √©s √≠gy valahogy kicsit felk√©sz√≠tett a j√∂vŇĎre, plusz siker√ľlt j√≥ bar√°ts√°gokat, kapcsolatokat kialak√≠tani, ami persze nagy lehetŇĎs√©geket adott a gyakorl√°sra. Ekkor indult be a rock zene, √©s mi koncertekrŇĎl klubokba j√°rtunk, fot√≥ztuk azokat, akik hagyt√°k. N√©ha m√©g meg is jelentek k√©peink, akkor, ha √©ppen az √ľgyeletes ‚Äúfot√≥mŇĪv√©sz‚ÄĚ szabads√°gon volt.

Pont akkor voltam ott tanuló, és rengeteget kísérleteztem a világítással másként.

Legink√°bb az seg√≠tett, hogy neki√°lltam nagyon gyakorolni. A nappalit √°talak√≠tottam st√ļdi√≥v√°, √©s boldog-boldogtalant elkaptam √©s fot√≥ztam. Fantasztikus volt, mert a nagyon innovat√≠vnak kellett lenni, hogy mŇĪk√∂dj√∂n, sz√≥val fogtam egy k√©t l√°mp√°s Braun Hobby-t √©s st√ļdi√≥ vakut fabrik√°ltam belŇĎle. Nem volt sok ereje, de a c√©lnak megfelelt, m√©g egy d√≠jat is nyertem az egyik fot√≥mmal. Sz√≥val a fejlŇĎd√©s sok dolog kombin√°ci√≥ja, meg egy kis szerencse is kell hozz√°.

"Gyakran mondom, hogy a profizmus az nem szaktudás, hanem hozzáállás kérdése."

Szipál Péter

Mire fordítasz a legnagyobb figyelmet, amikor átadod a tudásodat a diákjaidnak?

H√°√°√°√°t, tal√°n arra, hogy val√≥ban √°tadjam, de legink√°bb, hogy megtanulj√°k, hogy ez egy SZAKMA!!!!!!¬†Mindig is az volt. N√©ha azzal verem ki a biztos√≠t√©kot ha elmondom, hogy olyan szakma, hogy ‚ÄúmŇĪv√©sz‚ÄĚ olyan nincs.

Vannak festŇĎk, zen√©szek, √≠r√≥k, n√©ha fot√≥sok, de ezek mind r√©gen is szolg√°ltat√°sok voltak. Raphael is megrendel√©sre festett, Beethoven is megrendel√©sre √≠rt zen√©t. Persze volt Raphael, meg Munk√°csy, de voltak kev√©sb√© tehets√©gesek. H√°t az elŇĎbbiek azok akiket mŇĪv√©sznek gondolunk. A fot√≥z√°s is egy kreat√≠v szakma, (b√°r sok ilyen van) de az√©rt ha meg szeretn√©nk √©lni belŇĎle, akkor nem lehet ‚Äúl’art pour l’art‚ÄĚ kezelni. Meg kell tanulni! Mint minden kreat√≠v szakm√°n√°l, itt is vannak szab√°lyok, (b√°r azok ink√°bb √ļtmutat√≥k), de meg kell tanulni azokat. Mint ahogy a vil√°g√≠t√°st, a kompoz√≠ci√≥t, meg a szersz√°m haszn√°latot.

A tanítás során persze rengetegszer elmondom, hogy ezek az én gondolataim, vagy az, ahogy én csinálom. Vannak más módszerek, és lehet másképp is megoldani egy-egy feladatot, és nagyon fontos, hogy azokat is kipróbálják.

Tal√°n a legfontosabb az, hogy ez nem olyan k√∂nnyŇĪ mint amilyennek l√°tszik, de ha val√≥ban szeretj√ľk, akkor egy csod√°s szakma. Mindegyik r√©sze az. √Čn embereket fot√≥ztam eg√©sz √©letemben: fiatalt, idŇĎset, sov√°nyat, k√∂v√©ret, sz√©pet, √©s kev√©sb√© sz√©pet, sok ruh√°ban, ruha n√©lk√ľl, h√≠reset, √©s h√©tk√∂znapi embereket, √©s mindegyiket ugyan√ļgy kezeltem. Ez a kih√≠v√°s, √©s ez a csoda ebben!

"Tal√°n a legfontosabb az, hogy ez nem olyan k√∂nnyŇĪ mint amilyennek l√°tszik, de ha val√≥ban szeretj√ľk, akkor egy csod√°s szakma."

Szipál Péter

Mit √ľzenn√©l azoknak, akik nemr√©g v√°gtak bele a fot√≥z√°sba?

Gyakoroljatok!!!!! Ezt nem lehet az iskolapadban megtanulni. Nagyon fontos, de ha nem gyakorlod, akkor nem fog mŇĪk√∂dni. Gyakorl√°s k√∂zben j√∂v√ľnk r√° arra, hogy mi az, ami tetszik nek√ľnk, √©s mi az, ami nem. Azt√°n ami tetszik azt addig csiszoljuk, am√≠g a saj√°t st√≠lusunkk√° nem v√°lik. A st√≠lus az, ami megk√ľl√∂nb√∂zteti a kreat√≠v embereket. Ann√°l jobb √©rz√©s nincs, mint amikor valaki r√°n√©z a fot√≥nkra, √©s azt mondja, hogy ezt mi csin√°ltuk.

NagyszerŇĪ dolgok a trendek, de mire megtanuljuk a legt√∂bbet, m√°r j√∂n az √ļj, √©s csak j√°runk k√∂rbe-k√∂rbe. Ne ess√ľnk abba a hib√°ba, hogy lekicsinylŇĎen ‚Äúez olyan 80-as √©vek‚ÄĚ kritik√°val √©l√ľnk, mert sajnos semmi √ļj nincs ebben a szakm√°ban. Higgy√©tek el, a legt√∂bb trendet manaps√°g a r√©gi idŇĎkbŇĎl hozt√°k vissza.

Mostan√°ban arr√≥l viccelŇĎd√∂k, hogy a nagyap√°m sz√°z √©vvel ezelŇĎtt az ablakn√°l fot√≥zott (napf√©ny mŇĪterem) egy √©letlen lencs√©vel, manaps√°g meg mindenki az ablakn√°l fot√≥z egy nagyon dr√°ga √©letlen lencs√©vel‚Ķ sokat v√°ltoztunk‚Ķ

Na, de a viccet félretéve, gyakoroljatok, és még gyakoroljatok egy kicsit. Nem kell félni a hibáktól, azokból is lehet tanulni, talán a legtöbbet.

Utols√≥ tan√°cs, gondolom nem leszek n√©pszerŇĪ, de ne a koll√©g√°kat akarj√°tok impresszolni, hanem akit fot√≥ztok.

Szipál Péter képei a pályája kezdetén

Az √ļjabb k√©peket Szip√°l P√©ter weboldal√°n tudj√°tok megtekinteni, hiszen egy ekkora √©letmŇĪ eset√©ben rettenetesen neh√©z egy (vagy ak√°r csak n√©h√°ny) k√©pet kiv√°lasztani.

Ha tetszett a bejegyz√©s √©s szeretn√©l √©rtes√ľlni a hasonl√≥ anyagokr√≥l, akkor iratkozz fel az email √©rtes√≠tŇĎre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Mesterséges intelligencia midjourney magyarul

√ćgy haszn√°ld a Midjourney AI k√©pgener√°tort! Magyar nyelvŇĪ √ļtmutat√≥ (VIDE√ď)

A mesters√©ges intelligencia vil√°g√°nak legizgalmasabb √©s egyben legijesztŇĎbb tagjai a k√©pgener√°torok, amelyek sz√∂veges parancsok alapj√°n ‚Äúalkotnak‚ÄĚ. A mesters√©ges intelligencia sorozatom negyedik r√©sz√©ben a Midjourney alap haszn√°lat√°t mutatom be l√©p√©srŇĎl l√©p√©sre. Ha eddig t√ļl bonyolultnak tŇĪnt a sz√°modra, neked sz√≥l ez a vide√≥. Ha szeretn√©l m√©g t√∂bbet tudni √©s l√©p√©st tartani a trendekkel, regisztr√°lj az √°prilisi

Tov√°bb olvasom ¬Ľ
mesterséges intelligencia fotósoknak

Barát vagy ellenség? Mesterséges intelligencia a fotózásban

Az elm√ļlt idŇĎszakban egyre t√∂bb sz√≥ esik a mesters√©ges intelligenci√°r√≥l (MI vagy AI, artificial intelligence), ami jelentŇĎs hat√°st gyakorol a fot√≥z√°sra is. A v√°ltoz√°sok egyr√©szt rettenetesen izgalmasak, m√°sr√©szt viszont elk√©pesztŇĎen ijesztŇĎek is lehetnek a fot√≥sok sz√°m√°ra. Pontosan milyen megold√°sok √©rhetŇĎk el ma? Seg√≠t vagy √°rt a mesters√©ges intelligencia? T√°mogatja a fot√≥sok munk√°j√°t vagy elveszi azt?

Tov√°bb olvasom ¬Ľ
mesterséges intelligencia portré retus portrait pro portraiture luminar

Mesteri bŇĎrretus AI technol√≥gi√°val? Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop plugin (VIDE√ď)

Kiv√°ltja vajon a mesters√©ges intelligencia a k√©zi megold√°sokat az ig√©nyes portr√© retusban? A mesters√©ges intelligencia sorozatom harmadik r√©sz√©ben a Portrait Pro, Portraiture, Luminar Neo Photoshop pluginok mŇĪk√∂d√©s√©t mutatom be. Ha szeretn√©l m√©g t√∂bbet tudni √©s l√©p√©st tartani a trendekkel, regisztr√°lj az √°prilisi ingyenes workshopomra!  https://youtu.be/sA_atSzDzHUFeliratkozt√°l m√°r a YouTube csatorn√°mra? Portr√© retus a mesters√©ges intelligencia seg√≠ts√©g√©vel a

Tov√°bb olvasom ¬Ľ

Szólj hozzá!

Scroll to Top