Karácsonyi portré fotózás kis helyen! (VIDEÓ)

karácsonyi portré fotózás

Így fotóztunk karácsonyi portrét néhány négyzetméteren, két méteres belmagasság mellett, csak meglévő dekorációval. Az utómunkánál azokat a technikákat használtam, amiket a fine art portré retus videóban mutattam meg.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Karácsonyi portré fotózás - a videóban elhangzó szöveg leirata:

Ezen a néhány négyzetméternyi helyen, meglévő eszközökkel fogunk megpróbálni karácsonyi portrét készíteni. 

Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat.

Ez a saját műfenyőnk, ami a meglévő díszeinkkel van feldíszítve, legalábbis ezen az oldalán, ugyanis ez a rész már nem fog látszani a képen, úgyhogy azzal nem vesződtünk.

Ez a fa nem túl nagy, olyan 180 centiméter, de lehet trükközni bizonyos objektívekkel, hogy nagyobbnak tűnjön, erről később még lesz szó.

Egy sima kis IKEA széket fogok használni, illetve ezt a ruhát fogja viselni a kislányom, ez a Milli and Brótól van.

Olyan asztalunk sajnos nincsen, ami illett volna ehhez a fotózáshoz, ezért úgy oldottam meg, hogy egy Apple boxot használtam erre a célra. Ugye ez több részből áll. Az alját és a tetejét így illesztettem össze. Nem kell túl nagynak lennie, mert nem fog belőle sok látszani a képen.

Itt nem csak a terület nagyon kicsi, hanem a belmagasság is viszonylag alacsony, ezért még azt is nehézkes megoldani, hogy most állva beszélek a videóban.

Viszont ezzel a fényformálóval nagyon jól fogok tudni majd világítani. Ez egy 180 centiméteres brolly box.

A világításhoz a Nanlite Forza 300 B lámpát fogunk használni, amit nagyon szeretek, és videóhoz, illetve fotóhoz is szoktam használni.

Két objektívet fogok használni a fotózásnál.

Az egyik ez a 24 mm-es, amit most kaptam a Sonytól, köszönöm szépen. Ez az f/1.4-es GM változat, és azért választottam most ezt az objektívet, mert ugye ennek van egy erősebb torzítása, és ha alulról fotózok vele és valami közelebb van a kamerához, az lényegesen nagyobbnak tűnik. Tehát egy ilyen viszonylag kis fenyőfát is óriásivá fogok tudni tenni.

A másik objektív, amit választottam, egy 50 mm-es, ez is Sony GM, f/1.2-es, nagyon-nagyon szeretem ezt az objektívet, fantasztikus képe van és ezzel fogom tudni azokat a képeket megcsinálni, amik a legpopulárisabbnak számítanak ebben a műfajban.

Az objektívek közül én a gyártói márkát szeretem a legjobban használni, mert ez működik legjobban együtt a gépekkel, nagyon gyors és pontos a fókusz, nagyon jól működik a szemkövetés, ami gyerekfotózásnál nekem rettenetesen fontos.

Ami a gépbeállításokat illeti, állandó fénynél ugyanúgy kell beállítani a gépet, mintha természetes fényt használnánk.

Tehát szükségünk lesz egy olyan zársebességre, aminél a gyerek már nem mozdul be. Ez legalább 250-ed, de lehet, hogy 320-ad, vagy akár 500-ad másodperc is kellhet, hogyha nagyon izgő-mozgóról van szó.

A rekeszemet szeretem nagyra nyitni az ilyen fotózásoknál, hogy minél kisebb legyen a mélységélesség.

Az ISO-t pedig szükség szerint állítom be, nyilván igyekszem minél alacsonyabban tartani.

Mivel elég kevés helyen van itt és vannak nehezítő körülmények, kell használnom néhány trükköt. Ugye elég rövid a hátterem, emiatt a szélét például elfedem ilyen fenyőágakkal, amit onnan hátulról akasztottam le a fáról.

Emellett pedig fogok plusz fényeket használni, ezt az objektív elé betartva. Szerettem volna kristályt is használni ehhez a fotózáshoz, de azt sajnos nem találtam meg.

Ezek a tárgyak nagyon jók arra, hogy eltakarj velük valami olyat, amit nem szeretnél látni a képen, de már nem tudsz máshogyan helyezkedni.

Itt az asztalon elhelyeztem mindenféle dolgot, ami egyrészt karácsonyi hangulatú, viszonylag jól is néz ki. Illetve az elmaradhatatlan maci, ami még az enyém volt.

A lámpát úgy állítottam be, hogy a hátteret minél kevésbé világítsa, az alanyt pedig körülbelül 45 fokos szögből.

Nézz ide egy picit, Kincsem. Hadd nézzem meg a fényt a szemedben! Aha, nagyon szép.

A becsillanást figyelem a szemben, és iderakok egy derítőlapot, hogy az árnyékos oldal egy kicsit világosabb legyen.

Igyekeztem megtalálni a legjobb szöget az első tesztképekhez. Nézz csak ide egy pillanatra!

Most belógatom ezt. A fények mozgatásával igazán érdekes hatásokat érhetsz el, és biztosan nem lesz két egyforma kép. Csinálok azért fekvőt is.

Előveszem a másik objektívemet, azzal egy picit könnyebb dolgom lesz.

A “modell nézés” már nagyon megy, instruálás nélkül is.

Itt pedig egy finom könyöklést kértem. Majd jöhet az arcsimítás, az egyik és a másik kézzel.

Ezután jöhet a maci ölelés, majd pedig a fa megmutatása a macinak.

A fotózást egészen közeli portrékkal zártuk.

A nyers kép így nézett ki, és ilyen lett utómunkában. Előtte, utána.

Hogyha tetszett ez a videó, akkor kérlek, ne felejtsd el lájkolni, kommentelni és kövesd a csatornámat!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a fotózásban?

“Aki tud, az bármilyen eszközzel csodás képeket készít.” “Profi felszerelés nélkül nincs minőségi fotó.” Mi számít többet a fotózásban, a tudás vagy a felszerelés? Ezt az ősi dilemmát feszegetem ebben a videóban. Avagy: miért nem számít a profi fotós cucc és miért számít mégis? https://youtu.be/ze9xXz9dIcM Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Felszerelés vs. Tudás: Mi számít a

Tovább olvasom »

Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés

Megmutatom, hogyan retusálj portrét egyszerűen a Lightroom és Photoshop segítségével. A képek a Kattanjki Klubtalálkozón készültek. Köszönet Mező Blanka és Jagasics Dóra klubtagunknak, hogy megosztották velem a fotójukat ehhez a videóhoz. https://youtu.be/ZCUa8I571A8 Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>Photoshop portré retus egyszerűen – Kattanjki Klubtalálkozó képszerkesztés – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Kíváncsi vagy, hogy készült ez

Tovább olvasom »

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani

5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani a Photoshop helyett. Ha nem szeretnél sokat pepecselni az utómunkával, neked szól ez a videó tippekkel és trükkökkel! https://youtu.be/u7XBQHCPQAI Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>5 dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz oldani – A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Öt dolog, amit a Lightroomban is meg tudsz

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top