Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az EXIF és mire nem (VIDEO)

Exif

A kezdő fotósok egyik leggyakoribb kérdése, hogy milyen felszereléssel és beállításokkal készült egy fénykép. Sokszor pedzegettem már, hogy ez nem a legfontosabb kérdés egy fotóval kapcsolatban, de érdemes megnézni, hogy honnan tudhatók meg ezek az adatok, mire jók és mire nem.

Feliratkoztál már a YouTube csatornámra?

Milyen beállításokkal készült ez a fotó? Avagy: mire jó az EXIF és mire nem - A videóban elhangzó szöveg leirata:

A kezdő fotósok egyik leggyakoribb kérdése, hogy milyen felszereléssel és beállításokkal készült egy kép. Sokan azt is tudják, hogy ez az úgynevezett EXIF információkból olvasható ki.

Szia, én Ihász Ingrid vagyok, és hogyha érdekel a fotózás és az utómunka, akkor kövesd a csatornámat és kapcsold be az értesítéseket.

De mi is az az EXIF? Exchangeable image file format. Azaz olyan metaadatok, amik a képről tartalmaznak különböző információkat.

Ez rengeteg paramétert jelenthet. Ilyen az objektívnek a gyújtótávolsága, az ISO, a zársebesség, a rekesz mérete és még nagyon sok minden más.

Hogy hol tudod megnézni ezeket az adatokat? Legegyszerűbben egy fájlkezelőben úgy, hogy lekéred a fájlinformációt.

Érdemes azonban tudni, hogyha például a közösségi médiából letöltesz egy képet, a legtöbb esetben ezek az információk nem fognak szerepelni benne.

Nézzük meg, hogy mire tudod ezt használni.

Az első a tanulás. Azaz látod, hogy egy adott helyzetben ki milyen felszerelést használt, mit állított be a gépén. Ez abban az esetben lehet érdekes, ha mondjuk egy egyedibb látószögű objektív volt használva, vagy mondjuk egy hosszabb záridő, és szeretnéd tudni, hogy az pontosan mennyi volt. Például egy bemozdulásnak az eléréséhez.

Szintén használhatod utólagos elemzéshez, amikor nézed vissza a képeidet, és ki tudod értékelni, hogy az az adott beállítás működött-e vagy sem. Jó volt-e az expozíciód, megfelelő volt-e a mélységélesség például.

Illetve arra is használhatod, hogy például egy fotósorozaton belül teljesen egységesek legyenek a beállításaid.

Fontos azonban azt is látni, hogy mire nem tudod használni, tehát hogy mik a korlátai ezeknek az információknak.

Az első és legfontosabb, hogy nem tudod egy az egyben lemásolni az exif infókat, mert azok mindig egy adott helyzetre, egy adott fényviszonyra vannak szabva. Tehát ha te hasonló körülmények között vagy, akkor sem biztos, hogy ugyanazok a beállítások neked is fognak működni.

Ugyancsak nem jó dogmaként tekinteni rájuk, vagy azt gondolni, hogy egy bizonyos szituációban csak egy adott beállítás működhet.

Illetve nem tudod, hogy ezek a beállítások milyen nyers képet eredményeztek, hiszen a legtöbb esetben már egy utómunkázott kép kerül az internetre fel. Tehát az is lehet, hogy az eredeti kép esetleg alul vagy felül exponált volt, vagy nem is volt annyira éles, mint ahogy az utómunka során elkészül.

Az is lehet, hogy te kifejezetten azt szeretnéd, hogy mondjuk a saját fotóidnak az exif információi ne kerüljenek bele a képbe. Hogyan tudod ezt megtenni?

Amikor a Lightroomból exportálsz, akkor meg kell jelölni azt, hogy a metadata ne kerüljön bele.

Az EXIF információ egyrészről lehet nagyon hasznos tanuláshoz, másrészről lehet időnként félrevezető is. Fontos, hogy tudd, hogy a helyén kell kezelni és hogy hogyan tudod értelmezni.

Azt is látni kell, hogy a technikai beállítások a fotózásnak egy nagyon kis szeletét képviselik és sokkal többet számíthat a koncepció, a pillanat megteremtése, illetve az a téma, amit megörökítünk, mintsem a konkrét beállítások.

Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a videót, hogyha igen, akkor ne felejtsd el lájkolni és követni a csatornámat.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a hasonló anyagokról, akkor iratkozz fel az email értesítőre!

Oszd meg!

Ez is érdekelhet

mesterséges intelligencia photoshop

Teljes útmutató a képgenerátorok használatához (Midjourney, DALL-E 3, Playground AI, Adobe Firefly)

Minden, amit a képgenerálásról tudni érdemes egyetlen, magyar nyelvű tutorial videóban! Milyen megoldások vannak, melyiket mire és hogyan tudod használni? Működés, jogi és etikai kérdések, útmutató lépésről lépésre a hatékony parancsok adásához és a felületek használatához. https://youtu.be/afzVwYVsZZE Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? <h2>A videóban elhangzó szöveg leirata:</h2> <p>Szeretnéd megtanulni a képgenerátorok használatát? Rengeteg kérdés érkezik hozzám

Tovább olvasom »
5 hiba, amit ne kövess el photoshopban

5 Photoshop hiba, amit ne kövess el! (VIDEÓ)

Kezdő és akár haladó fotósként is könnyű beleesni ebbe az 5 utómunka hibába. Mutatom azt is, hogy hogyan kerüld el őket! https://youtu.be/FnctKLZ6znwFeliratkoztál már a YouTube csatornámra? 5 Photoshop hiba, amit ne kövess el! A videóban elhangzó szöveg leirata <p>Mik azok a képszerkesztési hibák, amik azonnal elárulják, hogy kezdő vagy a fotózásban? Ha érdekel a fotózás és

Tovább olvasom »
photoshop lightroom újdonságok

Képgenerálás Photoshopban és háttérelmosás Lightroomban (VIDEÓ)

Lightroom és Photoshop újdonságok, amikről fotósként tudnod kell! Háttér elmosása utólag, illetve a képek javítása, átalakítása néhány kattintással a mesterséges intelligencia segítségével! A Lens Blur és Point Color használata Lighroomban és a Generative Fill és Expand alkalmazása Photoshopban. Mit szólsz ezekhez a funkciókhoz? https://youtu.be/V8pdzwb8BO0Feliratkoztál már a YouTube csatornámra? Képgenerálás Photoshopban és háttérelmosás Lightroomban a videóban elhangzó

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Scroll to Top